Dodaj do ulubionych

Białe meble do pokoju niemowlęcego

14.02.14, 12:16
Witam, poszukuję białych mebli do pokoju dziecięcego. Podoba mi się wzornictwo skandynawskie. Szukam czegoś ponadczasowego (bez infantylnych aplikacji czy nadruków) tak, żeby meble (np szafa czy komoda) mogły spokojnie posłużyć 10-12-letniej dziewczynce. Przeszukałam już mnóstwo stron i póki co z tych najbardziej znanych odpowiadają mi dwaj producenci w tym wszechobecna Ikea uncertain A Ikei chciałabym uniknąć bo mam już całą serię Hemnesa w dużym pokoju. Ktoś coś wie i poratuje?
Ps. Zależy mi na stylu w miarę prostym także wszelkie meble w stylu "royal" z jakimiś wymyślnymi zdobieniami czy powykręcanymi nóżkami odpadają wink
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:20
      Ja od kilkunastu lat jestem zadowolona z Ikea. Dzieci też niezależnie od wieku (aktualnie 4-13 lat).
    • miliwati Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:23
      > Witam, poszukuję białych mebli do pokoju
      dziecięcego. Podoba mi się wzornictwo
      > skandynawskie. Szukam czegoś
      ponadczasowego (bez infantylnych aplikacji czy
      nad
      > ruków) tak, żeby meble (np szafa czy
      komoda) mogły spokojnie posłużyć 10-12-let
      > niej dziewczynce.

Co trzeba mieć w głowie żeby na zimno planować zamknięcie samotnego dziecka w sterylnej, białej celi na kilkanaście lat? Pewnie będziesz jeszcze od niej żądała spania na baczność w niepogniecionej pościeli?
      • monikaibaitlik Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:26
        Co trzeba mieć w głowie żeby na zimno planować zamknięcie samotnego dziecka w sterylnej, białej celi na kilkanaście lat? Pewnie będziesz jeszcze od niej żądała spania na baczność w niepogniecionej pościeli

Wow, wszystko wywnioskowane na podstawie mojego pytania o białe meble w stylu skandynawskim. Imponujące big_grin Jak widać średnio trafiłam z pomysłem, żeby zadawać pytania o pokój dziecięcy na tym forum, ale człowiek się uczy na błędach big_grin Dzięki za zainteresowanie smile
        • wtopek Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:30
          będzie straszna trauma mamusi, jak dziecię porysuje nieskazitelny biały blat kredkami, albo naklei na szafie ulubiony plakat big_grin
        • anemonek1 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:35
          Nie zniechęcaj się jednym krytycznym komentarzem. Nie wiesz przecież, jaki ta osoba ma gust i niewykluczone, że widząc jej pomysły na urządzenie ucieszyłabyś się, że jednak masz swoje własne. Ja bym na Twoim miejscu wzięła ikeę, w miarę niedroga, dostępna w Polsce, jasne warunki zwrotu czy reklamacji, z biegiem czasu możesz dokupować kolejne meble. Hemnesem w salonie bym się nie przejmowała, to przecież inna seria i inne pomieszczenie. A Ty serio kiedy idziesz do znajomych zwracasz uwagę na to, że np. komplet wypoczynkowy i meble kuchenne są z Bodzia czy Brw? Rób tak, jak Ci się podoba i na ile Cię stać. Pomysł z białymi meblami w dziecięcym uważam za dobry, ale to tak na marginesie tylko wink Powodzenia.
      • pederastwa Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:30
        > Co trzeba mieć w głowie żeby na zimno planować zamknięcie samotnego dziecka w s
        > terylnej, białej celi na kilkanaście lat?

Co trzeba mieć w głowie, żeby generować takie wizje?
        • krejzimama Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 13:27
          Kiełbie we lbie.
        • seniorita_24 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 13:29
          Miliwati dla oderwania od bieli zabrałaby dziecko na kolorową sekcję żyrafy.
          • marychna31 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 17.12.14, 10:50

> Miliwati dla oderwania od bieli zabrałaby dziecko na kolorową sekcję żyrafy.

A to wiele tłumaczy...wink
        • lauren6 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 19.03.15, 10:42
          Przecież to troll, nie ma po co rozkładać na czynniki pierwsze jej wypowiedzi.
      • saszanasza Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 19.03.15, 10:51
        Co trzeba mieć w głowie żeby na zimno planować zamknięcie samotnego dziecka w sterylnej, białej celi na kilkanaście lat? Pewnie będziesz jeszcze od niej żądała spania na baczność w niepogniecionej pościeli?

łał, rozumiem że dzieci zamknięte w katatonii kolorów nie są samotne?
        powinnaś zainwestować w szklaną kulę, jako niezbędny atrybut wróżki, bo widzę że wręcz doskonale czytasz w myślach autorki wątku i wiesz czego będzie od córki w przyszłości wymagałabig_grin
    • paul_ina Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:31
      Meblik, meblik, meblik!
      Córka ma od 4 lat ichnie meble, wyglądają jak nowe.
      Teraz właśnie mebluję pokój chłopcom, to jest ogromna przyjemność korzystać z ich strony i salonów, naprawdę super jakość i obsługa, ceny z góry podane, można kupić na 10 rat 0% - a mebelki piękne.
    • tuya Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:33
      Popatrz na Drevex, mam ich szafę i łóżeczko, polecam.
      • tuya Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:35
        tzn Drewex: www.drewex.com/
        Ale to jednak chyba bardziej dla maluchów.
      • naturella Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:36
        IKEA byłaby dobrym rozwiązaniem, bo nie są to drogie meble, a dziecko do mniej więcej 6-7 lat jednak je niszczy - a to obije, a to porysuje czymś. Nie będzie szkoda potem wymienić. Ja w wakacje przerobiłam dzieciom pokój, wygląda tak: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3184525,2,22,IMG-1041.html (zdjęcie przed wprowadzeniem kilku ton zabawek i różnokolorowego badziewia).
        • nini6 naturella!! 15.02.14, 11:09
          a to piętrowe łóżko też kupiłaś w Ikea? Fajne. Powli się rozglądam za piętrusem do pokoju bachorków.
          • naturella Re: naturella!! 16.02.14, 06:22
            Akurat łóżko nie jest z Ikei - kupiłam na Allegro, bo szukałam prostego, bez udziwnień, zdobień i szczebelkow smile w pokoju mamy jescze szafę z Ikei (Pax) i regał Expedit - gorąco go polecam, doskonały do miliona dziecięcych pierdółsmile
            • nini6 Re: naturella!! 17.02.14, 09:37
              My mamy regały Billy, półkę Trofast i łóżko - na razie Kritera - oczywiście białe smile
    • ichi51e Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:34
      Zobacz studio petito tam widzialam jakies biale
      • ichi51e Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:35
        studiopetito.pl/meble-dla-dzieci-ekskluzywne-meble-dzieciece-haba-bopita-moulin-roty.html
    • monikaibaitlik Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 12:40
      Dziewczyny, dzięki za odzew i propozycje! Wszystkie podrzucone linki i firmy oglądam.
      Co do Ikei - ja naprawdę bardzo ją lubię. Uważam, że mają świetne wzornictwo za naprawdę przystępną cenę. Do tego każdy może wybrać rozwiązanie jakie mu odpowiada, pójść po kosztach i wymienić po 3-4 latach albo kupić nieco droższe np z litego drewna. Ja jestem bardzo zadowolona z mojego Hemnesa w salonie. I w ostateczności nie będę płakać jak przyjdzie mi skomponować zestaw mebli właśnie z Ikei smile
      Ps. Uważam, że pokoiki z białymi meblami mają niesamowity potencjał, bo biel stanowi wspaniałe tło do zapełnienia innymi kolorami. A u dziecka te kolory pojawiają się bardzo szybko, w postaci zabawek, książeczek, pluszaków, poduszek etc etc etc.
    • kitek87 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 13:23
      Pinio, kolekcja: Barcelona, Marsylia lub inne smile
      • lillaj Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 14:01
        Świetny pomysł. Wnętrza w stylu skandynawskim nie są sterylne i zimne o czym wiedzą wielbicielki tego stylu. Moja córka ma białe ściany i meble, pokój nie jest sterylny, bo są kolorowe pojemniki, narzuty, poduszki i zabawki w dużej ilości. Do tego prace plastyczne wiszące na ścianach. Córka ma szafę i komodę (akurat czerwoną) Hemnesa, którego bardzo lubię, a łóżko to czarny minnen. Fajne meble ma Tommebel, ale ceny wyższe niż w Ikei:
        www.tommebel.pl/dla-dzieci/zestaw-z-gwizdk.html
        • monikaibaitlik Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 14:07
