Dodaj do ulubionych

A jaka pralka?

18.02.14, 11:45
Ładowana od góry czy może od frontu. Do tej pory miałam tylko ładowane z góry, a że czeka mnie w najbliższym czasie wymiana to zastanawiam się czy taka ładowana z przodu nie jest przypadkiem wygodniejsza, praktyczniejsza- ktoś coś podpowie?
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: A jaka pralka? 18.02.14, 12:16
      Pralka ladowana od gory:
      - wady: nic na gore postawic nie mozna, bo do ladowaniai na czas wietrzenia pralki trzeba zdjac
      - zalety: latwiejsze wyjmowanie.
      Pralka ladowana od przodu:
      - wady: jak sie jej nie postawi na stelazu, to do wyjmowania trzeba sie mocniej do podlogi dogiac
      - zalety: mozna popatrzec jak "mieli" smile

Ja zdecydowanie wole te ladowane od przodu, z szybka. U mnie pralka stoi na stelazu ponad pol metra nad podloga, pod pralka mam miejsce na miski i rzeczy oczekujace na pranie, do wyjmowania sie nie musze schylac ani trzymac kosza w powietrzu. Postawowa zaleta: lubie czasem popatrzec, przy tej bez szybki bylam nieszczesliwa.
      • wuika Re: A jaka pralka? 18.02.14, 12:22
        Stelaż? Jaki stelaż. Mam dylemat w nowej łazience - wszystko będzie na styk przy pralce otwieranej do przodu, albo będzie pralka ładowana od góry, a te mi się wydają nie takie. Stelaż mógłby uratować mi trochę nerwów i sensu życia wink
        • opium74 Re: A jaka pralka? 18.02.14, 12:27
          bez przesady z tym schylaniem...ile to trwa?? Kilka sekund żeby wyjąc zawartość pralki do kosza na bieliznę i albo przerzucić do suszarki albo postawić kosz na stołeczku i spokojnie rozwieszać na sznurkach.
          wyjmowanie koców czy innych ciężkich kołder tez jest zdecydowanie wygodniejsze w tych ładowanych od przodu.
          Dla mnie zdecydowanie ta ładowana od frontu - w małych łazienkach jej blat jest dodatkową przestrzenią smile
        • jak_matrioszka Re: A jaka pralka? 18.02.14, 13:05
          W sklepach widzialam stelaze gotowe, ale te sa niskie - metalowe i malowane. Ja mam stelaz zrobiony pod wymiar pomieszczenia i pralki - do sciany przykrecone katowniki (jak do polek), z przodu dwie nogi i oczywiscie blat. Rozwiazanie proste do wykonania, a jakie wygodne! Dla mnie schylenie sie i podniesienie z podlogi wypakowanego kosza to nie zawsze mozliwe do wykonania zadanie, a tak opieram kosz o stelaz, wywalam pranie z pralki do kosza i mam to od razu na poziomie rak. Pralke mam na 9kg wsadu, jak sie pierze jeden stanik to schylenie sie nie jest problemem, ale przy kilku parach mokrych jeansow lub jakiejs nasiaknietej kurtce (nie wyzymac), to juz rownica kilku kg jest.
          Stelaz jest wykonany jak stol: nogi mam drewniane, blat jakas plyta oblozna czyms w rodzaju paneli podlogowych, tyle ze ja mam to jako jeden kawalek, wiec nie ma problemu jak zaleje woda. Dodatkowo kupilam takie gumowe podkladki pod nogi pralki, przykrecilam je w odpowiednim rozstawie do blatu i juz mi pralka nigdzie nie odjedzie, nawet o milimetry.
      • aquella Re: A jaka pralka? 18.02.14, 16:31
        lubie czasem popatrzec, przy tej bez szybki bylam niesz
        > czesliwa.

ciekawa argumentacja

a ładowana z góry też może być półką - u mnie dla dziecka gdy wyjdzie z kąpieli - sadzam na ręczniku na pralce
        i ma wadę i zaletę w jednym - można coś dołożyć jak już nabrała wody ale dużo to wysiłku kosztuje jeśli zamek bębna jest na dole i trzeba go przekręcać napełnionego wodą
        • jak_matrioszka Re: A jaka pralka? 18.02.14, 17:09
          Posadzic dziecko lub cos polozyc mozesz, ale "na stale" juz tego miejsca nie zasiedlisz, bo do wkladania/wyjmowania z pralki musisz wszystko z klapy zdjac. Przy pralce ladowanej od przodu tego problemu nie ma, kladziesz cos na pralce, albo wieszasz nad pralka szafke i w niczym to nie przeszkadza.

Mialam przez kilka lat pralke ladowana od gory - prezent, sama bym nie kupila, brakowalo mi tego ogladania prania, mnie ten ruch obrotowy uspokaja i nastraja pozytywnie (samo sie robi, a ja tylko patrze). Teraz mam taka z okienkiem i zawsze jak wstawie pranie to kilka minut na nie patrze.
          • aquella Re: A jaka pralka? 18.02.14, 17:51
            kwestia tylko, że ja nie mam potrzeby używania pralki jako półki na stałe zasiedlonej ani patrzenia się jak pranie się kołuje , ale fajnie te odczucia opisujesz, ja za to tęsknię za wałkowym wyżymaniem jak we frani, no uwielbiałam jako dziecko przeciskanie się mokrych ciuchów przez te wałki .. wink
    • paul_ina Re: A jaka pralka? 18.02.14, 12:25
      Patrz na pojemność pralki, ile możesz załadować na jeden raz prania - im więcej, tym większa oszczędność. Sprawdza się przy dzieciach, gdy jest dużo prania.
      Te ładowane od góry mają chyba mniejszą pojemność.
    • princy-mincy Re: A jaka pralka? 18.02.14, 12:40
      Wg mńie bardziej praktyczna ładowana od góry.
      1) łatwiej dorzucić cos do prania, jak sie zapomniało
      2) bęben trzymany jest na dwóch trzpieniach, wiec stabilniejszy.

Polecam pralki electrolux- mamy w rodzinie trzy i wszyscy sa zadowoleni z jakości prania.
      Moja ma juz prawie 9 lat i jak dotąd jest bezawaryjna.
      • aquella Re: A jaka pralka? 18.02.14, 16:33
        moja ma 14 lat - whirlpool - raz tylko blokada klapy nawaliła ale nic poza tym
    • thea19 Re: A jaka pralka? 18.02.14, 13:11
      frontowa bo zostaje duzy, uzytkowy blat i latwiej sie suszy beben. nie porownywalam ale na oko do ladowanych od gory mniej wsadu sie miesci?
      • aquella Re: A jaka pralka? 18.02.14, 16:38
        raczej na odwrót - to w tych frontowych wklęsłe okienko zabiera trochę przestrzeni bębna
        a pewnie nie różnią się ładownością - są mniej i bardziej ładowne w obydwu typach
    • blablanie Re: A jaka pralka? 18.02.14, 16:53
      Ja miałam lądowana od góry whirpool a teraz mam lądowana od przodu bosha z suszarka i wolę zdecydowanie tą drugą...zalety:łatwo umyć ten pojemnik na proszek,w tych ładowanych od góry dostęp jest fatalny...jest cichsza od mojej poprzedniej,na górze można coś postawić - też przebieram na niej dziecko po kąpieli big_grin, można też dorzucić pranie w trakcie,bo zwykle woda jest poniżej otworu załadunku,łatwiej się czyści. Ale kształtem bardziej w mojej łazience pasowała ta lądowana od góry,bo ta to jest taki klamot.
      Przy kupnie pralki ładowanej od góry koniecznie trzeba sprawdzić jak czyści się pojemnik na proszek i płyn do płukania,bo w większości jest brak dostępu,chyba tylko mastercook ma szersze wejście,ale i tak ciężko to ustrojstwo się czyści...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka