Dodaj do ulubionych

pieczywo z Lidla

11.02.14, 22:31
dobre jest? nigdzie nie ma podanych skladow. nie wiadomo czy cos dosypuja.ma ktos jakies tajemne info?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: pieczywo z Lidla 11.02.14, 22:36
      a co mieliby dosypywac? proszek do prania?
      • jak_matrioszka Re: pieczywo z Lidla 11.02.14, 22:42
        Jak by sklad pisano objetosciowo (w porzadku malejacym), to na pierwszym miejscu powinno stac powietrze wink
        • roks30 Re: pieczywo z Lidla 11.02.14, 23:05
          Popatrz dobrze, w Lidlu do którego ja chodzę są podane składy pieczywa na osobnej kartce gdzieś z boku. Niestety dodają polepszaczy przynajmniej do niektórych wyrobów.
          • ladnyusmiech Re: pieczywo z Lidla 11.02.14, 23:08
            Osobna kartka jest powieszona z boku, a na niej skład. Jak nie znajdziesz zapytaj obsługę. W innych są to oznacza, że u ciebie też powinna ta informacja być.
          • czarna_kita Re: pieczywo z Lidla 11.02.14, 23:09
            Ulepszacze to raz a dwa że wypiekają z ciasta mrożonego. Sąsiadka pracuje w Lidlu.
            • a1ma Re: pieczywo z Lidla 11.02.14, 23:13
              A co jest nie tak z ciastem mrozonym?
              • a-ronka ciasto mrożone 12.02.14, 10:17
                szczególnie na bułiki i chleb jest mega niezdrowe, powoduje raka. Ma zbyt wiele spulchniaczy, które są własnie rakotwórcze. Każde pieczywo o " konsystencji " gąbki nafaszerowane jest chemią.
                • sanrio Re: ciasto mrożone 12.02.14, 12:59
                  możesz rozwinąć wątek rakotwórczości lub podać źródło?
                  Spulchniacze w cieście nie mrożonym już nie powodują raka?
                  • a-ronka Re: ciasto mrożone 12.02.14, 21:14
                    nie bo ciasto nie ma za zadanie urosnąć w ciągu 5 minut, wciągu 6 się upiec.
                    Każda porządna piekarnia,która nie używa spulchniaczy piecze chleb około 4-6 godzin. Maszynowo i hurtowo to mąka, zakwas, spulchniacze i dodatki plus 20 minut garownia i 40 minut piec. Po godzinie masz gorący, niezdrowy bochenek.
                    Lidl i inne rozmrażacze mają gorący bochenek po 30 minutach,pytanie kosztem czego?

Spulchniaczy do pieczywa dodaje się około 0,20 dkg na 100 kg mąki bo są takie mocne. No i nie darmo na tym jest trupia czaszkasmile Poczytaj o ako 21 ,medelejew przy tym to pestka.
            • hipinka Re: pieczywo z Lidla 11.02.14, 23:14
              praktycznie wszystkie supermarkety to robią - takie samo pieczywo jest już w Biedronce
    • maggi9 Re: pieczywo z Lidla 11.02.14, 23:31
      Jak dla mnie mocno przeciętne. Takie do zjedzenia na już bo nie poleży.

Dobre mają croissanty i muffinki. No ale po podstawowe, codzienne pieczywo lepiej udać się gdzieś indziej.
    • princessa.of.persia Re: pieczywo z Lidla 12.02.14, 10:01
      bylam dzis i sprawdzilam.wisiala lista ze skladem z boku prawie juz za wejsciem do tej piekarni.szkoda ze lupy nie mialam bo byla to bardzo mała czcionka.nie mam problemow ze wzrokiem a mialam klopot z rozczytaniem mimo ze prawie przykleilam nos do tej kartki. nastepnym razem zapytam czy jest normalna wersja ale sie juz spieszylam. nie czytałam wszystkiego ale niektore chleby nie maly polepszaczy itp.ale faktycznie jest info ze wypiekaja z ciasta mrożonego.to juz było normalna czcionka.
      • anetchen2306 Re: pieczywo z Lidla 12.02.14, 10:29
        W De wypiekaja tez z "mrozonek".
        Sklad wisi na informacji pod kazdym produktem.
        W tylko niewielkiej czesci sa spulchniacze.
        Nie mam wrazenia "chleba dmuchanego".
        Maja chleby z maki pelnoziarnistej, na zakwasie.
        Maja swietne ciabaty i bulki z sola morska i kminkiem.
        Chleb moze lezec do 4 dni.
        W Lidlu kupuje praktycznie co tydzien opakowanie mrozonych precli (9 sztuk za 99 centow).
        I sa to jedne z najlepszych. Pieke dzieciakom rano do przedszkola i szkoly. Nawet co niektore prawdziwe niemieckie piekarnie z tzw. "tradycja" sie do nich nie umywaja.
        Sklad tych mrozonych precli (uzywaja ich tez do wypieku u siebie w piecu sklepowym):
        - maka pszenna
        - woda
        - olej roslinny (rzepakowy)
        - sol
        - maczka chleba swietojanskiego
        - maczka zytnia
        - emuglator
        - lug.
        Oprocz tego emuglatora (przypuszczalnie proszkudo pieczenia albo czegos podobnego) nic straszliwego.
        • raczek47 Re: pieczywo z Lidla 12.02.14, 14:59
          mi lidlowe w ogóle nie smakuje, wole jak już biedronkowe, chociaż niektóre bułki też mają mrozone.Chleb z lidla bardzo się kruszy, na bank jest z mrożonego ciasta, biedronkowy nie.Po kilku razach nie kupuję już lidlowego pieczywa.
          • neffi79 Re: pieczywo z Lidla 12.02.14, 15:11
            dla mnie biedronkowe to jakaś porażka, czasem gdy na szybko potrzebuję bułę pszenną, np do mielonych a nie mam swojej to wezmę - buła wielka, lekka, pusta a po naciśnieciu odkształca się i kruszy z wierzchu - nie ma mowy by ''odskoczyła'' z powrotem (jak moje domowe)wink
            chleb też taki sobie (próbowałam kiedyś) - szybko wysycha i kruszy sie
            • arwena_11 Re: pieczywo z Lidla 12.02.14, 15:15
              daj przepis na domowe bułeczki
              • neffi79 Re: pieczywo z Lidla 12.02.14, 15:27
                gotuj.skutecznie.tv/2012/06/pyszne-bulki-maslane-z-makiem/
                gotuj.skutecznie.tv/2013/12/bulki-z-otrebami-puszyste-o-chrupiacej-skorce/
                gotuj.skutecznie.tv/2014/01/domowe-bulki-o-miekkiej-delikatnej-skorce/
    • neffi79 Re: pieczywo z Lidla 12.02.14, 15:06
      kiedyś zafascynowana róznorodnością, świeżością i zapachem kupowałam tam krótko,
      o ja naiwna nie wiedziałam, że wszystko pochodzi z mrozonek - w sumie jak mogłoby być inaczejsmile
      kilka razy pytałam o skłąd, facet unikał, że musi iśc na magazyn sratatata
      w koncu dorwałam dziewczynę i nie ustąpiłam, jak zobaczyłam skład! to kategorycznie zaprzestałam. Mączki sojowe, emulgatory, przecwiutleniacze, karmel amoniakalny itp
      dobrego pieczywa poszukiwałam długo, bez rezultatów
      od dośc dawna piekę swój chleb i bułki I to jest to!!!
    • chyba.ze Toż to erzac 12.02.14, 15:09
      ... nie pieczywo.
      • kietka Re: Toż to erzac 12.02.14, 15:21
        ktos, kto ma zdrowe trzewia, spokojnie moze uzywac smile
      • kropkacom Re: Toż to erzac 12.02.14, 15:22
        Jeśli dany Lidl ma swoją piekarnię to podpieka po prostu wszystko z zamrożonych półproduktów. I tyle. Jeśli chodzi o skład to chyba standardowo tak jak wszędzie. No chleba na zakwasie nie uświadczysz. Ja czasami kupuje i co więcej zjadam ze smakiem. I tak, wiem co to jest chleb na zakwasie.
    • xxe-lka Re: pieczywo z Lidla 12.02.14, 15:35
      moim zdaniem niesmaczne i niezdrowe, omijam szerokim łukiem
    • kubona Re: pieczywo z Lidla 12.02.14, 21:41
      i biedronka i lidl maja w ofercie pieczywo mrożone wypiekane na miejscu i pieczywo z normalnej piekarni dowożone do sklepu codziennie. pieczywo dowożone jest z jakiejś okolicznej piekarni, nieidentyczne w całym kraju.chleb zwykły,krojony w warszawie jest nie do przełknęcia a na mazurach juz jest smaczny. choć to akurat kwestia gustu. mi krojony biedronkowy bardzo smakuje, nie kruszy się ina drugi dzień jest jeszcze świezy.zwykłe piekarnie też daja polepszaczy.
      • monikabiala12345 Re: pieczywo z Lidla 08.04.14, 10:53
        ja jestem zdania, że pieczywo powinno być na naturalnym zakwasie, świeżo wypiekane a nie z mrożonek. dlatego luboię chodzić na bazarki do piekarni czy treż w inne miejsca, gdzie widze jak powstaje ten chleb, a w sumie nawet czuje. ostatnio zwiedzam takie piekarnie a moim ostatnił łupem strała się Ratyńscy, zakochałam się w chlebie z orzechami włoskimi www.piekarniaratynski.pl/oferta/chleby_mieszane/?product_id=50#content2_big
        • a-ronka Monikabiala i jej chemia:) 08.04.14, 11:12
          hehe dobre pieczywo z płatkami ziemniaczanymi.
          Jak coś reklamujesz to reklamuj zdrowe a nie chemię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka