Dodaj do ulubionych

Pomysł moich rodziców

24.01.14, 16:54
Moi rodzice mieli zabrać do siebie do domu córkę (3,5 lat) w sobote i przywiezc w niedziele.Zabierają ją do siebie co tydzień.Przed chwilą mama dzwoni i mówi: Kup ocieplacz bo w niedziele ZABIERAMY E. na nauke jazdy na nartach w góry.To będzie jej pierwsza przygoda z nartami.Możemy z nimi jechać.Powiedziałam że pogadam z mężem.
I teraz:oni na pewno chcą zabrać córkę jak najwcześniej w sobotę a w niedzielę zejdzie im cały dzień.A ja nie chcę się na tyle z nią rozstawać więc albo na noc albo w góry.Mąż nie jedzie bo chce odpocząć.Ja mogę pojechać z nimi ale musiałabym zabrać jeszcze niemowlaka i nie wiem czy mi się chce...poza tym dziwi mnie forma przekazania tej wiadomości,nie pytają tylko oznajmiają i trochę mnie to denerwuje.Co byście zrobiły?czepiam się?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 16:57
      Czepiasz sie. Niech sie dobrze bawia
      • mamaemmy Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:01
        Tak,czepiasz się,odpusc !
        Niech malutka zbiera wiele fajnych wspomnień z dzieciństwa-a wyjazd na pierwsze narty z dziadkami do takowych należy smile
    • skarolina Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:08
      Czepiasz się. Coś się stanie, jak ona spędzi atrakcyjny weekend bez Ciebie?
    • nowi-jka Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:11
      a ja cie rozumiem ale ni epowiem co masz zrobić, nie iwem czy nei wolałabym byc przy tej nauce
    • thorgalla Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:12
      >Co byście zrobiły?
      Nakazałabym konieczność zabrania aparatu i uwiecznienia tego wyjazdu big_grin
    • mia_siochi Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:13
      Oznajmić to sobie dziadkowie mogą, że do sanatorium jadą.
      Przy cudzym dziecku (bo to nie ich dziecko,przypominam tylko) wypadałoby ZAPYTAĆ opiekuna.
    • mary_lu Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:14
      Czepiasz się. Kup ocieplacz i wycałuj wszystkich na drogę, kochanych dziadków zwłaszcza.
    • mamma_2012 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:17
      Zyczylabym udanego weekendu, kupiła kombinezon i kasksmile
    • liliawodna222 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:17
      No cóż, jak zwykle mam inne zdanie niż większość. Nawet najukochańsi dziadkowie powinni zapytać, poprosić o pozwolenie, a nie INFORMOWAĆ RODZICÓW. Dla mnie takie zachowanie jest niedopuszczalne i na pewno poruszyłabym ten temat. Jeszcze trochę i wejdą Wam na łeb.
      • marychna31 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:21
        a jakby w ramach pobytu u dziadków, dziadkowie chcieli zabrać wnuczkę na spacer na sanki to też musieliby pytać? A jak na gorcą czekoladę do kawiarni zaprosić- to też pytać o zgodę? Cały plan pobytu wnuczki u dziadków musi być zatwierdzany przez matkę?
        • liliawodna222 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:24
          marychna31 napisała:

> a jakby w ramach pobytu u dziadków, dziadkowie chcieli zabrać wnuczkę na spacer
          > na sanki to też musieliby pytać? A jak na gorcą czekoladę do kawiarni zaprosić
          > - to też pytać o zgodę? Cały plan pobytu wnuczki u dziadków musi być zatwierdza
          > ny przez matkę?

Widzę, że jesteś kolejną ubezwłasnowolnioną córką/synową, ale naprawdę - Twój sarkazm jest absolutnie zbyteczny. Mówimy o nieplanowanym przez rodziców dziecka wyjeździe na cały weekend - i jak chyba sama się doczytałaś, LUB NIE - autorka jest niechętna tej wyprawie.
          • mary_lu Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:30
            Nie, mowa tu o kilku albo kilkunastu dodatkowych godzinach. Godzinach frajdy DLA DZIECKA. O którą z matką mającą jeszcze niemowlę nie tak łatwo pewnie.

Dziadkowie mojego dziecka też często zabierają je na weekend. Robią to na tyle regularnie i tak dobrze znają potrzeby małego, że nie muszą o nic pytać, tylko INFORMUJĄ mnie pobieżnie. Jak coś mi się nie podoba, to reaguję, uwzględniają mój protest oczywiście.

Jak któraś ze stron ma inne zdanie co do kilku/kilkunastu godzin, też nie musi pytać ani prosić. Informuje drugą stronę, jak nie ma protestu, znaczy, że ok.
        • mia_siochi Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:45
          marychna31 napisała:

> a jakby w ramach pobytu u dziadków, dziadkowie chcieli zabrać wnuczkę na spacer
          > na sanki to też musieliby pytać? A jak na gorcą czekoladę do kawiarni zaprosić
          > - to też pytać o zgodę? Cały plan pobytu wnuczki u dziadków musi być zatwierdza
          > ny przez matkę?

Coż- dziadkowie są często nieodpowiedzialni. Jak moi na przykład. Nie widzą nic złego w zjeżdżaniu na sankach na ulicę (przecież pilnują), kuligu za samochodem (jak wyżej), jeżdżeniu autem bez fotelika (to tylko kawałek przecież) i napychaniu dziecka jedzeniem. Tak, w naszym domu muszą pytać- w tym przypadku swojego syna, nie koniecznie mnie.
          • mary_lu Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:57
            Często? o Takich dziadkach, to zdarza mi się słyszeć w Wiadomosciach. Czasem na forum. Chyba raczej zakładamy, ze mowa o normalnych, myślących ludziach, niebędących zagrożeniem dla zdrowia i życia dziecka.
        • nowi-jka Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:35
          tak bo picie czekolady mozna zrównac z nauka na nartach
      • beauty_agadir Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:22
        Właśnie pomysł jest całkiem fajny ale czuję się jakby nikt nie liczył się z moim zdaniem.A oni mi wchodzą na tà głowę...
        • liliawodna222 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:28
          beauty_agadir napisała:

> Właśnie pomysł jest całkiem fajny ale czuję się jakby nikt nie liczył się z moi
          > m zdaniem.A oni mi wchodzą na tà głowę...

Powiedz im to. Serio - czasami dziadkowie (nie mówię, że u Was tak będzie na 100%) potrafią się zapędzić i po latach ciężko odkręcić całą sytuację i "wychować" ich na nowo. A Ciebie i męża traktują chyba nie do końca poważnie.
        • jakw Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:24
          beauty_agadir napisała:

> Właśnie pomysł jest całkiem fajny ale czuję się jakby nikt nie liczył się z moi
          > m zdaniem.A oni mi wchodzą na tà głowę...
          Nie chesz, żeby wchodzili - nie dawaj młodej na weekend. Pójdziesz z nią i niemowlakiem chociaż na sanki?
      • memphis90 Re: Pomysł moich rodziców 25.01.14, 13:47
        Nawet najukochańsi dziadkowie
        > powinni zapytać, poprosić o pozwolenie,
        Taaa, bo rodzice wcale nie wciskają im dzieciaka na 2 dni każdego tygodnia.... Dziadkowie mają być w pozycji służalczej, z d...wypiętą do kopniaków i cieszyć się, że im się dziecko na 2 dni podrzuca.

Jeszcz
        > e trochę i wejdą Wam na łeb.
        Jasne, bo poświęcają wszystkie weekendy na odciążanie rodziców. Na miejscu dziadków po takstach takich, jak Twoje- skończyłyby się weekendowe wypomóżki. Niech rdzice sami się swoim potomstwem zajmują.
    • madi138 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:18
      mnie troche dziwi, ze dziadkowie zabieraja mala do sbie na weekend CO TYDZIEN. to dla mnie zdecydowanie za czesto.
      a to, ze nie pytaja a oznajmiaja o swoich planach, jest wynikiem tego co powyzej. korzystajac z pomocy rodzicow, trzeba sie liczyc z tym, ze w pewnym momencie beda czuc sie w tej realcji bardzo swobodnie.
    • solejrolia Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:21
      z jedej strony- fajnie.
      z drugiej strony- twoi rodzice pokazali, kto ma władzę, że dorosłe dzieci nie sa traktowane jak dorosłe, a jak gó...arstwo
      (oznajmili?! wtf)
    • landora Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 17:25
      Czepiasz się. Chyba przeżyjesz, jeśli córka spędzi dzień bez ciebie?
    • grave_digger Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:08
      facepalm.
      • grave_digger Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:09
        i oczywiście mam na myśli czepianie się autorki wątku.
        nie zabiera - źle.
        zabiera - jeszcze gorzej.
    • saguaro70 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:24
      Owszem, czepiasz się.
      Niech dziecko jedzie i bawi się dobrze.
    • sueellen Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:30
      Nie zwróciłabym uwagi na forme wpowiedzi i nie analizowała czy to było zdanie oznajmujace czy pytajace bo bylabym zbyt zadowolona by o tym w ogóle myslec.
    • ewa_mama_jasia Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:48
      Jak Ci nie pasuje, nie dawaj dziecka dziadkom. Proste.
    • szamanta Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:48
      beauty_agadir napisała:

> I teraz:oni na pewno chcą zabrać córkę jak najwcześniej w sobotę a w niedzielę
      > zejdzie im cały dzień.A ja nie chcę się na tyle z nią rozstawać

No już nie rozpaczaj. Przesadzasz.Przecież dziecko nie porywają ci do Australii rejsem 2 msce w jedną stronę. Wypocznij sobie w domu , dziecko się wyszaleje, na zdrowie jej to wyjdzie . Jak obawiasz się ,ze zapłaczesz się z tęsknoty to na upartego weź malycha i jedz z nimi, choć dla mnie bez sens. Daj malej się wywariowac i nie siej dramaturgii smile
    • jdylag75 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:52
      Kobieto: to Twoi rodzice , Ty najlepiej wiesz jakimi kierują się intencjami. Jeśli uważasz, ze wykorzystują sytuację - ogranicz wyjazdy dziecka.
    • wiecznie-zapominam-login są odpowiedzialni? 24.01.14, 18:52
      Jeżeli dziadkowie nie wykazali się podejściem w stylu "jak nie umrze to żyć będzie " i do tej pory dobrze opiekowali się dzieckiem to nie ma co robić problemu. Skoro opiekują się co tydzień to mogą coraz bardziej mieć poczucie że ufasz im i nie będziesz robiła problemu. Daj dziecku kask.
      Baaa trochę ci zazdroszczę pomocy dziadkówsmile....pewnie nie ja jedna big_grin........... ja mam raczej dziadków "pomóc nie pomogę ale chętnię będę rządził i wymyślał" (oczywiście się nie daję)

• myelegans Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:54
      Czepiasz sie. NIech wezma corke, sami sie rusza z domu. Wszystkim na zdrowie wyjdzie.
    • jagwek Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 18:59
      Co tydzień ją zabierają i jakoś nie tęsknisz tongue_out
    • nitka111 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:01
      hmmm ile ja straciłabym fajnych wyjazdów z dziadkami, gdyby moi rodzice reagowali tak jak tu radzę niektóre. Ile dzięki tym wyjazdom skorzystałam, ile miałam radości - bo wiem jak bardzo mnie kochali........... Dziadek nie żyje 20lat, babcia 4, a ja mam super wspomnienia i żałuje tylko, że moje dzieci tego nie doświadczą, bo maja tylko jednych skłóconych ze sobą dziadków. Mój tata nie lubił nigdy wyjeżdżać, więc ciężko było się wybrać gdzieś razem.
    • vvipp Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:07
      3,5 letnie dziecko jest za małe na naukę jazdy na nartach. Ma za słabe więzadła,upada najczęściej do tyłu. Bezpiecznie zaczyna się od 5 lat.
      • verdana Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:10
        Niemal wszystkie dzieci mieszkające w górach zaczynają wcześniej i żyją.
        Problem jednak jest i to spory. Każdy weekend z dziadkami oznacza bowiem, że dziadkowie są bardzo obciążeni opieką nad dzieckiem i wobec tego - zupełnie słusznie - czują sie takze w dużym stopniu za wychowanie dziecka odpowiedzialni. Trudno sie zatem dziwić, że podejmują też decyzje, gdzie z dzieckiem pojadą i co będą z nim robić. Poza tym zastanawiam sie, czy dziecko w tej konfiguracji w ogóle kiedykolwiek spędza czas z obojgiem rodziców...
        • wioskowy_glupek Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:19
          Skąd ty możesz wiedzieć czy są obciążeni ? Ja wiem że w dobie płacenia dziadkom za opieką to się ematkom w głowie nie mieści, ale są też dziadkowie emeryci dla których to sama frajda i na to czekają.

A autorka się czepia wink Niech się dzieciak cieszy...
        • beauty_agadir Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:35
          Haha nie jeździ na CAŁY weekend tylko jest odbierana z przedszkola w piątek i wraca w sobotę wczesnym popołudniem.Tylko wtedy mogę się wyspać smileW ten weekend wyjątkowo miała jechać sob-niedz.
          Dziekuje oczywiście pojedzie bo to dla niej frajda,może pojade z nimi albo zaviągnę męża do kina.
    • yenna_m Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:22
      nie czepiasz się wink
      przy okazji, gdy już im odmówisz, zapytaj ich, proszę, czy nie zabiorą ze sobą któregoś z mich chłopaków wink
      • yenna_m Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:22
        z moich chłopaków
        • kwiat_w_kratke Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:42
          Dla mnie chore jest, że dziecko praktycznie każdy weekend spędza z dala od rodziców. W tej sytuacji parę godzin więcej i sposób powiadomienia matki o planach względem wnuczki naprawdę nie ma już wielkiego znaczenia.
          Cóż, ja bym nie potrafiła tak świadomie zrezygnować z rodzicielstwa i z wychowywania własnego dziecka. Ale ludzie są różni, nie każdy musi być podobny do mnie.
    • inguszetia_2006 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:33
      Witam
      Podziel się córką z dziadkami. Nic ci nie ubędzie.
      Pzdr.
      Ing
      • ledzeppelin3 Re: Pomysł moich rodziców 24.01.14, 19:52
        Dżizas na każdy łikend sprzedajesz dzieciaka? \Nie dziw się więc, że dziadkowie nie liczą się z tym, co powiesz. W końcu 2 dni w tygodniu oni są za córkę odpowiedzialni i oni ją wychowują. Skoro się dzielisz dzieckiem, musisz się podzielić i władzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka