Dodaj do ulubionych

Robić dym?

07.01.14, 15:32
Sprawa taka...
Nie będę wnikać w szczególy - opisze krótko:
Syn przestał mówić z dnia nadzień - bez wyraźnej przyczyny. Maraton po lekarzach - ustaliłam z psycholog, że wczesne wspomaganie rozwoju się przyda. By to dostać na NFZ trzeba mieć Opinię o wczesnym wspomaganiu z rejonowej Poradni ped-psych.

W rejonówce kolejki kosmos... czekania na 2 miesiące na pierwszą wizytę, reszta trwa ok. miesiąca.
Szukam czegoś prywatnie. Znajduję prywatną przychodnię P-P z uprawnieniami publicznej - dzwonię, pytam czy jest możliwość wystawienia takiej opinii, mówię, do czego mi potrzebne. Prosze by się upewniła. Upewniła się - wszystko ok. Umawiam się na termin - przychodzę, pytam się jeszcze raz czy na pewno (kilka wcześniejszych mi odmówiło bo nie spełniają warunków do wydania czegoś takiego).
2 wizyty z panią psycholog. Ok. Papier do odebrania za tydzień - ciesze się. Przychodze po odbiór, dostaję jedną kartkę - pytam, czy to na pewno to bo jakoś mało formalnie wygląda. "Tak tak na pewno to". No nic - biorę i ide od razu do ośrodka w którym syn ma to WWR mieć - pokazuje - "nie, proszę panią, z tym to my nic nie zrobimy". Świetnie. Dzwonię do tego prywatnego ośrodka że jakaś lipa to jest, że to powinna komisja się zebrać, że na podstawie prawnej itp. - zdziwienie recepcjonistki. Dzwoni za tydzień - no rzeczywiście się nie dogadałyśmy - to nie to co pani chciała. Możemy w ramach rekompensaty wystawić Pani opinię psychologiczną - ja się na nią godzę bo mi szkoda czasu (jak się okazało, i tak musiałabym ją mieć). Po dwóch tygodniach dostaje tą opinie psychologiczną - 2 kartki. Czytam - są błędy typu "ubrał buty" - w sensie, że nakładał, że niby ma mutyzm (bzdura totalna) i inne takie kwiatki, łącznie ze stwierdzeniem, ze być może ma aspergera - dowiedziałam się, ze tego nie diagnozuje sie u dzieci poniżej 4 r.ż, a najlepiej diagnozować dzieci już szkolne - mój miał 3,5 lat. Prosze na miejscu o poprawę błędów - pokazuje palcem co. Ok. pani się zgadza, mówi, że przyśle pocztą do 2 tygodni. Po miesiącu dzwonię i pytam czy o mnie pamięta - tak tak oczywiście, już wysyłam jutro. Zaraz minie 3 miesiąc...
Wysłałam jeszcze jednego maila z pytaniem co się dzieje - pani oddzwoniła, że to nie takie proste i robi wszystko co w jej mocy i że zrobi wszystko by pod koniec tygodnia to wysłać.

Dziś wysłałam maila z żądaniem zwrócenia poniesionych kosztów - 250zł (zapłaciłam przy pierwszej wizycie bo taki był regulamin)

Sama nie wiem - dobrze robię żądając zwrotu opłaty za te 2 wizyty?
Niby mam papier, ale taki, że wstyd go pokazywać uncertain Pierwotnie z resztą przyszłam do nich po coś innego - dostałam coś na "odczep się" i to z błędami.
Obserwuj wątek
    • bei Re: Robić dym? 07.01.14, 15:39
      Święty by stracił cierpliwość.
      Idż do kierownika przybytku...

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
      • pruszynkaaa Re: Robić dym? 07.01.14, 15:55
        Wiesz jak to jest - w pewnym momencie zapomniałam o tym - byłam w wirze załatwiania innych papierów dla syna - dopiero jak wyciągnęłam je i pokazałam psychiatrze a ta zapytała skąd ja mam takie rewelacje to sobie przypomniałam, że przecież czekam na poprawiony dokument - wtedy wysłałam maila do tej prywatnej placówki - to było dokładnie 19 listopada - dzień póxniej dostałam telefon z zapewnieniem, ze pod koniec tygodnia mi wyślą. Cisza do dziś.

Nie stać nas na wywalenie 250 zł od tak... sad
        • ichi51e Re: Robić dym? 07.01.14, 15:58
          Pisz skarge. Musza miec nad soba jakas jednostke.
    • przeciwcialo Re: Robić dym? 07.01.14, 16:23
      Nie poszlabym do prywatnej przychodni, wolalabym zapisac sie do tej rejonowej i co pare dni dowiadywalabym sie czy nie zwolnił soie termin.
      • pruszynkaaa Re: Robić dym? 07.01.14, 16:41
        Teraz to i ja mądra po szkodzie.
        Tonący brzytwy się chwyta sad
        • przeciwcialo Re: Robić dym? 07.01.14, 16:46
          Ta "toleruję" tylko psychologów dziecięcych i tylko z państwowych poradni z nadzorem.
          Sama diadnostyka to chyba 8 wizyt po 1,5 godziny. jak ktoś po 2 wizytach chce pisac opinie to trzeba uciekac od takiego "specjalisty".
    • misterni Re: Robić dym? 07.01.14, 16:43
      Pomijając już pokaz niekompetencji, to zastanawiam się dlaczego uznałaś, że mutyzm to bzdura totalna?
    • anorektycznazdzira Re: Robić dym? 07.01.14, 18:34
      Staną na rzęsach, żeby Ci nie oddać kasy, tak przewiduję- ale oczywiście bardzo dobrze robisz, że żądasz zwrotu. Właśnie na to wszyscy partacze i niekompetentni psuje liczą: że usługobiorcy "nie będzie się chciało". Nigdy się tu nic nie zmieni, jak wiecznie będziemy takie rzeczy odpuszczać.
      • aga_sama Re: Robić dym? 07.01.14, 18:45
        poradnia niepubliczna z uprawnieniami może wydać opinię o konieczności WWR
        Art. 71b istawy o systemie oświaty:
        3a. Opinie o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju dziecka, o których mowa w ust. 3, mogą również wydawać zespoły opiniujące działające w niepublicz- nych poradniach psychologiczno-pedagogicznych, w tym w poradniach specjali- stycznych, założonych zgodnie z art. 82 oraz zatrudniających pracowników po- siadających kwalifikacje określone dla pracowników publicznych poradni psy- chologiczno-pedagogicznych.

W wieku 3,5 roku mój syn miał zdiagnozowane całościowe zaburzenia rozwoju do obserwacji w kierunku aspergera, aspergera potwierdzono po 2 latach obserwacji
        • pruszynkaaa Re: Robić dym? 07.01.14, 18:51
          I ja się własnie tym kierowałam - tylko okazało się, że komisja orzekająca "nie może się zebrać" więc mi tego nie wydadzą...

Mój na razie ma też zdiagnozowane całościowe, z tym, że ze spektrum autyzmu.
          • donna28 Re: Robić dym? 07.01.14, 19:23
            Myślę, że możesz próbować starać się o zwrot kosztów, najlepiej zacząć od kierownika jednostki.
            czy syn miał robione eeg? Czytałaś o zespole Landau-Kleffnera?
          • aga_sama Re: Robić dym? 07.01.14, 19:34
            Ale jak się zespół zebrać nie może?
            Nie rozumiem.
            Postrasz ich skargą do kuratorium

Skąd jesteś? Do specjalistycznej poradni psych.ped dla autystów też są takie kolejki?
            • pruszynkaaa Re: Robić dym? 07.01.14, 19:52
              Bo podejrzewam, że tego zespołu zwyczajnie nie było i nie ma uncertain

Co do syna - sytuacja już opanowana - załatwiłam wszystko co miałam i dostał na razie wszystko to co miał - czekamy jedynie jeszcze na termin do diagnozy pogłębionej - termin na marzec ul. Koszykowa w Warszawie (stąd też jesteśmy).

Najpierw rozmawiałam z naszą rejonową PP - ale syn dostał w trakcie to całościowe zaburzenie, więc musieliśmy się przenieść do jednej z dwóch poradni która zajmuje się tego typu dziećmi - tam na szczęście poszło w miarę szybko - 3,5 tygodnia od 1 wizyty do posiedzenia komisji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka