Dodaj do ulubionych

Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stołach

25.12.13, 11:09
Zainspirowana artykułem o wigilijnym sushi - nie mogę znaleźć linka. Jako że dzielę kuchnię z weganką, miałyśmy parę potraw eksperymentalnych. Zamówiłyśmy tofu po grecku i pierogi ruskie z wędzonym tofu (pycha) z Avocado, a moje wegańskie dziecię upichciło pyszny bigos. A u was było jakieś sushi albo pizza? wink
Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 11:16
      W tym roku nie, bo jestesmy u moich rodzicow. W przyszlym raczej zostajemy w Belgii wiec pewnie beda ostrygi i foie gras, zeby bylo bardziej lokalnie smile
    • mvszka Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 11:20
      jeszcze tego nie jadłam ale mam zamiar spróbować- pierogi z mąki gryczanej z porem i kaszą jaglaną
    • heca7 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 11:40
      Były śledzie z rodzynkami. Ale nie ja je robiłam tylko mama znajomego. Pycha!
    • run_away83 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 11:52
      Mieliśmy wigilię tradycyjnie-nowoczesną smile Przyjechali do nas szwagier z żoną i przywieźli karpia, czysty barszczyk, bigos, makowiec i nieziemski sernik smile Ja popełniłam kompot z suszu i kupiłam pierogi ruskie (chętnie bym ulepiła ale nie miałam kiedy, może za rok), a do tego - zupa krem z pomidorów zabielana mlekiem kokosowym, naleśniki ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi, oraz naleśnik z pieczarkami i sosem beszamelowym, krewetki z patelni, łosoś grillowany w cytrynach i limonkach z ziemniaczkami i puree z zielonego groszku. I upiekłam piernikowe muffinki smile

Wszyscy jedli to, na co mieli ochotę, wszyscy zadowoleni smile Pierwszy raz w zyciu nikt mi przez całą wigilię nie gdakał nad głową żebym koniecznie spróbowała pierożków z kapustą/bigosu/kapustki z grochem/etc bo cioci-babci będzie przykro jak nie sprobuję (kapustka jest dla mnie równie jadalna co sianko spod obrusa i łuski z karpia tongue_out).
    • feleedia Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 13:43
      Pierogi z tofu to nie są pierogi ruskie, są pierogami z tofu.

Pierogi ruskie są z nadzieniem z ziemniaków, i sera.
      • echtom Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 15:08
        No tak - z ziemniaków i sera tofu wink
    • przeciwcialo Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 14:13
      Pierogi z gryczanej maki z farszem z kiszonej kapusty i twarogu. Własnie wyjadam ostatki. Mniam.
    • marianna72 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 14:26
      My od lat mamy wigilie mieszana wybralismy z polskiej kuchni to co lubimy a teszte to co nam wloska kuchnia proponuje czyli byly krewetki , muszle swietego jakuba nadziewana -tata sie tym zajadalwink)) pierwszy raz w zyciu jadl i zjadl sam chyba z piec . Mielismy , sepie z farszem robiona w piekarniku ta z koleji posmakowala mamie a mi sie wydaja ze byla za bardzo gumowa
    • kadfael Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 14:31
      Ja mam zupę inna niż wszystkie - nie słyszałam i nie widziałam, by ktoś taką jadł w Wigilię poza moją rodziną. Nie wiem skąd się wzięła - może ktoś z Was zna i wie. Jest to mianowicie zupa z suszonych śliwek ze śmietaną i kluseczkami. Żeby dobrze smakowała musi prócz cukru mieć w sobie trochę soli - inaczej jest ohydna! Trzeba ją dobrze dosmakować, ale mamy to w małym palcu.
      • run_away83 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 14:42
        Ooo nie slyszałam o takiej zupie ale brzmi nieźle. Kiedyś u znajomych jadłam zupę... migdałową - i bardzo mi smakowała. Śliwkowej też chętnie bym spróbowała smile
        • kadfael Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 14:56
          To wypróbuj - jest bardzo prosta gotuje się śliwki do miękkości, kluseczki lane i śmietana - wiadomo. Cukier wsypuje się na początku, trochę soli - przed kluskami i śmietana, ale po ich dodaniu jeszcze warto posmakować. A smak powinien być słodko-śliwkowy z odrobiną czegoś wędzonego w tle, absolutnie nie czuć, że zupa została posolona tylko taka "przydymniona".
        • voxave Zupa z suszonych śliwek 26.12.13, 03:24

z kluseczkami i śmietaną nazywa sie garus i jest z Górnego Sląska----w moje rodzinie pospolita.
      • kai_30 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 14:47
        Kadfael, moja babcia robiła zupę śliwkową ze śmietaną! Tylko nie z kluseczkami, a z tłuczonymi ziemniakami - jedno z najdziwniejszych doznań kulinarnych mojego dzieciństwa smile
        • kadfael Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 14:51
          A z jakiego regionu była i co mówiła na jej temat?
          • kai_30 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 18:32
            Babcia była z Kociewia, czyli z okolic Bydgoszczy/Torunia smile Zupę robiła również w sezonie, ze świeżych śliwek. Zmarła, jak miałam 11 lat, więc żadnych kulinarnych opowieści nie pamiętam, ale Twój post przypomniał mi smak tej zupy - aż sobie chyba ugotuję smile
            • pochodnia_nerona Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 21:55
              To chyba Kujawy - Kociewie to raczej okolice Tczewa, Starogardu, Pelplina
              • joann_80 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 27.12.13, 15:20
                urodziłam się i 20 lat mieszkałam na Kociewiu i zapewniam ,że to żaden lokalny przysmak. W zyciu nie jadłam takiej zupy, moja śp. babcia rodowita Kociewianka urodzona w Pelplinie nigdy takiej zupy nie robiła, druga babcia rodowita Tczewianka nigdy nawet o czyms takim nie słyszała. Podejrzewam, że to po prostu jakiś wymysł kulinarny i nie należy mu przypisywać kociewskiego pochodzenia. Wierzę natomiast, że taka zupa może być przysmakiem o ile ktoś lubi suszone śliwki wink
            • kadfael Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 22:03
              To by się zgadzało - moja też z tamtych terenów... Czyli jest jakiś trop smile
    • majenkir Re: 25.12.13, 14:44
      echtom napisała:
      > A u was było jakieś sushi albo pizza? wink

Krewetki z grilla smile.
    • adellante12 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 17:09
      i pierogi ruskie z wędzonym tofu

I co to ma wspólnego z ruskimi?
      • edelstein Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 26.12.13, 19:09

To samo co weganski bigos z bigosembig_grin
    • mama_duzych_dzieci zupa oryginalna 25.12.13, 18:06
      W pracy podczas rozmów, kto jaka zupę ma na kolację ( grzybowa, barszcz z uszkami, rybna, owocowa obowiązkowo wiśniowa) jedna z Pań powiedziała, że u niej na kolację jest biała fasola zalana mocnym kompotem z suszu=onych śliwek.
    • mruwa9 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 18:21
      jak mozna zrobic weganski bigos? To chyba o prostu gotowana kapusta, a nie zaden bigos?
      U nas na wigilijnym stole byly pierogi z miesem i schabowy.
      • echtom Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 18:32
        Kapusta, grzybki, śliwki suszone, przyprawy - pycha.
        • echtom Przepis na bigos wegański 25.12.13, 18:38
          Wrzucam link dla niedowiarków wink

www.jadlonomia.com/2012/12/bigos-wegetarianski-doskonay.html
        • aandzia43 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 26.12.13, 20:15
          Taki weganski bigos to tradycyjna potrawa wigilijna na moim stole. Bez śliwek zazwyczaj, za to z jalowcem, cebulą, pieprzem, grzybami i jeszcze paroma przyprawami. No i z olejem roslinnym. Pewnie,że pycha, córka dostaje garnek na wynos smile
          U mnie same wegansko-rybne potrawy. Jak u babci i mamy kilkadziesiąt lat temu. Tylko ciasta z produktami mlecznymi i jaikami. No i poszłam na ugodę i masło do smarowania chleba podaję.
          Parę lat temu córka zrobiła sushi, więc mieliśmy wzbogacone rybne menu.
      • kai_30 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 18:36
        Nie, dlaczego? To normalny bigos, ze wszystkimi składnikami oprócz mięsa, czasem taki gotuję - moje dzieci wolą bezmięsny. Oprócz kapusty są jeszcze grzybki, wędzone śliwki, cebula, można dodać pomidorów, ale ja wolę bez. Albo inaczej - jest to po prostu gotowana kapusta, o ile równie dobrze można powiedzieć, że bigos to gotowana kapusta z mięsem wink
        • adellante12 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 21:49
          To nie jest bigos...!! I z bigosem nie ma nis wspólnego. To tak jakbyś wode po ugotowaniu warzyw chciała nazwać rosołem...
          • joann_80 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 27.12.13, 15:22
            zgadzam się. To nie bigos, tylko po prostu gotowana kapusta. Bigos musi być z kiełbaską, mięsem i grzybkami...no ewentualnie bez grzybków wink
            • morekac Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 27.12.13, 15:24
              Bez grzybów to też nie bigos, wybacz. wink
              • joann_80 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 27.12.13, 16:04
                skoro tak to cofam to, że moze być bez grzybów wink
    • cherry.coke Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 19:06
      Byly golabki z nadzieniem z soczewicy/kaszy/grzybow, weganskie a co.
    • yuka12 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 20:16
      W holdzie krajowi, w ktorym teraz mieszkam, oprocz tradycyjnych potraw polskich znalazly sie i brytyjskie czyli mince pies i dundee cake (w calosci wyrob domowy). Powonnam w zasadzie zrobic jeszcze welsh cakes i jakies tradycyjne irlandzkie, aby byla reprezentacja Zjednoczonego Krolestwa, ale zabraklo czasu i checi smile. Poza tym tradycjnie- barszczyk, wlasnej roboty pierogi z kapusta i pieczarkami (suszone grzyby po namoczeniu popsuly sie), ryba po grecku, salatka, serniki, pierniczki. A dzisiaj upieklam kaczke z jablkami zamiast indyka.
    • pochodnia_nerona Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 21:57
      U mnie same nietypowe wink wszystko postne i jarskie, ale niewiele mające wspólnego z tradycją.
    • malgosiek2 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 25.12.13, 22:56
      Nie wiem czy to nalezy do typowych czy nie, ale ja robię kotlety grzybowe smile
    • lea_223 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 26.12.13, 05:19
      Bratowa na Wigilię podaje zupę grzybową z kaszą jęczmienną (rodzina jej w okolic Łodzi). Nie wiem na ile to egzotyka ale smaczna i wygodna w przygotowaniu. Natomiast u mojej koleżanki (tradycje Górny Śląsk i Wielkopolska) jadłam kiedyś zupę piwną z twarogiem. Dziwny to był smak
    • morekac Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 26.12.13, 18:56
      Dla niejedzących pierogów z kapustą i grzybami - były naleśniki z jabłkami...
    • loola_kr Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 26.12.13, 19:14
      Langosze - dla mnie nietypowe, w rodzinie męża je się do śledzi w Wigilię.
    • joann_80 Re: Nietypowe potrawy na waszych wigilijnych stoł 27.12.13, 16:45
      na wigilijnym stole miałam jak najbardziej typowe potrawy. Natomiast dziś moja kochana tesciowa zrobiła repetę z ryby po grecku jako, że zostało duzo sosu. Nie wiem co jej strzeliło do głowy i nie dość, że zrobiła tę rybę w panierce (wtf?) to na dodatek wrzuciła ją do gotującego się sosu i pozwoliła by kawałki ryby rozpadły się doszczętnie. Fuck, a taka miałam ochote na rybę po grecku sad
      Jak Wy robicie te potrawę? U nas w domu rodzinnym smazy się rybę obtoczoną tylko w mące a potem układa na półmisku i zalewa sosem dzięki czemu ryba nie rozpada się tak szybko.
      Breja, którą aktualnie mam w domu nie nadaje się do niczego, kilogram ryby poszedł się walić sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka