Dodaj do ulubionych

Zwolnienia grupowe

10.12.13, 16:01
mam pytanie

firma, tzn pracownicy, zostali poinformowani w grudniu, ze do końca roku bedą zwolnienia na zasadzie zwolnień grupowych i generalnie wesołych świat

zwolnienia grupowe wiążą sie z dodatkowymi gratyfikacjami - extra 2.5 pensji

czy mozna dobrowolnie przystąpić do takich zwolnień? czy jak chcesz się zwolnić w tym okresie to mówią- hola, Ty chcesz sam, to zwalniasz się na normalnych warunkach?
Obserwuj wątek
    • kubekwkropki Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 16:09
      A w moim wątku ujadałaś, że nie daję premii. He he.
      • aneta-skarpeta Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 16:10
        nie mnie dotyczy temat, a ktos kogo dotyczy dostał b. dobrą propozycje pracy więc chce upiec 2 pieczenie przy 1 ogniu
      • nowel1 Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 16:27
        kubekwkropki napisała:

> A w moim wątku ujadałaś, że nie daję premii. He he.

Ależ ty podły człowiek jesteś kubek... co zdanie, to się bardziej obnażasz.
        • aneta-skarpeta Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 16:32
          ona chciałaby być podła, ale jest niestety tylko głupia
          • kubekwkropki Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 16:43
            Jak pracodawca odmawia premii to zły i okrutny oraz niemoralny i podły. Jak pracownik chce pracodawcę orżnąć na kasę to "próbuje upiec dwie pieczenie". Moralność Kalego.
            Nie jestem ani podła ani głupia. Jestem szczera i nie mam złudzeń.
            • nowel1 Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 16:45
              I naprawdę Aneta pisała, że, cytuję : > Jak pracodawca odmawia premii to zły i okrutny oraz niemoralny i podły. ?

Nie zrozumiałaś po prostu. Znowu.
              Przychylam się do zdania Anety na twój temat.
              • rosapulchra-0 Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 17:54
                A ja się dołączam.
            • aneta-skarpeta Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 20:26
              myślę, że najlepiej będzie jak wyjdziesz na świeże powietrze i zrobisz parę głębszych wydechów.
    • przystanek_tramwajowy Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 16:09
      aneta-skarpeta napisała:

> mam pytanie
      >
      > firma, tzn pracownicy, zostali poinformowani w grudniu, ze do końca roku bedą z
      > wolnienia na zasadzie zwolnień grupowych i generalnie wesołych świat
      >
      > zwolnienia grupowe wiążą sie z dodatkowymi gratyfikacjami - extra 2.5 pensji
      >
      > czy mozna dobrowolnie przystąpić do takich zwolnień? czy jak chcesz się zwolnić
      > w tym okresie to mówią- hola, Ty chcesz sam, to zwalniasz się na normalnych wa
      > runkach?

Mogą ci odpowiedzieć, że oni cię zwolnić nie chcą i możesz się zwolnić ewentualnie na własne żądanie. I wtedy na grupowe się nie łapiesz.

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
      • aneta-skarpeta Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 16:11
        aha
        co prawda jeden taki co spytał sie ich na jakiej zasadzie mozna przystapić do grupowego zwolnienia, 2 dni póxniej zostal zwolniony, ale to chyba przypadek
        • emigra75 Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 17:18
          W zeszłym roku zakład pracy w którym pracowałam też ogłosił zwolnienie grupowe w grudniu. Jeśli ktoś sam znalazł pracę to nie robili problemu, zwalniali ze świadczenia pracy i można było zacząć pracować gdzie indziej.
    • wiotka_trzpiotka Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 17:55
      u mnie nie można dobrowolnie...
    • triismegistos Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 20:39
      Zawsze można dwa razy zaspać do pracy i niemile łypać na szefa. Albo kadrową.
      • aneta-skarpeta Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 20:54
        to jest jakieś rozwiązaniebig_grin

natomiast po kilku latach pracy sumiennej pewnie zamiast go zwolnić, to by pomysleli " ojej chyba ma jakieś straszne problemy rodzinne, nie możemy zwolnić" i klopsbig_grin
      • lauren6 Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 20:57
        O to to wink Nie licz, że jak będą mogli zaoszczędzić na tobie te 2,5 pensji to nie wykorzystają takiej możliwości. Możesz też zacząć się chwalić, że planujecie z mężem kolejne dziecko, tylko szkoda, że poprzednią ciążę tak ciężko znosiłaś i od 2 miesiąca na L4...
        • aneta-skarpeta Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 20:59
          niestety nie o mnie chodzi, u mnie w pracy nie ma możliwości wprowadzenia zwolnień grupowych- jak pracowników jest całe 5wink
          • aneta-skarpeta Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 20:59
            ale sam zainteresowany zadzwoni jutro do związków zawodowych i się dowie co i jak
        • azoorek Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 21:14
          Ciąża nie do końca chroni- bo w ciąży można wypowiedzieć warunki pracy i płacy jeżeli jest to zwolnienie grupowe.
    • azoorek Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 21:12
      Wszystko reguluje ustawa o zwolnieniach z przyczyn nie dotyczących pracowników. To jest minimum- jeżeli zwolnienie spełnia warunki z ustawy, to należy Ci się odprawa- tak jak w ustawie. Natomiast często pracodawcy tworzą programy zwolnień dobrowolnych, gdzie dorzucają ekstra bonusy- dodatkowe odprawy, zwolnienie ze świadczenia pracy. W ten sposób zabezpieczają się przed pozwami, kwachami itp. bo pracownik sam decyduje czy przystąpić do takiego programu i jak odchodzi, to zadowolony, bo wychodzi z dobrą odprawą. Nie wszytkim się opłaca- czasami jest tak, że najbardziej się opłaca tym, którzy mają najdłuższy staż (zazwyczaj tacy kosztują firmę najwięcej). To jest loteria- bo jeżeli za mało osób się zgłosi, to i tak będą zwalniac- niestety nie wiesz czy padnie na Ciebie. I to jest urok takich programów.
      U koleżanki w firmie był taki odzew, że większość specjalistów poodchodziło. Chodzi może o TP SA?
      • ada16 Re: Zwolnienia grupowe 10.12.13, 21:57
        W TPSA już było tyle edycji zwolnien grupowych , ze wszyscy znają już chyba zasady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka