Dodaj do ulubionych

uszkodzony ząb

14.02.14, 12:08
dziewczyny, co mogę zrobić w sytuacji opisanej poniżej? pomóżcie proszę.

miałam do usunięcia szóstkę. mój dentysta nie zajmuje się wyrywaniem zębów, poszłam do innego, który w internecie ma mnóstwo pozytywnych opinii. szóstkę wyrwał, niestety chyba rutyna go zgubiła i zahaczył obcęgami przy okazji o licówkę piątki (mam koronkę na piątce) i ją uszkodził. mam teraz metalowego zęba w ustach smile podczas wizyty powiedział, że uzupełni mi to za darmo specjalnym materiałem. wczoraj byłam, uzupełnił, niestety materiał odpadł po 2 godzinach. zadzwoniłam do swojego "stałego" dentysty z pytaniem, co mogę zrobić z takim roszczeniem, ten odpowiedział, że jako lekarz w ogóle nie powinien ze mną rozmawiać wink po czym dodał, że tylko rozmową polubowną z tym drugim dentystą mogę coś zdziałać, tzn. nie mogę stawiać sprawy kategorycznie, bo odejdę z kwitkiem.

czy któraś ematka miała może taką sytuację? co mogę zrobić? nie chcę płacić z własnej kieszeni za nową koronkę (cena ok. 600-800 zł). czy działa zasada "po wyjściu z gabinetu stomatologicznego reklamacje nie będą uwzględniane"?
Obserwuj wątek
    • jak-nie-ja-to-kto Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:16
      Jeśli masz paragon/fakturę, to sprawa jest wygrana i masz prawo domagać się naprawy lub zadośćuczynienia, czyli jak pójdziesz do innego dentysty i zrobisz to na własny koszt, to występujesz z pozwem cywilnym do pierwszego dentysty. Z zaznaczeniem że koszty postępowania są na niego.

A jak nie masz paragonu chociaż, to tylko jego dobra wola że naprawi szkodę.
      • tak.ze.tego Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:19
        nie mam paragonu sad
        • jak-nie-ja-to-kto Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:21
          To bądź miła i dogadaj sie polubownie.
    • mag1982 Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:16
      Ja nie miałam takiej sytuacji ale koleżanka miała problem z plombą. Po jakimś czasie ( kilka tyg. chyba) coś jej wypadło. Zgłosiła się do dentysty, który jej tę plombę zakładał i wymienił bez problemu i bez dopłaty. Czy to reguła, nie wiem.
      • mag1982 Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:17
        Acha, paragon miała.
      • tak.ze.tego Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:22
        tu chodzi o to, że dentysta wykonał usługę za 200 zł (wyrwanie zęba), natomiast uszkodził inny ząb za większą kwotę - jakieś 600-800 zł.
        gdyby chodziło np. o plombę, to wiedziałabym co zrobić. a teraz nie wiem, jak rozmawiać z tym dentystą, jakie są moje "prawa" jako pacjenta / klienta.
    • paul_ina Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:23
      W ramach odszkodowania należy Ci się naprawienie szkody od tego dentysty, który zęba naruszył - dzwoń do niego, że łatanie nie pomogło, niech wstawia nową licówkę czy też koronkę, nie znam się.
      Kulturalnie trzeba rozmawiać, ale raczej roszczeniowo, masz roszczenie o naprawienie szkody i żadne tam polubowne gadki nie wchodzą w grę. Następnym etapem będzie przejście dla celów dowodowych do korespondencji na piśmie poleconym, potem w razie dalszego oporu wykonanie zastępcze i wezwanie do uiszczenia jego kosztów, potem pozew.
      • tak.ze.tego Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:25
        nawet jeśli nie mam paragonu ani faktury za tę usługę?
        • paul_ina Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:28
          A masz świadków, że byłaś wtedy w gabinecie? Nawet asystentka zapisująca Cię na wizytę może być. Po co Ci paragon? Paragon to osobna kwestia, dla celów skarbowych, Ty lecisz z kodeksu cywilnego, odpal sobie art 415 i n. Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. - i tego się trzymaj.
          Czytaj tekst ujednolicony:
          isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093
          Nie dajmy się zwariować paragonami, zepsuł Ci ząb, musi naprawić lub pokryć koszty naprawy.
          • tak.ze.tego Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:34
            dzięki za info
          • jak-nie-ja-to-kto Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 12:50
            Wystarczy, że asystentka powie że nie pamięta. Co wcale nie musi być kłamstwem. A co do pozwu to przy takiej linii, można się się dodatkowo wpędzić w koszty postępowania.
            • wtopek co to za dentysta 14.02.14, 12:53
              który nie zajmuje się wyrywaniem zębów?
          • duola77 Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 15:50
            Po co Ci paragon? Paragon to osobna kwestia, dla celów skarbo
            > wych, Ty lecisz z kodeksu cywilnego, odpal sobie art 415 i n. Kto z winy swe
            > j wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia.
            - i tego s
            > ię trzymaj.

paragraf może i się znalazł tylko jeszcze trzeba udowodnić ,że to ten konkretny dentysta wyrządził szkodę a to może być awykonalne , zwłaszcza jak sie paragrafem zacznie przed nosem wymachiwać
    • kol.3 Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 15:37
      Dentysta powinien prowadzić kartę. Jeśli ekstrakcja jest zaznaczona w karcie to wszystko OK.
      • paul_ina Re: uszkodzony ząb 14.02.14, 17:39
        Dokładnie, i kosztami kobiety nie straszcie, sąd nie jest głupi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka