04.12.13, 15:35
Dzisiaj Barbórki-wiecie co to za święto ?
W przedszkolu robiliśmy górnicze czapki, z pióropuszami, malowaliśmy farbami, kleiliśmy, były występy-pamiętam ten dzień jako STRASZNIE WAŻNY wink
I skojarzyłam, że moje dzieciaki tego nie obchodzą, nie znają. Przynajmniej w naszych szkołach. A jak u Was ?
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Barbórka 04.12.13, 16:57
      a u nas jest tak, ze sw. Barbara jest wazna patronka dla gornikow i dzisiaj mialysmy telefon z zyczeniami
    • lilly_about Re: Barbórka 04.12.13, 17:16
      Nigdy jakoś specjalnie w szkole nie obchodziliśmy tego święta, ale ponieważ mam przyjaciółkę Basię, to jest to mi święto bardzo bliskie.
    • gazeta_mi_placi Re: Barbórka 04.12.13, 17:20
      Pamiętam jak w zerówce i młodszych klasach robiło się górnicze czapki z frędzlami z bibuły.

I jeszcze piosenkę:

"Barbórko Barbórko
      Czyją jesteś córką..."

Po latach ten wers brzmi dwuznacznie big_grin
      • kamisa7 Re: Barbórka 04.12.13, 17:26
        Moja córeczka to Basiasmile
    • sarah_black38 Re: Barbórka 04.12.13, 17:34
      guderianka napisała:

> Dzisiaj Barbórki-wiecie co to za święto ?
      > I skojarzyłam, że moje dzieciaki tego nie obchodzą, nie znają. Przynajmniej w n
      > aszych szkołach. A jak u Was ?

Bo dziś są walentynki i halołin - światowe i nowoczesne święta. Kto tam takimi wieśniackimi zwyczajami głowę se będzie zawracał? Cudze chwalicie ...
    • to_ja_tola Re: Barbórka 04.12.13, 17:48
      Oczywiscie ze ja znam. Masz racje...moje dzieciaki tez nie kojarzą tego swięta.Niestety.
    • heca7 Re: Barbórka 04.12.13, 19:39
      Ja wiem a dzieci już nie. Mieszkamy w Wawie więc tu jakby mało górników suspicious
      Ale do dziś pamiętam te piosenki na muzyce - Gdybym to ja miała skrzydełka jak gąska, to bym poleciała za Jaśkiem do Śląska big_grin I tak co roku to samo.
      • gazeta_mi_placi Re: Barbórka 04.12.13, 19:48
        Jak to mało? A pod Sejmem sprawdzałaś?
        Polecam film z cyklu Święta Polskie "Barbórka", świetny film, klimatyczny, o Śląsku, z romansem w tle i młodym jeszcze Dorocińskim u progu kariery, spodoba Wam się.
        • heca7 Re: Barbórka 04.12.13, 22:53
          Nie lubię Dorocińskiego. Więc odpada.
          • gazeta_mi_placi Re: Barbórka 05.12.13, 14:15
            Obejrzyjcie, naprawdę fajny film, klimatyczny, pokazuje Śląsk, śląskie tradycje.
      • kochamruskieileniwe Re: Barbórka 05.12.13, 10:01

Zaręczam, ze i w Warszawie sporo osób ze względów zawodowych podlega pod sw.Barbarę smile
        Nie tylko górnicy - ale i osoby z pod znaku mente et malleo. Oni też sie łapioą na barbórkę (w tradycyjnym znaczeniu)smile
        Sw. Barbara jest patronką dobrej śmierci i trudnej pracy czyli tez rybakow, marynarzy, złonierzy, kamieniarzy...
        • amy.28 Re: Barbórka 05.12.13, 13:06
          święta Babrbara jako że zginęła tragicznie i nagle zabita przez swojego ojca, który nie akcpetpował jej wiary i tego że go do niej namawiała - jest patronką osób które mogą nagle zginąć.
    • niunia19851 Re: Barbórka 04.12.13, 21:43
      A ja bardzo dobrze znam i dziś górnikom życzenia składałam - mój Tato jest górnikiem wprawdzie emerytowanym juz od 2 lat ale jednak wink na mszy Barbórkowej też dziś byliśmy ... a moje dziecko może podziwiać górnika dosyć często w oryginalnym świątecznym stroju - właśnie takim z piórem i kilofem w dłoni wink
    • lea_223 Re: Barbórka 05.12.13, 06:36
      Kiedyś Barbórka to było ważne święto. A tegoroczna Barbórka? Nawet premier Tusk na biesiadzie u górników miał minę nietęgą smile)
    • gulcia77 Re: Barbórka 05.12.13, 07:33
      A ja wczoraj z tatą nawet dwa kieliszki orzechówki wypiłam. Szkoda tylko, że Barbara i w tym roku ofiarę zabrała, tylko, że nie z kopalni, a z elektrowni.
    • attiya Re: Barbórka 05.12.13, 08:03
      bez przesady, czas uwielbienia przez całą Polskę pracowników z kopalń skończył się gdzieś około 89 roku - na szczęście
    • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 08:09
      Niestety, kojarzy mi się źle- Gierek i pompowanie Sląska kosztem reszty Polski.
      • chipsi Re: Barbórka 05.12.13, 11:03
        Jak nie wiesz o czym piszesz to chociaż nie pisz głupot.
        • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 11:09
          O, a to czemu? Nie mogę napisać, z czym mi się kojarzy? Nic nie poradzę na to, że mi się z tym kojarzy.
          ://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicza_gierek_dyrektor_kopalni_paryz.jpg&imgrefurl=http://dawnadabrowa.pl/?phrase%3DEdward%2520Gierek&h=515&w=750&sz=93&tbnid=BGO7utGR4CaPbM:&tbnh=90&tbnw=131&zoom=1&usg=__nD6QWlBJr8ZSUkxg9qxtLwUIZx8=&docid=RTDyv8OtRo8zrM&sa=X&ei=r1CgUoUsg9XiBPy4gegO&ved=0CEYQ9QEwBQ
          • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 11:10
            Tym nas raczyli do wypęku.
            • lelija05 Re: Barbórka 05.12.13, 11:30
              Dąbrowa to Zagłębie, nie Śląsk.
              • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 11:35
                Możliwe, nie o to chodzi.
                • lelija05 Re: Barbórka 05.12.13, 11:37
                  A o co? To zupełnie inny region, więc jeśli chodzi ci o pompowanie pieniędzy, który szły do Zagłębia, to nie pisz o Śląsku.
                  • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 13:04
                    No topsz...chodzi o Gierka I WSPIERANIE GÓRNICTWA. Bokami nam wychodziła ta propaganda.
                    • lelija05 Re: Barbórka 05.12.13, 13:16
                      Chcesz cukierka, idź do Gierka.
                      • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 13:19
                        No właśnie. I zgadnij, komu w świetle tej propagandy przypadał cukierek.
                        • lelija05 Re: Barbórka 05.12.13, 13:31
                          Nie muszę zgadywać, od lat (no może teraz już mniej) mówiło się, że wszystko idzie do Warszawy...
                          Czyli punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i nie ma co się przekomarzać.
                          • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 14:06
                            No to o co mnie zaatakowałaś?
                            U nas nie mówiono, ze do Warszawy, tylko żer własnie do górników. A ja ani z Warszawy ani ze śląska czy zagłębia.
                            • lelija05 Re: Barbórka 05.12.13, 14:20
                              Mła? Co ty smile
                              Ja tylko zwróciłam uwagę na różnicę między regionami, a o tej różnicy, to książki można by pisać smile
                              • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 14:38
                                smile
          • chipsi Re: Barbórka 05.12.13, 11:50
            Nie o skojarzenia chodzi tylko o rzekome pompowanie pieniędzy kosztem reszty Polski. Reszta Polski to na Śląsk zjechała za robotą i darmowymi mieszkaniami.
            • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 13:06
              Ale ja nie piszę o faktach, tylko o moich skojarzeniach. To tak trudno pojąć? Jak słyszałam "Barbórka" to mnie mdliło. Propaganda nam to załatwiła na ament.
            • adellante12 Re: Barbórka 05.12.13, 13:25
              Chipsi.... ja Cie proszę ... A kto za tę robotę płacił i za te mieszkania? Zrzutke na grubie robiliście czy jak???
              Gierek hanysami sie opierał i hołubił jak mógł.. Pompowano ogromne ilosci kasy w przestarzałe kopalnie , nie pamietam dokładnie który to byl ale coś ok 2005-2007 statystycznie wychodziło ze kazdy mieszkaniec polski dopłaca rocznie coś około 100 zł do polskiego górnictwa.. Na szczęście podzielą juz niedługo losy "stoczniowców" "hutników" i z zadymiarzy w tym kraju zostana juz tylko rolniki i debile ze stadionów.

A poza tym do dzisiaj nie mam pojecia skad sie wzieło zeby hanyslandię Ślaskiem nazywać a prawdziwy historycznie Śląsk przemianować na Dolny Śląsk...
              • chipsi Re: Barbórka 05.12.13, 14:03
                Nie no, zapewne stolica płaciła górnikom (i hanysom i gorolom) za kopanie pod ziemią, taaaak.

Nie czepiaj się o Śląsk. Pokaż mi jednego Dolnoślązaka, co zna Śląską gwarę to podyskutujemy tongue_out
                • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 14:06
                  To czego się mnie czepiłaś, aaa?
                  • chipsi Re: Barbórka 06.12.13, 10:35
                    Yyy Ja Ciebie? Odniosłam sie do Twojego "pompowania w Śląsk". Teraz odpowiadam innej osobie - patrz drzewko - a moje "taaaaak" to była, uwaga, ironia.
    • sinusoidaa Re: Barbórka 05.12.13, 10:10
      W firmie mojego męża uroczyście obchodzi się Barbórkę , co roku. Mimo tego, ze nie mieszkamy na Śląsku, tylko wręcz przeciwnie, w Trójmieście, to mój mąż jest jak najbardziej górnikiem - geologiem
    • chipsi Re: Barbórka 05.12.13, 10:55
      W szkole córki obchodzono hucznie. Oprócz akademii w szkole był wyjazd sporej grupy uczniów na halę sportową przy kopalni, na występy dla górników. Wszystko z pompą i TV tongue_out
      Dzień przed były jakieś pogadanki z górnikami w klasach.
    • lady-z-gaga Re: Barbórka 05.12.13, 11:24
      Moje dzieciństwo upłynęło w czasach mieszania ludziom we łbach na wszelkie sposoby. I jednym ze sposobów było to, że jak Polska długa i szeroka wszyscy obchodzili gornicze święto, jakby od górnikow faktycznie losy kraju zależały. Na szczęście moje dziecko czapek górniczych nie robiło, bo i dlaczego miałoby robić?
      • chipsi Re: Barbórka 05.12.13, 11:52
        Bo kiedyś każdy miał w rodzinie - bliższej czy dalszej górnika. Z całego kraju ludzie za robotą na Śląsk przyjeżdżali to i świętowali w całym kraju. Teraz to nie widzę potrzeby świętowania Barbórki w Szczecinie tak jak w Katowicach dnia marynarza.
        • lady-z-gaga Re: Barbórka 05.12.13, 12:05
          Nie, zapewniam Cię, że w Warszawie górnik w rodzinie był zjawiskiem równie rzadkim, jak himalaista smile
          • chipsi Re: Barbórka 05.12.13, 12:06
            Ale zdajesz sobie sprawę że poza Warszawą istnieje życie? tongue_out
            • lady-z-gaga Re: Barbórka 05.12.13, 12:12
              I poza Sląskiem też wink ja odpowiadam ze swojego punktu widzenia, a Ty ze swojego
            • attiya Re: Barbórka 05.12.13, 13:29
              wyobraź sobie, że w Białym takoż górnik był novum tongue_out
              • chipsi Re: Barbórka 05.12.13, 14:04
                To zgadnij skąd mój dziadek na gruba przyjechoł tongue_out
    • mid.week Re: Barbórka 05.12.13, 11:54
      -pamiętam ten dzień jako STRASZNIE WAŻNY wink

Strasznie ważny był dla Towarzyszy, a reszta obywateli musiała świętować. Górnik to był tytan pracy, proletariusz, wyrabiający 817268231658% normy i świetnie się wpisywał w propagandę.
      • amy.28 Re: Barbórka 05.12.13, 13:13
        Tak, ponieważ węgiel był jedynym towarem eksportowym na ten czas.
        I kopalnie niesamowicie rozwijały gospodarkę.
        I nie była to propaganda.
        Mój dziadek 34 lata narażał życie na dole. Zapraszam na śląsk, zjedź szybem do kopalni i zobacz jakie tam panują warunki. Zes... się ze strachu, szczególnie jakbyś usłyszała tąpnięcie. Albo była córką górnika czekającą na jego powrót z pracy kiedy wracał czarniusieńki, zmęczony, spocony, bo to jest harówa o jakiej nie masz pojęcia.

Nie rozumiesz kultury śląska ani obyczajów i tego czym było gónictwo dla regionu, że węgiel to było życie, praca, możliwośći, coś co ocieplało domy i mogło wyżywić całe rodziny. Dla górnika węgiel to było jak sacrum, jak chleb.
        Nie masz pojęcia - to się nie wypowiadaj, szczególnie jak nie żyłaś w rodzinie górniczej. To jak wygladało życie i praca w tych latach to jest coś czego nie jesteś w stanie pojąć. Podpinanie tego pod propagandę, choć na pewno ona i do tego potrafiła się dossać i wypaczyć obraz - jest po prostu nie fair.
        • attiya Re: Barbórka 05.12.13, 13:37
          sory ale twoje górnictwo nawet w 1 procencie na mój region nie wpływało
          co do propagandy, to cała Polska czciła górników czy to się im chciało czy nie
          jako osoba z wewnątrz nie możesz nic na ten temat wiedzieć
          Górnika po raz pierwszy zobaczyłam w W-wie, jak palił opony i rzucał kamieniami, i z tym kojarzy mi się ów górnik
          no i z ciągłymi podwyżkami a to się wiąże z tym, ze zawsze na jesień się ww zjeżdżali do W-wy, zeby siłowo wymóc owe podwyżki
          i te 14-stki, 15-stki, dodatki, bony, deputaty, paczki, darmowe wczasy itd itd
          • amy.28 Re: Barbórka 05.12.13, 14:01
            sory ale twoje górnictwo nawet w 1 procencie na mój region nie wpływało

matko kochana jaka ty ograniczona jesteś.
            na 1% nie wpływało? na jakim ty świecie żyjesz? rocznie 140 milionów ton węgla wydobytego nie wpływało? Węgiel kamienny jest surowcem wyjściowym do produkcji energii elektrycznej, energii cieplnej, koksu i paliwem który jest bazą działania setek innych gałęzi przemysłu. I doskonałym towarem eksortowym co miało wpływ na całą gospodarkę kraju. Całą rozumiesz?

Powiedziałam wyraźnie - nie masz pojęcia o pracy górników. O tym jakie warunki panują na dole i co znaczy 12 godzin pod ziemią pracować, w 40 stopniach, w ciemnościach, zastanawiać się czy nie wywali metan, czy się nie zawali szyb. Co to znaczy jechać 800 m pod ziemię a potem kilka kilometrów w kolejce.
            Co to znaczy kilka razy w roku oglądać kolegów po amutacjach rąk albo nóg, chodzić na pogrzeby młodych chłopaków. Codziennie chodzić do pracy i nie wiedzieć czy się wróci. I widziec że komplanie weglowe nie płacą a sprawy wypadków zatajają. I owszem, górnicy walczyli. Bo prezesi i dyrektorzy spółek węglowych siedzieli w garniturach na górze, a górnikom kazali pracować ponad normy i sztucznie zawyżali pensje ale im nie wyplacali. Darmowe wczasy i sanatoria im się należały bo cierpieli na choroby i pylicę płuc na przykład. Bo byli wysyłani do pracy w nieludzkich warunkach, puszczani na urobek w nieopisane na mapach szyby gdzie jakby się zawaliło to by ich nawet nie odnaleziono.

I oni narażali życie żeby gospodarka polska miała na eksport jakieś surowce i to oni gineli pod ziemią by taka durna baba jak ty mogła sobie dziś siedzieć tam gdzie siedzi. Bo nie wiesz jakby gospodarka polska się miała adyby nie wydobycie węgla kamiennego.
            Nie wiem jak pustym i ograniczonym trzeba być zeby tego nie rozumieć.
            • gazeta_mi_placi Re: Barbórka 05.12.13, 14:17
              Amy 100% racji, ale co tutejsze e-mamy mogą o tym wiedzieć?
            • niunia19851 Re: Barbórka 05.12.13, 14:17
              Nie zrozumie tego ten co tego nie przeżył ... trzeba mieć w bardzo bliskiej rodzinie górnika żeby wiedzieć o co w tym chodzi ... a W-wka skąd ma to wiedzieć a tym bardziej rozumieć ?
              • gazeta_mi_placi Re: Barbórka 05.12.13, 14:23
                No właśnie, w filmie "Barbórka" pokazani są takie warszawiaczki, potem jak w ramach wizyty (są aktorami, którzy w ramach Barbórki wizytują) zjeżdżają na dół i górnicy robią im kawał mało się nie posrali ze strachu big_grin
            • attiya Re: Barbórka 05.12.13, 14:36
              no i mamy wycinek z propagandy popierającej górnictwo
              swego czasu marzyłam o polskim odpowiedniku Thatcher, która zrobiła porządek z górnikami w WB.
              Wiesz, wyobraź sobie, że nie wszędzie są w Pl regiony przemysłowe, są też rolnicze, z niewielkim przemysłem lokalnym nie liczącym się nawet w sferze krajowej.
              Poza tym jeszcze kilka lat i mam nadzieję, że wzorem Krakowa w końcu inni pójdą po rozum do głowy i zakażą palenia węglem
              czas najwyzszy pomyśleć o odnawialnych źródłach energii
          • daszutka Re: Barbórka 05.12.13, 14:05
            I jeszcze o cudach na kiju zapomniałaś.
        • niunia19851 Re: Barbórka 05.12.13, 14:16
          Podpisuję się pod tym.
      • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 13:20
        A już Cię chciałam ostrrzegać, Mid.week. Nie zdążyłam wink
    • paul_ina Re: Barbórka 05.12.13, 12:09
      Uwielbiałam robienie tych kapeluszy z pióropuszami smile
      W przedszkolu córki obchodzą Barbórkę, dużo jest o węglu, już w ubiegłym roku jako świeża trzylatka (ma urodziny 4 grudnia) raczyła mnie opowieściami o węglu i przyniosła bardzo efektowny portret bardzo brudnego górnika smile
    • niunia19851 Re: Barbórka 05.12.13, 12:12
      A czy ktoś z Was przeżył na własnej skórze jak to jest być: żoną, matką/ siostrą górnika ??? Owszem były czy nadal są jakieś przywileje da górników ale za jakie poświęcenie/ za jaką ciężką i niebezpieczną pracę .... piszę o górnikach dołowych bo nie raz zastanawiałam się czy mój ojciec wróci z pracy ... i dzięki tej pracy w miarę godnie żyliśmy ale też dzięki tej pracy mój ojciec stracił palca a 2 razy ledwo uszedł z życiem. Wypadki na dole są codziennie tylko nie wszystkie tak duże aby je rozdmuchiwać na całą Polskę ...
      • chipsi Re: Barbórka 05.12.13, 13:00
        To już inna bajka. Dodam że większość wypadków jest "zamiatana pod dywan".
        • amy.28 Re: Barbórka 05.12.13, 13:15
          Nie wierzę że ktokolwiek kto nie miał w rodzinie górnika i nie czekał na ojca/dziadka - rozumie choćby 1% tego czym górnictwo było - i dla niektórych jest. I w ogóle żeby rozumiał kulturę i osobowość pokoleń ślązaków - jak ktoś nawet śląska od zagłębia nie rozróżnia, szczególnie pokroju wawa non stop.
          • vilez Re: Barbórka 05.12.13, 13:22
            No ja nie rozróżniam wink U nas się oburzano, jak ktoś mylił kujawy czarne z białymi, więc spoko.
          • adellante12 Re: Barbórka 05.12.13, 13:30
            jak ktoś nawet śląska od zagłębia nie rozróżnia, szczególnie pokroju wawa non stop

No własnie ... Bo jak Śląsk był Śląskiem to hanyslandia istniała jako kilka osad w lesie i ze Śląskiem nie miała nic wspólnego. Ukuto całkiem niedawno pojecie jakiegos "górnego śląska".
            • naturalna59 Re: Barbórka 05.12.13, 13:54
              Prosze co za znawca, a miasto Bytom, jedno z najstarszych w obecnej Polsce ( starsze od Krakowa) lezy w Czechach, a nie na Gornym Slasku.

Jezeli chodzi o przywileje i mieszkania budowane za Gierka, to dla przyjezdnych budowano dla tych z kieleckich wsi, i innych regionow Polski, ktorzy jak barbarzyncy najechali, przywiezli swoja kulture a czesto jej brak.
              Tak naprawde to prawdziwych Gornoslazakow bardzo juz malo zostalo na Gronym Slasku, kazda wladza starala sie im obrzydzic Polske i Polakow, wiec wyjezdzali, zostawiajac nowym z Polski centralnej, piekne kamienice i zadbane ulice. Ktore ci nowi w oka mgnieniu zamieniali w ruine, podpierajac sie "psudonaukowym" belkotem ze jak sie wegiel wybierze na zawal spod centrum slaskich miast to nic sie nie stanie.

• niunia19851 Re: Barbórka 05.12.13, 14:11
                Ja jestem z Bytomia i bardzo mi smutno gdy widzę jak to miasto umiera bo teraz "górnictwo się nam POlakom nie opłaca" sad
      • attiya Re: Barbórka 05.12.13, 13:30
        wyobraź sobie, że znam kilka innych zawodów, gdzie też się poświęca życie
        górnik nie jest jakimś wyjątkowym wyjątkiem
      • naomi19 Re: Barbórka 05.12.13, 13:51
        Tak, ja jestem córką górnika i z wielkim żalem czytam te historie np moofki wyssane z palca o tych emeryturach 3800
        jeśli ktoś nie rozumie, że średnią podnoszą przeolbrzymie emerytury kadry kierowniczej, a zwykli górnicy często nie mają nawet połowy tej kwoty
        ja na szczęście nie przeżyłam stresu związanego z czekaniem na tatę-nie mówił nam o wypadkach, o kolegach którzy ginęli.
        Raz otarł się o śmierć, było bardzo groźnie, wiele miesięcy w szpitalu. Przeżył.
        Pod koniec pracy, tuż przed emeryturą- zupełnie wysiadł mu kręgosłup. Do dziś cierpi, ale daje radę.
        Nigdy nie palił opon, nigdy nie narzekał. Każdy widzi co chce widzieć i na ile pozwala mu jego ograniczony umysł.
        • niunia19851 Re: Barbórka 05.12.13, 14:18
          Dokładnie sad
    • naomi19 Re: Barbórka 05.12.13, 13:45
      Córka w przedszkolu jak najbardziej obchodziła, górnicy opowiadali o swoim zawodzie, jakiś emerytowany górnik opowiadał jak to było kiedyś w kopalni, spiewali piosenki o górnikach, przyszła bardzo zadowolona.
      Ja bardzo żałuję, że mamy nie zostały zaproszone do przedszkole, jak był zaproszony żołnierz z okazji święta niepodległości....
      • gazeta_mi_placi Re: Barbórka 05.12.13, 14:17
        Fajnie wymyślili w tym przedszkolu smile
      • lelija05 Re: Barbórka 05.12.13, 14:21
        Naomi, ty trafiłaś te 13 milionów?
        • naomi19 Re: Barbórka 05.12.13, 15:12
          nie wiem o co cho... smile
          a jak tak, to chcesz się zaprzyjaźnić? wink
          • lelija05 Re: Barbórka 05.12.13, 15:24
            Mówiłam, że bardzo cię lubię? big_grin
            • naomi19 Re: Barbórka 05.12.13, 19:28
              no właśnie nigdy wcześniej NIE
              ale przyjęłam do wiadomości, przyjęłam suspicious
              Nie pisz nic złego o górnikach suspicious
              • lelija05 Re: Barbórka 06.12.13, 10:37
                Dobrze psze pani smile
    • hugu Górnik gender 05.12.13, 14:57
      Było, było! Robiło się czapki górnicze i cała grupa w przedszkolu paradowała przebrana za górników i śpiewała odpowiednią piosenkę: "Jestem sobie górnik spod Bytomia, wydobywam węgiel każdego dnia!"
      Co więcej, Kościół wiedział o takich praktykach, a nie grzmiał! Mało tego, jakoś nawet sprzyjał tym górniczo-przedszkolnym tradycjom, choć był to genderyzm w czystej postaci!
      No bo dziewczynki udawały górników i jeszcze śpiewały, że są górnikiem - facetem, oczywiście...

Pewnie na Śląsku dzieci kontynuują te tradycje. Ciekawe, czy na fali "walki z gender" jakiś klecha przeklnie wkrótce Sodomę barbórkową, która każe przedszkolaczkom udawać "chopa z przodka" i jeszcze się tym przechwalać! smile
    • olena.s Re: Barbórka 06.12.13, 12:20
      No na litość. Z całym szacunkiem Barbórka to święto regionalne. Owszem, pompowano je na cały kraj w czasach, kiedy jedynym produkowanym w PL towarem eksportowym był węgiel, ale obecnie, kiedy dość powszechne jest poczucie, że górnicy wyjmują z systemu nieproporcjonalnie dużo, poza Śląskiem nie jest specjalnie obchodzone.
      Zauważcie, że o wiele niebezpieczniejszym zawodem jest budowlanka - a jakoś nie obchodzimy święta robotnika budowlanego, prawda? A najwięcej samobójstw popełniała kategoria zawodowa 'robotnicy rolni i leśni'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka