emonik 14.02.14, 00:12 Oświećcie niewiedzącą, proszę Czy dzieciom wkładać czapki? Czy opaski? Czy "bufki" kupić? Czy nic nie wkładać (ale to chyba za zimno będzie)? --- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paul_ina Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 00:18 Taka opończa z cieniutkiego polaru, do kupienia w sklepie narciarskim. Ja mam biały kask i mam białą. Odpowiedz Link Zgłoś
akitis Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 01:16 Tylko i wyłącznie JEDWABNA kominiarka. Do kupienia np. w Decathlonie. Czemu? Wystarczająco osłania nieosłonięte kaskiem/ubraniem części głowy/szyi, nie powoduje przegrzania głowy i przede wszystkim głowa pozostaje całkowicie sucha. Przy polarowych czy innych głowa jest cała spocona pod kaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 02:55 Ja mam cieniusienka welniana. Moje dzieci nic nie nosza pod kaskami, bo im zawsze goraca. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 09:06 Kask narciarski chroni też uszy, więc na ogół nic nie zakładają, w wyjątkowo mroźny/wietrzny dzień - cienką polarową kominiarkę z windblockerem. Sama też czasem taką zakładam, ale rzadko. One są fajne, bo "oddychają", są cienkie, więc nie przeszkadzają i chronią też szyję i częściowo twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 09:36 jak ciepło to nic, jak zimno to kominiarka. ja polecam takie 'śliskie', polarowa łapie za dużo śniegu i lodu i dziecko mi się odmroziło na policzku od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 09:38 kominiarka. nie polarowa, zwykła Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 10:10 X-bionic ma świetne czapki pod kask. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 10:23 cieniutką kominiarkę, coś w tym stylu: www.bakado.pl/catalog/product_info.php?products_id=77&osCsid=08698264d4c1b1d38ebda4e45c9545b9 zresztą takie rzeczy można kupić w wypoźyczalniach sprzętu narciarskiego, tam ja kupowałam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 10:32 cieniutka kominiarka z decathlonu ale moje dzieci tylko przy dużych mrozach taką zakładają, bo kaski ocieplane więc normalnie potrzeby nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 10:46 jesli nie ma trzaskajacych mrozow rzedu przynajmniej - 15 i wiatru, to pod kask nic nie trzeba. moje dzieciaki, jak cieplo, to sa czesto nawet spocone pod kaskiem, wiec nie wyobrazam sobie, zebym miala im cos jeszcze ladowac na glowe. jesli jest bardzo zimno lub mroz i wiatr, to zakladamy takie cienkie, oddychajace sportowe kominiarki. w sklepach ze sprzetem narciarskim zwykle cos takiego maja. jednak zakladamy je sporadycznie, bo w kasku naprawde jest cieplo i zaklada sie to nie po to, zeby ogrzac glowe, ale uchronic przed mrozem czy wiatrem nieosloniete przez kask czesci twarzy. przeciez kask jest wyscielony od srodka jakas pianka i obszyty zwykle jakims grzejacym oddychajacym materialem, przewiac go nie przewieje, wiec w glowe zimno nie jest. w kazdym razie mi w kasku jest cieplej niz w czapce. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 10:54 swoim dzieciom kaski wypożyczam...nie chodzi tu o dostosowywanie się do warunków pogodowych a o zachowanie pewnej dozy higieny Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 11:00 eee a nie lepiej kupić własne, to wydatek na kilka sezonów. Nie boisz się wszy itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 20:42 agni, wszy boję się mniej niż grzybicy od butów narciarskich lub od korzystania z basenów. ja i mąż na nartach nie jeździmy, córka w zeszłym roku była na nartach 3 razy (łącznie 3 godziny) bo zachorowała, w tym roku nie będzie wcale, bo jest chora Synowi również nie wróżę wielu zjazdów;-( Swego czasu chciałam nawet kupić środek dezynfekcyjny w sklepie sportowym, ale sprzedawca stwierdził że nie ma sensu bo sprzęt dedykowany do wypożyczalni posiada jakieś zabezpieczenia przeciwgrzybicze. Nie wiem na ile jest to prawda. Kaski i buty kupię, kiedy uznam że istnieje realna szansa że dzieciaki będą z nich korzystały więcej niż dwa razy Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 20:22 saszanasza napisała: > swoim dzieciom kaski wypożyczam...nie chodzi tu o dostosowywanie się do warunkó > w pogodowych a o zachowanie pewnej dozy higieny dla zachowania higieny, to ja swoim dzieciom kaski kupilam. brzydze sie wypozyczonymi, przepoconymi przez nie wiadomo ile glow kaskami. tak samo, jak buty narciarskie, tez mamy wszyscy wlasne. Odpowiedz Link Zgłoś
akitis Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 11:43 moje dzieciaki, jak cieplo, to sa czesto nawet spocone pod kas > kiem, wiec nie wyobrazam sobie, zebym miala im cos jeszcze ladowac na glowe. No i właśnie dlatego jedwabna kominiarka jest genialna - moje dziecko zakłada zawsze - i wtedy gdy jest ciepło głowa w ogóle nie jest spocona pod kaskiem (a bez tej kominiarki głowa cała mokra) Odpowiedz Link Zgłoś
akitis Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 11:53 o tu dokładnie opisane www.ekspedycyjny.pl/o/Kominiarka-jedwabna-Silkbody-100-naturalny-jedwab a tu tańsza racer-poland.pl/product-pol-37339-Kominiarka-jedwabna-RACER-LD471.html ja kupowałam w Decathlonie i były jeszcze tańsze niż ta powyżej, na Ceneo są już od 30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 12:31 Te jedwabne, które linkujesz sa dla dorosłych, czy to są dziecięce? Bo jednak dzieci nie mają głów jak dorosły facet Odpowiedz Link Zgłoś
akitis Re: Co POD kask narciarski? 15.02.14, 01:00 No dziecięce/młodzieżowe też są, skoro kupiłam dzieciowi. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Co POD kask narciarski? 15.02.14, 07:39 Pytam, bo nie znalazłam w necie, tylko dorosłe, tj w ogóle nie pisza nic o rozmiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 20:29 jakos trudno mi uwierzyc, ze czlowiek mniej sie poci opatulony tak, ze widac mu tylko oczy i nos . w normalnych warunkach, czyli przy lekkim mrozie glowy sie nie poca. poca sie, jak jest lekko na plusie i swieci slonce. wtedy w kasku jest goraco, ale z drugiej strony bez kasku chlopakow na stok nie puszcze w zadna pogode. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 11:15 ja zakladam komin, czasem polarowy czasem cieniutki. obie pocje mam w zszyte w jednym. i dzieki polarowemu po raz pierwszy w karierze narciarskiej jest mi cieplo w glowe! a mialam wieczny problem i udreke. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 11:18 Przy dużych mrozach Młody ma pod kaskiem cienka kominiarke (sa w sklepach sportowych). Gdy nie ma duzych mrozow sam kask spokojnie wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Co POD kask narciarski? 14.02.14, 14:44 Kieruję się zasadą, że w plusie nie zakładamy nic pod kaski, w minusie kominiarkę ale NIE z polaru. Ja mam z mikrofibry, zwykłą z Lidla, córka jakieś super cudo firmy kama. Z ociepleniem kasku, bywa różnie. Ja sama jeżdżę w skorupie i na mrozie jest mi zwyczajnie zimno. Wszystko pewnie zależy od indywidualnych upodobań termicznych. Odpowiedz Link Zgłoś