Dodaj do ulubionych

utrata dwoch zebow

30.11.13, 03:57
Pare l.dobrych lat temu mialam na jednym zebie zakladana koronke a drugu byl odbudowywany.niedawno nialam rtg calej szczeki i dr mowil ze pewnie te zeby beda do usuniecia.jak dobrze zrozumiakam w gre wchodza tylko implanty.czy mialyscie podobna sytuacje i mozecie cos doradzic.jestem z olsztyna dziekuje..
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 04:31
      No ale co chcesz wiedzieć?usuwają ci zeby i teraz tak jeśli w obszarze korzenia nie ma zmian to implant można w sumie włożyć na tej samej wizycie jeśli są to niestety czekasz aż to się wygoi. Bo wtedy jest ryzyko że implant się nie przyjmie. Po włożeniu implantu albo inwestujesz kasę w koronę tymczasową albo nie jak chcesz i czekasz z tego co pamiętam to chyba trwało to cztery tygodnie potem jak jest ok zakładają korony stałe. Kolor dopasują do twoich zębów więc nie będzie widoczne że to implant,chyba że wymienia się wszystkie to masz wybór,sama decydujesz o odcieniu bieli,no ale tobie chodzi o dwa zeby.
      Nie wiem jaki to jest ból bo wszystko robiłam pod narkozą.
      I z implantami też się chodzi do dentysty na specjalne czyszczenie.
      Cena to już zależy od tego jaki implant jaka korona.
      • jola-kotka Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 04:54
        A i istotne żadne przeceny i promocję typu implant i korona za 2000 zł szukaj takich na jakie dają jak najdłuższą gwarancje. Zanim wybierzesz sobie miejsce zabiegu zasiegnij opinii.zaszczep się na żółtaczkę tak na wszelki wypadek.
        • xsenia.pl Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 04:59
          Dziekuje.chyba musze zaczac odkladac pieniadze.bo na chwile obecna mnie nie stac
          • jola-kotka Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 05:13
            Jak by coś to mam sprawdzone miejsce w szczecinie i konkretny rabat.
            • xsenia.pl Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 05:17
              Troche za daleko.jestem z olsztyna ale dziekuje za wiadomosc.
              • bei Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 12:36
                Zęby musisz usunąć- skoro nie rokują.
                Diagnozuj się jeszcze u kogoś innego.
                Nim naskladasz na dobre implanty mozesz usunąć i zaraz po usunieciu ( doslownie kilka minut) zalozyc protezkę tym zasową. Ukryjesz bezzębie, dziąsla pod protezką lepiej goją się,
                Po pol roku mozesz ją uszczelnic i albo zmienic na nową ( bo dziąsła troszkę osiadają)
                Noszenie protezki pozwoli zachować kości szczęki w poprawności i gotowości do przyjęcia implantów.
                Koszt protezy to ok 500 pln, za elastyczną drozej, ok 1000 pln.
                Jesli implantowac bedziesz w tym samym gabinecie, to za protezkę wezmą niewiele.
                • mruwa9 Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 12:47
                  ta...a ucisk protezy spowoduje zanik podloza kostnego, gdy dla implantu kazdy mm3 kosci jest na wage zlota.
                  Nie ma co doradzac na forum. Najlepiej znalezc doswiadczony w implantoprotetyce gabinet i z rozsadnym, doswiadczonym stomatologiem przedyskutowac opcje, plan oraz koszty leczenia.
                  Do autorki: jesli nie masz takiego lekarza obecnie, a jestes w stanie pojechac tych kilkadziesiat km, moge ci na priva wyslac namiary na swietnego specjaliste.
                  • bei Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 12:53
                    To przy okazji dowiedziałam się czegoś więcejsmile
                    • xsenia.pl Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 13:39
                      Poprosze te namiary.dziekuje.
                      • mruwa9 Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 20:01
                        poszlo na priva
                • aandzia43 Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 13:42

> Zęby musisz usunąć- skoro nie rokują.
                  > Diagnozuj się jeszcze u kogoś innego.
                  > Nim naskladasz na dobre implanty mozesz usunąć

A też niekoniecznie, bo w przypadku zębów jednokorzeniowych, bez zmian okołokorzeniowych w kości szczęki czy żuchwy jest możliwość usunięcia zęba i wszczepienia implantu na jednej wizycie. Opłaca się, bo nie trzeba czekać paru miesięcy od usunięcia do wszczepienia, a korzeń zęba "trzyma kość" i nie dopuszcza do jej zaniku.
                  • japanunieprzerywalempanieposle Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 16:31
                    a co wy macie do tanich implantow? zalozy sobie tani i bedzie odkladac 15 lat na drozszy. w tym czasie moze stanieja
                    • mruwa9 Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 19:54
                      bo wymiana zintegrowanego implantu to nie to samo, co wymiana wypelnienia.
                      • japanunieprzerywalempanieposle Re: utrata dwoch zebow 01.12.13, 20:00
                        co sie moze stac z takim tanszym implantem?
                        • mruwa9 Re: utrata dwoch zebow 01.12.13, 23:46
                          na przyklad moze sie zlamac.
    • kamunyak Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 20:47
      tak, możemy - idź do innego dentysty.
      Usunięcie zęba to ostateczność. Dziś oczywiście, bo jeszcze kilka-kilkanascie lat temu to była podstawowa metoda leczenia.
      Dlaczego dentysta chce usunąć ząb pod koroną? ja mam właśnie teraz leczony ząb pod koroną. Korona zakładana była z 15 lat temu, albo wiecej. Na rtg pani doktor dopatrzyla się zmian. Jako, że ząb nie był przed założeniem korony przeleczony kanałowo wyszło jakieś ognisko zapalne w obrębie korzenia. I zamiast usuwać koronę i zęba pani doktor przewierciła się przez koronę i leczy korzeń zęba. A w poniedziałek wstawi mi tam wkład szklany (chyba dobrze zrozumiałam) i korona bedzie sobie nadal siedziała, jak dotychczas. Bez wyrywania.
      Dzis stomatologia jest na takim poziomie, że naprawdę, usuwanie to ostateczność.
      No chyba, że ktoś nie umie inaczej leczyć/nie chce/chce zarobic na implancie.
      Czy miałaś jakieś problemy z zębem pod koroną? lub dziąsłem w okolicy tej korony? coś bolało, była jakaś torbiel, opuchlizna? na jakiej podstawie lekarz twierdzi, że musisz wyrwać ząb?
      Podobnie z drugim zębem. Na jakiej podstawie lekarz twierdzi, że ząb nadaje się tyko do usuniecia? czy był tam jakiś stan zapalny? coś się działo?
      • bbuziaczekk Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 20:57
        Ja mam jeszcze 2 zeby mleczne (obie gorne trojki)
        Obie trojki byly juz po 2 razy doklejane bo sie ulamaly i byly odbudowywane.
        Sa w bardzo dobrym stanie wiec dlugo jeszcze powinny wytrzymac ale....
        Pyalam co potem ? pytalam o implant. Powiedziala ze w przypadku tych zebow u mnie bedzie to koszt okolo 1000 zl za 1 implant.
        • bbuziaczekk Re: utrata dwoch zebow 30.11.13, 21:02
          Tak wiec +/- 1000 zl musisz liczyc na mplant 1 zeba
          • xsenia.pl Re: utrata dwoch zebow 01.12.13, 16:29
            Ja slyszalam od mojego stomatologa ze jeden implant to 4 tys.ja mam juz niedobre korzenie tak wyszlo ze zdjecia i chyba dlatego trzeba usuwac. A czy jakas inna metoda jest jaj nie ma zebow?
            • kamunyak Re: utrata dwoch zebow 01.12.13, 23:42
              Nie wiem w jakim mieście mieszkasz ale np. w Warszawie mozna iśc na konsultację profesorską, raczej do prywatnej kliniki. Na taką konsultacje z reguły kieruje sam dentysta (odpowiedzialny), np. moje dziecko zostało skierowane przez ortodontę, do konkretnego profesora, który był autorytetem w swojej dziedzinie i takich konsultacji udzielał w trudnych przypadkach.
              Radzę ci poszukac jakiegos specjalisty w swojej okolicy i na pewno skonsultować. Bo wyrwać zawsze można ale nie zawsze trzeba, a co swój ząb to swój.
              Po raz kolejny powtórzę, implanty nie są na całe życie albowiem kośc "wyrabia" się kiedy implant na nią uciska i potem trzeba taki implant włożyć w inne miejsce kości.
              Czyli, gdzieś tak po 15 latach (w najlepszym razie), wszystko od nowa, takze koszty.
              • mruwa9 Re: utrata dwoch zebow 01.12.13, 23:56
                15 lat? nie zartuj..
                30 lat brzmi lepiej. I blizej rzeczywistosci. A tak w ogole to kwestia inywidualna , wytrzymalosc oraz czas przetrwania implantu w jamie ustnej wynika z bardzo wielu czynnikow, u jednej osoby wytrzyma 10 lat, u innej 30, a u innej 50.
                Poza tym jest roznica miedzy dzieckiem a doroslym.
                U dzieci, w okresie wzrostu NIE WOLNO implantowac i dlatego u dzieci probuje sie utrzymac przegrane zeby tak dlugo, jak to mozliwe, zeby utrzymac przy okazji kosc , nawet, jesli z gory wiadomo, ze zab poleci , a jego desperackim utrzymywaniem stara sie jedynie wygrac pare lat do czasu, gdy mozliwe bedzie wszczepienie implantu (chyba, ze zab jest zakazony i jego utrzymanie przynosi wiecej szkody,niz pozytku).
                A cena 4000 za implant zeba brzmi bardziej realnie, niz 1000 zl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka