jak-nie-ja-to-kto 30.12.13, 20:22 sylwestrowe. Jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ella_nl Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:27 Był już wątek o tym. Ale u mnie będzie barszcz (wiem, wiem to nie przystawka), krokiety, hot-dogi domowe, ciasto baba -jaga. Odpowiedz Link Zgłoś
jak-nie-ja-to-kto Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:33 Chyba przeoczyłam ten wątek Mam do zorganizowania 4. Zrobię skrzydełka i tortille. No i dwóch mi brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
jak-nie-ja-to-kto Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:39 Jaki przepis na sałatkę? Jeśli masz na myśli śledzie, to przejadły się w święta Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:55 jak-nie-ja-to-kto napisała: > Jaki przepis na sałatkę? Jeśli masz na myśli śledzie, to przejadły się w święta Nie, sałatka grecka to w uproszczeniu: sałata lodowa+oliwki+ser feta+pomidor+ogórek+sos. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:38 może najbardziej klasycznie: śliwki w boczku i miniszaszłyczki caprese (mozarella, pomidorek koktajlowy, bazylia w oliwie)? Odpowiedz Link Zgłoś
jak-nie-ja-to-kto Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:40 niestety towarzystwo nie przepada za tym. Musi być naprawdę prosto i swojsko Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:44 Musi być naprawdę prosto i swojsko No to śliwki jak znalazł! Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:51 joa66 napisała: > Musi być naprawdę prosto i swojsko > > No to śliwki jak znalazł! Odpowiedz Link Zgłoś
myszomle Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:39 Proste i utrwalone przez literaturę (vide Bernard Żeromski) JAJA FASZEROWANE! Proporcje zwiększać dowolnie. Jajka faszerowane Składniki: 4 jajka 1 marynowana czerwona papryka 1 łyżka groszku konserwowego 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz, curry Sposób przyrządzania: Jaja ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć żółtka, a białka lekko posolić. Drobno pokrojoną paprykę, groszek, kukurydzę, szczypiorek wymieszać z jogurtem i przyprawami. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić miejsca po żółtkach. --- truskawkiwmilanowku.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:44 > Mam do zorganizowania 4. Zrobię skrzydełka i tortille. No i dwóch mi brakuje W ciasto francuskie zawiń: 1) kawałki parówek 2)farsz pieczarkowo-serowy i masz dwie brakujące pozycje z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
jak-nie-ja-to-kto Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:48 Ale żeby było swojsko to w tortilli będą i parówki i pieczarki Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:00 ja robię ciastka francuskie ze szpinakiem. proste to i szybkie. i wszyscy zjadają. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:02 aha, u nas są też hitem papryczki ostre nadziewane słodki serem, które można kupić w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:05 Mozna też kupić papryczki czereśniowe,papryczki zielone i suszone pomidory nadziewane tym serkiem, a to daje 4 różne przystawki. W Biedrze są Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:06 zielone i czerwone jedliśmy. a co to są te czereśniowe??? i suszone muszę wypróbować. to już wiem, gdzie jutro idę na zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:09 czeresniowe to czerwone, malutkie,okragłe, srednio ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:10 A,nie szukaj w mojej Biedronce, dziś wykupiłam ostatnie Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:05 i feta w ziołach też jest przewspaniała Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:06 grave_digger napisała: > aha, u nas są też hitem papryczki ostre nadziewane słodki serem, które można kupić w sklepie. O matulu, ale mi smaka narobiłaś. Uwielbiam je. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:20 no właśnie ja sobie też Odpowiedz Link Zgłoś
aga90210 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:44 - pokrojone sery - ogórki konserwowe - pomidory suszone - suszone jablka Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 20:49 Herbatniki Szkolne i słone paluszki. Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:07 anyzkowo.blogspot.com/2012/02/serowa-rolada-z-pieczarkami.html to pierwszy z brzegu przepis, można poszukać i wybrać sobie nadzienie Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska.czekolada Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:04 Cokolwiek zawinięte w ciasto francuskie, np.: 1) parówki ( z serem lub bez) 2) kawałki pasztetu drobiowego ( tylko trzeba dokładnie zawinąć, powstaną paszteciki) 3) kawałki łososia wędzonego (z serem lub bez), można posypać sezamem 4) usmażone pieczarki z cebulą 5) szynka z serem 6) coś na słodko - owoce albo marmolada, jabłka jak do szarlotki Odpowiedz Link Zgłoś
zonawloczykija Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:28 Sałatka jarzynowa zawinęta w szynkę, kanapki z krakersów z łososiem i pastą, rybną, jajeczną, co kto woli, półmisek serów, do tego sos, sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem, nóżki, tatar z łososia, marmurkowe jaja z majonezem, koreczki - owocowe i warzywne, smalczyk z cebulką, jaja przepiórcze w gnieździe, schab w galarecie (wcale nie trzeba dużo czasu, by go przyrządzić) z sosem tatarskim, ryba po grecku, sałatka śledziowa, camembert z żurawiną na ciepło, półmisek wędlin z sosem chrzanowym, ruloniki z boczku zapiekane w chlebie, parówki w cieście francuskim... Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:29 lubię ciasto franc. ale zawsze mam wrażenie, że ma gorzkawy posmak (smak koncowy) dzis robiłam parówki na kolację w cieście i znowu miałam to uczucie (ciasto kupne firmy Henglein) Wracajac do menu na Sylw. robię Raceltte do tego dwie sałatki - jedna z ananasem ryzem i kurczakiem, druga z pekińskiej, ogórka świeżego i surimi + koreczki, które chce zrobić córka ponadto dzieciakom chcę zrobić szybkie małe pizze słodyczy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:32 > lubię ciasto franc. ale zawsze mam wrażenie, że ma gorzkawy posmak Spróbuj nie przypalać Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:33 > druga z pekińskiej, ogórka świeżego i surimi Zamiast pekińskiej dałabym makaron ryzowy lub sojowy i dużo koperku Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:43 kk345 napisała: > Zamiast pekińskiej dałabym makaron ryzowy lub sojowy i dużo koperku 1. francuza nie przypalam - wypiekam idealnie, na lekko złote, na dzisiejszej kolacji gorzkośc czułam tylko ja i siostra, moze jestesmy jakies zwichrowane 2. jadłam ta wersję ale będzie już sałatka z ryżem, nie chcę drugiej z tym samym jadłam wersję z makaronem ryż. również bdb oczywiscie do obu wersjii duuzo koperku Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:33 neffi79 napisał(a): > lubię ciasto franc. ale zawsze mam wrażenie, że ma gorzkawy posmak (smak koncow > y) dzis robiłam parówki na kolację w cieście i znowu miałam to uczucie (ciasto > kupne firmy Henglein) > Nienawidzę ciasta francuskiego z tej firmy. Za to kocham Biedronkowe Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:44 ella_nl napisała: > Nienawidzę ciasta francuskiego z tej firmy. Za to kocham Biedronkowe > Spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:44 Dla mnie to biedronkowe jest niezbyt, zostawia na jezyku posmak tłuszczu... Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:45 niestety wszystkie francuskie to sam tłuszcz, dlatego sa takie delikatne i chrupiące kiedyś chciałam robic sama ale sie poddałam, nie umiem Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:50 neffi79 napisał(a): > niestety wszystkie francuskie to sam tłuszcz, dlatego sa takie delikatne i chru > piące > kiedyś chciałam robic sama ale sie poddałam, nie umiem Ja po tym cieście Hagel czy jakoś tak też czułam posmak goryczy(?). Nie smakuje mi i już Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:53 neffi79 napisał(a): > niestety wszystkie francuskie to sam tłuszcz, dlatego sa takie delikatne i chru > piące > kiedyś chciałam robic sama ale sie poddałam, nie umiem Nienienie- porządne ciasto francuskie jest na masle, albo z przewagą masła, a to biedronkowe smakuje jakimś utwardzanym palmowym,czy czymś podobnym- za tę cenę masła w nim nie uświadczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:57 robiłam na maśle, ale nie wyszło , jakieś klepanie warstwami, miałam dość nie znalazłam w sprzedaży francuza na maśle Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 22:00 Samodzielne robienie francuskiego ciasta to katorga- Blikle zdaje się nadal robi na maśle Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 22:05 tak , jest z masłem, muszę nabyć, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 21:23 1. Szparagi konserwowe zawijane w szynce ( szynka posmarowana majonezem lub serkiem). 2. Roladki szynkowe z serkiem chrzanowym Almette. 3. Pasta brokułowo-jajeczna ( na wierzchu prażone pestki dyni lub słonecznika)+ mini sucharki pszenne z Biedronki. 4. Jajka faszerowane ( starte na drobnych oczkach, podsmażone pieczarki, połączone z przetartym żółtkiem i majonezem). Na wierzch można dać szczypiorek, w wersji dla wygodnych-suszony z Lidla. 5. Roladki bakłażanowe Odpowiedz Link Zgłoś
drosetka Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 22:01 zostajemy co prawda w domu, ale zrobię dobrą kolacje dla dzieciaków, jeszcze nie zdecydowałam- bruschette którą uwielbiają, nawet jak pomidory są bez smaku, bądź zapiekanki serowo- cebulowe, dla mnie sałatka z rukoli sera feta i pomidorów suszonych, ostatnio zajadam się tym o kazdej porze dnia i nocy serio nie sadziłam ze rukola tak fenomenalnie pasuje do wszystkiego, sałatka okraszona oczywiście octem balsamicznym i oliwą z oliwek, a dla męża i jego prostych upodobań jajka w sosie tatarskim, wpadłam na to jak przeczytałam początek wątku dla wszystkich na deser galaretkę z owocami i bitą śmietaną Odpowiedz Link Zgłoś
princessa.of.persia Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 22:09 mozarella w salsie z papryczki ostrej kolendry i oliwek. pasta z baklazana tzatziki jajka w sosie wiosennym (jogurt rzodkiewka szczypior) pasta z groszku mrożonego (z czochem cebulka oliwą i przyprawam:czaber, papryka, sol i piperz) do bagietki rulony z nalesnika (nadzienie do wyboru) kulki serowe w 3 kolorach-pycha Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 22:12 a co to za kulki serowe, jak to sie robi Odpowiedz Link Zgłoś
princessa.of.persia Re: Proste i tanie przystawki 31.12.13, 07:34 wpisz w internet kulki serowe i wyskocza.takie w trzech kolorach-zielony czerwony i bezowy.sa puszne Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 22:34 ser starty na paski, wymieszany z majonezem i czosnkiem (czosnku nie żałujemy) paczka kwadratowych krakersów na każdego krakersa łyżeczka ww sosu, na to połówka orzecha włoskiego i coś zielonego, np. listek bazylii czy pietruszki Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 22:35 zrobię sałatkę: kurczak wędzony, ryż, kukurydza, papryka konserwowa (i być może ananas, ale raczej nie) łyżka majonezu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Proste i tanie przystawki 30.12.13, 23:29 >niestety towarzystwo nie przepada za tym. Musi być naprawdę prosto i swojsko to zrób chleb/ kanapki/ z domowym smalcem a obok połóż ogórki kiszone (byle nie z marketu). Kiedyś kolega przyniósł do pracy, w swoje imieniny, taki poczęstunek i wszyscy sie tym zajadali. Przy czym obie rzeczy, faktycznie, domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Proste i tanie przystawki 31.12.13, 00:08 szynka konsewrowa z serkiem almette do serka dodajesz np czosnek _ cos chrupiacego- np rzodkiewka drobno posiekana, mieszasz i zawijasz w szynke jak naleznik zawsze wszystkim smakuje, mozna wziac do łapy i sie nie pobrudzisz drugi hit ciasto francuskie, a w srodku kabanos + ser+sos pomidorowy, zawinąć i pokroic na takie kawałki na raz do buzi i upiec, zrobic dipy - tez zajadają Odpowiedz Link Zgłoś