          Dokładnie o taki styl mi chodzi lillaj smile Tylko trzeba wiedzieć co nieco o stylu skandynawskim i urządzaniu wnętrz żeby to sobie wyobrazić. Pokoiki dziecięce z białymi meblami są jak białe kartki papieru na których można namalować kolorowy obrazek. Takie wnętrza są jasne ale i niesamowicie pogodne. Można pójść w konkretną kolorystykę albo pozwolić na totalny kolorowy misz-masz. I jedno i drugie będzie ładnie wyglądało.
          Co do Tom-Mebli to znam. To była moja pierwsza opcja. Przyznaję, że cenowo nieco hmmm...dobijająca ;D Ale wzornictwo jest tak uniwersalne, że meble z litego drewna postoją wiele lat.
          Ps. Uważam, że uczenie dzieci, że od malowania i prac ręcznych są kartki i arkusze papieru a nie meble to nie maltretowanie i "zimny wychów" tongue_out
          • lillaj Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 14:24
            Dlatego ja na tym forum nie pytam o wnętrza, szukam inspiracji na blogach, to kopalnia pomysłówsmile Np tutaj:
            www.nietylkodzieciaki.pl/
            sofia.pulp.se/
            sunnysblog.typepad.com/mornings_light/page/5/
            Nasze Hemnesy mają już 6 lat i są jak nowe, więc myślę, że przez 4 lata niewiele się zmieni w tym temacie. Jak córce się znudzą spokojnie możemy je wstawić do sypialni lub pokoju dziennego, bo nie są to meble typowo dziecięce. Córka ma talent plastyczny, ale jak dotąd jedynie tani biały stolik ucierpiał. Dla mnie niszczycielska działalność dziecka to żaden argument. Nie słucham "dobrych rad" ludzi którym podobają się inne rzeczy niż mi. Masz fajny pomysł, zazdroszczę, że dopiero zaczynasz i cała przyjemność przed Tobąsmile
            • monikaibaitlik Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 14:32
              Jestem bardzo Ciekawa Twojego pomysłu na pokój dziecięcy...chętnie bym zobaczyła smile
              Również mam swoje ulubione blogi ale tych nie znałam. Z polskich bardzo lubię "Makóweczki" jeśli chodzi o tematy wnętrzarskie. Dzięki nim znalazłam sporo fajnych sklepów z dodatkami i wyposażeniem. A co do zazdrości...ha ha smile No nie wiem, ja czasami mam wrażenie, że tego nie ogarnę. A musze się solidnie za to zabrać.
          • akitis Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 15.02.14, 00:56
            Mój dzieć ma białe meble z Ikei (plus jeden pomarańczowy stolik - Lack Ikea), ściany są słonecznie żółte, a firanki gładkie błekitno-niebieskie.
            Meble mają już ładnych kilka lat i mają się świetnie, nie są poniszczone - dzieć od zawsze miał do mazania dużą tablicę z papierem w rolkach (też z Ikei).
            Jako, że meble nie mają ozdobników itp, to mogą służyć osobie w każdym wieku, więc jeszcze sobie posłużą, jakby co - zawsze można przemalować albo okleić.
        • to_ja_tola Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 14:08
          ale chcesz miec taki sam pokój dla dziecka przez 10/12 lat???
          ja bym nie wytrzymała
          mnie zresztą nie podoba się,jak pokój niemowlęcia urządzony jest "po królewsku" czyli"nie rusz,nie tykaj".
          Potem takie roczne i więcej dziecko już grzecznie nie leży w łóżeczku.
          Sam pomysł białych mebli jest ok...ale nie zapieraj się,że pociągną on i za 10lat.Nie z Ikei.
          • monikaibaitlik Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 14:17
            ale chcesz miec taki sam pokój dla dziecka przez 10/12 lat???
            ------
            Nie taki sam pokój tylko te same meble. Jak ja byłam małą to miałam jedną meblościankę i to na spółkę z siostrą przez prawie 15 lat. Naprawdę wiele się zmieniło na tym świecie skoro dziś powszechnym jest skrobanie i malowanie po meblach zamiast po bloku rysunkowym. U mnie w domu się tego nie praktykuje. Mamy ciekawsze rzeczy do zabawy z dziećmi wink
            Po drugie: Meble dobre jakościowo np komoda + szafa...nie widzę powodu dla którego nie mogłyby zostać wykorzystane przez 10-letnią dziewczynkę.
            A cała reszta siłą rzeczy zmienia się z biegiem czasu. Dziecinne zabawki zostają zastąpione przez książki i gadżety. Dochodzi biurko etc.
            Uważam, że "dziecięcość" pokoju czy jego "niemowlęcość" uzyskać można przez niemowlęce akcesoria i dodatki. Dlatego nie chcę szafy w słoniki czy komody w kwiatuszki.
            • mx3_sp Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 14:49
              żadne meble z Ikea nie wytrzymają 10 lat w stanie nie ujmującym dla dziewczyny, noł łej.
              • lillaj Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 15:11
                mx3_sp napisała:

> żadne meble z Ikea nie wytrzymają 10 lat w stanie nie ujmującym dla dziewczyny,
                > noł łej.

Jasne, są tacy, którzy zawsze wiedzą lepiejsmile Dlatego nie podejmuję dyskusji.
                • mx3_sp Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 15:19
                  poszukaj na blogach lajfstajlowych.
              • beataj1 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 15:47
                Mój osobisty stół kuchenny z Ikei ma 12 lat poza wypalonymi śladami (genialny pomysł postawienia na nim fajki wodnej bez zabezpieczenie) nic mu nie jest. Fakt znudził mi się straszliwie i najprawdopodobniej w te wakacje zostanie przemalowany na żółto, ale to nie wynik marki a mojej fantazji. Jakby był robiony u "zaprzyjaźnionego stolarza" za trzy tryliardy złotych znudziłby mi się tak samo, ale nie miałabym serca go pomalować smile
                Mało tego mam wciąż 8 letnie stoliki lack kupowane na chwilę. Cholery nie chcą się popsuć.
            • to_ja_tola Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 14.02.14, 16:33
              Ale Ty i Twoja siostra to chyba dziecinstwo tak w latach 80tych?
              No ja sobie nie wyobrazam 10lat te same meble.Nawet jesli zabawki zamienie na ksiązki.
              • eliszka25 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 16.02.14, 04:38
                i serio wymieniasz meble co 2-3 lata w calym domu? no jakos trudno mi w to uwierzyc tongue_out. pokoj nie musi byc przez nascie lat taki sam. raczej nie sadze, zeby autorka watku pakowala nastolatke do lozeczka niemowlecego albo niemowlakowi kupowala biurko big_grin. podstawowe meble typu szafa, komoda czy regal moga stac w pokoju latami, ale pokoj w miare rosniecia dziecka zmieni sie na przestrzeni kilkulastu lat ladnych pare razy. pokoj, w ktorym obecnie spi moj 4-latek zmienil sie na przestrzeni 8 lat bardzo. na poczatku byl urzadzony dla starszego syna, jako niemowlaka. w miare potrzeb meble byly dokupowane, potem byl pokojem obu chlopakow, a teraz kazdy ma swoj pokoj i ten pierwszy wyglada juz zupelnie inaczej niz te 8 lat temu, choc wciaz stoi w nim ta sama komoda i szafa na ubrania i od 4 lat ten sam duzy regal.

biale meble bez zbednych ozdobnikow sa uniwersalne i spokojnie moga sluzyc nascie lat, a pokoj nie bedzie wygladal tak samo. ja mam wprawdzie wlasnie glownie meble z ikei i w wiekszosci nie biale, ale pokoj starszaka ma wlasnie biala baze. mozna fajnie eksperymentowac z dodatkami, wiec polecam. jesli zas chodzi o trwalosc mebli, to najstarszy nasz mebel ikeowy ma chyba z 15 lat i jest to rosnace lozko, na ktorym spi juz 3 wlasciciel i nadal nie chce sie rozwalic. pozostale maja od 4 do 10 lat i tez jakos sie nie rozwalaja, wiec spokojnie. ikea nie rozsypuje sie po pol roku uzywania.
    • kerri31 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 15.02.14, 08:50
      Niemowlak nie powinien mieć swojego pokoju tylko spać z rodzicami.
      Takie dziecko potrzebuje stałej kontroli rodzica, pomocy i bliskości. Zamierzasz latać do tego pokoju 200 razy na dobę ??
      Pokój jest odpowiedni dla 5-6latka.
      • chalsia Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 16.02.14, 01:05
        kerri31 napisała:

> Niemowlak nie powinien mieć swojego pokoju tylko spać z rodzicami.
        > Takie dziecko potrzebuje stałej kontroli rodzica, pomocy i bliskości. Zamierzas
        > z latać do tego pokoju 200 razy na dobę ??
        > Pokój jest odpowiedni dla 5-6latka.

bla bla bla
        nie ma to jak mieć patent na życie dla wszystkich
    • sueellen Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 15.02.14, 08:53
      Nie wymyślaj tylko idź do IKEI. Za 5 lat będziesz potrzebowała coś wymienić, coś dostawić, coś dorzucić w miarę potrzeb rosnącego dziecka, to nie będziesz miała problemu.
    • ledzeppelin3 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 15.02.14, 09:00
      Od paru lat kupujemy dla dziewczyn meble tu
      myroom.pl/
      Ponadczasowe, na lata, dla niemowlaka ale i nastolatki, nie będzie tak, że po roku wszystko do wymiany, b. porządne w porównaniu z Ikeją
    • bb-king Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 18.02.14, 22:18
      Może coś takiego? pokój dziecka
    • katatonia2 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 17.12.14, 10:46
      A czy dla starszych dzieci nadawałyby się białe meble? Wpadł mi w oko taki zestaw www.sklep.resmar.pl/produkt/zestawy-pokojowe/oryginalny-zestaw-mebli-do-pokoju-dzieciecego-flexy-3.html
    • bambzgrozja Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 17.12.14, 10:54
      Ja mam cały dom z Ikei oprócz stolika do kawy i stolików nocnych w sypialni ......i żyję.
      • annajustyna Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 17.12.14, 10:56
        To praiw jak ja tongue_out. I zapewniam, ze nie jest szablonowy.
    • nowi-jka Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 17.12.14, 12:08
      polecam forum fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html
    • nenia1 Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 19.03.15, 12:35
      Zobacz meble firmy tommebel
      Mnie ta szafa kusi
      tommebel.pl/pl/p/Szafa-stylowa/238#prettyPhoto/0/
    • pomidorpomidorowy Re: Białe meble do pokoju niemowlęcego 19.03.15, 12:43
      jak mam u syna hemnesa ale ta seria tez jest ladna www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90281369/
      biale meble sa super bo mozesz pokombinowac dodatkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka