Dodaj do ulubionych

Co jest po śmierci?

09.01.14, 12:46
Pytam z ciekawości ateistki, agnostyczki, wszystkie z Was które nie należą do KK.
Co jest po śmierci - wersja dla 4-5 latka.
Człowiek umiera i...? Znika? Podlega reinkarnacji? Zmienia się w wiatr/chmury/niebo? Staje się dobrym duszkiem?
Hm?

Obserwuj wątek
    • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 12:50
      Wchodzi w obieg energetyczny. Tj, zamienia się (droga rozkładu) lub innych reakcji na energię. Ta zaś np. na materię. Moje dzieci to od zawsze wiedzą.
      Ale znają też alternatywne narracje (chrześcijańskie, buddyjskie, hinduistyczne, indiańskie, animistyczne itp)- w paradygmacie: ludzie różnie sobie radzą z lękiem przed śmiercią.
      • neffi79 Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 12:54
        vilez napisała:

> Wchodzi w obieg energetyczny. Tj, zamienia się (droga rozkładu) lub innych reak
        > cji na energię. Ta zaś np. na materię.

A co to za teoria? chętnie bym o niej poczytała.
        • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:05
          Fizyka. Rozkład materii. Materia=energia (e=mc2)
          Biologia.
          Chemia.
          • neffi79 Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:07
            Rozumiem.
            • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:19
              smile
              Wersja optymistyczna: zawsze będziemy częścią wszechświata (znaczy jego zmiennymi składnikami).
              Wersja neutralna- nasz byt jako ludzi przeminie.
              • ojasia Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 20:46
                wersja pesymistyczna (?)- kiedyś byliśmy d......pą dinozaura wink
        • helufpi Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 23:03
          > A co to za teoria? chętnie bym o niej poczytała.
          To jest filozofia materialistyczna "człowiek jest tym, co je". Feuerbach.
      • kietka Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:25
        Jeny vilez, materia jest forma energii, a nie zamienia sie w nia w wyniku reakcji.

dodam tylko, ze orzytoczony wzor działa w obu kierunkach i rownie dobrze mozna załozyc, ze energia zamienia sie w materie. nie zanegujesz chyba istnienia osrodkow energetycznych w ciele ludzkim. to nauka juz potwierdziła.
        ludzkosc wie za mało, zeby wypowiadac sie nadmiernie autorytatywnie w kazda ze stron smile
        • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 16:39
          Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Przecież napisałam o zwrotności.
          • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 16:42
            I napisałam, że materia=energia.
            A materia może zmienić się w energię, jak najbardziej. Reakcja to sposób, w jaki ujawnia się forma energetyczna materii.
            Chciałaś się czepnąć, ale się źle czepnęłaś.
            • kietka Re: Co jest po śmierci? 10.01.14, 09:34
              vilez, materia jest forma energii, nie moze sie w nia zamienic, jedynie zmienic formę (w ludzkim rozumieniu).
              czasami warto przyznac sie do pomyłki, a nie gulgotac na siłę.
              • kietka Re: Co jest po śmierci? 10.01.14, 09:36
                równanie, jakie przytaczasz nie mowi o wzajemnosci materii i energii, a o wzajemnosci masy i energii.
    • jola-kotka Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 12:51
      Nic nie ma jak byś zasneła nic nie wiesz nic nie czujesz tyle,że już się nie obudzisz.
      • eo_n Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 12:57
        Reinkarnacja.
        W tym życiu umierasz, ale - po etapie przejściowym - rodzisz się w kolejnym.

Mam w ogóle problem, bo gadając z córą używam tzw. trudnych słów. Mąż się nabija. Córa dopytuje o znaczenia... I... Po prostu tak mam. Większym problemem jest dla mnie czasem użycie prostego języka... Czasem z automatu walę literackim uncertain (przez pracę)...
    • atteilow Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 12:54
      Wersja dla 4 latka moze być krzepiąca, ładna i nieprawdziwa, chyba, ze masz odwage powiedziec prawdę. Wersja dla ciebie - po śmierci jestes tam, gdzie bylaś przed urodzeniem/poczęciem, czyli... nigdzie. Po prostu cie nie ma i już, tak samo jak aktualnie cie nie ma w ulubionym wakacyjnym miejscu, tak samo kiedyś nie będzie cie w ogóle.
      • mood_indigo Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 12:59
        Moje dziecko niedawno poznało wersję wyznawaną przeze mnie i męża podaną w sposób - naszym zdaniem - odpowiedni dla sprytnej czterolatki, która odkryła temat śmierci.
        Po śmierci człowiek zamienia się w wiatr, chmury, deszcz, słońce: wg Twojej terminologii wersja ładna, krzepiąca i prawdziwa.
        • d.o.s.i.a Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 20:45
          W slonce sie zamienia? Wode i wiatr rozumiem ale ze w slonce?
    • bri Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 12:57
      Zostajemy na Ziemi, nasze ciało się rozpada, gnije, zjadają nas robaczki, nawozimy glebę - karmi się nami inne życie.
      • naplaze Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:45
        zjadają nas robaczki,

Takie małe, białetongue_out Gdy byliśmy dziećmi pochowaliśmy z kuzynem w końcu ogrodu martwego wróbelka, którego żeśmy zabili szybą pędzącego samochodu. Po dwóch miesiącach, pod koniec wakacji kuzyn zaproponował, żeby zrobić ekshumację. Wzięliśmy z piaskownicy łopatkę, z szopy ogrodowe grabki, usadowiliśmy się za krzakiem porzeczki i kopaliśmy. Znaleźliśmy nieprawdopodobnie ażurowy szkielecik, pióra w doskonałym stanie i mnóstwo robaków w kolorze off-white. Od tego czasu wiem, że mnie również kiedyś tak zjedzą.
        • bri Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 15:31
          Mnie raczej spalą po śmierci, chyba, że znajdzie się do tego czasu bardziej ekologiczna metoda utylizacji - ludzi jest tyle, że ziemia mogłaby mieć problem, żeby przerobić tyle gnijącego mięsa. Poza tym zwłoki się balsamuje, żeby robaczki odpędzić i zamyka w skrzynce, - bez sensu moim zdaniem.
          • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 16:51
            W [Roku diabła Petra Zelenki jest pan Plihal, który urzadzał sobie próby własnego pogrzebu. A skończył samozapłonem...i zniknął wink
          • d.o.s.i.a Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 20:48
            Nie martw sie o gnijace mieso. Natura radzi sobie z rozkladem znakomicie. Natomiast proch nie przydaje sie w ogole w ekosystemie - kremacja to marnotrawstwo.
    • 59kg Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 12:58
      nie ma nic, najbardziej logiczne dla mnie wink
    • zazou1980 Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:03
      moja córka wie, że po śmierci trafia się na cmentarz i to jest koniec egzystencji danego człowieka. oczywiście można go tam odwiedzać, ale już tylko jednostronnie...
      • fikus_na Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:08
        A czy my nie nadmiernie się tym tematem przejmujemy?
        Może same szukamy odpowiedzi? tongue_out

I dzieci też będą...
        za kilkadziesiąt lat...

• gazeta_mi_placi Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:09
        Skąd wiesz? Nie umarłaś a się wymądrzasz.
        • lady-z-gaga Re: Co jest po śmierci? 10.01.14, 10:24
          big_grin
      • mood_indigo zazou1980 09.01.14, 13:10
        Z ciekawości: dziecka nie przeraża... ostateczność? Pytam, bo u nas w pierwszych pytaniach było: a jak mama/tata umrą, to co się z nimi dzieje? Myślę, że taki, hm, koniec mamy czy taty smile może przerażać...?
        • mx3_sp my wybraliśmy niebo 09.01.14, 13:17
          najlepsza z opcji, tym bardziej, że ja jako dorosła osoba nie potrafię ogarnąć tej pustki i niczego - przeraża mnie to. Umierając zmieniamy się w dobre duszki, pomagające innym.Wiem, że bzdura, ale...
          • kanga_roo Re: my wybraliśmy niebo 09.01.14, 13:34
            moim dzieciom mówię uczciwie, że nikt nie wie do końca, co się z nami dzieje po śmierci. jedni uważają, że ciało umiera, a dusza odchodzi - do nieba, inni, że nie ma nic. ludzie wierzą że jest tak lub inaczej, ale nikt nie może tego stwierdzić na pewno, dopóki sam nie umrze.
            • laquinta Re: my wybraliśmy niebo 09.01.14, 14:23
              kanga_roo napisała:

ludzie wierzą że jest tak lub inaczej, ale nikt nie może tego stwi
              > erdzić na pewno, dopóki sam nie umrze.

Jesli umrze i moze stwierdzic, to znaczy, ze zyje innym zyciem posiada swiadomosc.
              Jesli nic nie ma, to nie moze niczego stwierdzic. Dlatego nie powinno mowic sie - dowiemy sie po smierci. Dowiemy sie albo nie.
        • bri Re: zazou1980 09.01.14, 13:28
          Mojej córki nie przeraziło. Zapewne nasze odejście wydawało jej się nieskończenie odległe, kiedy miała 3 lata. Wyrażała nawet chęć, żeby pojechać na cmentarz i zajrzeć do trumien niektórych zmarłych członków rodziny i obejrzeć jak teraz wyglądają.
        • zazou1980 Re: zazou1980 09.01.14, 14:19
          młoda nie wie co to ostateczność. umarł jej dziadek i po prostu go nie ma, czasami chodzimy na cmentarz to pyta, dlaczego, czy my umrzemy, co trzeba zrobić żeby umrzeć, itp. mówię, że tak, że każdy kiedyś umrze, ale to nie prędko się stanie. ostatnio w trakcie zabawy, jak coś jej nie pasowało, kilka razy powiedziała, że chciałaby umrzeć. za każdym razem tatuś bardzo kótko to ucina, ale widać że ona nie do końca rozumie o co chodzi...
          • mood_indigo Re: zazou1980 09.01.14, 14:36
            Mnie przeraża wiara, że po śmierci nie ma nic, dlatego sama w to nie wierzę smile
            Nasza wie, że każdy umrze, mama i tata też, zapytała kiedy - odpowiedziałam że tego nigdy nie wiadomo. Nie przeszło mi przez gardło że będziemy żyć jeszcze długo, bo tego po prostu nie wiem i jeśli (odpukać) coś się wydarzy, może poczuć się... okłamana? Tak mam.

A o ostateczność pytałam w kontekście radzenia sobie ze stratą bliskich osób - mam wrażenie, że łatwiej będzie/byłoby oswoić dziecku fakt umierania najbliższych jeśli będzie mogła wierzyć, że babcia/dziadek/ktoś bliski po śmierci "gdzieś tam jest" a nie zniknął zupełnie. A ponieważ to pokrywa się z grubsza z naszą wiarą w to co jest _po to tak właśnie przekazujemy to córce.

Nie przerobiliśmy natomiast jeszcze ciała po śmierci, pogrzebu, kremacji, to przed nami, heh.
            • zazou1980 Re: zazou1980 09.01.14, 15:35
              > Nie przerobiliśmy natomiast jeszcze ciała po śmierci, pogrzebu, kremacji, to pr
              > zed nami, heh.

my mieliśmy okazję w zeszłe wakacje na zdechłym chomiku mojej mamy. kot go pogryzł i chomik zdechł, pochowaliśmy pod blokiem uprzednio wkładając do pudełka.
              córki to nie bolało, bo nie była z nim uczuciowo związana, do tematu podeszła empirycznie. każdy krok był opisany - chomik był pogryziony i zdechł, teraz jest mu lepiej bo już go nic nie boli, trzeba go pochować, żeby mu już nikt nie przeszkadzał, potrzeba to i to. ostatecznie zrobiliśmy grobik, młoda położyła kilka kamyków i temat się zakończył...
    • majenkir Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:34
      Moje od zawsze wiedzialy, ze po smierci nie ma nic. Ze sie zasypia snem, z ktorego sie juz nie obudzi. Traumy nie mialy wink.
      • kozica111 Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:46
        Wiedzieć to nikt nie wie, można użyć sformułowania " Moje dzieci wierzyły/wierzą że..."
        • mx3_sp u nas właśnie tak było 09.01.14, 13:50
          jedynie prababcia wierząca po kryjomu uczyła aniele boży i wiary w niebo i piekło. Rodzice mówili o nicości. Może dlatego mam teraz traumę tego niczego.
          • vilez Re: u nas właśnie tak było 09.01.14, 16:45
            A niedawno zmarł pewien genialny filozof, Leszek Nowak, który napisał Metafizykę nicości (nicość jako maksymalne przetłoczenie bytowości/bytu). Nie masz się czego bać według niego wink
            • mx3_sp Re: u nas właśnie tak było 10.01.14, 09:39
              dasz coś więcej, google nie widzi takiej pozycji.
      • gazeta_mi_placi Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:58
        Czemu okłamujesz dzieci? Nikt na świecie nie wie co jest po śmierci. Równie dobrze może być niebo, jak i owo "nic" jak i jeszcze całkiem coś innego na co jeszcze nie wpadliśmy, po prostu (na stan obecnej wiedzy) nie wiadomo.
        • bri Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:59
          Ja nie okłamywałam. Mówiłam w co ja wierzę i lojalnie zaznaczałam, że wśród ludzkości zdania na ten temat są podzielone.
    • solejrolia Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:54
      dla 4-5latka powiedziałabym coś w stylu, że osoba zmarła "żyje" w naszych sercach i w pamieci jako wspomnienie. i dokąd pamiętamy o osobie zmarłej, to ta osoba jest z nami.
    • daga_j Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 13:56
      Zmienia się w aniołki smile Tak mówi mi synek i ja w to wierzę.
    • yenna_m Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:00
      to, co przed urodzeniem

mnie ta wersja uspokaja
      • mx3_sp taka maksyma: 09.01.14, 14:30
        "...umierająca świadomość zbliża do momentu śmierci na nieskończenie małą odległość .." tylko nie pamiętam czyjego autorstwa.
        • aandzia43 Re: taka maksyma: 09.01.14, 20:52
          fajne smile
    • kkalipso Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:38
      Nie pyta o takie rzeczy , ale jak spyta to odpowiem prawdę , że nie wiem.
      Nikt nie wie , chociaż są różne teorie .
    • nenia1 Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:42
      Po śmierci jest to samo co przed urodzeniem.
      • mx3_sp Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:44
        a skąd wiesz?
        • nenia1 Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:48
          Nikt nie wie, każdy przyjmuje jakieś założenia, bo nikt z drugiego świata jak na razie nie wrócił
          i nie podzielił się doświadczeniem.
          Mnie akurat odpowiada przekonanie, że po śmierci jest to samo co przed urodzeniem.
          • gazeta_mi_placi Re: Co jest po śmierci? 10.01.14, 09:19
            Czyli co? Wiesz co było przed Twoim urodzeniem?
    • ichi51e Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:45
      Niewiadomo. Zyjemy i umieramy zeby sie dowiedziec.
      Wersja z preatchetta tez fajna - jest to czego sie spodziewamy ze bedzie.
      • ichi51e Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:49
        A ja sobie powtarzam za filozofami - smierc nie dotyczy ani zywych ani umarlych - zywych bo zyja a umarlych nie bo juz ich nie ma.
        Ciezka sprawa to jest. Moj brat niby wszystko zrozumial a potem (wg mamy) dlugo mial traume ze zostanie zakopany...
        Reinkarnacja jest taka pozytywna...
        • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:51
          > Reinkarnacja jest taka pozytywna...

Przecież w reinkarnacji chodzi o to, by się PRZESTAĆ wcielać.
          • kietka Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:52
            tak, i przejsc na wyzszy poziom rozwoju duchowego, o ktorym filozofom sie nie sniło smile
          • ichi51e Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:56
            Tak ale czlowiek ulomny nie chce przestac ;p
            • kietka Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 14:57
              ???
            • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 15:34
              Taki spada w inkarnacji do poziomu psa lub trawki wink
              • ichi51e Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 15:44
                Albo kobiety ftu tfu tfu big_grin
                • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 15:51
                  o! big_grin
    • princesswhitewolf Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 15:42
      Pytam z ciekawości ateistki, agnostyczki, wszystkie z Was które nie należą do KK.

brzmi jakby do wyboru byl tylko ateizm versus KK

(wymienie agnostyka uwazam za dziwne ze wzgledu na znaczenie slowa agnostyk. Agnostyk to postawa" nie wiem, sa to sprawy ponad nasze mozliwosci poznawcze" wiec nie ma sensu agnostyka pytac. )
      • miedzymorze Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 16:30
        Dzieje się to, co z płomienień świecy po zdmuchnięciu.

Ciało/materia wraca do obiegu przyrody.

człowiek - trwa w pamięci bliskich wink

pozdr,
        mi
        • ichi51e Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 16:35
          A kto wie czy nie w dna...
          • miedzymorze Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 20:39
            mitochondrialnym ;D

pozdr,
            mi
      • asia_i_p Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 21:01
        Ag
        > nostyk to postawa" nie wiem, sa to sprawy ponad nasze mozliwosci poznawcze" wie
        > c nie ma sensu agnostyka pytac. )
        Przypomniała mi się rodzina radykalnych agnostyków z South Park.
        www.youtube.com/watch?v=JxDvjWTCmIY
        • helufpi Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 23:10
          Bossskiesmile
    • iza232 Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 17:21
      Nie należę do krk, mam prawo głosu w tym wątku? Po śmierci jest niebo albo piekło.
      • lucadimontezemolo Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 17:50
        Umierasz i koniec,nie ma nic więcej.
    • figrut Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 19:09
      Oficjalnie należę do K.K. , więc nie powinnam się wypowiadać w tym wątku, ale będę nie proszonym gościem i się wypowiem tongue_out Po śmierci ciało idzie do grobu, a umysł (dusza, energia) nadal istnieje w myśl zasady, że w przyrodzie nic nie ginie.
      • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 19:34
        A ciała w grobie ta zasada nie dotyczy (ze nic w przyrodzie nie ginie)? Ciekawe odwrócenie- dusza nie ginie w przyrodzie, a ciało ginie. Hm... wink
        • figrut Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 19:42
          > A ciała w grobie ta zasada nie dotyczy (ze nic w przyrodzie nie ginie)? Ciekawe
          > odwrócenie- dusza nie ginie w przyrodzie, a ciało ginie. Hm... wink
          Dotyczy jak najbardziej, ale wizja obranego z gnijącej skóry trupa wcinanego przez robaczki dla tak małego dziecka jest upiorna, więc lepiej to przemilczeć, dowie się później.
          • vilez Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 19:46
            Aaaa. rozumiem. A kremacja? Robaszki wtedy są bezrobotne.
            • figrut Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 19:52
              > Aaaa. rozumiem. A kremacja? Robaszki wtedy są bezrobotne.
              Wizja palonego ciała też chyba fajnie w wyobraźni 4-5 latka nie wygląda. Mojemu młodszemu synowi, który miał 5 lat kiedy umarł mój ojciec powiedziałam na pogrzebie, że w urnie są prochy dziadka. Nie dopytywał na szczęście o szczegóły powstania tych prochów.
          • bri Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 21:30
            Moja córka nie była ani trochę przerażona i nie sądzę, żeby miała po tej rozmowie jakąś upiorną wizję, a ja nie zarzucałam jej szczegółowymi opisami. Wyobraziła to sobie na swój dziecięcy sposób tak samo jak Babę Jagę płonącą w piecu.
      • atteilow Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 20:34
        a
        > umysł (dusza, energia) nadal istnieje w myśl zasady, że w przyrodzie nic nie gi
        > nie.

jak ten umysł istnieje skoro nie ma mózgu, bo jako organ uległ rozkładowi w ziemi? To sie kupy nie trzyma, ta cala dusza mylona z umysłem. Jesli juz, to dusza nie ma nic wspólnego z umyslem.
        • mvszka Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 21:15
          Jesli juz, to dusza
          > nie ma nic wspólnego z umyslem.

też tak myślę, dusza to pasażer, umysł to kierowca a ciało- pojazd wink
    • mid.week Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 19:21
      Wersja 8latki: jak człowiek umrze to leży w grobie. Nie ma go. Można go odkopać i odciąć głowę ale i tak nic nie poczuje.
      • majenkir Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 21:05
        Bardzo obrazowowbig_grin
        • mid.week Re: Co jest po śmierci? 10.01.14, 10:13
          Oj tak. Ten model dziewczynki tak ma wink
    • kolter-mr Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 21:12
      mood_indigo napisała:

> Pytam z ciekawości ateistki, agnostyczki, wszystkie z Was które nie należą do K
      > K.
      > Co jest po śmierci - wersja dla 4-5 latka.
      > Człowiek umiera i...? Znika? Podlega reinkarnacji? Zmienia się w wiatr/chmury/n
      > iebo? Staje się dobrym duszkiem?
      > Hm?

No a co moze być 6 stóp pod ziemią.
    • czar_bajry Re: Co jest po śmierci? 09.01.14, 23:24
      nie wiem jeszcze żyje....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka