Dodaj do ulubionych

Bal maturalny?

13.01.14, 21:14
Nie chcę zaśmiecać tamtego wątku o studniówce, ale bardzo mnie to intryguje. Kilka razy pojawia się stwierdzenie o balu maturalnym na wiosnę/w lecie.

Chciałam zapytać czy to jakiś regionalny zwyczaj czy też może jakiejś konkretnej szkoły, by robić 2 bale w klasie maturalnej?

Mam 25 lat, z racji działalności w czasach licealnych poznałam kilkaset osób aktualnie w wieku mniej więcej 18-30 lat i nigdy nikt nie wspomniał o 2 balach - tylko o studniówce. Na Fb bal maturalny to zimowa studniówka, na portalach choćby lokalnych gazet bal maturalny to również studniówka. Tylko w amerykańskich filmach czy książkach spotkałam się z czerwcowym balem.

Znacie szkoły, w których oprócz studniówki jest drugi bal? Popijawa w gronie klasowym się nie liczy wink
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Bal maturalny? 13.01.14, 21:18
      Jestem starsza od Ciebie i tych znajomych z przedziału 18-30 lat i takie same wspomnienia: w liceum była studniówka w styczniu przed maturą, bale po egzaminach i dyplomie to w amerykańskich filmach.
      • ruscello Re: Bal maturalny? 13.01.14, 21:35
        Skoro ktoś pisał o balach, to może jakieś nieliczne szkoły z bogatymi i kreatywnymi uczniami organizują takie bale wink U nas po maturze ludzie pracowali albo wyjeżdżali i nie dałoby się wszystkich ściągnąć, już nie wspominając o organizacji tak dużej imprezy i kosztach, których wiele osób nie mogłoby/ nie chciało ponieść.
    • imogen0 Re: Bal maturalny? 13.01.14, 21:27
      W moim liceum zawsze była studniówka(w styczniu)przed maturami,
      i chyba na poczatku 3 klasy półmetek(zwany tez połowinki)impreza podobna ale skromniejsza niż studniówka...
      za moich czasów to bal na sali gimnastycznej i własnoręcznie robiona dekoracjasmile
      • myszomle Re: Bal maturalny? 13.01.14, 21:32
        Miałam i studniówkę, i bal maturalny. Bal nie w szkole, ale w wynajętym na tę okazję lokalu. Było to w roku 1989.

---
        truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
        najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
        • toxicity1 Re: Bal maturalny? 13.01.14, 21:35
          Miałam studnówkę i bal maturalny.
          Było to w roku 1981.
    • joa66 Re: Bal maturalny? 13.01.14, 21:48
      Rok bieżący: studniówka w szkole i wg dyrektor szkoły: "bal maturalny młodzież sobie sama organizuje jeśli chce, jak chce, gdzie chce"

Nie wiem jaka była praktyka wcześniej, ale pewnie jakieś bale są skoro dyrekcja o nich mówi.
      • verdana Re: Bal maturalny? 13.01.14, 22:20
        Za moich czasów były skromne studniówki i bardzo uroczyste bale maturalne. Teraz, o ile wiem, bali maturalnych już nie ma - miedzy innymi dlatego, że wyniki matur sa po zakończeniu roku szkolnego.
    • landora Re: Bal maturalny? 13.01.14, 22:37
      Ja mam lekko powyżej trzydziestki i miałam i studniówkę, i bal maturalny.
      Studniówka odbyła się w szkole, a bal w lokalu. Muszę przyznać, że lepiej wspominam studniówkę.
      Miasto -Poznań.
      • naplaze Re: Bal maturalny? 13.01.14, 22:44
        U mnie wszystko, włącznie z miastem, tak, jak u ciebie.
        Na balu było mniej ludzi niż na studniówce i nie trzeba się było kryć z alkoholem.
        • landora Re: Bal maturalny? 14.01.14, 08:46
          Jeszcze się okaże, że to samo LO wink
          Bal maturalny miałam w nieistniejącej już Adrii przy MTP...
          • naplaze Re: Bal maturalny? 16.01.14, 02:02
            Marcinek?!?
    • rubia88 Re: Bal maturalny? 13.01.14, 23:04
      też się zdziwiłam. byłam przekonana, że bal maturalny to inaczej studniówka;p
    • naturalna59 Re: Bal maturalny? 13.01.14, 23:05
      Ja mam dosyc duzo lat i pod koniec PRLu mialam bal maturalny tzw komers w czerwcu. Nie sadze by byla to kopia amerykanskiego zwyczaju. Ameryka nie byla wtedy modna a wrecz byla siedliskiem zlasmile
      Studniowka natomiast, to byla szkolna dyskoteka bez zadecia dla 4 klas ze stolikami, kanapkami i oranzada na korytarzu szkoly.

Komers tez sie odbywal w szkole, ale moja szkola miala piekna aule, ktora bez problemu sluzyla wielu rocznikom takze do organizacji wszelkich balow, studniowek i dyskotek. Dopiero na komersie byl full wyszynk alkohole i gorace dania.
    • ewa_mama_jasia Re: Bal maturalny? 13.01.14, 23:10
      Studniówka była imprezą szkolną, w strojach galowych, organizowaną w szkole na sali gimnastycznej i /lub innych pomieszczeniach. Panował przesąd, że żeby zdać maturę, trzeba było na nią iść w stroju ze studniówki.
      Bal maturalny był czymś takim, jak teraz studniówka. I był organizowany pod koniec roku szkolnego, po zakończeniu matur.
      Nie miałam balu, w mojej szkole zakończono ich organizację w klasie starszej o rok czy dwa.
      Mam 41 lat, nic dziwnego ze nie znasz tego zwyczaju smile
      • to_ja_tola Re: Bal maturalny? 13.01.14, 23:16
        Studniówka i bal maturalny w latach 90tych.
        Studniówka w szkole i bal maturalny też.Na innych też bywałam i też w tamtych czasach odbywały się w szkołach na salach gimnastycznych.Ach co za czasy? smile
    • semihora Re: Bal maturalny? 13.01.14, 23:17
      U mnie tylko zwykła studniówka, nie znam nikogo, kto miał bal.
    • vi_san Re: Bal maturalny? 13.01.14, 23:33
      W mojej szkole były i studniówka i bal maturalny. Studniówka - była własciwie taką trochę bardziej uroczystą dyskoteką, tyle, że rozpoczęta polonezem. Tak żeśmy ją traktowali - ostatnia zabawa, przed ostrym kuciem i walką o stopnie na maturze. Bal maturalny zaś był bardzo okazały, uroczysty - mimo, że odbył się w murach szkoły. Uznaliśmy, że to ostatnie "szkolna" impreza. Bawiliśmy się wspaniale, a zakończył się nad ranem wspólnym wypadem nad morze [jestem z Trójmiasta], tam wypiliśmy po lampce szampana i już małymi grupkami wracaliśmy do domu.
    • mayaalex Re: Bal maturalny? 13.01.14, 23:58
      Studniowka w szkole (grzeczniejsze sukienki i alkohol pity ukradkiem) bal maturalny (z alkoholem i w zdecydowanie krotszych i bardziej wydekoltowanych kieckach) w lokalu - rok 1994. Myslalam, ze wszedzie tak jest - ale moze teraz studniowki sa na tyle wielkimi imprezami, ze juz sie balu nie robi?
    • misterni Re: Bal maturalny? 14.01.14, 00:26
      Mieliśmy zarówno studniówkę (skromną, w auli szkolnej pod opieką kadry nauczycielskiej i bez osób towarzyszących) jak i bal maturalny, nieco bardziej wystawny, z osobami towarzyszącymi. Rok 1990.
    • bloopsar Re: Bal maturalny? 14.01.14, 00:39
      W moim liceum (matura w drugiej połowie lat 90-tych) była tradycyjna studniówka - wynajęta sala w restauracji, suknie i garnitury, polonez, mini-przedstawienie uczniów i zabawa z kadrą teoretycznie bez alkoholu (coś tam niektórzy potajemnie pownosili). Za to 'bal' maturalny to była po prostu zamknięta impreza w dość popularnym wtedy klubie, czyli parkiet, dj, stoły z ławami, bufet ciepły i zimny i otwarty barek, gdzie lał się alkohol, także nauczyciele sobie nie żałowali. Przed samą imprezą (w innym miejscu - sala ze sceną) było uroczyste rozdanie świadectw i też przedstawienie przygotowane przez uczniów. Potem jakieś dwie godzinki na przebranie się i już na luzie do klubu. Także właściwie bal był i to dość rozrywkowy, ale w tym nowoczesnym, młodzieżowym znaczeniu tego słowa wink Bal-anga big_grin
    • z_lasu Re: Idea 14.01.14, 05:19
      Idea tych imprez jest mniej więcej taka:

Studniówka to impreza szkolna, na której dzieci bawią się pod okiem nauczycieli na terenie szkoły w strojach stosownych do okoliczności, czyli nieco bardziej eleganckich strojach szkolnych. Oczywiście o żadnym alkoholu nie ma mowy.
      Bal maturalny to - z założenia - pierwszy bal dorosłych ludzi, na który przychodzą (po raz pierwszy) w eleganckich, dorosłych kreacjach i biorą w nim udział na równi z innymi dorosłymi, m. in. mają prawo (po raz pierwszy) oficjalnie pić alkohol.

Nie miałam pojęcia, że teraz się z tego taki misz-masz zrobił, ale faktycznie koncepcje obu balów są już mocno przestarzałe z wielu względów.
    • franczii Re: Bal maturalny? 14.01.14, 05:34
      Za czasow mojej mamy byla studniowka i bal maturalny. Na studniowke obowiazywal szkolny stroj galowy, skromna fryzura, na bal juz wedlug uznania.
    • olena.s Re: Bal maturalny? 14.01.14, 07:24
      Może bale maturalne zaczęły zdychać z powodu rozciągniecia matury? Jedni jeszcze zdają, a drudzy już od 2 tygodni mają z głowy?

Z literatury wnioskując, bale maturalne dorosłe, ze szminką i winem, w II RP były powszechne.
      • joa66 Re: Bal maturalny? 14.01.14, 07:43
        Maturę zdawałam w czasach PRL i wtedy nigdy nie słyszałam o balach maturalnych- wokół były tylko studniówki.
    • heca7 Re: Bal maturalny? 14.01.14, 08:19
      Mieliśmy tylko studniówkę. Były jakieś plany balu maturalnego ale zbyt wielu uczniów deklarowało, że raczej nie przyjdzie i pomysł upadł wink
    • gazeta_mi_placi Re: Bal maturalny? 14.01.14, 09:28
      Nie słyszałam, mieszkam w Małopolsce, nie słyszałam od nikogo, żadnych krewnych ani znajomych, tylko studniówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka