Dodaj do ulubionych

Psychoterapia

20.01.14, 13:24
a właściwie psychoterapeutka. Pytanie do tych z Was, które korzystają/ korzystały z terapii.
Na początku terapii ustalałyśmy warunki naszych spotkań, czyli zawierałyśmy "kontakt". W sumie zgodziłam się na wszystkie warunki, bo bylam naprawdę zdesperowana.
Spotykamy się raz w tygodniu, o stałej godzinie. I tutaj przechodzę do sedna, otóż muszę jej płacić za każde spotkanie, nawet to które się nie odbędzie... Nie ma znaczenia czy odwołam 5 minut przed czy z miesięcznym wyprzedzeniem. Nie mogę spotkania przełożyć na żaden inny dzień. Płacę pod koniec miesiąca 100 zł x ilośc wtorków w miesiącu. Czy to jest w porządku? Czy z terapeutą można renegocjować warunki umowy? Potrzebuję argumentów. A może to powszechna praktyka?
Dodam, że poza tym jednym aspektem jestem bardzo zadowolona, no i nie chce mi się szukać kogoś nowego i zaczynać od początku.
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: Psychoterapia 20.01.14, 13:45
      Ja miałam opcję odwołania 2 spotkań rocznie z min 24godz wyprzedzeniem bezpłatnie, za pozostałe płaciłam. Chyba, że udało się nam ustalić alternatywny termin w danym tygodniu - zwykle się udawało, przez 3 lata tylko raz zapłaciłam za sesję, na której mnie nie było.
      • boroovca Re: Psychoterapia 20.01.14, 13:51
        o, dzięki bardzo. Chodzi o to, że ja próbowałam przełożyć (pierwszy raz od 8 miesięcy) i pasował mi każdy inny dzień tygodnia, tylko nie wtorek. Ale niestety terapeutka nie zgodziła się.
    • pieskuba Re: Psychoterapia 20.01.14, 13:54
      Mój mąż jest psychoterapeutą. Uważa, że w życiu zdarzają się różne rzeczy i trzeba być elastycznym. Wizytę u niego można odwołać dzień przed, a i od tego czyni liczne wyjątki.
      Chociaż koleżanki z tego samego ośrodka każą sobie płacić za nieodbyte spotkania a nawet za własne wakacje.
      • boroovca Re: Psychoterapia 20.01.14, 14:16
        a może jeszcze ktoś się wypowie?
        • notting_hill Re: Psychoterapia 20.01.14, 16:58
          Proszę...
          Ja też mam kontrakt terapeutyczny z terapeutką- ustalona liczba spotkań, jasne warunki odwołania wizyty- bodajże 48h przed nie płacę, z przełożeniem nie ma sprawy, jeśli tylko ma czas. To ona częściej odwołuje nasze spotkania z dużym wyprzedzeniem (w sensie określa ile razy w miesiącu się spotkamy, bo czasem ma inne zobowiązania- jest konsultantem w kilku miejscach), raz w ciągu pół roku odwołała z powodu choroby.
          Po to jest na wstępie zawierany kontrakt terapeutyczny, żeby takie rzeczy omówić. Trzeba było się nie zgadzać, jeśli to dla Ciebie problem. Teraz to już trochę po ptokach. Ale możesz naturalnie poruszyć ten temat na terapii, że Ci to przeszkadza i jakoś tam bulwersuje.

• joanna.pio Re: Psychoterapia 20.01.14, 21:07
      Większość znanych mi psychoterapeutów określa z jakim wyprzedzeniem można odwołać spotkanie bez ponoszenia kosztów. Jest to zwykle do 72 godzin przed.
      Jeśli Ci ciąży takie ustalenie, lepiej wprost to powiedz na spotkaniu. Inaczej, jak zadra, będzie to ciążyć na Waszej terapeutycznej relacji.
      • asu1981waw Re: Psychoterapia 20.01.14, 21:18
        Zależy od szkoły terapeutycznej i podejścia.
        Np. w psychoanalizie tak będzie i niestety za Chiny nie przeskoczysz pewnych kwestii.
        Normalnie można renegocjować kontrakt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka