Dodaj do ulubionych

Panie w przedszkolu chcą odpocząć

24.12.13, 10:32
A ja niedobra zawiozłam dziś dziecko. Pracuję i ja i mąż, krócej co prawda ale do pracy dziecka ciągać nie będę. No i usłyszałam żale pani. Chciała mi też zagrać na emocjach chyba, że dziecko jedyne (?) będzie i jeść nie dostanie... Siedzę teraz i się martwię. Czy nikt w Wigilię nie pracuje skoro przedszkole jest puste?
Obserwuj wątek
    • antyideal Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 10:40
      Zrobilas dobry uczynek, pani nie bedzie ganiac po sklepach i meczyc
      ekspedientek. Te to dopiero sa zmeczone sad
    • mvszka Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 10:40

o publicznym piszesz? otwierają i marudzą - nie tylko w Wigilię
    • grave_digger Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 10:47
      Co za przedszkole!
      U nas jest jak najbardziej otwarte we wszystkie wolne dni przed i po świętach, przed sylwestrem. Podpisywało się wcześniej listę na konkretne dni, by było wiadomo ilu dzieciom przygotować posiłek - śniadanie, I danie, II danie i podwieczorek. To jest normalne i od zawsze tak było.

Nie przygotowałaś nic dziecku do jedzenia? Panie Cię nie uprzedziły? Ja bym zrobiła dym.
    • thorgalla Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 11:01
      Pierdoła z Ciebie,że się wczesniej nie dowiedziałaś jak sprawy się mają.
      • wielkafuria Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:18
        z niej jest pierdoła????
        słucham?
        przeciez psim obowiazkiem przedszkola jest wywiesic informacje ze np jest krocej otwarte oraz nie zapewnia w wigilie wyzywienia tylko trezba wlasne. jesli tego nie zrobiło - nie ma kartki, maila, sms to bym zrobiła siwy dym.
        skoro jest otwarte to klient ma prawo przyjsc.
    • ewa_mama_jasia Rodzice się nakręcają 24.12.13, 11:17
      Przerabiałam to w przedszkolu syna. Na kilka dni przed wolniejszymi dniami wisi kartka, zeby wpisać dzieci, które przyjda. Dla mnie logiczne, z reguły jest mniej dzieci, po co wszystkie nauczycielki mają być. Przez 2 dni nikt się nie wpisuje. Rodzice kombinują - jak wpisze, będzie jedyny w przedszkolu. To nie wpisuję, załatwię babcię/ sąsiadkę/ opiekunke. No to jak nie ma wpisanych dzieci na dyżur, to przedszkole podejmuje decyzję o zamknięciu. A potem płaczą rodzice na forach, że jak to tak, ze opiekę trzeba było załatwić dla dziecka, bo przedszkole zamknięte. Z reguły wpisywałam syna pierwsza, a potem leciało - kilkanaście osób zawsze się wpisało..
      • hanka20074 Re: Rodzice się nakręcają 24.12.13, 11:21
        dziwne te panie
        nasze przedszkole otwarte tzn dyżurują dwie panie i nikt nikomu łachy nie robi
        nie pasuje, niech zmieni pracę

ja tez dziś pracuję i nie miauczę z tego powodu
        przy takim bezrobociu to wstyd narzekać
      • arkanna Re: Rodzice się nakręcają 24.12.13, 11:24
        i tak czesto jest. problem tworza sami rodzice. Nie odezwa sie a potem zale. Identyczna sytuacja na zebraniach. Nikt geby nie odezwie co do wysokosci skladki na prezenty czy nawet co do samego prezentu a potem niesmak ze jego Zosia kolejne puzle dostala . Fak -ulalo mi sie troche ..sory
        wesolych swiat smile
      • anorektycznazdzira Re: Rodzice się nakręcają 25.12.13, 12:42
        Czy Ty dziewczyno czytałaś główny post, czy tak sobie odpowiadasz na dowolny temat?
        Przedszkole NIE jest zamknięta, tylko otwarte. Znajdują się w nim panie, które odebrały dziecko od autorki. Przypadkiem tam były i je zdybała, czy przyszły do pracy? JAK może być tak, że przedszkole jest otwarte i panie w pracy, a jedzenia dla dzieci nie ma???
        Panie po prostu uznały, że może im się uda dzień wolny bez wypisywania urlopu: stawiły się w pracy no i nikt dzieci nie przyprowadził, to wyszły. A tu zonk: autorka przyprowadziła. Więc... się na niej wyżyły, marudząc i mając pretensje. Cudne.
        • ewa_mama_jasia Re: Rodzice się nakręcają 27.12.13, 12:31
          Jeśli to do mnie, to czytałam główny post. A odpowiadając oparłam sie na doświadczeniu trzyletnim z przedszkolem syna oraz na informacjach, jakie podawały tu na forum dziewczyny. Że powszechne jest, że wisi kartka na wpisanie dzieci chętnych i że przepisy w różnych przedszkolach stanowią, że jeśli jest mniej dzieci niż określona liczba (nie pamiętam - 8 czy 10), to kuchnia nie pracuje i dzieci sa na własnym wikcie. Nie pamiętam, czy nie jest to przypadkiem przepis odgórny, np. w Warszawie. Nigdy nie sprawdzałam, bo u syna zawsze było kilkanaścioro takich dzieci.
    • arkanna Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 11:19
      cos sciemniasz. Nie bylo u ciebie zadnej listy obecnosci na te dni? nie wierze. Kazde normalne przedszkole robilo taka liste aby zorganizowac czas pracy dla pracownic. Z tego co kojarze u nas powstala jedna tylko grupacos ok 15 dzieci na caly okres do Nowego roku. Posilki sa, opieka jest. Faktem jest ze to grupa mieszana 3-6 lat .
      • kannama Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:13
        u nas nie było listy... dziś w przedszkolu było 4 dzieci...Pani kucharka na śniadaniu sie zorientowała ile jest i na tyle osób zrobiła obiad...Nikt nie marudził, łaski nie robił...
    • edelstein Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 11:28

Ciesz sie,ze otwarte jest.U Nas zamkniete od piatku do nowego roku.Nie specjalnie sie przejmuja,ze my normalnie w piatek i sobote pracujemy.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
      • jematkajakichmalo Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:03
        Dokladnie. U nas co roku cos mnie trafia jak widze kartke zamkniete od 23.12. do 01.01 i dopiero 02.01. dzieci ida do przedszkola sad
        A w tym roku to juz przeszli sami siebie, juz w piatek 20.12 bezczelnie pytali rodzicow, czy mogliby dzieci odebrac wczesniej, "bo wiecie panstwo ostatni dzien przed feriami..."
        Specjalnie
        • jematkajakichmalo Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:04
          (cos zle kliknelam)
          Specjalnie odebralam dziecko pozniej (tzn normalnie), jak przyszlam byly jeszcze inne dzieci, ale trzeba bylo widziec wscieklosc opiekunek...
    • whitney85 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 11:29
      Nic nie ściemniam. Była lista ze 3 tyg temu, wpisałam dziecko na wszystkie te dni okołoświąteczne + Wigilię. Nikt mnie nie uprzedzał, że nie będzie wtedy posiłków. Przedszkole państwowe. Może i powinnam zrobić dym ale byłam zaskoczona, spieszyłam się do roby i na adekwatną reakcję nie wpadłam. Podrążę przy odbiorze.
      • dolores12 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 12:01
        Ja w wigilię nie prowadzę, za to kilkakrotnie moje dzieci były w przedszkolu między świętami i sylwestrem i za każdym razem panie nie próbowały nawet ukryć focha. Od syna, który zachorował zaraz po nowym roku na wiatrówkę dowiedziałam się, że to za karę, że przyszedł wtedy do przedszkola, bo 'porządni rodzice wtedy nie posyłają'.
      • 3-mamuska Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 19:29
        Nic nie ściemniam. Była lista ze 3 tyg temu, wpisałam dziecko na wszystkie te dni okołoświąteczne + Wigilię. Nikt mnie nie uprzedzał, że nie będzie wtedy posiłków. Przedszkole państwowe. Może i powinnam zrobić dym ale byłam zaskoczona, spieszyłam się do roby i na adekwatną reakcję nie wpadłam. Podrążę przy odbiorze.

A nie pomyślałas ze dla jednego dziecka gotować nie beda?
        Gdyby moje miało byc jedyne, zostawiłbym z rodzina.
        Moje skończyły szkoły juz w piatek i dopiero 6 stycznia idą. I tak samo przedszkola.
        • nickbezznaczenia Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 26.12.13, 08:24
          6 stycznia lepiej dzieci nigdzie nie wysyłaj, bo to dzień wolny .smile
          • jolunia01 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 29.12.13, 12:54
            W przeciwieństwie do 24 grudnia, bo to dzień roboczy. Nie zauważasz innej sytuacji?
      • ewa_mama_jasia I jak sie skończyła historia? 27.12.13, 12:37
        Ile było dzieci, czy były obiady, jak zareagowałaś przy odbiorze dziecka?
    • agrypina6 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 12:01
      Niestety, ale też uważam, że jesteś pierdoła. I co to znaczy, że dziecko zostawiłaś, a jeść nie dostanie??
      • ledzeppelin3 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 12:10
        Nie, nie jest pierdołą. Jest normalna, ale żyje w pie...iętym kraju.
        • grave_digger Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 12:45
          Dokładnie.
      • edelstein Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:04

Nie jest zadna pie...,jesli jest powiedziane,ze przedszkole nie jest zamkniete to ma dzialac normalnie,Jak kazdego dnia.Gdyby moje dziecko nie dostalo tego dnia posilku to zadzwonilabym tam gdzie owe przedszkole podlega i zrobila dzihad.Wigilia jest normalnym dniem pracy,nie Ma obowiazku jej obchodzenia,tak wiec nikt nie musi trzymac dziecka w domu,dawac walowki,bo panie chcialyby miec wolne.
        Jak czytam takie wpisy Jak twoj to juz wiem czemu ten kraj wyglada Jak wyglada.
        • aka10 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:29
          edelstein napisała:

>
          > Nie jest zadna pie...,jesli jest powiedziane,ze przedszkole nie jest zamkniete
          > to ma dzialac normalnie,Jak kazdego dnia.Gdyby moje dziecko nie dostalo tego dn
          > ia posilku to zadzwonilabym tam gdzie owe przedszkole podlega i zrobila dzihad.
          > Wigilia jest normalnym dniem pracy,nie Ma obowiazku jej obchodzenia,tak wiec ni
          > kt nie musi trzymac dziecka w domu,dawac walowki,bo panie chcialyby miec wolne.
          > Jak czytam takie wpisy Jak twoj to juz wiem czemu ten kraj wyglada Jak wyglada.
          >
          Zgadzam sie calkowicie. Przedszkole jest dla dzieci, nie dzieci dla przedszkola. Przedszkole MA byc otwarte we wszystkie dni, ktore ustawowo nie sa swietami, zaznaczonymi w kalendarzu na czerwono. Przedszkole MOZE byc zamkniete np. w wigilie tylko wtedy, jesli WSZYSCY rodzice zglosza, ze ich dzieci nie potrzebuja w ten dzien opieki. Zazwyczaj w taki dzien i tak polowa przedszkolanek moze wziac urlop. Posilki maja byc normalnie przygotowywane na tyle dzieci, ile zostalo zgloszonych. Marudzenie przedszkolanek i straszenie rodzica, ze dziecko w dany dzien nie dostanie jesc, to skandal i prosto do zgloszenia do odpowiednich instancji. Dziecko ma glodowac, tylko dlatego, ze rodzice sa zmuszeni pracowac w wigilie, a personelowi nie chce sie gotowac???
        • anorektycznazdzira Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 12:44
          dokładnie!
    • kozica111 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 12:45
      Zostawiłaś dziecko samo, w sensie że nikt inny dziecka nie przyprowadził? Dziwne.Nie zrobiłabym tak o ile nie pracowałabym przy linii produkcyjnej.
      • kannama Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:16
        ale dlaczego? skoro pracuje i przedszkole też pracuje to chyba oczywiste że dziecko idzie do przedszkola....
      • marychna31 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 20:43

> Zostawiłaś dziecko samo, w sensie że nikt inny dziecka nie przyprowadził? Dziwn
        > e.Nie zrobiłabym tak o ile nie pracowałabym przy linii produkcyjnej.
        Przy linii produkcyjnej juz usprawiedliwione a przy stole operacyjnym (np) juz nie?
        Szalenie interesujące - tylko linia produkcyjna usprawiedliwia nie porzucanie pracy?
        • aka10 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 20:53
          marychna31 napisała:

>
          > > Zostawiłaś dziecko samo, w sensie że nikt inny dziecka nie przyprowadził?
          > Dziwn
          > > e.Nie zrobiłabym tak o ile nie pracowałabym przy linii produkcyjnej.
          > Przy linii produkcyjnej juz usprawiedliwione a przy stole operacyjnym (np) juz
          > nie?
          > Szalenie interesujące - tylko linia produkcyjna usprawiedliwia nie porzucanie
          > pracy?

Tez sie wlasnie zastanawialam, jak mozna wychodzic z zalozenia, ze sie dziecko ze soba do pracy zabiera. ..
    • thorgalla Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:06
      Odwołuje.Nie jesteś pierdoła skoro lista była,dziecko wpisałaś a panie zaskoczone,że dziecko przyprowadziłaś.Trzeba dokładnie sytuacje opisywać na forumie.
      Te panie to pierdoły.
      • aga_martusia Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:27
        U nas podobnie było juz wczoraj. Pani ciężko obrażone że dzieci przychodzą do przedszkola. A na obiad zamiast makaronu z twarożkiem dostały makaron z cukrem! Myślałam że wybuchnę, super pożywny obiad - szkoda że dowiedziałam się tego od dziecka dopiero w domu! Lista wywieszona była, rodzice wpisywali swoje dzieci, ale i tak bez głupich min się nie obchodzi - masakra jakas!
        • aka10 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:34
          aga_martusia napisała:

> U nas podobnie było juz wczoraj. Pani ciężko obrażone że dzieci przychodzą do p
          > rzedszkola. A na obiad zamiast makaronu z twarożkiem dostały makaron z cukrem!
          > Myślałam że wybuchnę, super pożywny obiad - szkoda że dowiedziałam się tego od
          > dziecka dopiero w domu! Lista wywieszona była, rodzice wpisywali swoje dzieci,
          > ale i tak bez głupich min się nie obchodzi - masakra jakas!

Makaron z cukrem tez bym od razu zglosila, gdzie nalezy. Przedszkolanki w Polsce jak widac sa "rozpuszczone jak dziadowskie bicze". Przedszkole ma sie dostosowac do potrzeb rodzicow, a ponarzekac, to one sobie moga miedzy soba na osobnosci.
          • wioskowy_glupek Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 11:08
            Racja powszechnie bowiem wiadomo że to one układają menu i gotują. No i dzieko umrze od tego cukru raz w roku zapewne.
            • aka10 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 13:09
              wioskowy_glupek napisała:

> Racja powszechnie bowiem wiadomo że to one układają menu i gotują. No i dzieko
              > umrze od tego cukru raz w roku zapewne.

Makaron z cukrem to NIE jest obiad, ba, nawet nie podwieczorek. Tym bardziej przedszkole, ktore ma ksztaltowac odpowiednie nawyki zywieniowe u dziecka (tak, wraz z rodzicami, zeby nie bylo), nie powinno takiego g....w ogole dzieciom serwowac. Bez wzgledu na dzien i wlasne lenistwo.
    • ladnyusmiech Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:37
      Mi żłobek zamknęli. Poważnie. Pytali czy pracuje w ten dzień, odpowiadam że nie ale wolałabym dziecko przyprowadzić. A opiekunki na to, że dobrze bo jak będzie miało przyjść mniej niż 10 dzieci to nie otworzą, więc zapisują sobie że moje ma z kim zostać w ten dzień big_grin
      Olałam, mają swoje święto to pewnie im zależy, mogę ustąpić. Gorzej bo to samo się tyczy piątku uncertain tu już mam ochotę na interwencję.
    • agrypina6 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 13:44
      Niestety, ale podtrzymuję, że jest pierdołą. Zgłosiła, że dziecko dziś przyjdzie do przedszkola? Zgłosiła. Zareagowała, na informację, że dziecko nie będzie dostawało posiłków? Nie. Siedzi w pracy i się martwi, że dziecko głodne. No błagam, co to za matka. Od rana zrobiła bym awanturę, że pani próbuje grać na moich uczuciach. No nie każdy ma wolne w wigilię, nie każdy ma dziadków do opieki nad dzieckiem. Niech się przedszkolanka zwolni, jak jej nie pasuje praca, to będzie miała wszystkie 365 dni w roku wolne.
    • magotka11 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 24.12.13, 15:13
      U nas też wcześniej trzeba było okreslić do kiedy dziecko będzie chodziło. Mniej dzieci to przychodzi mniej pań i mają mniej grup. Dostosowują się.
      Ale nie rozumiem jak zostawiłaś dziecko tak zwyczajnie i nie jadło cały dzień??
      • mirmunn Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 10:56
        O ile rozumiem nastawienie co do zapisów na listę i fochów pań (maja pracować, jeśli jest lista- i tyle), to nie rozumiem dzinhadu o posiłki- przeciez to nie przedszkolanki gotują ani za to nie odpowiadają. One tylko zgłaszają ilość porcji- przeważnie jest catering, nie znam już przedszkola z kuchnią.

A o tym, od ilu porcji catering/otwarcie kuchni i dniówka personelu się opłaca, nie decyduja panie tylko firma przywożąca posiłki lub organ prowadzący przedszkole- jeśli jakim cudem ostała się kuchnia.

Tak, ze pomyślcie troszkę i róbcie zadymę w urzedzie miasta/gminy, ewentualnie w obsłudze cateringu, że żarcia nie dała albo dała makaron z cukrem.

A fakt jest faktem (z obserwacji własnej i nie tylko), że w przedszkolu/świetlicy najdłużej z reguły garują - zawsze, nie tylko w dni wolne- dzieci nie osób pracujących, tylko niepracującego mopsiarstwa z kompletem dziadków z , mieszkających w odległości poniżej 500 m od placówki. Ale im się należy!

A jak wprowadzili opłaty za godziny dodatkowe (po złotówce zdaje się- nie jestem w temacie, bo nie mam dzieci w przedszkolu)- to wg relacji matek znajomych- po 12.30- 13.00 (obiad) przedszkole świeciło pustkami- zostawała garstka dzieci.
        • wioskowy_glupek Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 11:14
          10/10
        • anorektycznazdzira Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 12:51
          Co jest normalnego w tym, że catering nie obsługuje przedszkola? W dni robocze, jakim jest Wigilia??? Catering ma stałą umowę o dostarczanie posiłków, i nie może się rozmyślić, bo mu dzisiaj nie pasuje. Nie bardzo też sobie wyobrażam, żeby jakiś dyrektor przedszkola zawarł umowę na dostawę posiłków "o ile nie będzie zamówione mniej niż...", bo to strzał w stopę, dzieci mają mieć zapewnione jedzenie, niezależnie od zbiegów okoliczności i zdarzeń nieprzewidzianych. Tak więc jeśli catering miał normalną (a powinien mieć) umowę, to się z niej nie wywiązał i rodzice nie mają obowiązku brać tego na klatę i uznawać za normalne.
          • bbuziaczekk Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 13:19
            Bardzo dziwne sprawa.
            Przedszkole jest czynne po co ? dla 1 dziecka ? skoro musi byc otwarte bo Panie nie powinny miec pretensji bo sa w pracy tak czy inaczej!
            Nasze i wiele wiele innych panstwowych przedszkoli zbieralo wpisy na liste na poszczegolne dni zeby wiedziec ile dzieci bedzie chodzilo. Jesli by to mialo byc 1-2 dzieci to przedszkole czynne nie bedzie. Minimum chyba 8 dzieci musi byc zeby nasze przedszkole pracowalo.
            Nasze przedszkole jest nieczynne tzn bylo wczoraj 24 grudzien oraz 31 grudzien bo nikt dziecka nie zapisal. Pozostale dni jest czynne i dzieci chodza bo sa zapisane.
            Dziwne jest to co piszesz bo przedszkole powinno ustalic to z rodzicami wczesniej i powiedziec ze np nie bedzie posilko i maja rodzice dzieciom cos przyniesc.
            Dziwne ze tobie tego nie powiedziano
            • aka10 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 13:38
              bbuziaczekk napisała:

Jesli by to mialo byc
              > 1-2 dzieci to przedszkole czynne nie bedzie. Minimum chyba 8 dzieci musi byc z
              > eby nasze przedszkole pracowalo.

I znowu twierdze, ze nawet, jesli to bedzie tylko dwoje dzieci, ktorych obydwoje rodzice pracuja i nie maja mozliwosci wziac w ten dzien urlopu, to przedszkole ma byc otwarte.
              Przedszkole jest dla dzieci, nie dzieci dla przedszkola. Powiedzmy, ze gdyby w wilgilie bylo 10 dzieci, to by panie pracowaly, a jesli tylko 3, to juz nie? Wobec tego, jak to funkcjonuje? Panie dostaja wolny dzien "za darmo" czy sa zmuszane do wziecia urlopu czy dnia bezplatnego, jesli urlopu juz w grudniu nie maja?
          • mirmunn Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 18:30
            Zgadzam się, wobec tego pretensje zgłasza się do firmy, ew. do dyrekcji przedszkola- że firma się w dniu tym i tym nie wywiązała, a nie jeździ po przedszkolankach, bo one za to nie odpowiadaja.

One mają być w robocie i opiekować się dziećmi- bez dwóch zdań.

A zapoznać się z informacją o posiłku powinien rodzic i to odpowiednio wcześniej- aby dyrekcja ewentualnie zabezpieczyła catering czy poinformowała o przyniesieniu posiłku
            bo o ile znam życie, gdyby zamówiono w tym dniu jedzenie za dodatkowe np. 10-20 zł z innej firmy niż zwykle, ci sami pieniacze rzucaliby się o to, że dzieci zjadłysmile

A umowy z cateringiem nie podpisuje pojedynczy dyrektor, tylko organ prowadzący dla danej sieci placówek w trybie przetargu.
            Wiem, bo - w szkole tym razem- dzieciaki po zmianie firmy ( w drodze przetargu wyłoniono tańszą) dostawały jakieś skandaliczne obiady- i była interwencja u organu prowadzącego, który w trybie natychmiastowym rozwiązał umowę i zaangażował "starą" firmę, która również stanęła do przetargu, ale zaproponowała wyższą stawkę..
        • aka10 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 13:18
          mirmunn napisała:

>
          > A o tym, od ilu porcji catering/otwarcie kuchni i dniówka personelu się opłaca
          > , nie decyduja panie tylko firma przywożąca posiłki lub organ prowadzący przeds
          > zkole- jeśli jakim cudem ostała się kuchnia.
          >
          Ja jestem tego zdania, ze jak przedszkole jest czynne, to dzieci maja dostawac porzadny obiad. Mozna miec catering caly czas, ALE kiedy z gory wiadomo, ze w kilka dni w roku moze go nie byc, bo bedzie za malo porcji, trzeba byc na to przygotowanym. Jednej czy drugiej pani korona z glowy nie spadnie, jak raz w roku stanie w kuchni i przygotuje te pare porcji dla dzieci, ktorych rodzice musza np.w wigilie pracowac.
          A co do babc i dziadkow, ktorzy zazwyczaj jeszcze w wigilie pol dnia stoja i przygotowuja stosy jedzenia na kolacje, to jest ich dobra wola, a nie obowiazek zajmowania sie wnukami wlasnie w taki dzien.
          • bbuziaczekk Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 13:22
            A druga sprawa to taka ze miliony osob w Wigilie ma wolne - urlopy. I zadko sie zdaza ze akurat oboje rodzice musza isc do pracy. Zazwyczaj albo jedno ma urlop, albo drugie albo oboje.
            Lub prosza o opieke babcie, ciocie itp na 1 dzien.
            Wasze przedszkole powinno wczesniej bylo zrobic spis ile dzieci bedzie i na to sie przygotowac.
            Tym sposobem oni zgrywali glupia i ty rowniez.
          • mirmunn Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 18:16
            Jednej czy drugiej pani korona z glowy nie spadnie, jak raz w roku
            > stanie w kuchni i przygotuje te pare porcji dla dzieci, ktorych rodzice musza n
            > p.w wigilie pracowac.

taaaaaaaaa, zwłaszcza wtedy, kiedy w przedszkolu nie ma kuchni...
            a poza tym - trzeba mieć książeczkę sanepidowską i kwalifikacje- nie wiem, czy wiesz, ale jadłospisy w takich placówkach układa/zatwierdza dietetyk
            a codziennie zostawia się w lodówce próbki dla sanepidu- jak zawsze w żywieniu zbiorowym

a co to za problem dla rodzica dać jedzenie z domu?

• antyideal Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 18:33
              Gdyby rodzic zostal powiadomiony to zapewne żaden.
              Ale z wpisow autorki wynika, ze panie w przedszkolu liczyly na dar
              jasnowidzenia matki. A tu zonk.
            • aka10 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 18:41
              mirmunn napisała:

ale jadłospisy w takich placówkach układa/zatwierdza dietetyk
              > a codziennie zostawia się w lodówce próbki dla sanepidu- jak zawsze w żywieniu
              > zbiorowym
              >
              >
              > a co to za problem dla rodzica dać jedzenie z domu?

Idealny to wobec tego dietetyk, ktory zatwierdza podanie dzieciom makaronu z cukrem na obiad. To wola o pomste do nieba.
              Jesli rodzic placi za wyzywienia dziecka w przedszkolu, to w dnie,w ktore przedszkole jest otwarte, wyzywienie powinno byc zapewnione.
              >
              • mirmunn Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 18:47
                Idealny to wobec tego dietetyk, ktory zatwierdza podanie dzieciom makaronu z cu
                > krem na obiad. To wola o pomste do nieba.
                > Jesli rodzic placi za wyzywienia dziecka w przedszkolu, to w dnie,w ktore przed
                > szkole jest otwarte, wyzywienie powinno byc zapewnione.

zgadzam się w pełni, tylko ja obstawiam nie dietetyka, ale firmę cateringową, która w tym dniu produkowała karpiki i śledzie i chciała się tanio wykpić kosztem dzieci

co nie zmienia faktu, że interwencja powinna dotyczyć firmy, a nie opiekunek- one zapewne tego makaronu ani nie zadysponowały, ani same nie ugotowałysmile

po prostu- pretensje należy kierować pod właściwy adres, a nie dziamkać bez sensu "w eter",
                • aka10 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 18:50
                  mirmunn napisała:

>
                  > zgadzam się w pełni, tylko ja obstawiam nie dietetyka, ale firmę cateringową, k
                  > tóra w tym dniu produkowała karpiki i śledzie i chciała się tanio wykpić koszte
                  > m dzieci
                  >
                  > co nie zmienia faktu, że interwencja powinna dotyczyć firmy, a nie opiekunek- o
                  > ne zapewne tego makaronu ani nie zadysponowały, ani same nie ugotowałysmile
                  >
                  > po prostu- pretensje należy kierować pod właściwy adres, a nie dziamkać bez sen
                  > su "w eter"

Oczywiscie, rodzice danego przedszkola od razu powinni reagowac, inaczej nic sie nie zmieni.
            • jolunia01 Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 29.12.13, 12:52
              mirmunn napisała:

> ... jadłospisy w takich placówkach układa/zatwierdza dietetyk

Takiemu dietetykowi, który zatwierdził makaron z cukrem jako obiad to ja bym odebrała prawo wykonywania zwodu. Niech może ulice zamiata, nawet jak to zrobi niedokładnie, to szkoda będzie mniejsza.
          • ruscello Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 18:16
            Nauczycielki nie moga przygotowac zadnego jedzenia dla dzieci ze wzgledu na sanepid. Jesli catering nie dojezdza ponizej 8/10 osob, co jest czeste, to rodzice powinni dostarczyc kupne drozdzowki. Domowe tez nie powinny zostac podane dzieciom - wystarczy glupie zatrucie i przedszkole ma problem.

W praktyce tez to niewykonalne - dzieci ida z pania na zakupy, a potem gotuja wspolnie? Niech ktores sie poparzy w kuchni...
            • wuika Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 26.12.13, 23:09
              A to przypadkiem nie przedszkola broszka, żeby dzieciom zapewnić jedzenie?
        • kannama Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 25.12.13, 20:42
          moje przedszkole jest z kuchnią...państwowe...w Polsce B.....
          • maltry Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 26.12.13, 01:33
            Moje też z kuchnią smile Ale na 5 państwowych przedszkoli w moim mieście tylko nasze i jeszcze jedno mają własną kuchnię, reszta dowozi jedzenie
            • ella_nl Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 26.12.13, 22:41
              U mnie na 2 tygodnie przed wigilią wisiała kartka że 24.12, przedszkole jest zamknięteuncertain
              P-kole publiczne.
              • bbuziaczekk Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 29.12.13, 12:10
                Jaki byl final dnia ??? bo ciekawa jestem jak odebralas dziecko i co ?
                zrobilas dym ? wyjasnilas sprawe ? dziecko jest dostalo ? bylo same ?
    • klubgogo Re: Panie w przedszkolu chcą odpocząć 29.12.13, 12:51
      Ja też zgłosiłam dziecko na dyżur 24.12 i od razu uslyszałam, czy aby na pewno i że tylko do 13-ej. Rozumiem, że każdy chciałby, może jakąś pikietę przed sejmem zrobić. Wolne 24.12 zamiast 6.01 proponuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka