Dodaj do ulubionych

Jaki rowerek biegowy?

02.01.14, 15:37
Moje dziecko niedługo ma 2 urodziny chcemy mu kupić rowerek biegowy tak max do 250 zł. Czy możecie doradzić jakiś model?
Dziecko miało okazję skorzystać już z takiego rowerka i dobrze sobie radzi. Ale nie wiem czy lepszy leciutki model czy jakiś troszkę cięższy. Córka jest wysoka więc wydaje mi się, że powinna mieć 12 calowe koła. I jakie opony lepsze piankowe czy takie do napompowania?
Chciałam, żeby to była inwestycja na kilka lat więc musi mieć regulowane siodełko i kierownicę.
Na allegro widziałam modele, które fajnie wyglądają i kosztują ok. 100 zł ale nie wiem czym się kierować przy wyborze. Czy tak małe dzieci korzystają np. z hamulca ręcznego?
Obserwuj wątek
    • myelegans Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 16:03
      IMO szkoda pieniedzy. Moj nigdy nie mial, zaczal od trojkolowca, pozniej normalny rowerek z kolami z boku, pozniej odkrecilismy kola i pedaly i zrobil sie biegowy, a krotko po tym dolaczylismy pedaly i w ten sposob jeden rower zalatwil wszystkie etapy nauki na rowerze.
      poza tym 2-latek to jeszcze chyba za maly na biegowy, moze hulajnoge trojkolowa mu kupcie...
      takie male dzieci nie maja wystarczajacej koordynacji, zeby hamulca recznego uzywac....
      • lafiorka2 Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 16:10
        To fakt...te rowerki sa przereklamowane.A w pl pokutuje ze im drozsze cos tym lepsze.
        Miałam 3 takie rowerki I z najnizszej polki i najwyzszej.Nue roznia sie niczym prócz ceną i wyglądem.
        Najwazniejsze to porzadne hamulce.I ewentualnie koła pompowane.Cała reszta to reklama.
    • aga_wer Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 16:17
      Ale wysoka to ile? Puky lr1 są od 90 cm teoretycznie.Możesz wybrać model z hamulcem i pompowanymi kołami lub piankowymi bez hamulca.
      Moje dziecko zaczynało od lrm.Jest leciutki i bardzo dobrze po chwili sobie na nim radził.nie miał dwóch lat jak zaczynał na nim jeździć
      No i co komu pasuje.Dla mnie np trójkołówce to pomyłka
      • aga_wer Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 16:18
        I puky możesz śmiało kupić uzywany.do 250 się zmieścisz.
    • totorotot Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 16:31
      Puky
    • totorotot Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 16:36
      Puky
      Tylko i wyłącznie puky
      Trójkołówce są dla dzidziusiów. I nie wierz w bajki że drogi i tani to to samo. Tani jest rozklekotany od nowości, puky jest leciuchny a mocny, dziecko łajza na tym rowerku dostawało skrzydeł i zaczynało się ruszać, jakby rowerek był jego częścią anatomiczną. Uwaga, dziecko popyla szybciej niż rodzic biegnie. Tak, mowa o 2,5 latku smile
      • marychna31 Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:01
        > Trójkołówce są dla dzidziusiów.
        serio, znasz jakiegos dzidziusia, który potrafi pedałować i do tego kierowac kierownicą? Chyba, ze masz na mysli atrapy rowerów z pedałami na kole.

Mój dwulatek zaczął sie uczyć na lak magicu i po dwóch, trzech miesiącach super pedałował i kierował rowerem. Trudno mi sobie wyobrazić pedałujące niemowlę. Rowerek biegowy nie zastapi prawdziwego roweru bo to własnie ruch naprzemienny, wynikający z pedałowania jest dla rozwoju dziecka najlepszy. Ma równiez znaczenie rehabilitacyjne, przy np. koślawości stóp.

Oczywiście może sobie dziecko używać rowerka biegowego ale prawdziwy rower w tym wieku jest nie do zastapienia.
        • totorotot Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:15
          R
          > owerek biegowy nie zastapi prawdziwego roweru bo to własnie ruch naprzemienny,
          > wynikający z pedałowania jest dla rozwoju dziecka najlepszy. Ma równiez znaczen
          > ie rehabilitacyjne, przy np. koślawości stóp.
          >
          > Oczywiście może sobie dziecko używać rowerka biegowego ale prawdziwy rower w ty
          > m wieku jest nie do zastapienia.

Z całym szacunkiem, Marychno, ale mam dokładnie odwrotną opinię smile
          • marychna31 Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:25
            to, że inna opinia, nawet całkiem odwrotna - w zupełności zrozumiałe ale.....

dlaczego "z całym szacunkiem"?? wink
            • totorotot Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:40
              Bo Cię dość lubię i nie chciałam protekcjonalnie zabrzmiec ;D
              Ale zawsze moge dodać, że jesteś głupia i masz wszy na płucach big_grin tako rzecze prof.Ozimek
        • magdagg2 Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:38
          mam kolezanke z synem mlodszym od mojego o 3 miesiace. i tez mu kupili lak magica, mial jaos 2 lata i ze 2 miesiace. i teraz ma 2 i 7 i dalej nie jezdzi na nim bo nie potrafi pedalowac. a moj niespelna dwulatek pomykal na biegowym jak stary smile
    • emma_vanilia Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 16:55
      Dzięki dziewczyny. Spojrzałam na te Puky ale strasznie drogie są. Nie mam doświadczenia ale wydaje mi się, że ta półeczka na nogi jest zbędna?
      Skorzystałam z wyszukiwarki podobnych tematów i dziewczyny pisały raczej, że miały takie tanie za 100 zł i były zadowolone. Na co zwrócić uwagę gdy pójdę do sklepu. Przede wszystkim nie wiem jaki rowerek sprawdza się lepiej z kołami piankowymi czy pompowanymi?
      • totorotot Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:13
        nowke mozesz kupic na alle za 350
        piszemy Ci puky wiec skorzystaj z rad
        za 100zł to badziew-MAM SPRAWDZONE. Na rynku koła 10cali ma tylko puky przy wadze ok.2kg. Sa tez nieliczne z taka srednicą kół, ale cięższe. Rowerek jest zwrotny, kierownica robi 360stopni. Hamulec przy biegowym jest niebezpieczny dla dziecka.

Jeśli planujesz wiosną usadzić niespełna dwulatka to polecam ten właśnie rowerek. Alternatywa są drewniane, ale szybciej niszczeją. Puky też łatwo potem będzie Ci sprzedać po dobrej cenie, bo niewiele tracą w stosunku do ceny nówki. Drewniaki i pozostale hudory chodzą za grosze potem.
      • aga_wer Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:20
        Półeczka jest po to,że jak się rozpędzi to może sobie nogi na półeczke położyć zamiast w górze trzymać wink a wierz,że lekko ponad dwulatki to potrafią.
        Poszukaj na allegro lub tablicy używanych.Xl będzie ciężko kupić.Sama próbowałam i długo szukałam ale znalazłam i kupiłam praktycznie nowke za 250 zł.
        Rowerki biegowe są do nauki równowagi a nie pedałowania tongue_out No i chyba mówimy o zdrowym dziecku a nie z koslawoscia.
        • magdagg2 Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:34
          moj z poleczki przez rok jezdzenia nie skorzystal ani razu wink ale dzieki poleczce rama jest obnizona i jak czasem jezdzil na hudorze to mial problem z wejsciem bo dawal noge do przodu zamiast do tylu wink
          teraz jezdzi na xl i nawet opanowal hamulec smile
      • blaszany_dzwoneczek Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 18:07
        Moja córka miała taki:
        allegro.pl/czeski-rowerek-biegowy-yedoo-tootoo-lekki-3-9kg-i3769786166.html
        Zaczęła na nim jeździć jak miała 2,5 roku i wtedy miała nogi takiej długości, że dobre było najniższe położenie siodełka. Dzięki temu starczył na dwa sezony. Na koniec jeździła już na najwyższym położeniu siodełka. Ten jej rowerek miał dosyć sporą regulację siodełka chyba 10 cm. Więc trzeba się nastawić, że na więcej niż dwa lata taki rowerek raczej nie starczy.

Tobie też polecam przede wszystkim zmierzyć zgodnie z zasadami nóżkę (w lekkim rozkroku w butach przy ścianie, między nogi książka grzbietem do góry i mierzysz odległość od grzbietu książki do podłogi). I nie sugeruj się wzrostem tylko długością nogi (bo to nie zawsze idzie w parze, moja córka np. miała dłuższe nogi niż jej sporo wyższy kolega).

Ten rowerek, co mieliśmy, mogę polecić z czystym sumieniem. Córka bardzo dużo na nim jeździła przez dwa lata, a potem przez rok jeszcze jedna dziewczynka i rowerek nadal nadaje się do użytku,poza zarysowaniami nic mu nie jest. Biegowy ma tę przewagę nad wszelkimi trójkołowcami, że można go wszędzie wziąć ze sobą, w razie czego nie stanowi problemu niesienie go, nam pomógł odstawić wózek, bo znacznie przyspieszał przemieszczanie się córki, zwiększał zasięg i służył nam dzielnie we wszelkich wypadach na miasto, na spacer, wycieczkę, zakupy, drogę do lekarza, do przedszkola, do centrum handlowego, łatwo go było wziąć na wakacje... Był w użyciu znacznie częściej niż teraz zwykły rower - ze zwykłym rowerem już nie tak łatwo się wszędzie wyprawić. Polecam pompowane koła, lepsza amortyzacja i przyczepność. Nam hamulec się przydał - w pierwszym sezonie córka go nie używała, ale w drugim owszem.
      • ivaz Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 22:56
        mam do sprzedania puky lr 1 uzywany zaledwie kilka razy w stanie idealnym z roczna gwarancja i paskiem do przenoszenia w oryginalnym pudelku, kolor czerwony. Moja corka nauczyla sie na dwoch kolkach i biegowka przestala byc uzywana, jak jestes zainteresowanaa pisz na priva.
        • izabbela25 Re: Jaki rowerek biegowy? 04.01.14, 23:40
          ivaz,byłabym zainteresowana kupnem tego rowerka,czy możesz podać maila na omówienie szczegółówsmile
          • ivaz Re: Jaki rowerek biegowy? 05.01.14, 01:38
            ivaz@gazeta.pl
    • magdagg2 Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 16:58
      jak większośc - puky smile moj mial niecale dwa lata jak zaczal na puky lrm, teraz za 2 miesiace bedzie mial 3 lata i od dwoch dni pomyka na puky lrxl. posluzy dobre kilka lat. co prawda za 250 nie dostaniesz nowego puky ale uzywany spokojnie. ja bede sprzedawac puky lrm smile
      jak sie zdecydujesz na puky to model dobierz do wzrostu, jak corka faktycznie wysoka to nie bierz najmniejszego bo na krotko starczy.
      nie wierz tez ze to przereklamowane. mam puky i hudore. hudora od nowosci jakas taka rozklekotana, przy puky wyglada jak uboga siostra smile
    • paul_ina Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:43
      Nie korzystają z hamulca, hamują nogami i strasznie drą buty smile
      Ja kupowałam córce gdy miała półtora roku, więc wybrałam najmniejszy model - malutki leciutki Puky, sprawdził się doskonale, jak miała 3,5 roku przesiadła się na zwykły rower - po prostu wsiadła i pojechała.
      Mając 3 lata zaczęła jeździć na łyżwach bez żadnej pomocy - stanęła i pojechała - teraz jako 4-latka chodzi do szkółki łyżwiarskiej, trener twierdzi, że wyczucie równowagi wyrobił jej właśnie rowerek biegowy, także polecam.

Sprawdź czy rowerek ma atesty, czy jest dopuszczony do użytku (nie jest to jakiś handmade samozwańczego rzemieślnika) i to chyba wystarczy.
      • paul_ina Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 17:47
        Ha, widzę, że tutaj wszyscy mieli Puky - ja mogę na pewno polecić, swoje odsłużył przy córce i praktycznie niedraśnięty.
    • afro.ninja Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 18:23
      Moja kolezanka kupila dla corki drewniany tuptup i tez daje rade.

• jolinka102 Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 18:28
      Moje dziecko dostalo na drugie urodziny Puky LR M i na nim smigalo do trzeciego roku zycia. Pozniej dostala LR 1 z hamulcami i ten na pewno na dluzej starczy niz jego mniejsza wersja. Dodam tylko, ze hamulcow raczej rzadko uzywa wiec moim zdaniem hamulce nie sa wcale tak istotne w rowerkach biegowych. Znam wiele dzieciakow, ktore jezdza na rowerkach Kettler lub Hudora i one sie rowniez dobrze spisuja i sa duzo tansze.
    • kufferrek Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 18:29
      Też polecam Puky.
      Sprawdzony na dwójce dzieci.
    • tuya Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 18:58
      Ja polecam Strider
      Używany kupiłam na all za 250 właśnie. Leciutki, koła piankowe 12 cali, regulowane siodełko, można nawet wyższą sztycę dokupić. Hamulce też ale my nie mamy i nie ma problemu, butami się hamuje.
      Trójkołowiec też syn ma ale nie używał prawie wcale b się zakochał w biegówce.
    • dzikafoka Re: Jaki rowerek biegowy? 02.01.14, 23:13
      poszłam po hudorę (100 zł), wyszłam z puky lrm. pomijając, że hudora była większa i cięższa, to naprawdę wygląda przy puky jak złom. mały ma 21 miesięcy i od miesiąca śmiga aż miło. jest z tych drobnych dzieci.
      mamy pożyczonego lak magica (trójkołowiec), często się do niego rwie, ale póki co nie jest w stanie ogarnąć pedałowania i kierowania jednocześnie.
      więc powtórzę po pozostałych dziewczynach: PUKY smile
    • agnieszka77_11 Puky 02.01.14, 23:29
      • gabi_malutka Re: Puky 27.05.15, 08:01
        a czy ktoś z tu obecnych posiada rowerek CRUZEE i mógłby coś o nim powiedzieć?
    • thea19 puky 03.01.14, 09:26
      moj zacza ljezdzic na pu\kly lrm jak mial rok i 9mcy. teraz ma 3lata, 102cm wzrostu i po podniesieniu kierownicy i siodelka dalej jezdzi. wiosna pewnie wyrosnie.
      ps dziecko jezdzi jak szatan i absolutnie nie mozna korzystac z terenow otwartych z dostepem do ulicy. jak byl mlodszy, to dla niego smieszne bylo, jak mama biegla za nim i sie darla wnieboglosy.
      trojkolowych rowerkow dziec nie uznaje.
    • gabi_malutka Re: Jaki rowerek biegowy? 27.05.15, 08:02
      a czy ktoś z tu obecnych posiada rowerek CRUZEE i mógłby coś o nim powiedzieć
    • mikams75 Re: Jaki rowerek biegowy? 27.05.15, 11:03
      my mielismy dwa - jeden malutki, drugi wiekszy - puky xl i to swietne pojazdy.
      Szczegolnie puky warto kupic uzywany - to niezniszczalne rowerki.
      Kola pompowane, dla mlodszego dziecka lepsze lzezjsze, ciezki puky poczatkowo corka nie dawala rady utrzymac w pionie jak sie lekko przechylil.
      My mielismy z hamulcem, puky nawet z dwoma. Jako dwulatka nie korzystala z hamulca ale jako trzylatka juz tak.
      Warto kupic porzadny,bo poza komfortem dla dziecka, mozna go pozniej swietnie sprzedac.
      Nie licz natomiast, ze to sprzet na lata dla was, no chyba ze masz kilkoro dzieci; dzieci szybko rosna, przesiadaja sie na inne rowerki, to sprzet i tak max do 4 lat.
    • mikawi Re: Jaki rowerek biegowy? 20.06.18, 13:20
      Ale jak 'na kilka lat'? Zamierzasz dzieciaka wozić na biegówce KILKA LAT? mój syn zaczął jezdzic na biegowce jako dwulatek, jako czterolatek przesiadl się na 16 calowy rower z pedalami.
      Miałam dwie biegówki, najpierw mniejsza, po roku większą, jestem zwolenniczka kupowanie roweru adekwatnego do wzrostu i wieku dziecka a nie na zapas, żeby starczylo na kilka lat- nawet jeśli oznacza to wymianę co rok-dwa. Też miałam biegówki puky i polecam, ale już 16 cali z pedalami kupiłam Wooma, bo Puky ma te rowerki o wiele ciezsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka