Dodaj do ulubionych

Jak myjecie dzieci rano?

15.12.13, 23:30
To tak a propos wątku kąpielowego, ale tez niejednokrotnie zastanawiałam się, jak to wygląda u innych. W jakim zakresie myjecie/myją się wasze dzieci rano (mowa o dzieciach powiedzmy do 10 roku zycia), założywszy, że kąpią się/biorą prysznic wieczorem. Czy:
1. myją tylko zęby
2. zęby+ buzia i ręce
3. jak w pkt 2 + mycie tyłka big_grin
4. szybki prysznic + pkt 1 lub 2
5. kąpiel w wannie+ pkt 1 lub 2
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:31
      Będzie jatka suspicious
    • triss_merigold6 Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:32
      Buzia, zęby, ręce. W sumie nie wiem dlaczego ręce, nawykowo chyba, bo przecież po nocy są czyste.
      • baltycki Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:51
        triss_merigold6 napisała:

> Buzia, zęby, ręce. W sumie nie wiem dlaczego ręce

Bo sie drapaly po...
      • m_incubo Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:53
        A masz sposób na umycie buzi bez używania rąk? wink
        • baltycki Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 00:03
          Jak myjecie dzieci rano?
    • sparkley78 Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:32
      Aaa, zapomniałam o opcji, że w ogóle nie myją się rano (tzn. nie myją też zębów,bo np. umyli wieczorem smile
      • andaba Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:34
        Buzia, zęby, ręce.

Starsze często biorą prysznic, chłopcy (ci co mają krótkie wlosy) myją głowę.
    • jematkajakichmalo Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:39
      Buzia, zeby, rece, jak padla wieczorem i sie nie kapala to przynajmniej jeszcze pupe.

Sasiadki dzieci w ogole nie myja sie wieczorem, nawet latem po calym dniu latania po dworze. Prysznic biora tylko rano jak wstaja. Jakos sobie tego nie wyobrazam.
    • ichi51e Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:39
      Rozumiem zeby rozumiem pupe rece przy okazji. Ale twarz??
      • triss_merigold6 Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:40
        Yyyy żeby się obudzić i oczy przemyć (ranną rosą).
        • ichi51e Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:45
          Przeciez takie mycie (z mydlem?)koszmarnie wysusza...
          • triss_merigold6 Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:47
            A kto mówi, że mydłem? Wodą.
          • an_ni Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:51
            dziecieca twarz wysusza??
            czy twoja dorosla?
            czym myjesz buzie dziecka?
            • ichi51e Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 00:20
              Niczym big_grin
              • kwiat_w_kratke Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 00:37
                Tylko ręce i buzie. Bez zębów.
                Zęby myją tylko po posiłkach, a pierwszy posiłek jedzą w szkole. Rano w domu piją tylko ciepłą herbatę z miodem i cytryną, ale po tym zębów nie myją.
                Wieczorem oczywiście codziennie normalna kąpiel albo normalny prysznic.
                • aga-mona Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 03:37
                  kwiat_w_kratke napisał(a):

> Tylko ręce i buzie. Bez zębów.
                  > Zęby myją tylko po posiłkach, a pierwszy posiłek jedzą w szkole. Rano w domu pi
                  > ją tylko ciepłą herbatę z miodem i cytryną, ale po tym zębów nie myją.

> Wieczorem oczywiście codziennie normalna kąpiel albo normalny prysznic.

Bleeee, pracuję z dzieciakami i zdarza się, że jak któreś z rana otworzy buzię, żeby coś do mnie powiedzieć to człowiekowi w żołądku się wywraca od oddechu, który zabija. Litości!!!!!!!!
        • totorotot Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 00:43
          > Yyyy żeby się obudzić i oczy przemyć (ranną rosą).

Ale za każdym razem dźgać Rosę, żeby nią umyć dzieciom oczy? Nie domykają im się czy co?
    • an_ni Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:40
      jeszcze nie upadlam na glowe zeby tak sie meczyc i myc dzieciaka pod prysznicem z rana, kapiel to w ogole wykluczona, raz na jakis czas dla frajdy ma, tak to bierze prysznic wieczorem
      bedzie miala ochote jak sie bedzie sama obslugiwac, wyrobi sie w czasie do szkoly, nie zablokuje mi lazienki na pol godziny, to niech sie myje
      chyba ze byla chore, spocila sie na maxa w goraczce albo miala rotawirusa i rzygala
      rano zęby po sniadaniu obowiazkowo, buzia, rece
    • aga.r.72 Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:48
      mycie zębów + twarz oczywiście
    • mamaemmy Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:50
      buzia,zęby ,ręce.
    • daisy Re: Jak myjecie dzieci rano? 15.12.13, 23:57
      Wieczorem jest pełna kąpiel z codziennym myciem głowy, rano tylko rączki, po śniadaniu zęby i trochę buzia. No chyba że zrobi coś poza siusiu, wtedy też pupa, od razu po fakcie.
      • an_99 Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 20:45
        "coś poza siusiu" - rozbrajającebig_grin
    • princy-mincy Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 00:00
      U nas corka lat 4- mycie zębów, twarzy, rak i obowiązkowo pupy.
      Nie wyobrażam sobie, by zakładać czysta bieliznę na nieumyta pupe.
    • paul_ina Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 00:43
      2.
    • totorotot Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 00:44
      W C A L E

najwyżej dupę, jak młody postawi klocka, a zawsze rano stawia pałacyk jak jego tatuś (któremu jednakże tyłka nie myję)
    • kkalipso Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 00:47
      Znam z opowiadań bo mnie już dawno nie ma . Wstaje , je albo nie ubiera się i do szkoły taka łona czysta , nawet bilizny nie zminia z brudnym tyłkiem chodzi sad
      • arim28 Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 02:20
        sama sie myje. Po wstaniu toaleta i mycie rak, potem sniadanie, mycie pupy, pod pachami i zeby.
        Mycie pupy rano zapobiega rozmnazaniu sie pasozytow.
        Dokladniej - zmywamy jajka pasozytow zlozone w okolicy odbytu i to nie jest moj wymysl.
        Oczywiscie nie kazdy ma pasozyty ale pupy, rano, myc warto smile
    • eliszka25 Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 02:26
      rano myja tylko zeby, buzie i rece. zwykle przed myciem robia tez siku, wiec nie wyobrazam sobie nie mycia rak z mydlem.
      • kietka Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 08:05
        nie przesadzajncie z tym porannym podmywaniem dziewczynek, tylko dlatego,ze nie myly sie 8h podczas snu, robice im wieceej krzywdy niz pozytku, mam nadzieje, ze uzywacie chociaz odpowiednich do tego kosmetykow.
        zastanawiam sie tez, jak te wasze kilkulatki sie obsr..., ze trzeb je pod preysznic po kupie wkladac. zwykle wystacza mokre chusteczki i prysznic raz dziennie, ale u nas papier zwykle czysty po. jezeli dzeci mocno sie brudza, to trzeba isc do lekarza, a co najmniej zastanowic sie nad dieta.
        moje codzinnie wieczorna kapiel lub prysznic, rano zeby i buzia, rece myja od razu po porannym skorzytaniu z toalety.
        pamietajcie, czeste mycie skraca zyciesmile
    • vilez Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 08:19
      W tym wieku to ręce, twarz, zęby.
      W wieku nastoletnim szybki prysznic (bo hormony u dojrzewających nastolatków męskich robią swoje) i porządny antyperspirant, co by nauczyciele nie wymiotowali wchodząc do sali.
    • beverly1985 Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 08:23
      Co to za okreslenie- "buzia"? Myje dziecku twarz, ręce, zęby po sniadaniu. Zakladam, ze za kilka lat będzie się mył sam (9-10 latkowi mam myć twarz albo podcierać tylek?)
      • naturella Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 08:41
        Kąpią się w wannie. Wszyscy kąpiemy się rano. A więc myją całe ciało + zęby.
      • pearlinee Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 11:37
        beverly1985 napisała:

> Co to za okreslenie- "buzia"?

a Ty wszystko określasz jak z książki do anatomii?
        Że dziecko myje doły pachowe, odbytnicę, pochwę itd? smile

• kikimora78 Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 11:59
        beverly1985 napisała:

> Co to za okreslenie- "buzia"? Myje dziecku twarz, ręce, zęby po sniadaniu. Zakl
        > adam, ze za kilka lat będzie się mył sam (9-10 latkowi mam myć twarz albo podci
        > erać tylek?)

a co to za określenie "tyłek"? jak myjesz twarz, ręce, zęby, to chyba powinnaś (lub nie powinnaś) podcierać odbyt, albo zwieracz odbytu albo ewentualnie końcowy otwór przewodu pokarmowego.
    • lelija05 Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 08:53
      Moje dziecko na szczęście myje się samo, więc szybko nam idzie.
      Sprawa jest prosta: siusiu, rączki, zęby, buzia, wytrzeć i gotowe.
      Wieczorem prysznic, podczas snu się nie brudzi, więc poranne ponowne ablucje nie są konieczne.
    • ledzeppelin3 Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 11:14
      punkt 3 , laski maja od 2 do 9 lat. 7 i 9 latka same się myją, mają klepsydrę na mycie zębów żeby myły 3 minuty. Wieczorem wszystkie włażą pod prysznic i tam sikają tongue_out
    • evee1 Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 11:24
      Szybki prysznic - zeby, buzia, pachy i pupsko. Glowe na ogol myja wieczorem, ale jak sie spocily w nocy, to bywa, ze myja i rano.
    • kikimora78 Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 11:55
      buzię, zęby i dupsko przy zmianie pieluchy.
    • princessa.of.persia Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 12:06
      corka 3,5. Rano myjemy zeby po sniadaniu, twarz i rece. Troche kremu na buzke i do przedszkola. Mlodemu myje dupke bo pieluchowy i zawsze rano kupe robi.
    • upartamama Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 12:11
      Moje dzieci rano myją się SZYBKO.
      Zęby, buzia, ręce.

Córka w ostatnie 3 poranki miała prysznic wraz z myciem włosów długich do pasa a to ze względu na wymioty smile
    • melancho_lia Re: Jak myjecie dzieci rano? 16.12.13, 12:16
      Buzia, zęby, ręce po porannej toalecie.
      Tak samo jak my- kapiemy się wieczorem, rano już nie.
    • daga_j Re: Jak myjecie dzieci rano? - pkt. 2 16.12.13, 16:09
      Punkt 2 - ale zęby to po zjedzeniu czegoś, czyli przed samym wyjściem do szkoły/przedszkola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka