Dodaj do ulubionych

Mój teść nie wie jak mam na imię!

08.12.13, 21:52
Mój teść wychodzi ponownie za mąż i właśnie przyniósł nam zaproszenie, a na zaproszeniu napisane:
zapraszają mojego męża i mnie - Aleksandrę!
Niektórzy co prawda do mnie mówią zdrobniale Ola, ale ja nie jestem Aleksandra tylko Olga!
Jakoś tak głupio mi było powiedzieć to teściowi, pewnie spaliłby się ze wstydu przed przyszłą małżonką, że nie wie jak jego synowa (i to z 10 letnim stażem) ma na imię smile
Obserwuj wątek
    • jak-nie-ja-to-kto Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 21:55
      A jak Cie Twój mąż przedstawił? Ola czy Olga?
      • gri-npi Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 21:59
        Jesteśmy razem od prawie 20 lat w tym 10 lat po ślubie, przedstawiał mnie wiec 20lat temu i nie pamiętam czy powiedział Ola czy Olga. No ale chociażby na zaproszeniu naszym ślubnym było napisane OLGA więc mógł zapamiętać wink
        • zuzi.1 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:01
          właśnie, ponownie to on się może co najwyżej ożenic, a odnośnie imienia:nie bądź małostkowa, Aleksandra brzmi nawet ładniej od Olga, wyjaśnij mu przy okazji kiedyś tą różnicę i wówczas na pewno zapamięta wink
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 16:33
            No, wydaje mi się, że nie jestem osobą małostkową, ale jednak byłoby mi przykro, gdyby się okazało, że ojciec męża nie ma pojęcia, jak mam na imię... A już w takiej sytuacji pisanie, że w sumie to spoko, bo Olga to brzydsze imię, to dla mnie szczyt nietaktu.
    • antyideal Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 21:58
      gri-npi napisała:

> Mój teść wychodzi ponownie za mąż i właśnie przyniósł nam zaproszenie, a na zap
      > roszeniu napisane:
      > zapraszają mojego męża i mnie - Aleksandrę!
      >

A Ty znasz imiona wszystkich meżów teścia ?suspicious
      • przystanek_tramwajowy Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 21:59
        Twój teść jest gejem? No to teraz, jak wyjdzie za mąż będziesz miała dwóch teściów. I ani jednej teściowej. Tym się ciesz. Co tam, że imienia nie pamięta.

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
      • arkanna Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:00
        drugi Zdzicho a trzeci Rycho
      • gri-npi z żoną oczywiście :) 08.12.13, 22:00
    • nickbezznaczenia Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 21:59
      A jak się miewa szczęśliwy narzeczony?

gri-npi napisała:

> Mój teść wychodzi ponownie za mąż i
      • gri-npi Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:02
        nickbezznaczenia napisał(a):

> A jak się miewa szczęśliwy narzeczony?
        >
        > gri-npi napisała:
        >
        > > Mój teść wychodzi ponownie za mąż i

big_grin big_grin big_grin sama z siebie się uśmiałam...jeszcze chyba emocje mi nie opadły że taką gafę strzeliłam big_grin
        • nickbezznaczenia Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:04
          smile

gri-npi napisała: D big_grin big_grin sama z siebie się uśmiałam...jeszcze chyba emocje mi nie opadły że ta
          > ką gafę strzeliłam big_grin

A imię ustal przy okazji najbliższej wizyty.
        • lolinka2 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 04:53
          a no widzisz - nie tylko teść gafy strzela. On ci zmienił imię, a ty mu - orientację smile
    • peggy_su Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 21:59
      Głupio wyszło, ale jestem w stanie wyobrazić sobie taką sytuację.
      W rodzinie mojego męża jest ciocia, do której wszyscy mówią Maryla. Utrzymujemy z nią dość bliskie kontakty i byłam zawsze przekonana że takie właśnie jest jej imię. Niedawno coś mi się obiło o uszy, że ona chyba nie jest Maryla, tylko Maria. No ale w sumie skąd mam wiedzieć?
      Jakoś tak głupio mi ni z tego ni z owego wyskoczyć z pytaniem, a jak ciocia właściwie ma na imię?
      Mój mąż zna ją dużo dłużej i też nie wie tongue_out
      • kaka-llina Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:58
        To moja babciasmile wszyscy od zawsze do niej "Marylka" a ona jest Maria... Ja zawsze myślałam, ze Marylka to zdrobnienie od Marii bardzo się zdziwiłam, jak się dowiedziałam, ze istnieje imię Maryla...
      • konwalka peggy 08.12.13, 23:08
        a cioteczka czasami nie mieszka w uk?
        bo może my rodzina albo jakie powinowate?
        • peggy_su Re: peggy 08.12.13, 23:17
          Nie mieszka smile
          Kiedyś słyszałam że dawniej było popularne nazywanie Marii Marylą lub Mariolą. Ale nie wiem, czy to ten przypadek, bo cioci nie legitymowałam smile
          • konwalka Re: peggy 08.12.13, 23:18
            no bylo
            i jest dalej zresztasmile
            • kkokos Re: peggy 09.12.13, 07:17
              konwalka napisała:

> no bylo
              > i jest dalej zresztasmile

tyle że mariola początkowo było skrótem od maria jolanta smile
    • inguszetia_2006 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 21:59
      Witam
      To mu się przedstaw przy Wigilii;-P
      Pzdr.
      Ing
      • triss_merigold6 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:03
        ROTFL.
    • arkanna Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:04
      a tak na powaznie. po 5 latach narzeczenstwa wysylajac zaproszenia na slub okazlo sie ze : tesciowa to nie Joanna a Czeslawa, ciotka Teresa to Bronisława, Ciotka Ewa to Kinga , ciotka Dorota to Weronika .Opad szczeny do pasa, jakas glupia tradycja ze uzywali drugiego imiennia.
      • pepitka_cb Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 08:29
        Może to głupio brzmi, ale ja też dowiedziałam się dopiero w wieku może 7-8 lat, że mój ojciec tak naprawdę ma na imię inaczej, niż wszyscy do niego mówią. Okazało się, że w jego rodzinie na co dzień używa się drugiego imienia. Również przy okazji śmierci siostry mojego taty dowiedziałam się, że również używała drugiego imienia.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 16:36
        No, ale jednak takie miały imiona, wprawdzie drugie... ale zawsze smile
    • mindtriper Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:05
      Ola - to może być Olga i Aleksandra. Chyba nie obrażałabym się aż tak bardzo, bardzo.
      Nie napisał przecież np. Joanna.
      • 3-mamuska Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 09:43
        Może to głupio brzmi, ale ja też dowiedziałam się dopiero w wieku może 7-8 lat, że mój ojciec tak naprawdę ma na imię inaczej, niż wszyscy do niego mówią. Okazało się, że w jego rodzinie na co dzień używa się drugiego imienia. Również przy okazji śmierci siostry mojego taty dowiedziałam się, że również używała drugiego imienia.

U mnie tak samo było.
        Czesc dokumentów miał poprawnie czesc odwrotnie.

mindtriper napisała:

> Ola - to może być Olga i Aleksandra. Chyba nie obrażałabym się aż tak bardzo, b
        > ardzo.
        > Nie napisał przecież np. Joanna.

Dla mnie zupełna głupota jest to zdrobnienia od Aleksandry Ola.
    • maggi9 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:08
      Mój tez nie.
      Jeszcze nie byłam zamężna ale byłam w związku z moim obecnym partnerem prawie 10 lat czyli no chyba jednak poważniejszy związek bo że by nie pamiętał jakiejś panny z która syn był w kinie to bym zrozumiała. Zostaliśmy zaproszeni na jakąś uroczystość rodzinną, teść spytany o moje imię aby wpisać do zaproszenia. Nie wiedział. Nie to, żeby pomylił. Po prostu nie wiedział.
      • olewka100procent Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:17
        oj tam robisz z igły widły, faceci już tak mają, że nie przywiązują uwagi do takich szczegółów. ile razy to mój ojciec wołał mnie imieniem siostry i na odwrót a imię dziecka zapamiętał za którymś razem
        • maggi9 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:29
          Taaa. A czy ja powiedziałam, że zrobiłam z igły widły? Nic nie powiedziałam ale mi się przykro zrobiło. Tym bardziej, że teść nie jest typem poety bujajacego w obłokach. Poza tym dzieci tez nie mają nie wiadomo ile, żeby imion dwóch współmałżonków dzieci nie można było zapamiętać.
        • edelstein Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 09:09

Raczej ty masz jakis ograniczonych w swym otoczeniu.Nie,faceci tak nie Maja.
          -
          "Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
      • jagienka75 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 23:05
        Zostaliśmy zaproszeni na jakąś
        > uroczystość rodzinną, teść spytany o moje imię aby wpisać do zaproszenia. Nie
        > wiedział. Nie to, żeby pomylił. Po prostu nie wiedział.

normalne to nie jest.
        no i ciekawe, jakby wyglądało to w drugą stronę i Ty byś nie wiedziała, jak teść ma na imię.
        • maggi9 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 23:13
          Też mi się nie wydaje to specjalnie normalne. Nie wymagam pamiętania daty urodzin czy nawet nazwiska. Bo, że pomylić Olga z Ola czy coś to jeszcze jakoś ujdzie jak ktoś baardzo roztrzepany. Ale kompletnie nie pamiętać to już mniej fajne. Ale koleżanka wyżej twierdzi, że to spoko i że robie z igły widły uncertain
          • jagienka75 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 23:19
            Ale kompletnie nie pamiętać to już mniej fajne
            > . Ale koleżanka wyżej twierdzi, że to spoko i że robie z igły widły uncertain

nie pamiętać imienia synowej/szwagra nie jest normalną rzeczą.
            ja bym nawet pokusiła się o stwierdzenie, że taki pan ( teść) ma wszystko w dupie , on nic nie musi, bo od tego jest jego żona ( teściowa) i do niczego mu imię synowej/zięcia niepotrzebne.
            a pani, która uważa, że robi z igły widły i uważą to za rzecz normnalną, najwidoczniej wie, co pisze i sama znajduje się w podobnej sytuacji.
            będą pluli jej w twarz a ona powie, że deszcz pada.
      • nanuk24 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 23:14
        To jak on sie do ciebie zwraca w zyciu codziennym?
    • rosapulchra-0 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:16
      CytatMój teść wychodzi ponownie za mąż
      http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
    • jola-kotka Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:23
      Nic się nie stało jest 1:1. Teść nie wie jak masz na imię a ty nie wiesz,że on się żeni,bo wyjść za mąż to może kobieta.
      • angazetka Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 11:58
        > Nic się nie stało jest 1:1. Teść nie wie jak masz na imię a ty nie wiesz,że on
        > się żeni,bo wyjść za mąż to może kobieta.

Zależy gdzie.
    • ga-ti Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:26
      Pewnie przyszła teściowa wypisywała zaproszenia i jakoś tak wywnioskowała, że skoro mówią do Ciebie Ola, to jesteś Aleksandra. Raczej Olgi na Olę się nie zdrabnia (przynajmniej znane mi Olgi).

U męża w rodzinie jest wujek, na którego od zawsze mówią Sławek, aż tu nagle się okazało, że wujek jest Mirosław smile Mam problem z adresowaniem kartek na święta, nie wiem, czy pisać oficjalnie, czy trzymać się rodzinnej tradycji smile
      • heca7 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 22:42
        W mojej rodzinie i wśród znajomych jest to częste. Teść brata to Stefan a mówią Henryk. Sąsiadka moich rodziców Joanna Maria, całe życie używała imienia Jolanta. Znajoma używa drugiego imienia.
        A brat mojej matki na zaproszeniu dla mnie napisał Honorata. Jestem Renata big_grin
        • olewka100procent Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 23:00
          skoro piszesz o tym na forum to robisz z igły widły smile
    • beverly1985 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 23:12
      Ludzie czasem uzywają dziwnych zdrobnień, i nie wiadomo jak mają na imię. Zapraszalam kedyś ciotkę Asię a ona byla Agnieszka. Długo tez myslalam, zdrobnieniem od czasu jest Gonda- dopiero babcia mnie oswiecila- Kunegunda.
    • raczek-nieboraczek Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 08.12.13, 23:39
      u mnie podobnie, szwagier mojego męża uświadamiał
      - twoja żona to Olga
      - Olga ? przecież to jest Ola
      • bergamotka77 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 02:00
        nie przesadzaj zna cie jako Ole a Ola raz jest Olga a innym razem Aleksandra. Czepiasz sie!
    • agrypina6 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 02:36
      Mój też nie wie. Raz mówi do mnie imieniem drugiej synowej, a raz dziewczyny trzeciego syna. Tylko jakoś z moim ma problem. Ale na pewno jestem małostkowa, bo mnie to wkurzałowink. Teraz mam gdzieś dziada i to, jak się do mnie zwraca.
      24.03.2012r.
      Mój mały Książę - mój synek.
      • 77kunda Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 07:07
        u nas tez na ciocię Olgę mówimy Ola, zresztą nawet mój ojciec używa drugiego imienia Leszek
        ja np jak zapraszałam na ślub to napisałam że zapraszam wujka Witolda ( wszyscy mówili Witek ) a on jest Wiktor...śmiał się i potwierdzał czy na pewno jego zapraszam ale nie obraził się
    • z_lasu Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 07:30
      E, tam. Wyluzuj. Mnie się też zdarzyło i innym w stosunku do mnie. I to nie w stylu
      Ola -> Olga/Aleksandra, tylko typu Zofia zamiast Małgorzata. Wszyscy się śmiali, nikt się nie obraził. Jak jednorazowo, to jest zwykła, drobna gafa, a nie dowód lekceważenia i głębokiej pogardy.
    • mearuless Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 08:37
      wyluzuj. zwroc uwage ale w mily sposob, nie unos sie , zrobb to z humorem.

moj pradziadek nie mogl zrozumiec i zaakceptowac ze mam na imie Marta.
      po kilka razy pytal rodzicow "to jak ona ma na imie?"
      MARTA!
      Marta? coz to za dziwaczne imie!! i po chwili do mnie "Narta chodź tu na chwilke"
      • werualta Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 08:58
        big_grin
        a mój do mnie czasem mówił "Bata" big_grin
        i bardzo mi tego brakuje już naście lat.....
      • jowita771 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 11:43
        Do mnie do pracy przychodzi czasem starszy pan i pyta o mojego kolegę przekręcając zawsze nazwisko. jakież było moje zdziwienie, jak za pierwszym razem kolega entuzjastycznie powitał gościa: cześć, dziadku. Domyślam się, że to dziadek ze strony mamy.
    • mamma_2012 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 08:49
      A mojej koleżanki corka, bardzo sie zdziwila, kiedy w szkole dowiedziała sie, ze ma na imię Aleksandra, a nie Olawink
      Przeżyła prawdziwy nieudawany szok i w pierwszej chwili myślała, ze nie o nią chodzitongue_out
    • werualta Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 08:57
      jeśli teść to się żeni (napisałaś o małżonce)
      imię-pomyłka drobiazg , o czym tu rozważać....albo pan nie wie, że Olga to nie Aleksandra. Bez przesady smile
    • edelstein Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 09:14

W mojej rodzinie istnieje jakas mania poslugiwania sie innymi imionami niz pierwotnie nadane.Mamy wiec Aniele,ktora zwa Krystyna np.Chyba Malo kto jest wolany po pierwszym,oficjalnym imieniu.
    • volta2 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 09:47
      moja prababcia wołała na mnie antosia(choć nie tak mi na imię), i szczerze tego nienawidziłam.

a po 30 latach od łez z tego powodu wylanych syna nazwałam antoś i jestem zachwyconasmile

sama zapomniałam i zrozpędu kuzynce na zaproszeniu ślubnym wpisałam jej panieńskie nazwisko(takie samo jak moje) - mam nadzieję że się nie obraziła, bo już była ładnych parę lat po rozwodzie.
      • ziarenko-piasku Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 10:06
        E tam...skoro mówią do ciebie Ola, to machinalnie przywodzi na myśl Aleksandrę. Szczerze, to znam 3 Olgi i na żadną nikt tak nie mówi, tylko Ola...

Gdyby cię nazwał Moniką, albo chociażby Anetą, wtedy mogłabys podejrzewać, ze nie wie do końca jak masz na imię tongue_out
    • angazetka Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 11:59
      Eee tam, myslałam, że faktycznie nie wie, a to taki drobiazg, raczej zabawny.
      BTW o jednym wujku to się po jego śmierci dowiedziałam, że był Henrykiem, a nie Andrzejem ("Jędrek" do niego mówili, to niby kim miał być?).
    • kadfael Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 12:23
      Moja najlepsza przyjaciółka ma dwa imiona. Od czasów studiów używa tylko pierwszego, bo je lubi. Ale w jej rodzinie znana jest z drugiego z uporem używanego. Za czasów studenckich, gdy dzwoniłam do niej do domu rozmowa z domownikiem zawsze wyglądała tak - Czy mogę rozmawiać z Basią? Bożenko - telefon do Ciebie!- słyszałam w słuchawce wink (imiona fikcyjne)
      • volta2 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 12:47
        mam bardzo podobnie w rodzinie, kuzynka w jej rodzinie jest znana pod kasią i wszyscy do niej i o niej tak mówią

jej koledzy i znajomi, jej mąż i jego rodzina mówią do niej moniko. także na jednej imprezie rodzinnej, gdzie są dwie rodziny każda z rodzin posługuje się tym sobie znanym imieniem.

• corka.bossa Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 14:42
          Do swojej córki mówię Kasia-choć ma na imię Patrycja czasem per.Franka smile
          U znajomych jest Andrzej tata,Andrzej syn i Andrzej wnuk-na najstarszego wołamy Jurek,na średniego Andrzej a na najmłodszego Kajtek smile
          --
          Jeśli nie możesz iść obok mnie i trzymać mnie za rękę, to idź za mną i pilnuj mnie,żebym umiała żyć na tym świecie bez Ciebie..
    • ezmd99 Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 17:07
      Pocieszę cię. U ciebie to prawdopodobnie pomyłka, bo OLga to Ola, Aleksandra to Ola, starsze pokolenie nie zna imienia Olga, stad ten błąd.
      Mój teść ( jestem 20 lat po ślubie) naprawdę nie wie, jak mam na imię. Imię moje należy do pospolitych, w rodzinie teścia ( bliskiej) nosi je 5 osób. Nigdy teść nie powiedział do mnie po imieniu. 4 lata temu był w sanatorium i o dziwo wysłał nam kartkę zaadresowaną do mojego męża ( imię się zgadza), mojej córki ( też ok) i do mnie ( chyba, bo Wandą to ja nie jestem, nawet nie znam nikogo o tym imieniu). Tak przy okazji była, u teściowej, wzięłam kartkę, bo przez telefon mi nie uwierzyła, że teść nie zna mojego imienia. Spojrzała, wzięła kartkę, szybko ją podarła i stwierdziła " Każdy może się pomylić". A dowody poszły do śmieci.
      Aha, pamięć u teścia raczej w porządku. Uprawia sport, który wymaga myślenia i pamięci.
      Imienia wnuczki też nie mógł zapamiętać przez trzy lata, ale to mu wbiłam do łba, przez notoryczne poprawianie.
      Z tym, że ja osoba mściwa od tamtej pory, wysyłam do teściów kartki z wakacji z imieniem mojego teścia trochę przekręconym tzn. zamiast Jarema piszę Jarosław. Wiem, że boli. Bo zawsze każdemu powtarza, że on Jarema nie Jarosław.
    • morekac Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 17:11
      Tak to jest, jak się używa innego imienia...
      Pocieszę cię : moja mama nie wiedziała, że nosi zupełnie inne oficjalne imię do czasu pójścia do placówki edukacyjnej zwanej szkołą podstawową. smile
      • little_fish Re: Mój teść nie wie jak mam na imię! 09.12.13, 18:25
        dawno temu miałam koleżankę,koleżanka miała brata, na brata wszyscy mówili Radek. Podczas którejś wizyty u nich, już po kilku latach znajomości słyszymy dzwonek do drzwi. Oni byli czymś zajęci, więc krzyczą żebym otworzyła. W drzwiach stoi młodzieniec i mówi :"cześć, jest Konrad?". Odruchowo odpowiedziałam ze to pomyłka, dopiero krzyki gospodarza "Jestem, jestem..." uświadomiły mi, że nie wiem jak on ma na imię. Mina kumpla bezcenna,kiedy ze zdziwieniem w głosie spytałam "to ty masz na imię Konrad????"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka