Dodaj do ulubionych

Koncert noworoczny z Wiednia

01.01.14, 12:34
uprzejmie przypominam, ze wlasnie trwa, pozniej bedzie tez powtorka jak ktos nie moze..
Obserwuj wątek
    • azomim Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 12:36
      w tym roku słucham topu wszechczasów na Trójce.
      nie mam jakoś nastroju na noworoczny wiedeński.
      ale przyjemności życzęsmile)
    • joa66 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 12:47
      Właśnie słuchamsmile

Kiedyś, dawno temu marzyłam, żeby tam kiedyś być. Teraz już mi przeszło .
      • gazeta_mi_placi Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 18:11
        Ile razy więcej jest ludzi niż biletów?
        • joa66 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 18:29
          masz na myśli liczbę chętnych czy ludzi faktycznie będących na widowni? Jeżeli to pierwsze to nie wiem, jeżeli drugie - nie przyglądałam się specjalnie, ale wejściówek raczej nie było.
      • paul_ina Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 21:01
        > Kiedyś, dawno temu marzyłam, żeby tam kiedyś być. Teraz już mi przeszło .

Mi jeszcze nie przeszło smile ale ja mam fiołka na punkcie Wiednia ogólnie.
        • joa66 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 22:19
          Takiej muzyki to ja teraz najchętniej na leżaczku lub na kocyku na trawie bym słuchała. Swoją drogą szkoda, że nie ma takich letnich koncertów w parkach , na skwerach itp (niekoniecznie w zimie big_grin)
          • joa66 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 22:42
            p.s. ale w Nowy rok też bardzo lubię słuchać i nie przeszkadza mi, że "cały czas to samo" (podobnie jak nie przeszkadza mi, że w tłusty czwartek są cały czas pączki mimo, że tyle wspaniałych tłustych ciast wokółbig_grin), tyle, że obecność na sali byłaby chyba dla mnie jednak męcząca w takich okolicznościach/przy takiej okazji.
          • edelstein Re: Koncert noworoczny z Wiednia 02.01.14, 13:26

Sa,zapraszam do D-dorfu do palacu Benrath.Co roku w lato,jest koncert,stoliki sa ustawione w parku.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
            • joa66 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 02.01.14, 13:55
              Wiem, że w ogóle są. Miałam na myśli w Warszawie, gdzie owszem koncerty są, ale nie na 'stałe" . Mam na myśli coś w rodzaju koncertów chopinowskich w Łazienkach, które są "zawsze" w niedzielę, nie trzeba nic planować, sprawdzać. Możesz iść, usiąśc i posłuchać, możesz tylko pospacerowac obok itd.

Co prawda są grajkowie uliczni, ale chyba nigdy nie widziałam grupy większej niż 3 osobowa grającej muzykę klasyczną. Szkoda, bo już kwintet zrobiłby różnicę. I oczywiscie nie mam w tym wypadku na myśli wybitnych muzyków. Szkoda, że studenci akademii muzycznych nie chcą sobie dorabiac w ten sposób
    • mindtriper Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 12:52
      Słuchaliśmy i przełączyliśmy. Jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to muzyczka pop w wersji symfoniczej.
      • joa66 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 12:56
        Myślę, że założeniem koncertu jest wybranie z klasyki repertuaru "pop" smile

Wg mnie np Czajkowski jest bardzo popowym kompozytorem , Mozart też, o klasycznym utworze Vivaldiego nie wspominając.

Na Pendereckiego czy nawet Rachmaninowa na tym koncercie raczej nie liczę smile
        • ioanna80 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 14:13
          No i "Nad pieknym modrym Dunajem" smile Mąż wlasnie odtańczył z córką smile
    • sarah_black38 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 14:44
      Dzięki za przypomnienie, obejrzałam z przyjemnością. Piękne były te szkockie stroje od Vivien!
    • olena.s Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 17:50
      Oglądałam sobie dziś ten koncert i szczerze mówiąc - nie rozumiem za grosz tej tradycji i upodobania.
      Zwłaszcza, że przynajmniej na oko Wiedeń to takie żywe miasto, w kulturze dzieje się chyba naprawdę dużo, a tu te Straussy i Straussy rok po roku, rok po roku, mimo że cesarza nie ma, cesarzowej nie ma, monarchii nie ma, kolejny wiek nastał, a tu dalej Straussy.
      • sarah_black38 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 17:57
        > , mimo że cesarza nie ma, cesarzowej nie ma, monarchii nie ma, kolejny wiek nas
        > tał, a tu dalej Straussy.

Wszystko przemija, a ta muzyka jest ponadczasowa.
        • olena.s Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 18:06
          No najwyraźniej oni też tak tu uważają.
      • vilez Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 18:08
        Lokalna cepelia muzyczna wink
        • igge Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 19:37
          a dla mnie frajda choć tańczyłam sama bo córa nie chciała się przyłączyć sad
          Chciałam też zobaczyć filharmonię w Wiedniu w środku. Pod koniec koncertu celebrowaliśmy rodzinny odświętny obiadek i ta muzyczka nie przeszkadzała nawet teściowej. Gdybym była w domu nie posłuchałabym i nie pooglądała baletu więc telewizor u dziadków to atrakcja smile. Dla mnie każdy koncert w filharmonii to święto i radość, nie przeszkadza mi "cepelia" i pop. Pop, który słucha moja córka to jest dopiero męczeństwo dla uszu, dobrze, że chociaż w synu mam muzyczne oparcie.
          • sarah_black38 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 20:52
            No paczcie państwo a p. Bogusław Kaczyński jakoś nie komentował, że to pop i cepelia, tylko był pod wielkim wrażeniem. Pewnie się nie zna ...tongue_out
            • thaures Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 21:11
              Mąż jest wielkim fanem koncertu, w tym roku braliśmy udział w losowaniu- niestety, trzeba mieć wieeelkie szczęście. Ale może kiedyś... Za to zwiedzaliśmy wiedeńską filharmonię w wakacje, więc tegoroczny koncert był nam jeszcze bliższy..
            • olena.s Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 21:35
              Ale on zdaje sie lubil klimaty operetkowe. Rzecz gustu, ostatecznie. Kazdy ma swoje upodobania - mnie tylko dziwi takie zasklepienie sie w jednym formacie i powracanie don co roku, podczas gdy wybor wielkiej muzyki powaznej jest tak szeroki.
            • vilez Re: Koncert noworoczny z Wiednia 02.01.14, 10:24
              A to nie można lubić cepelii? No można, nawet Kaczyńskiego wolno wink
          • skarolina Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 22:37
            igge napisał:

> Chciałam też zobaczyć filharmonię w Wiedniu w środku.

Dobrze Ci radzę, pozostań przy marzeniu smile W tv, udekorowana na Nowy Rok robi 1000 razy lepsze wrażenie niż w rzeczywistości. Aczkolwiek akustykę ma boską.
        • aqua48 cepelia 02.01.14, 10:38
          vilez napisała:

> Lokalna cepelia muzyczna wink

Lokalna cepelia muzyczna, to panowie w rajtuzach, krótkich spodenkach i peruczkach przebrani za Mozarta i wciskający turystom "rozkłady jazdy" koncertów na ceprostradach wiedeńskich smile
          • vilez Re: cepelia 02.01.14, 13:08
            też wink
    • run_away83 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 21:38
      My właśnie słuchamy. Mam takie ciche marzenie, że jak dzieci podrosną, to zrobimy sobie z mężem sylwestrowy wypad do Wiednia, a w Nowy Rok obejrzymy koncert na żywo smile
      • anatewka11 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 01.01.14, 23:57
        Właśnie oglądam! Pewnie się nie znam, ale jak dla mnie -cudny!
        I pewnie teraz powiecie, że profanacja ale ja bym najbardziej taki koncert chciała obejrzeć... w sali kinowej smile Bo tam by była lepsza akustyka niż w domu a jednocześnie można zobaczyć to, co w TV: zbliżenia muzyków. W Filharmonii nie ma takiego miejsca, z którego byłoby tak dobrze widać a ja uwielbiam im się przyglądać smile
        Mam pytanie do bardziej obytych: dlaczego jest inne ustawienie muzyków niż normalnie w wielkiej symfonicznej? Chodzi mi o wiolonczelistów, że stanowią tylny rząd. Normalnie powinni być obok altówek. Czy to wynika z jakiś zamysłów dyrygenta, czy jakimiś praktycznymi względami podyktowane. Swoją drogą super wyglądają w tym jednym rzędzie smile
        No i jeszcze rozczula mnie pan z taśmą klejącą na waltornii smile
        • joa66 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 02.01.14, 09:20
          Nie znam się, ale wydaje mi się, że jest kilka ustawień orkiestr. Nie wiem który jest najbardziej klasyczny. Czy jest na sali muzyk? smile

a ja uwielbiam im się przy
          > glądać smile

Ja - zależy kogo - na dyrygentów i pianistów nie lubię, mam wtedy wrażenie , że jestem podglądaczemsmile
        • joa66 Re: Koncert noworoczny z Wiednia 02.01.14, 11:15
          Zaintrygowałaś mnie tym tematem i zaczęłam zgłębiać big_grin Zaczęłam od fotografii z koncertu , z których wynika, że wiolonczeliści byli ...z przodu:

i.huffpost.com/gadgets/slideshows/331537/slide_331537_3284764_free.jpg
          Czy znalazłam złe zdjęcie?

Przyznam się, ze specjalnie się nie przyglądałam w TV, raczej słuchałam i nie zwróciłam na to uwagi. Za to z googli , przy okazji dowiedziałam się, ze sa ustawienia orkiestr niemieckie i amerykanskie (może sa też jakieś inne, nie wiem) smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka