Dodaj do ulubionych

urlop tacierzyński

04.01.14, 13:16

chciałam się podpytać czy któraś z Was po urodzeniu dziecka podjęła decyzję wcześniejszego powrotu do pracy i oddania części urlopu macierzyńskiego ojcu dziecka?

my się właśnie zastanawiamy nad takim rozwiązaniem, raz z powodów finansowych bo ja więcej zarabiam a u męża robi się nieciekawie w pracy a dwa że ja powoli dostaje fisia od siedzenia w domu i jakoś nie odnajduje się w tych wszystkich kupkach, zupkach itp a mężowi opieka nad dzieckiem dużo lepiej wychodzi. ja nie karmię piersią więc ten problem odpada tylko zastanawiam się czy to nie wpłynie negatywnie na moją więź z dzieckiemsad niestety nie mam możliwości powrotu na część etatu, wróciłabym na cały.

podzielcie się doświadczeniemsmile

Obserwuj wątek
    • aka10 Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 13:20
      Wracaj definitywnie do pracy, niech dziecko pobedzie z ojcem. To zapewne ich wiez wzmocni.
    • lola211 Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 13:25
      Ja pracuje od kiedy wrócilam z malym ze szpitala po porodzie, czyli jak mlody skonczył 3 tygodnie.Synem opiekuje sie jego ojciec.Moj 13 miesieczniak nie traktuje mnie jak obcej czyli jest dobrzesmile.Na twoim miejscu wracalabym do pracy.
      • mamsyna2 Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 16:31
        a nie miałyście problemów z wyrzutami sumienia ze dziecko zostawiacie?

• cherry.coke Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 16:33
          Przeciez jest z ojcem, to jakie zostawianie?
          • mamsyna2 Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 16:42
            cherry.coke napisała:

> Przeciez jest z ojcem, to jakie zostawianie?

no fakt, jest z ojcem a nie z obcą osobą ale mimo wszystko to nie łatwa decyzjasmile trochę boje się, że w moim wypadku to by była "ucieczka z domu" bo nie tylko kwestie finansowe grają tu rolę.
            przed ciążą myślałam, że ten osławiony instynkt macierzyński "dostaje się" w momencie narodzin dziecka, moje ma już 2,5 miesiąca a ja nadal nie zawsze wiem o co w tym wszystkim chodzi....podobno po 3 pierwszych miesiącach jest trochę łatwiej, obysmile
            • z_lasu Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 16:46
              > trochę boje się, że w moim wypadku to by była "ucieczka z domu" bo nie tylko kwestie
              > finansowe grają tu rolę.

Aha, czyli wszystko się doskonale układa, ale Ty i tak koniecznie chcesz się wpędzić w poczucie winy. Bez tego czujesz się nieswojo? Nie chcesz siedzieć z dzieckiem, nie musisz siedzieć z dzieckiem, nawet lepiej będzie (finansowo) gdy to ojciec zostanie z dzieckiem. No to w czym problem? Uważasz, że powinnaś źle się z tym czuć, a się nie czujesz, więc coś jest nie tak?
            • mag1982 Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 16:51
              Może właśnie jak "wyrwiesz się" z domu to bardziej docenisz czas spędzony z dzieckiem? Mnie zajmowanie się córką w okresie wczesnego niemowlęctwa nudziło. W kółko karmienie, przewijanie, noszenie, karmienie...Radość zaczęło mi sprawiać gdy miała ok. 5 m-cy i zrobiła się bardziej kontaktowa i wtedy naprawdę żałowałam, że muszę wracać do pracy.
            • cherry.coke Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 16:59
              mamsyna2 napisał(a):

> no fakt, jest z ojcem a nie z obcą osobą ale mimo wszystko to nie łatwa decyzja
              > smile trochę boje się, że w moim wypadku to by była "ucieczka z domu" bo nie tylk
              > o kwestie finansowe grają tu rolę.

Mysle, ze wmawiasz sobie problemy... Jestescie rodzina, jesli jemu lepiej wychodzi opieka, a tobie zarabianie, to chyba naturalne, ze tak sie podzielicie, a nie odwrotnie? Nadal masz codzienny dlugi kontakt z dzieckiem, nie wyjezdzasz nigdzie przeciez...
        • z_lasu Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 16:39
          > a nie miałyście problemów z wyrzutami sumienia ze dziecko zostawiacie?

??? Jak ja rodziłam to macierzyńskiego było 5 miesięcy, jak rodziła moja mama to 3 mies. Żadna z nas nie potrafiła samą miłością wyżyć. Nie było miejsca na wyrzuty sumienia. Poza tym Twoje dziecko zostanie z tatą, więc w ogóle nie rozumiem w czym problem.
          • mag1982 Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 16:54
            Bo to trochę tak jest, że mimo rzekomego równouprawnienie to jeśli chodzi o dzieci ojcowie nie mają przeważnie tylu obowiązków ale też tylu praw co matki. Przez większość społeczeństwa są postrzegani jako rodzic drugiej kategorii.
        • lola211 Re: urlop tacierzyński 05.01.14, 11:55
          Zadnych.Mialam pewnosc, ze dziecko jest pod dobra opieka.
    • mag1982 Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 13:35
      Ja wykorzystałam z pierwszą cały macierzyński i jeszcze m-c urlopu ale do pracy wróciłam jak Młoda miała 6,5 m-ca. Do skończenia przez nią roku w czasie jak byłam w pracy opiekował się nią jej tata bo to nam się bardziej opłacało niż gdybym ja miała iść na wychowawczy. Wróciłam na cały etat co razem z dojazdami zajmowało mi 9 godzin dziennie (karmiłam więc godzina pracy mniej). Na więź z dzieckiem miało to wpływ bo kiedy już byłam to była do mnie jeszcze bardziej przyklejona. Jeśli czujesz, że dobrze Ci zrobi powrót do pracy to jak najbardziej polecam.
    • ichi51e Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 13:56
      Nie wplynie. Jak siedzisz i swira dostajesz to to jest znacznie gorsze.
      • bi_scotti Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 16:53
        Swiadomie ucieklam z domu gdy Najstarsza miala 4 miesiace i od tamtego momentu do chwili gdy Najmlodszy w wieku lat 4 poszedl do Junior Kindergarten cala trojka zajmowal sie w domu ich tata. Ja pracowalam full time, on w jakims momencie podjal tez prace w domu, bo ma zawod, ktory mu to w pelni umozliwial. Wszyscy bylismy happy. Mezczyzni sa, moim zdaniem, bez porownania lepszymi rodzicami niz kobiety - maja wiecej luzu, nie przejmuja sie duperelami, maja w sobie wiecej z dziecka wiec i dzieciece sprawy bardziej ich ciesza niz frustruja. Idz do pracy i nie grzesz wiecej jakimis nieuzasadnionymi wyrzutami sumienia! Szczesliwego Nowego Roku smile
    • ledzeppelin3 Re: urlop tacierzyński 04.01.14, 19:41
      Jest coś takiego jak TACIERZ? Bo macierzyński wziął się od macierzy. A tacierzyński musi od tacierzy....
    • kwiat_w_kratke Re: urlop tacierzyński 05.01.14, 01:45
      Jeżeli ze strony Twojego męża nie ma oporów, on chętnie pobędzie z dzieckiem w domu, bardziej Wam się to opłaci finansowo, to nie widzę problemu.
    • klownbezueba Ach, te baby na matkowskim 05.01.14, 14:22
      Ach, te baby na urlopie matkowskim, zawsze muszą sobie znaleźć jakiś wydumany problem!

Urlopy matkowskie powinny być zdecydowanie krótsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka