Dodaj do ulubionych

wkład własny

30.11.13, 20:42
słuchajcie, tak na szybko - czy wkład własny na kredyt do banku musi byc gotówkowy czy moze byc wartosciowy, tzn czy mozna wniesc jako wkład własny jakis przedmiot o odpowiedniej wartosci?
patrzyłam czy nie zapytac gdzie indziej ale tam tylko reklamy szybkich pozyczek i cisza.
pytanie czysto teoretyczne, po weekendzie zadzwonie do banku i sie dowiem, ale poki co potrzebne mi do rozmyslan wink
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: wkład własny 30.11.13, 20:47
      Kasa. Chodzi o to, że banki nie chcą pożtczac na 100% wartości mieszkania, bo w przypadku wysypania się kredytu trudno jest odzyskać całą sumę, mieszkania z licytacji komorniczej schodzą za ułamek wartości.
    • przystanek_tramwajowy Re: wkład własny 30.11.13, 20:50
      Bank się raczej nie będzie bawił w wycenę twojego "wartościowego przedmiotu". Możesz go co najwyżej sprzedać.

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
      • dziennik-niecodziennik Re: wkład własny 30.11.13, 20:52
        wycenę dostaną od rzeczoznawcy wink
    • riki_i Re: wkład własny 30.11.13, 20:50
      Gotówka.
    • tanebo Re: wkład własny 30.11.13, 20:51
      Zależy od banku ale jest to możliwe. Może być nim działka.
      • ada16 Re: wkład własny 30.11.13, 20:56
        wkład własny, czyli udział w kosztach. a jak chcesz zapłacić ( np za mieszkanie) wartościowym przewdmiotem?
        Chyba mylisz wkład własny z zabezpieczeniem kredytu.
        • tanebo Re: wkład własny 30.11.13, 21:01
          Jako wkład własny działkę traktują ING, PKO BP, Milenium Bank, Bank BPH, Getin Bank.
          • riki_i Re: wkład własny 30.11.13, 21:05
            Autorka napisała "przedmiot o odpowiedniej wartości" - imho nie miała na myśli działki.
            • dziennik-niecodziennik Re: wkład własny 30.11.13, 21:15
              moge miec na mysli diamenty, inną nieruchomość niz nabywana, dzialkę, samochod itd wink
              ganz egal. przedmiot bedzie wyceniony i wycena zostałaby przedstawiona do banku. wartosc przedmiotu w sumie przekraczałaby wartość wymaganego wkladu wlasnego...
              ciekawi mnie czy w ogole coś takiego byloby możliwe.
              • przystanek_tramwajowy Re: wkład własny 30.11.13, 21:18
                Obawiam się, że twoją wycenę bank będzie miał głęboko w...

---
                Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
                • dziennik-niecodziennik Re: wkład własny 30.11.13, 21:21
                  nie moją, a rzeczoznawcy.
                  • przystanek_tramwajowy Re: wkład własny 30.11.13, 21:22
                    Bank ma swoich rzeczoznawców.

---
              • riki_i Re: wkład własny 30.11.13, 21:22
                Wkład własny to wkład własny, a nie deklaracja. Chodzi tu o to, że masz od razu wydać jakieś swoje pieniądze na to mieszkanie. A nie pokazywać wyceny posiadanego majątku i robić jakieś potencjalne cesje na bank. Więc bank powie 'sprzedaj samochód i uzyskaną kasę przeznacz na wkład własny'. To samo z diamentami etc. Jedynie działki, inne nieruchomości itp. o ile mają czystą hipotekę imho mogą zostać uznane, bo po prostu jest bardzo łatwo wpisać na nie prawa majątkowe. Bank zrobi sobie hipotekę kaucyjną no i niby masz dalej ową nieruchomość, ale jakbyś jej nie miała. Z innymi dobrami materialnymi jest o wiele trudniej.
                • melancho_lia Re: wkład własny 30.11.13, 22:11
                  Nie musi być czysta hipoteka. przynajmniej w ING.
            • ichi51e Re: wkład własny 30.11.13, 21:15
              Jesli ma sloneczniki van gogha to mysle ze moze negocjowac. Wszystko zalezy od indywidualnych ustalen z bankiem ic o to za przedmiot
              • przystanek_tramwajowy Re: wkład własny 30.11.13, 21:26
                Dziwię się, że wydawałaś forsę na rzeczoznawcę, zamiast zapytać najpierw w banku, czy taka wycena im do czegoś potrzebna.

---
                • dziennik-niecodziennik Re: wkład własny 30.11.13, 21:38
                  nie wydawałam forsy smile kredytu na razie nie biorę, rozważam teoretyczne mozliwosci tylko smile
                  • przystanek_tramwajowy Re: wkład własny 30.11.13, 21:40
                    Kolega wycenił, bo się trochę na tym zna? Na pewno bank weźmie to pod uwagę. O ile oczywiście kolega figuruje na liście rzeczoznawców danego banku. smile

---
                    • dziennik-niecodziennik Re: wkład własny 30.11.13, 21:44
                      ale co Ty sie przejmujesz tym kto i jaką mi wycenę robil. jak bedzie trzeba to nie ma problemu żeby wycenę potwierdzic.
                      to nie jest zagadnienie.
                      • przystanek_tramwajowy Re: wkład własny 30.11.13, 21:47
                        Ja się nie przejmuję, ja sobie tylko troszeczkę żartuję. Tak, dla rozluźnienia atmosfery. smile Pozdrawiam.

---
              • olena.s Re: wkład własny 01.12.13, 11:35
                W ogóle zależy, jak leży.
                Jeżeli kredytobiorczyni ma od lat wysoką pensję, mąż takoż, to bank ma inne podejście, niż jak o 100-procentowy kredyt pyta singiel poniżej średniej krajowej.
          • crises Re: wkład własny 01.12.13, 09:56
            Tak, ale w tylko przypadku działki, na której budujesz kredytowaną nieruchomość. W sumie logiczne.
    • melancho_lia Re: wkład własny 30.11.13, 22:08
      Może być np inna nieruchomość- wtedy masz podwójną hipotekę.
      • iwoniaw Inna nieruchomość to nie jest "wkład własny" tylko 30.11.13, 22:40
        co najwyżej zabezpieczenie kredytu.
        • melancho_lia Re: Inna nieruchomość to nie jest "wkład własny" 30.11.13, 22:42
          Owszem może być potraktowana jako wkład własny.
    • iwoniaw wkład własny to nie jest "jakiś majątek", który 30.11.13, 22:39
      posiadasz w takiej czy innej formie, ale mniejszy czy większy procent ceny konkretnej nieruchomości, którą uiszczasz z własnych środków (a na resztę chcesz wziąć kredyt w banku). Zatem nie, przedmiot nie może być "wkładem własnym" w zakupie nieruchomości. Wkładem własnym jest gotówka lub - w przypadku budowy domu - może być to działka, jako stanowiąca część nieruchomości sama w sobie.
      • melancho_lia Re: wkład własny to nie jest "jakiś majątek", któ 30.11.13, 22:42
        W przypadku podwójnej hipoteki może to być nieruchomość.
    • lola211 Re: wkład własny 30.11.13, 22:45
      Wkladem wlasnym jest albo gotówka albo inna nieruchomosc, na ktorej bank sie zabezpieczy.Albo wklad wirtualny, jesli bank przyjmuje wartosc z wyceny.
      Zadne ruchomosci nie wchodza w grę.
      • crises Re: wkład własny 01.12.13, 09:58
        Inna nieruchomość nie może być wkładem własnym, tylko zabezpieczeniem.
        • lola211 Re: wkład własny 01.12.13, 11:21
          O jezu, chodzi o mechanizm.
          Gdy bank udziela kredytów maksymalnie na 80% wartosci kupowanej nieruchomosci to mozna sie o kredyt ubiegac majac 20% wkladu wlasnego.Gotówki czyli.A jak sie nie ma gotówki, a ma inna nieruchomosc, to bank sie zabezpiecza rowniz na niej i udzielenie kredytu jest mozliwe bez wnoszenia kasy na zakup.
          • ichi51e Re: wkład własny 01.12.13, 12:33
            Problem jest tez taki. Skad bank ma wiedziec ze to sa a. Twoje diamenty/van gogh b. jak maja sie zabezpieczyc ze ty ich nie sprzedasz i zwiejesz z kasa? Musieli by ten przedmiot kupic od ciebie. A bank to nie lombard
    • triss_merigold6 Re: wkład własny 30.11.13, 22:47
      Kasa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka