lelija05 Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 12:53 Do wyglądania uroczo na zdjęciu do ramki. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 12:55 Do robienia z dziecka idioty. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 12:56 Do zmyły. Dzieciak łysy to mu się zakłada taką opaskę i wmawia innym że ma cielistą czapeczke z kwiatuszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 12:57 Do zaznaczania plci bezplciowo wygladajacych niemowlakow. Hmmm... Moze tez sluzyc wprowadzaniu ideologii dzender Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 13:00 Wlasnie chcialam napisac, ze do rozroznienia czy to chlopak czy dziewczynka, ale w sumie w dzisiejszych czasach... Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 13:02 Do ozdoby wlosow ktorych nie ma. Zeby dziec nie wygladal lyso. Zeby mamusi sie podobalo. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 13:06 nie wiem, ale jest strasznie brzydkie niestety Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 13:11 tez tak sądzę, ale ważne, że rodzicowi sie podoba. Moje córki nie nosiły nigdy żadnych udziwnionych skarpetusi, opasuni z kwiateczkami, atłasowych i koronkowych sukienusi, nad czym szczerze ubolewała Teściowa Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 13:16 To są rozjechane nauszniki. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 13:17 by ograniczyć dopływ krwi do mózgu, jak u mamusi. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 13:35 A w sumie to co wam to przeszkadza? jakby przeszkadzało dzieciowi, to by zdjął. Nie wiem jaka jest różnica w ubieraniu niemowlakowi markowych ciuchów, czy takiej ozdóbki. Niemowlakowi jest wszystko jedno, czy na na sobie flanelowe śpioszki pio tatusiu, czy ciuch za stówę, podobnie jak mu wszystko jedno, czy ma opaseczkę, czy łysy czerep. Kupujecie dzieciakom cacane (waszym zdaniem) ubranka? To sie odczepcie od kogoś, kto wkłada cacaną (jego zdaniem) opaskę. Odpowiedz Link Zgłoś
mvszka Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 13:48 > A w sumie to co wam to przeszkadza? też nie wiem o co halo, to nie kolczyki przecież tylko opaska zwykła podobnie jak mu wszystko jedno, czy ma opase > czkę, czy łysy czerep. > tu się mylisz, są dzieci, które rwą wszystko czym im się usilnie stara przyozdobić/ociepilić głowę >> kto wkłada cacaną (jego zdaniem) opaskę. to z jakiego regionu ta gwara ( tak z ciekawości pytam) ? Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 14:09 > to z jakiego regionu ta gwara ( tak z ciekawości pytam) ? słyszałam to w małopolsce Odpowiedz Link Zgłoś
mvszka Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 14:15 aaa, u mnie to się mówi : galanta opaska ) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 14:22 No, faktycznie, chyba z Małopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 20:37 > aaa, u mnie to się mówi : galanta opaska ) Polska centralna? Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 14:36 cacany? moje malopolskie korzenie rozpoznaja to slowo jako synonym (chociaz nie do konca) slowa ladny Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 15:51 Cos filigranowego? Jakos po glowie mi chodzi rzeczownik cacanka ale nie wiem co to... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 15:52 Ha! Cacanka 1. ‘coś miłego, przyjemnego’; 2. ‘obietnica niepoważna, na której spełnienie nie można liczyć’; 3. dawniej (XVIII w.) ‘pieszczoty, przymilania’. Pochodzenie: Od XVIII w.; słowo utworzone od cacany ‘ładniutki, milutki’ (pochodzącego od dawniejszego czasownika cacać ‘mówić komuś caca, pochwalać kogoś,zwłaszcza dziecko’; wyraz pochodzenia dziecięcego złożony z podwojonej sylaby (podobnie jak mama, baba itp.); podobnie w in. językach słow.: por.ukr. cjacjánka ‘rzecz miła, przyjemna’ oraz białorus. cacánka ‘ts.’. Pierwotna postać Dialektalnie występowało śląskie ciacianka ‘gatunek gruszek’; słowo stosowane także w wyrażeniu frazeologicznym zachcianki-ciacianki. Obecna postać Dziś w wyrażeniu obiecanki-cacanki, a sporadycznie w wyrażeniu cacany. Ciekawostki W literaturze XIX i na początku XX w. istniała moda na określenie cacany (można ją zaobserwować w dziełach Józefa Ignacego Kraszewskiego, Michała Bałuckiego, Bolesława Prusa i Gabrieli Zapolskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
bloopsar Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 18:17 > sie odczepcie od kogoś ...kto wrzuca do sieci zdjęcie dziecka najwyraźniej oczekując reakcji. To się doczekał Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 13:47 Do ozdoby. czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 08.01.14, 13:57 Powiedz mi lepiej do czego sluzy takie cos Ludzie miewaja rozne pomysly po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: 08.01.14, 14:17 W tym linku co podalas jest kon trojanski Moj avast wlasnie wykryl i zablokowal konia trojanskiego w twoim linku Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: 08.01.14, 20:29 bbuziaczekk napisała: > W tym linku co podalas jest kon trojanski > Moj avast wlasnie wykryl i zablokowal konia trojanskiego w twoim linku U mnie taka sama reakcja avasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 08.01.14, 14:30 Zajebiste. Domyslam sie ze to kibicki walk kogutow D Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 19:40 Nie wiem, ale wygląda paskudnie i kiczowato. Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 20:01 zeby glupi mial radosc tak mowila moja babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 20:56 Mnie się opaski materiałowe zawsze będą kojarzyć z maskowaniem odstających uszu Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 22:28 Jest to urządzenie wielofunkcyjne. Służy do: 1) wyróżnienia płci żeńskiej łysego bobasa 2) przyklapnięcia odstających uszek 3) celów ozdobnych - jest to fascynator w wersji dla bezwłosych Fascynator dla dorosłych włochatych to jest dopiero fascynujące COŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Do czego sluzy takie cos? 08.01.14, 22:29 Z tymi uszkami to pewnie cos jest na rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś