Dodaj do ulubionych

Dentysta na NFZ - koszt

08.01.14, 11:32
Dzisiaj, już za chwileczkę, już za momencik, idę do dentysty, na NFZ właśnie, na leczenie kanałowe. Kasę przygotowaną, oczywiście, mam, ale nie jestem pewna, jak to jest z tym płaceniem.
W sieci znalazłam info, że refunduje się tylko leczenie zębów jednokanałowych (z paroma wyjątkami, które mnie nie dotyczą, bo ja ani w ciąży, ani nastolatka), od 1 do 5 na dole i od 1 do 3 na górze. Mam do leczenia dolną szóstkę i niby wszystko byłoby jasne, gdyby nie to, że rok temu korzystałam w trybie pilnym z dentysty na NFZ, z powodu siódemki, i zapłaciłam tylko za znieczulenie (podobna wizyta w prywatnym gabinecie - znieczulenie, rozwiert i założenie opatrunku - kosztowała 160 zł).
Czy dentysta na dyżurze jest inaczej liczony? Czy to zależy od gabinetu? Jak to jest?
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 11:36
      U mnie było tak, że płaci się 50zł za każdy kanał. Jeśli ząb ma 4 kanały-to 4x50zł. Robiłam tak tylko jednego zęba-przez 6 tyg, za każdym razem dostawałam po dwa znieczulenia , za które nie płaciłam. Koszt leczenia-150zł
      Chętnie dowiem się czy jest jakaś "ogólna" zasada
      • elaeis Re: Dentysta na NFZ - koszt 01.02.14, 13:08
        Nie wiem czy dobrze mi się wydaje, ale czy jesteś może ze Szczecina? Jesli tak to mogłabyś mi powiedzieć jak nazywa się dentysta, do którego chodzisz? Mam fobię dentystyczną i ostatnio znalazłam świetną panią dentystkę, ale liczy sobie za leczenie dość drogo.
    • triss_merigold6 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 11:36
      Miałam kanałowe szóstki w wakacje i najpierw poszłam na dyżur NFZ - policzyli jak za zboże więc następne wizyty były już prywatnie. Płacisz za wszystko, niczego nie refundują. A, sorry, usunąć mogą na NFZ.
      • nelamela Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 18:08
        No właśnie chyba nie do końca chca usuwać za free na NFZ.Koledze ósemki nie chcieli usunąć bo to już chirurg się kłania.Za usuniecie zapłacił siedem stów.Szok...
    • attiya Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 11:45
      haha też za chwilę idę do dentysty na leczenie kanałowe
      tak na marginesie - robi mi się powoli słabo sad
      • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 11:52
        Mnie też.
        Wszystko przez taką jedną dentystkę, która źle mi dobrała znieczulenie, uparła się, że wie lepiej, a potem nerwowo szykowała kolejną szprycę. Bardzo możliwe, że na kolejnych lekarzach robiłam złe wrażenie, ale wolę być uważana za wariatkę, niż płakać z bólu.
        • attiya Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 18:22
          jakbym o sobie czytała
          ale cud, cud się wydarzył i w końcu po wielu latach trafiłam na normalnego dentystę
          dziś nawet bez znieczulenia ząb był leczony - chwalę się a co smile
          jestem bardzo dumna z siebie big_grin
          • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 18:44
            Pani dr proponowała mi jazdę bez trzymanki, ale odmówiłam i zażądałam końskiej dawki znieczulenia, do czego odniosła się ze zrozumieniem.
            Gorzej, że z zębem prawdopodobnie nic się nie da zrobić; niby był leczony, plombowany, ale okazało się, że chyba nie najlepiej to zniósł, względnie leczenie nie było wystarczająco dobre.
            Czy 150 zł za usunięcie zęba to dużo? I czy długo boli?
            • attiya Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 18:49
              Kawko - mam ósemkę w nieciekawym stanie
              trzech dentystów chciało ją usunąć, obecny lekarz uratował ją
              usunąć jest bardzo łatwo - trochę później boli, fakt, ale da się przeżyć smile
              dobry dentysta jednak uratuje ząb
              • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 18:55
                Tylko jak znaleźć tego dobrego dentystę? Też wolałabym nie usuwać, ale pani dr powiedziała, że leczenie ma małe szanse powodzenia i lepiej usunąć.
                Mam jeszcze chwilę na zastanowienie się.
                • przeciwcialo Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 19:31
                  Na NFZ usuniesz za darmo.
                  Jesli dentysta doradza wyrwanie to może warto posłuchac. Który to ząb.
                  • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 19:35
                    To, co widziałam na zdjęciu RTG (dolna szóstka), nie napawa optymizmem, więc pewnie nie będę się upierać.
                    Oczywiście nie wytrzymałam i zaczęłam oglądać zdjęcia narzędzi do usuwania zębów wink
      • przeciwcialo Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 17:49
        Spoko. Mi dentysta dal malinowe znieczulenie i dłubał, i dlubal, i dlubał...myslałam ze potem ust nie zamkne wink
    • zazou1980 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 12:05
      ja też jestem ustawiona do dentysty na nfz, ale nie na kanałowe tylko zwykła plomba w 7-kę i pani mi policzyła że zapłacę 120, młoda ma niewielką dziurkę w 5-ce i będzie 70 pln. dowiedziałam się, że jak chcę na nfz to plomba będzie srebrna i nietrwała...
      • gazeta_mi_placi Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 12:19
        120 zł za samą plombę? Ja zapłaciłam tyle łącznie za czyszczenie z kamienia i małą plombę w prywatnym gabinecie i jeszcze próbki różnych past dostałam na otarcie łez.
        • shumi-mi-las Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 17:53
          ja dokładnie tak samo. i nie musiałam czekać na wizytę dwa tygodnie, tak jak na nfz trzeba czekać.

kanałowe prywatnie - za ząb trzykanałowy z dwukrotnym znieczuleniem (dwie wizyty) zapłaciłam niecałe 400 złotych. prywatnie.
        • lofmitender Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 19:20
          napisz gazeto gdzie chodzisz w krk, mialam fajna dentystke ale poszla na maciezynski i szukam kogos dobrego ale nie zdzierajacego klienta
          • gazeta_mi_placi Re: Dentysta na NFZ - koszt 09.01.14, 13:44
            Mogę napisać na priv, jedna uwaga, do tej Pani trzeba się umawiać z dwutygodniowym (średnio) wyprzedzeniem (mimo, że prywatnie).
    • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 12:19
      Czyli generalnie się płaci wg cennika i wg systemu wszystko poza jednokanałowymi płatne.
      To jakim cudem na tym dyżurze zapłaciłam tylko za znieczulenie? Teraz intryguje mnie to podwójnie.
      • triss_merigold6 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 12:22
        Bo to nie było kanałowe? Znieczulenie kosztuje 20-30 zł, reszta z tych 160 zł to pewnie cena plomby światłoutwardzalnej.
        • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 12:23
          Właśnie było kanałowe, w tym sęk.
          • raszefka Re: Dentysta na NFZ - koszt 09.01.14, 11:19
            To może zrób sobie rtg i poproś jakiegoś dentystę o interpretację. Kanałowe trzonowcow nigdy nie było darmowe na NFZ (poza nieletnimi i ciężarnymi). Znieczulenie natomiast jest refundowane i pobieranie za to opłat jest nielegalne.
            • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 09.01.14, 11:45
              To jednak burdel jest większy, niż mi się wydawało...
              RTG zęba było robione, tylko zostało w tamtym gabinecie uncertain
              • raszefka Re: Dentysta na NFZ - koszt 09.01.14, 13:58
                Przed i po leczeniu?
                Zrób jeszcze jedno, dla własnego spokoju. Żeby Cię kiedyś ten ząb nie zaskoczył w najmniej sprzyjających okolicznościach smile
                • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 09.01.14, 18:32
                  Przed.
                  Za ewentualne usunięcie musiałabym zapłacić 150 zł, za leczenie - wg cennika - podobnie.
                  • raszefka Re: Dentysta na NFZ - koszt 10.01.14, 23:24
                    kawka74 napisała:

>
                    > Za ewentualne usunięcie musiałabym zapłacić 150 zł, za leczenie - wg cennika -
                    > podobnie.
                    Mowimy wciąż o placówce z kontraktem NFZ?
                    • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 11.01.14, 10:40
                      Tak.
                      Pogubiłam się nieco, szczerze mówiąc, stomatologiczna wolna amerykanka chyba mnie przerasta.
                      • raszefka Re: Dentysta na NFZ - koszt 11.01.14, 10:58
                        No to ja też, bo usuwanie jest darmowe w takim razie.
      • memphis90 Re: Dentysta na NFZ - koszt 01.02.14, 14:16
        A nie było tak, ze na dyżurze tylko otworzyli ząb, Ew. zalozyli lekarstwo? Do tej pory nie spotkałam sie, zeby na dyżurach leczyli i to kanalowo.
    • kawka74 Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 17:29
      Zapłaciłam 20 zł za znieczulenie, tyle samo za RTG i 50 zł za lekarstwo.
      Czyli co przychodnia, to obyczaj.
    • przeciwcialo Re: Dentysta na NFZ - koszt 08.01.14, 17:47
      Na nfz nie leczy sie kanałow tylko prywatnie, nfz finasuje wyrwanie.
    • olakociak Re: Dentysta na NFZ - koszt 09.01.14, 11:01
      No to ja mam bardzo drogą dentystkę. W sumie trzy zęby u niej robiłam - dwa tylko plombowane - po 120 zł za każdy- a trzeci niestety poszedł do kanałówki i tutaj poległam - w sumie zapłaciłam za niego 590 złsad( Wyszły cztery wizyty choć mogłoby się skończyć na dwóch a na pewno trzech, tylko pani ma limit pół h na osobę i nic jej nie zmusi do rozszerzenia tego czasu. Poza ceną i krótkimi wizytami to jest super - nic nie boli, jest delikatna, miła itd itp. ale 590 zł mnie powaliło...I się mocno zastanowię nad kolejnymi zębami u niej niestety....
    • raszefka Re: Dentysta na NFZ - koszt 09.01.14, 11:31
      Darmowe endo jest od 3 do 3 i na gorze i na dole. Rozporządzenie o jednokanalowych jest z d.py wzięte (tzn. prawodawca jest niedouczony). Gorne piątki mają po 1 lub 2 kanały. Dolne przedtrzonowce miewają po dwa, dolne siekacze także. Za to górne 6 mają cztery, czego NFZ również nie uwzględnia przy rozliczeniu.

A amalgamat jest bardzo trwały, tylko trzeba umieć założyć.
    • piepe Re: Dentysta na NFZ - koszt 11.01.14, 00:54
      Z tymi dentystami coś jest na rzeczy. Od lat leczę się u jednej dentystki, na nfz, brałam zawsze lepsze plomby - dodatkowo płatne, wychodziło 100 zł na ząb. Kanałówka około 300-400 zł razem z plombą. Od tego roku powiedziała, ze nie będą miec już kontraktu z NFZ, ja przerażona, a ona mówi, że ceny się NIE ZMIENIĄ. Jedyne co, to że usuwanie kamienia i ekstrakcje będą płatne, reszta bez zmian.
      Ktoś wie, o co tu chodzi?
      • raszefka Re: Dentysta na NFZ - koszt 11.01.14, 10:21
        NFZ g. obchodzi ile płacisz za to, czego oni nie refundują. Dentysta sam ustala ceny zabiegów tzw. komercyjnych i nie muszą się one różnić od tych w gabinetach prywatnych - bo i niby dlaczego.
    • attiya Re: Dentysta na NFZ - koszt 30.01.14, 20:46
      sory, że podbijam temat ale jak tam twój ząb? u mnie heroiczna próba ratowania zęba, po ostatniej wizycie dłubania igłą w zębie, ciągle jestem jeszcze na etapie dalszego dłubania
      tak na marginesie ktoś po kanałowym leczeniu powinien nam laikom to dokładnie opisać, czy jak dostanie się znieczulenie to naprawdę kanałowe nie boli
      • ira_07 Re: Dentysta na NFZ - koszt 30.01.14, 21:00
        Nie boli, co ma boleć, skoro znieczulone? Bywa, że boli jak zejdzie znieczulenie.
        • amy.28 Re: Dentysta na NFZ - koszt 30.01.14, 21:54
          w trakcie nie boli, no jak, przecież musisz mieć kanałówkę robioną ze znieczuleniem, chyba ze wczesniej było cos zatruwane. Jakby ci ktoś nerwy rwał na zywca to dziękuję bardzo, chybabyś tam skisła z bólu.
    • amy.28 Re: Dentysta na NFZ - koszt 30.01.14, 21:53
      przede wszystkim trzeba uwazać na dopłaty.
      oficjalnie czegoś takiego nie ma. Albo zabieg jest w całości refundowany - albo nie jest.
      Albo płacisz prywatnie całą sumę i nie okazujesz karty czy dokumentów ubezpieczeniowych - albo nie płacisz ani złotówki bo całość pokrywa nfz.

a najpopularnijesze oszukiwanie nfz jest takie:
      lekarz robi zabieg za pieniądze - plus z nfz bierze kartę i nabija sobie inny zabieg, że wykonał i nfz mu płaci,
      albo kaze sobie dopłacić - przez pacjenta za zabieg który i tak w całości pokrywa nfz a pacjent niby sobie płaci za coś ekstra.

to jest oszustwo - które w przypadku normlanych lekarzy już jest eliminowany przez sytem ewuś. Bo wcześniej bylo się u lekarza POZ rad czy dwa w roku - a panie rejestracji na kartę pacjenta nabijały po kilkanaście wizyt i przychodnia brała za to ciężkie pioeniądze z funduszu. I potem się dziwić że kasy nie ma i system kuleje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka