Dodaj do ulubionych

mieszkania socjalne

14.01.14, 12:09
Kazdy normalnie myslacy człowiek, pomysli sobie, ze to oczywiste, kobieta, bezdomna z dziemi, to wystarczajaca przesłanka dla otrzymania lokalu socjalnego, ale co mowi prawo?
specjalnie sobie poszukałam

4. Sąd nie może orzec o braku uprawnienia do otrzymania lokalu socjalnego wobec:

1) kobiety w ciąży,
2) małoletniego, niepełnosprawnego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 1998 r. Nr 64, poz. 414, z późn. zm.7))8) lub ubezwłasnowolnionego oraz sprawującego nad taką oso-bą opiekę i wspólnie z nią zamieszkałą,
3) obłożnie chorych,
4) emerytów i rencistów spełniających kryteria do otrzymania świadczenia z pomocy społecznej,
5) osoby posiadającej status bezrobotnego,
6) osoby spełniającej przesłanki określone przez radę gminy w drodze uchwały
– chyba że osoby te mogą zamieszkać w innym lokalu niż dotychczas używa-ny.

czyli, jak to jest, kobeta w ciazy otrzyma lokal, z noworodkiem juz nie?
dostanie tez berobotny, rencista i emeryt, a rodzic z małymi dziecmi NIE...
zadnej dyskusji na ten temat, zadnej.
System wiec winny, czy nie?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: mieszkania socjalne 14.01.14, 12:36
      Chyba to jest o czyms innym uncertain
      • kietka Re: mieszkania socjalne 14.01.14, 13:00
        wlasnie "o tym"
        gdyby prawo w tym wzgledzie było innne, kobieta mogłaby sie ubiegac o lokal socjalny ze wzgledu na posiadanie dzieci i brak srodkow do zycia. sad zamiast odebrac jej dzieci zasadziłby prawo do lokalu socjalnego i rodzina była by w całowci, a dziecko by żylo.
    • lady-z-gaga Re: mieszkania socjalne 14.01.14, 12:37
      kietka napisała:

> Kazdy normalnie myslacy człowiek, pomysli sobie, ze to oczywiste, kobieta, bezd
      > omna z dziemi, to wystarczajaca przesłanka dla otrzymania lokalu socjalnego

Dzieci mają stanowić alibii i źródło korzyści dla meneli wszelkiego autoramentu?
      • kietka Re: mieszkania socjalne 14.01.14, 12:59
        chyba nigdy nie zaznałas biedy, ze dla ciebie bieda=menelstwo. pozostawie to bez komentarza.
        • lady-z-gaga Re: mieszkania socjalne 14.01.14, 13:03
          Nie odróżniasz polityki socjalnej od dobroczynnosci, więc wypada, abys zajęła się samą dobroczynnością, politykę zostawiając mądrzejszym od siebie.
          • lady-z-gaga teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 13:32
            żeby nie było, że chciałam tylko obrażacsmile
            Polityka socjalna musi brac pod uwagę długofalowe skutki. I to, że jak powstanie przepis, to trzeba będzie go przestrzegać, nie ma zmiłuj.
            Jeslibys była ministrem i zarządziła, że każda bezdomna matka z dzieckiem dostaje mieszkanie, to musiałabys te mieszkania rozdawać. KAZDEJ. Nie tylko biednej i pracowitej, ale równiez alkoholiczce, ktora juz niejedno mieszkanie przepuściła przez gardło, ktorej juz zabrano dzieci za notoryczne zaniedbywanie, ktora natychmiast w otrzymanym lokalu zrobi melinę i pracowac ani płacic nie zamierza.
            I nawet takiej, ktora - slysząc o Twoich łaskawych rządach - specjalnie sobie dzieciaka machnęła, żeby mieszkanie dostać. Pewnie niejedna wpadłaby na taki pomysł, wystarczy przypomniec, ile "dobrego" zrobiło becikowe w tej kwestii.
            • kietka Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 14:00
              tak sie składa, ze nie mam nic przeciwko zabierania dzieci z patologii, wiec nie ma problemu rozdawania lokali matkom alkoholiczkom.
              jezeli tak juz kalkulujesz, to wybudowanie mieszkania socjalnego i umieszczenie w nim "biednej" rodziny jest duzo tansze dla systemu niz holowania dzieci do 18 roku zycia w rodzinie zastepczej.
              nie mowie o szkodach emocjonalnych, bo to jest niewymierne.

znakiem cywilizacji powinno byc, jak to sie dowiedzialam z tego foru pomaganie mniej udolnym w spoleczenstwie, ale widac, za darmo, to mozna w Pl kopa w tylek dostac, a nie pomoc.
              • kk345 Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 14:04
                > widac, za darmo, to mozna w Pl kopa w tylek
                > dostac, a nie pomoc.

Aha. A podasz przykład kraju, w którym samotna matka z dziećmi dostaje z automatu prawo do mieszkania socjalnego?
                • kietka Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 14:10
                  Belgia, pewnie tez inne kraje europy zachodniej, ale to znam z autopsji.
                  • kk345 Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 14:20
                    I KAZDA belgijska samotna matka dostaje z automatu mieszkanie socjalne? Nawet tamtejsza Kulczykowa? Fajny krajbig_grin
                    • kietka Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 14:30
                      mowimy o mieszkaniach socjalnych, nie łap mnie za słowka.
                      jednak zaspokajajac twoja ciekawosc, nawe tamtejsza kulczykowa dostaje pieniadze na kazde dziecko i to nie 15 euro.
                      • kk345 Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 15:38
                        Nie, wyżej już ci wyjasniano, ze jak chcesz w ustawie zapisać, by samotna matka miała prawo do mieszkania socjalnego, to automatycznie KAZDA samotna matka to prawo dostanie i większość skwapliwie z niego skorzysta. Może więc czas zacząć myśleć logiczniej?
                        Samotna matka, spełniająca kryteria socjalne już dziś w Polsce prawo do takiego lokalu ma, nie trzeba niczego zmieniać. Inna sprawa, to ich dostępność, ale z próżnego, to jak wiadomo i Salomon nie naleje...
                        • aneta-skarpeta Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 16:25
                          a co to za problem formalnie byc samotna matką?

chłop zameldowany u rodziców, przeciez nie ma szansy aby to sprawdzać
                          • kk345 Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 16:26
                            Też o tym pomyślałam- zaden problem, przy naborze do przedszkola połowa matek samotnie wychowuje dziecismile
                        • shumi-mi-las Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 17:33
                          jeśli kazda samotna matka z automatu nabędzie prawo do mieszkania socjalnego, jutro rozwodzę się z małżonkiem oraz zachodzę w kolejną ciążę z małzonkiem rzecz jasna, ale jako ON wink
              • lady-z-gaga Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 17:20
                > znakiem cywilizacji powinno byc, jak to sie dowiedzialam z tego foru pomaganie
                > mniej udolnym w spoleczenstwie, ale widac, za darmo, to mozna w Pl kopa w tylek
                > dostac, a nie pomoc.

Jakie pomaganie masz na mysli, prywatne czy urzędowe?
                Od czasu do czasu daję jakąs kasę bezdomnemu o wyglądzie menela, jesli mnie który zaczepi.
                Być może wyda to na flaszkę, a nie na chleb, nie wiem.
                Byc moze przede mną dało kasę 10ciu innych ludzi, a on to przepił.
                Byc moze dało mu kasę 100 innych ludzi i teraz on ma więcej, niz ja.
                Byc może nawet wcale nie jest bezdomny.
                Nie wiem i nie muszę tego sprawdzać, bo daję swoje pieniadze.
                Ale gdybym siedziała za biurkiem i dawała państwowe pieniądze, to musiałabym sie tego dowiedzieć i bardzo rozwaznie decydowac, komu pomoc jest potrzebna i kto ją wlaściwie wykorzysta. Bo państwo nałogów i patologii nie powinno finansowac.
                Jestes gotowa płacic wyższe podatki, aby takim mamusiom, jak ta od 16letniego samobójcy, wystarczyło i na mieszkanie, i na wódę? Ja nie.
                • grrrrw Re: teraz mam chwilę, więc odpisze obszerniej 14.01.14, 17:26
                  Slusznie ! Jak siedzisz w jakiejs instytucji to pieniadze panstwowe (czytaj z naszych podatkow !) przeznaczone na pomoc potrzebujacym rozdzielaj tak, zeby nie generowac zachowan aspolecznych.

Wlasne pieniadze mozesz teoretycznie wrzucac nawet do Wisly, ale jestem zdania,ze i tu obowiazuje uzywanie rozumu.
    • dzielnamama85 Re: mieszkania socjalne 14.01.14, 14:06
      Ta lista, którą podałaś dotyczy wyroków eksmisyjnych. W tych przypadkach, które są tam określone sąd musi przyznać prawo do lokalu socjalnego, nie może wyrzucić na bruk, wyprowadzić do noclegowni. PKT 6 to są właśnie wszystkie osoby, które spełniają kryteria do otrzymania mieszkania socjalnego w danej gminie. A kryterium jest dochód i metraż dotychczas zamieszkiwanego lokum, oczywiście brak własnego mieszkania i zameldowanie przez określony czas na terenie gminy. Umowy na mieszkanie socjalne, inaczej niż na komunalne, nie są na stałe, mogą myć odnawiane, jeśli lokatorzy nadal spełniają kryteria, jeśli nie lub np. niszczą mieszkanie, są uciążliwi dla sąsiadów umowa nie jest przedłużana.
      • kietka Re: mieszkania socjalne 14.01.14, 14:09
        ok, ta kobieta sodtała wymowienie najmu, bez prawa do lokalu zastepczego/socjalnego
        • dzielnamama85 Re: mieszkania socjalne 14.01.14, 14:21
          Widocznie nie spełniała którego z kryterium. Może nie była zameldowana na terenie gminy od X lat?
    • grrrrw oswieccie mnie 14.01.14, 15:22
      Mnie sie wydaje,ze co innego dostac lokum w hotelu socjalnym, ktory jest utrzymywany z pieniedzy gminy i jest przeznaczony dla sytuacji awaryjnych i krotkotrwalego z zalozenia zamieszkiwania.
      A co innego zalapac sie na mieszkanie komunalne, rowniez budowane ze srodkow gminy. To drugie jest tez dla tych, ktorzy na wlasne nie sa w stanie z niezawinionych przyczyn (inwalidztwo) sie zalapac. Ale niski czynsz w takim mieszkaniu, ktory pokryc ma koszty ekspoatacji a wlascicielowi (gminie) nie przynosi dochodu, jest naliczany co pol roku na podstawie stanu majatkowego tej osoby. Bierze sie pod uwage nie tylko dochody, ale i to , czy nie odziedziczyla w miedzyczasie gospodarstwa rolnego po dziadzku itd.
      • dzielnamama85 Re: oswieccie mnie 14.01.14, 20:41
        To jest tak, że mieszkania socjalne przeznaczone są generalnie dla eksmitowanych i osób w bardzo trudnej sytuacji materialnej. Te mieszkania mają obniżony standard, czyli np. nie mają ciepłej wody, nie mają co a piece kaflowe na węgiel, nie mają gazu, nie mają toalet i łazienek indywidualnych. Dlatego mają niski czynsz. Kryterium dochodowe to dla osoby samotnej 100% najniższej emerytury, a dla rodziny 75% na osobę. Właścicielem jest gmina i ona podpisuje umowę najmu na czas określony, a później weryfikuje sytuację lokatorów i może znowu podpisać na kolejny okres czasu.

Mieszkania komunalne są dla osób o niskich dochodach. Kryterium dochodowe dla osoby samotnej 100-150% najniższej emerytury, w rodzinie 75-100% na osobę. Właścicielem też jest gmina, umowy są na czas nieoznaczony, czyli do śmierci najemców. Mieszkania komunalne po latach można wykupić i robi to wiele osób, dlatego zasoby się zmniejszają, bo rzadko która gmina ma pieniądze i tereny na budowę nowych.

Kryterium dodatkowym w obu przypadkach jest metraż i zameldowanie na terenie gminy, brak własnego mieszkania. W jednym i drugim przypadku czynsze mogą być podnoszone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka