Dodaj do ulubionych

różowa zupka

19.02.14, 09:45
No to weszłyśmy w fazę "jestem różową księżniczką" i teraz mam problem, bo wszyscy wiedzą, że "różowe księżniczki" jedzą tylko "różowe zupki" smile

Jaka może być - oprócz pomidorowej - różowa zupka? No, powiedzmy, że pod różowy podejdzie czerwony, fioletowy, pomarańczowy ewentualnie?

Aha - "plastikowe" barwniki oczywiście nie wchodzą w grę big_grin
Obserwuj wątek
    • kietka Re: różowa zupka 19.02.14, 09:47
      wszelkie buraczkowe smile
      • kikimora78 Re: różowa zupka 19.02.14, 09:51
        O jaaaaaa! zapomniałam o burakach! A nawet mi się dzisiaj śniły big_grin
        Widać mój mózg nie radzi sobie z dotarciem do mnie "po świadomości" więc próbuje w "podświadomości" big_grin
    • afro.ninja Re: różowa zupka 19.02.14, 09:47
      Buraczana na smietanie.
      Owocowa.
    • wuika Re: różowa zupka 19.02.14, 09:49
      Zupka owocowa smile Niektórzy nie uważają jej za zupkę, ale niektórzy i owszem wink
      Czyli gęstszy kompot, albo zaciągnięty trochę kisielem, z makaronem albo ryżem.
    • lady-z-gaga Re: różowa zupka 19.02.14, 09:50
      zupka jarzynowa z odrobiną soku z buraczka wink
    • mala-mila Re: różowa zupka 19.02.14, 09:51
      ja tak offtopicowo ale czy to ty pisalas kiedys, ze chcesz zamowic gdzies tygodniowe obiady tzn. zakupy i przepisy?
      • kikimora78 Re: różowa zupka 19.02.14, 10:01
        Taaaa, ale na razie temat odłożony na później, ze względu na to, że panienka ma "zachcianki" (cały tydzień tylko parówki i papryka, albo wyłącznie-kukurydza-pod-każdą-postacią-i-w-każdej-formie-a-najchętniej-to-pop-corn, albo właśnie różowe zupki - tydzień temu musiały być zielone, to było dość łatwe, ale ewoluowała w rozwoju i teraz mają być różowe) więc i tak musiałabym dla niej robić coś innego. A tylko dla mnie i męża się nam nie chce, bo i tak jemy obiady w pracy, więc to miało być w sumie dla dziecka głównie.

Ale może kiedyś...
        • mala-mila Re: różowa zupka 19.02.14, 10:09
          ja wlasnie chce sprobowac z tymi obiadamismile

do kazdej zupy dodaj troche soku z buraka i bedzie rozowawink
          • kikimora78 Re: różowa zupka 19.02.14, 10:13
            nawet zielona? mam całą zamrażarkę zupy-kremu z brokółów, nagotowałam ostatnio dużo, bo chciała tylko zielone, i chciałam być sprytna. Jak dodam tych buraków do zielonej to zadziała, czy sraczkowata wyjdzie?
            • mala-mila Re: różowa zupka 19.02.14, 10:18
              oj jak do zielonej dodasz buraka to kupowato moze bycwink myslalam raczej o warzywnej, kalafiorowej, kukurydzianej a nawet rybnejsmile
            • asia_i_p Re: różowa zupka 19.02.14, 21:47
              Do zupy kremu z brokułów różowy makaron w kształcie kwiatuszków (wyrobu własnego, barwiony sokiem z buraka) i macie łąkę. Z zastrzeżeniem, że ja prędzej bym żabę połknęła niż tak się bawiła, ale ty zdaje się jesteś cierpliwsza.
        • kasnova Re: różowa zupka 19.02.14, 13:16
          Oj, zazdroszczę Ci, że Twoja córa ma zachcianki tylko co do koloru, w takie sposób można przemycić jej całkiem sporo zup.
          Mój syn toleruje każdą zupę, pod warunkiem, że jest to pieczarkowa z makaronem wink
    • morgen_stern Re: różowa zupka 19.02.14, 09:53
      Zainteresowałam się i znalazłam coś takiego:
      karmelowy.pl/rozowa-zupa-z-pieczona-cebula-i-brokulamipink-soup-with-roasted-onions-and-broccoli/
      www.doradcasmaku.pl/przepis/58450/rozowa-zupa-korzenna.html
    • rhaenyra Re: różowa zupka 19.02.14, 10:01
      buraczanatongue_out
      paprykowa
      zupy owocowe
      • kikimora78 Re: różowa zupka 19.02.14, 10:02
        paprykowa to dobry typ - bo ostatnio papryka też jest na topie, roboczo nazywana "afryką" (od słów piosenki), albo "eryką" (od imienia koleżanki), albo też "fifiką" (nie wiem od czego)
        • ichi51e Re: różowa zupka 19.02.14, 10:16
          Afryka-fryka-fifika - chyba jasne ;p
    • nangaparbat3 Re: różowa zupka 19.02.14, 10:05
      robię krem z marchewki z curry, świeżym startym ogorkiem i migdałami
      • goere Re: różowa zupka 20.02.14, 14:01
        można prosić o przepis? smile
    • ichi51e Re: różowa zupka 19.02.14, 10:13
      Barszcz ukrainski
    • naomi19 Re: różowa zupka 19.02.14, 10:18
      barszcz zabielany- do środka kupka z ziemniaczków, które mogą być zamkiem!
      albo ew. zupa owocowa np z truskawek, borówek, malin itp
    • jehanette Re: różowa zupka 19.02.14, 10:21
      Buraczkowa big_grin
      • azjaodkuchni Re: różowa zupka 19.02.14, 11:50
        Oto przepis na naturalny barwnik :

Wrzucasz dwa buraki do słoja ( musi by szklany) zasypujesz cukrem i za 3-4 h gdy buraki puszczą sok masz barwnik do zabarwienia każdej zupki. Barwnik możesz przechowywać w lodówce do tygodnia ( bez buraków w środku )
    • olena.s Re: różowa zupka 19.02.14, 11:58
      Dyniowa.
    • aka10 Re: różowa zupka 19.02.14, 11:59
      Bordowa marchew daje rozowa zupe,.
    • jak_matrioszka Re: różowa zupka 19.02.14, 12:00
      Dyniowa, ale po sezonie jest (sklepy w mojej okolicy przewiduja sprzedaz dyn wylacznie tuz przed haloween).
      Marchwiowa.
      Kalafiorowa i porowa mozna latwo podbarwic (wspomnianym burakiem).
    • melancho_lia Re: różowa zupka 19.02.14, 12:01
      Barszczyk
      chłodniki
      zupa owocowa (truskawki, maliny itp.)- wiem, ze nie sezon...
    • afro.ninja Re: różowa zupka 19.02.14, 14:50
      Znalezione przypadkiem. Nigdy nie jadlam, ciekawy jaki ma smak...
      mamdziecko.interia.pl/kuchnia-dla-malucha/dieta-bezglutenowa/news-zupa-z-kapusty-czerwonej,nId,1107269?parametr=dziecko_dol
    • lily-evans01 Re: różowa zupka 19.02.14, 18:15
      Owocowa - truskawka + jabłko i jakiś fikuśny makaron (np. taki disneyowski, w kształcie motyli).
      • guderianka Re: różowa zupka 19.02.14, 18:18
        barszcz ukraiński wink
        owocowa (z truskawek)
        • andaba Re: różowa zupka 19.02.14, 18:21
          Do każdej zupki można wkroić buraczka i będzie różowa.

Ale szczerze mówiąc nie ulegałabym takim fanaberiom, rozumiem różową zupkę dwa razy w tygodniu, ale nie wyłącznie.
          • jak_matrioszka Re: różowa zupka 19.02.14, 21:36
            Dlaczego? Uleganie takim "fanaberiom" jest szkodliwe? Moje zrozumienie tematu jest takie, ze dziecko je pokarmy z roznych grup, nie ogranicza specjalnie, jedynie kolor sobie upodobalo. Znam dzieci ktore jedza np. tylko slodkie - czyli takie z cukrem, a warzywa i owoce juz nie, i to uwazam za niebezpieczne, a nie rozowe zupki Wandy.
            • kikimora78 Re: różowa zupka 20.02.14, 08:55
              No bo je wszystko, np. w przedszkolu nie ma wyboru big_grin
              Ale jak się ją pytam - co zje i słyszę "różową zupkę" i mogę jej taką zrobić to nie widzę powodu, żeby na siłę, wśród jęków i stęków jej wpychać coś innego, jak różową zupkę wciągnie chętnie.

I tak jej przejdzie zaraz. Jak już pisałam - ostatnio była faza na zieloną zupkę i mam teraz pół zamrażki zielonej bo się nagle zmieniło na różową (no - wczoraj drugie pół zapełniłam zupką z buraka), także zaraz ją złapie coś innego i tyle...
    • moofka Re: różowa zupka 19.02.14, 18:33
      wlasnie podalam synu na kolacje kasze z sokiem malinowym
      robi sie piekny wzorek i na pewno jest rozowa ksiezniczkowa smile
    • elastini Re: różowa zupka 19.02.14, 18:37
      Ciekawe czy ugotujesz kota jak zostanie fanem mroku.
      • bei Re: różowa zupka 19.02.14, 21:16
        Każdą podbarwisz na różowo odrobiną soku z buraka.
    • aneta-skarpeta Re: różowa zupka 19.02.14, 21:19
      jedyna różową zupą jest barszcz ukraiński
    • morekac Re: różowa zupka 19.02.14, 21:23
      Bądź jak Bridget Jones - ugotuj pory z czerwonym sznurkiem...
      • kikimora78 Re: różowa zupka 20.02.14, 08:51
        No właśnie ta Bridget Jones mi przyszła do główy jak się zaczęłam zastanawiać co będzie, jak dostanie szału na niebieski - bo taki kolor zupki to chyba cięzko by było osiągnąć naturalnie big_grin
    • asia_i_p Re: różowa zupka 19.02.14, 21:45
      Barszczyk zabielony.
      Dodając soku z buraka możesz zrobić różowy makaronik i wtedy każda zupka będzie miała różowy element.
    • klubgogo Re: różowa zupka 19.02.14, 22:27
      Czerwony barszcz ze śmietanką, będzie różowiutki jak malina.
    • kikimora78 Re: różowa zupka 20.02.14, 08:51
      No to była wczoraj buraczana z ziemniakami - wtrąbiła trzy łychy wazowe big_grin
      A dziś rano pełnia szczęścia bo... siki były różowe big_grin No już chyba nie można być bardziej różową księżniczką jeśli się nawet sika na różowo big_grin - musiałam tylko uprzedzić w przedszkolu, żeby mi nie dzwonili zaraz, że dziecko ma krew w moczu i kupie i właśnie pogotowie wezwali big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka