jusiakr 07.01.14, 20:32 Mąż mnie uraczył siatką pomarańczy. Parę dni temu. Widzę, że długo nie wytrzymają, a szkoda byłoby wyrzucić (wszystkich nie dam rady zjeść "na surowo"). Macie pomysł na jakieś danie, by te pomarańcze wykorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.d.00 Re: Pomarańcze 07.01.14, 20:40 Ja robie sok Pomarańcze ze skorkami kroisz w ćwiartki. Zalewasz woda i gotujesz koło godziny. W innym garze gotujesz wodę z kwaskiem cytrynowym i cukrem. Ugotowane pomarańcze blendujesz. Łączysz oba gary i Masz napój pomarańczowy, ale zabij mnie, nie pamiętam proporcji. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Pomarańcze 07.01.14, 20:41 ale nie taki jak poprzedniczka, tylko o prostu wyciskam sok Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: Pomarańcze 07.01.14, 20:48 Niestety, wyciskarki do soku brak A rękoma to chyba za dużo nie wycisnę. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Pomarańcze 07.01.14, 20:53 Oczywiście, że konfiturka (ew. dżem) z pomarańczy Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Pomarańcze 07.01.14, 20:56 > Oczywiście, że konfiturka (ew. dżem) z pomarańczy Popieram. Nieco upierdliwe w robocie, ale smaczne. Tu masz przepis, który wygląda rozsądnie (inne cytrusy możesz pominąć): www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomarancze/marmolada_pomaranczowa/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Pomarańcze 07.01.14, 21:01 przepisów jest wiele najlepszy jaki robiłam był z imbirem. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Pomarańcze 07.01.14, 21:14 a jak duza ta siatka? Bo dla nas zjedzenie 2-3 kg pomaranczy to nie problem..po dwie na twarz dziennie i juz nie ma...no ale u nas 5 luda.. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pomarańcze 07.01.14, 22:41 Dżem jest pyszny, właśnie będę niedługo robiła. Ale siatka to trochę mało... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: Pomarańcze 08.01.14, 01:21 Może jakieś ciasto? Na blogu mojewypieki możesz sprawdzić sernik Jaffa lub skorzystać z serii podpowiedzi z jednego z moich ulubionych blogów: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomarancze/przepisy.html Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Pomarańcze 08.01.14, 01:32 Nigella robiła kiedyś ciasto z mandarynek (gotowanych) i chyba wspomniała ona (lub dziewczyny na forum Galeria Potraw) że można również ugotować pomarańcze - zmiksować je całe ze skórką, coś tam dodać (chyba tarte migdały zamiast mąki), kakao i wychodzi niezłe ciacho... a zapach przy gotowaniu jaki Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pomarańcze 08.01.14, 06:49 Gotowanie pomaranczy hest problematyczne bo gorycz wychodzi. Podpisuje sie ze sok albo marmolada. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Pomarańcze 08.01.14, 07:30 do gotowania to sie nadaja takie "z drzewa" a n ienapakowane milionem chemii na transport, nawet szorowanie wszystkiego nie usunie. Trzeba by miec pomarancze do przerobu tam gdzie one rosna. Wtedy pychote mozna zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Pomarańcze 08.01.14, 09:00 Sałatka : pokrojone pomarańcze plus cienko pokrojona cebula, można dodać zielone oliwki. Trochę oliwy, soku z pomarańczy , sól i czerwona papryka w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś