Dodaj do ulubionych

parkujące auto ogranicza widoczność

20.02.14, 10:16
facet parkuje przed własnym domem, ale ogranicza widoczność (zarówno dla skręcających w prawo jak i lewo). Sytuacja dotyczy rozwidlenia ulic - jest możliwość albo jazdy w prawo albo w lewo.
Można to gdzieś zgłosić? Facet stoi tak codziennie. Kilka razy zostałam otrąbiona, bo komuś zajechałam, kilka razy widziałam, jak kogoś innego otrąbiono. Sytuacja niebezpieczna. Żeby widzieć, czy coś jedzie z lewej, trzeba by pewno wyjechać na środek pasa, więc tak czy siak komuś się zajedzie drogę. reguluje to jakiś przepis?
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 10:21
      tabakierka2 napisała:
      > facet parkuje przed własnym domem, ale ogranicza widoczność (zarówno dla skręca
      > jących w prawo jak i lewo). Sytuacja dotyczy rozwidlenia ulic - jest możliwość
      > albo jazdy w prawo albo w lewo.
      > Można to gdzieś zgłosić? Facet stoi tak codziennie. Kilka razy zostałam otrąbio
      > na, bo komuś zajechałam, kilka razy widziałam, jak kogoś innego otrąbiono. Sytu
      > acja niebezpieczna. Żeby widzieć, czy coś jedzie z lewej, trzeba by pewno wyjec
      > hać na środek pasa, więc tak czy siak komuś się zajedzie drogę. reguluje to jak
      > iś przepis?

kodeks-drogowy.org/ruch-drogowy/porzadek-i-bezpieczenstwo-ruchu-na-drogach/zatrzymanie-i-postoj
    • koronka2012 Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 10:21
      Naturalnie że jest przepis odnośnie minimalnej odległości od skrzyżowania, ograniczania widoczności itd.

Dzwoń - straż miejska/policja. Sama dzwonię w podobnej sprawie parę razy na tydzień - na pasie do skrętu w moją uliczkę parkują często furgonetki, całkowicie zasłaniając widoczność na drodze głównej.
      • nitka111 Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 10:35
        Polecam przygotowanie sobie odpowiednich przepisów, przed zadzwonieniem.

Kilka razy dzwoniłam na SM (blokowanie pasa ruchu), niestety panowie byli niereformowalni ( chyba do mandatu, bo mam wrażenie, że wcześniej były upomnienia), ja rozumiem - budowa - konieczność wyładowania, ale przyjeżdżało ich 5 - 6 i zastawiali 2\3 długości ulicy, w tym częściowo wyjazd z parkingu. Przy 3 interwencji usłyszałam od dyżurnego, że mają ważne OC i mogą tak stać, przyznaję, że na chwilę mnie zatkało, ale poprosiłam o przełączenie do przełożonego i podziękowałam za cenną lekcję big_grin, oświadczyłam, że w takim razie mając ważne OC mogę sobie stanąć w dowolnym miejscu na ulicy i nikt nie ma prawy dać mi mandatu - SM pojawiła się na miejscu po 5 minutach i auta zostały tym razem usunięte trwale.
        Okazało się, że mogą przyjeżdżać kolejno, a nie wszyscy naraz.
    • wuika Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 11:11
      Policja / straż miejska - to raz. Dwa - naklejeczki na szybę suspicious Ja sobie właśnie zakupiłam po kolejnym porannym przedzieraniu się bliźniaczym wózkiem po chaszczach, bo z jednej strony ulica, a z drugiej parkujące auto ze ślepym zapewne kierowcą. Zero litości dla buraków.
    • iwoniaw Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 11:27
      Jeżeli facet stoi za blisko przejścia dla pieszych/skrzyżowania - jak najbardziej SM.
      Może jeszcze masz szczęście i stoi na zakazie (w sensie osobnego znaku)?
      • tabakierka2 Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 11:32
        oj, nie wiemwink
    • lauren6 Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 11:43
      Chwila moment. To droga wewnętrzna, czy tak zwana strefa ruchu? Najpierw ustal status tej drogi, bo jeżeli nie ma znaczka "strefa ruchu" to straż miejska może kolesiowi zrobić okrągłe zero. W takiej sytuacji musisz zgłosić się do zarządcy budynku w tej sprawie. Tylko zarządca nieruchomości może wystąpić do urzędu o nadanie drodze osiedlowej statusu strefy ruchu. Trwa to jakiś czas, niestety. Dopiero po dopełnieniu formalności SM może interweniować.
      Na drodze osiedlowej koleś może parkować gdzie chce.
      • tabakierka2 Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 11:54
        To nie jest droga osiedlowa, normalna droga miejska. Facet parkuje równolegle do drogi, ale jednocześnie zasłania widoczność wyjeżdżającym w lewo lub w prawo.
        • annajustyna Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 12:24
          Czyli nie na swoim podjezdzie do garazu (piszesz, ze przed wlasnym domem), tylko stoi kolami na ulicy?
          • tabakierka2 Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 12:35
            annajustyna napisała:

> Czyli nie na swoim podjezdzie do garazu (piszesz, ze przed wlasnym domem), tylk
            > o stoi kolami na ulicy?

hmmm...stoi na pasie zieleni ( na poboczu drogi), między dwoma drzewami, równolegle do drogi, ale nie na drodze. Myślę, że na pewno nie zachowuje 10m od przejścia (które nota bene jest dodatkowym dystraktorem podczas wyjeżdżania, bo niedość, że nie widzisz, czy coś jedzie z lewej, to jeszcze musisz obczaić potencjalnych pieszych).
            • annajustyna Re: parkujące auto ogranicza widoczność 21.02.14, 20:01
              Jak na pasie zieleni, to mandat i tak jak ta lala...
    • princy-mincy Re: parkujące auto ogranicza widoczność 20.02.14, 12:52
      Straz miejska albo policja
      • corka.bossa Re: parkujące auto ogranicza widoczność 21.02.14, 20:08
        Nim zadzwonisz zacznij od tego-
        szok.in/przedmiot.php?id=235
        kiedyś znajoma wydrukowała,potem sama kupiłam smile
        miny szefa długo nie zapomnę jak go zobaczył !
        sorki bossie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka