Dodaj do ulubionych

UPA oczyma Ukraińców

25.02.14, 12:40
Poczytałam wstawki zbulwersowanych czarno-czerwoną flagą na Majdanie i się przeraziłam, zwłaszcza wnioskami, jakie zostały z tego wyciągnięte.

Zdziwi was zapewne, że przeciętny Ukrainiec nie ma pojęcia o rzezi wołyńskiej. Nie uczono nas tego w szkole, nie pisano w gazetach. Stepan Bandera za czasów ZSRR był bandytą, walczącym z bolszewikami, następnie został bohaterem, walczącym z faszystami i bolszewikami o wolność Ukrainy. Sprawa zabijania Polaków była dyskretnie przemilczana.

Powiewanie flagą nie oznacza: "Będziemy walczyć o wolność Ukrainy wszelkimi metodami, łącznie z zabijaniem mniejszości narodowych". Dla niektórych po prostu symbolizuje ruch oporu, nic więcej. Bez żadnej aluzji do Polaków, bez obaw.

Jeszcze jedno - skąd te histeryczne wnioski o nielubieniu Polaków na Ukrainie? Żyją sobie spokojnie, chodzą do polskich szkół, związki Polaków funkcjonują bez zakłóceń, tak samo jak kościoły. Księża radośnie jeżdżą mercedesami, niektórzy współżyją z ukraińskimi gosposiami, czyli pełna idylia.

Mam nadzieję, że spełniłam swoją dzisiejszą forumową misję - uspokoiłam tych, którzy się martwią losem krewnych zza wschodniej granicy i wytłumaczyłam skąd się bierze pozytywny stosunek do Bandery.
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 13:04
      goodnightmoon napisała:

> Żyją sobie spokojnie, chodzą do polskich szkół,

Przed rzezią wołyńską też żyli sobie spokojnie. A potem nierzadko byli mordowani przez własnych sąsiadów, z którymi wcześniej żyli całe lata w przyjaźni i bez konfliktów.
      • demonii.larua Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 13:43
        > Przed rzezią wołyńską też żyli sobie spokojnie. A potem nierzadko byli mordowan
        > i przez własnych sąsiadów, z którymi wcześniej żyli całe lata w przyjaźni i bez
        > konfliktów.

No dobrze, to historia. To się wydarzyło.
        A teraz pewnie tylko czekają, żeby zrobić to samo co?
        • attiya Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 13:45
          nie jestem wróżką ale wtedy, w latach powojennych też raczej nikt nie mówił, że Olek i Roman z sąsiedniego domu przyjdą i na żywca połamią ręce, rozetną brzuch ciężarnej sąsiadce i łopatą ubiją dzieci
          • nangaparbat3 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:54
            A nie nie, mowili.
            W czasach komuny czytywalam protokoly posiedzeń sejmu i senatu II RP. I czytalam wypowiedź konserwatywnego senatora (wydaje mi się, że to byl sam Tarnowski, ale glowy juz nie dam) mowiącego, że jeśli ustawa o reformie rolnej bedzie miala taki ksztalt jak proponowano, we wschodniej Galicji poleje się krew.
            Pamiętam też, że mama opowiadala mi, że tam gdzie mieszkala podczas wojny, w okolicach Tarnopola, UPA mordowala przede wszystkim "kolonistow", Polakow osiedlonych tam wlaśnie na podstawie reformy (jak sie domyślam), ludzi od dawna zasiedziałych zostawiając w spokoju. mama byla wtedy dzieckiem, wiec oczywiście nie mogę ręczyć, że ma rację.

A tu o reformie, z Wikipiki:
            Ustawa w sprawie reformy rolnej, prawnie rozpoczynająca proces reformy, została uchwalona w dniu 15 lipca 1920 r. (Dz.U. nr 70 poz. 462)[3] bez dyskusji.

Ustawa ta przewidywała:

parcelację całej ziemi państwowej oraz parcelację ziemi wykupowanej przez państwo od właścicieli ziemskich,
            parcelację dóbr kościelnych,
            odszkodowanie za wywłaszczone majątki w wysokości połowy ceny rynkowej,
            możliwość uzyskania kredytu na zakup ziemi w wysokości do 75% wartości parceli,
            przyznanie ziemi przede wszystkim bezrolnym i małorolnym, przy czym pierwszeństwo przysługiwało inwalidom wojennym i robotnikom rolnym,
            pozbawienie prawa do ziemi chłopów, którzy uchylali się od służby wojskowej i/lub brali udział w zajmowaniu siłą ziem folwarcznych.

Na jednogłośne uchwalenie ustawy o wykonaniu reformy rolnej główny wpływ miały: radykalizacja nastrojów chłopskich, załamanie frontu polskiego w wojnie 1920 r., chęć aktywizacji wsi po stronie niepodległej Polski oraz zadokumentowanie ludowego charakteru Rzeczypospolitej[4].
            • na_pustyni Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:36
              cos jest na rzeczy, bo moja rodzina nie ucierpiala, zyli tam od wiekow
          • madi138 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:53
            oj, ale cie kreca te makabryczne szczegoly co???
            powtorze argument, ktory padlj juz wieeelokrotnie- w calej naszej historii to my mordowalismy i nas mordowano. gdybysmy chcieli byc pamietliwi, to do nikogo juz bysmy sie nie odzywali.
    • solaris31 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 13:27
      ja mieszkam na pograniczu / co do którego ostatnio szef jednej z frakcji nacjonalistycznej powiedział, że jest rdzennie ukraińskie i trzeba, aby zostało zwrócone Ukrainie/, i na moim terenie Bandera kojarzy się jednoznacznie. może dlatego, że znam historię. może dlatego, że wielu moich krewnych zostało bestialsko wymordowanych pod Birczą i w innych miejscach tylko dlatego, że byli Polakami.

mnie też w szkole o Katyniu nie uczono, a jednak wiem to i tamto, i wiedziałam w czasach jeszcze stanu wojennego, kiedy byłam dzieckiem. żadno więc dla mnie tłumaczenie, że Ukraińcy o Banderze uczyli się tylko w jedną stronę. polska historia też nie jest bez skazy, a jednak uczyliśmy się i o Zaolziu i o paru innych sprawach, które bynajmniej Polaków w dobrym świetle nie stawiały. Ukraińcy powinni znać historię, wtedy przestaliby widziec w Banderze li tylko bohatera walczącego o niepodległość Ukrainy. znajomość historii nie boli.

zresztą, jak można wymagac od Polaków, aby zrozumieli fascynację Banderą, skoro już w dzisiejszych czasach został on okrzyknięty jako bohater narodu, przez litość nie wspomnę przez którego prezydenta? jak można stawiać pomniki Banderze na polskiej ziemi, w okolicach, gdzie bandy UPA wycinały w pień całe wsie?

mam tez rodzinę w Mościskach i we Lwowie, no i niestety, różnie to z tym lubieniem Polaków bywa.

nie oznacza to jednak, że mam negatywny stosunek do ludzi o pochodzeniu ukraińskim, wręcz przeciwnie, mam wielu bardzo dobrych znajomych, współpracuję ze środowiskiem na niwie kulturalno-społecznej i jest ok. oceniam ludzi nie przez pryzmat narodowości, ale przez to, kim są.

resumując - starych ran nie ma co rozgrzebywać - ale dotyczy to obu stron, ukraińskiej także.
      • wtopek Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 13:41
        my powoli dojrzewamy do wstydliwych kart naszej historii, trzeba im dać czas, aby dojrzeli i oni

postawą "pomożemy wam i będziemy was wspierać, ale pokajajcie się za Banderę", nic nie zwojujemy i nie chodzi tu o zapomnienie tego co się stało, weźmy przykład z naszych biskupów i roku '66
      • princess_yo_yo Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:15
        nie bardzo rozumiem wstawke o katyniu w tym wywodzie - jesli uczylas sie w szkole rosyjskiej ktora to mialoby to sens,
        w pl to bardzo niedawna tez tylko swiatle I martyrologicznie aprobowane fakty byly na topie, zadne tam mysmy przyszli zagrabili, tudziez palili I gwalcili, ogolnie co zlego to nie my. to akurat nie jest przytyk to polskiego postrzegania histrori - to jest przypadlosc ktora dopiero niedwno jest prostowana w wielu krajach. niemcy nie sa dobrym przykladem bo zachodnie niemcy to po wojnie mialy w szkolach specjalny 'naprostowujacy' program, I byla to aliancka inicjatywa.
        dla kontrastu, w takiej japoni, temat 2 wojny swiatowej jest traktowany zupelnie inaczej, zadnego stwierdzenia pt 'zrobilismy cos zlego I wstydliwego' albo nawet cos w ten desen nie uslyszysz.
        ale tez wyciaganie wnioskow o tym ze teraz przecietny japonczyk albo ukrainiec wyciagnie bagnet spod lozka I pojdzie patroszyc sasiadow jest dosc daleko idace.
        akurat pomoc finansowa dla ukrainy I zaprowadzenie tam w miare demokratycznych rzadow prawa to jest jedyny sposob zeby w dluzszym terminie wyeliminowac ekstremizm. ekonomiczne problemy I ekstremizm ida w parze vide niedawna recesja, to tak na marginesie do wczorajszych watkow gdzie ktos marudzil o miedzynarodowych zdradach I milosciach powolujac sie na romatycznie przekrzywione tlo histroczyne.
        • goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:34
          princess_yo_yo napisała:

> ale tez wyciaganie wnioskow o tym ze teraz przecietny japonczyk albo ukrainiec wyciagnie bagnet spod lozka I pojdzie patroszyc sasiadow jest dosc daleko idace.

Dziękuję, właśnie to chciałam powiedzieć.
        • solaris31 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 18:58
          > nie bardzo rozumiem wstawke o katyniu w tym wywodzie - jesli uczylas sie w szko
          > le rosyjskiej ktora to mialoby to sens,

uczyłam się w szkole za czasów PRL-u, w książce do historii napisali nam, że Katyń to Niemcy wink mimo to doskonale wiedziałam, że to nie Niemcy. historia to nie tylko szkoła, moi rodzice wiedzieli, że jest zafałszowana i dbali o to, żebyśmy znali prawdziwą historię. myślę, że nic by się nie stało, gdyby Ukraińcy niechlubną momentami prawde o własnej historii także znali. nie ma znaczenia, czy tego uczą w szkole czy nie. są inne źródła - moim byli rodzice.

ja jestem całym sercem za pełną demokracją na Ukrainie, wspieram przyjaciół pochodzenia ukraińskiego,duzo w pracy rozmawiamy, organizujemy nawet wspólnie koncert na rzecz pomocy Ukrainie, ale jako Polka mieszkająca na granicy niemalże wolałabym, aby ktoś na Majdanie odciął się od ekstremistów. a jak słyszę, niestety nie dość, że nikt sie nie odcina, to jeszcze słynny prawy sektor rośnie w siłę. i to mnie zwyczajnie , po ludzku , martwi. nawet Kliczko nie chce rozmawiać o prawym sektorze.

• goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:29
        solaris31 napisała:

> mnie też w szkole o Katyniu nie uczono, a jednak wiem to i tamto, i wiedziałam w czasach jeszcze stanu wojennego, kiedy byłam dzieckiem.

Tak samo z głodomorem na Ukrainie - też nas nie uczyli, a wszyscy wiedzieli. Bo o swoich krzywdach chętnie się dowiadujemy, przekazujemy następnym pokoleniom. Wstydliwych, trudnych aspektów staramy się uniknąć - ludzka rzecz.
        • aandzia43 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:40
          To oczywiste, że swoje krzywdy pamięta się lepiej smile
          Mam takie pytanie: jak wyglądała do pierestrojki i jak wygląda teraz pamięć o Wielkim Głodzie? Kogo się winiło przede wszystkim? Pytam, bo wiem, że ludzi można tak zmanipulować, że za swoje nieszczęścia zaczynają winić nie tych, co powinni. Ty zdaje się jesteś z zachodniej częsci Ukrainy? Tej nie objętej programowym zagłodzeniem.
          • goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:48
            Ja jestem z Kijowa, ale moi dziadkowie pochodzą z zachodniej Ukrainy i przeżyli głód.
            Żeby nie było - babcia była Polką.

Oficjalnym "winnym" przed perestrojką byli:
            - dla chłopów - wyższa potrzeba, należało oddać plony na potrzeby wojska, na sprzedaż (potrzeby industrializacji).
            - dla miejscowych - chłopi, bo im się pracować nie chce sad I to było perfidne sku****syństwo władzy, bo wsie były otoczone kordonami, jak się któremuś udało wyrwać do miasta w poszukiwaniu żywności, to był linczowany przez wściekłych mieszkańców.

Po pierestrojce - Stalin.
            • aandzia43 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:49
              A co sądził lud, którego przodkowie zaznali tej tragedii?
              • goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:56
                Nie wiem jak cały lud, ale pokrzywdzeni przekazywali potomkom, kto zabierał ostatnie ziarna pszenicy ze spiżarni i rozstrzeliwał całą rodzinę, jeśli ukrywała kilka jajek.
      • marychna31 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:50
        Polacy również maja na rekach krew ludzi mordowanych z powodów narodowościowych i czy to oznacza, że ty komukolwiek zagrażasz i możesz powtórzyć ten scenariusz?
    • attiya Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 13:38
      nie wiem za bardzo jak ci to wytłumaczyć ale....polacy, których owe bandy upa wymordowały, to przed tym faktem też sobie spokojnie żyły...
      • wtopek to jest dość ciekawe zjawisko 25.02.14, 14:12
        często spotykane wśród emigrantów, chodzi o rodzaj zazdrości, spotkałem się z tym jeszcze w latach 90-tych w Stanach

pokrótce chodzi o to, że paradoksalnie sporo osób z emigracji nie pochwalało utraty władzy przez komunistów i transformacji, wcześniej mogli względnie swobodnie jeździć do Polski balować do upadłego za 50 dolarów za drugie tyle obkupić się w Pewexie

nagle siła nabywcza dolara spadła, Polacy dostali paszporty, coraz więcej ludzi zaczynało zarabiać w miarę niezłe pieniądz, budować domy, czy kupować samochody, nie różniące się od tych emigranckich

no i mit lepszej kasty padł, bo piątką rzucona na tacę w kościele w czasie odwiedzin rodziny w Polsce, już nie dało się zaszpanować, a kontraktorka w Chicago przestała się jawić jako powód zazdrości i podziwu jesli chodzi o karierę zawodową, a wszystko to, bo padła komuna

trochę postaw w tym stylu wciąż widać na forum wink

a dla Ukrainy, dziś wciąż odciętej od Zachodu wizami i granicami, emigracja jawi się ziemią obiecaną znacznie bardziej niż nam, a wielu emigrantów może dzięki temu czuć się "lepszymi" niż rodacy w kraju...no bo stać ich na wyslanie dzieci na studia w Mińsku....
    • 3eneduerabe Oczami Ukrainy 25.02.14, 13:45
      Tak się składa, że dzisiaj rozmawiałam z ukrainką. I ona akurat uważa zamieszki na majdanie za huliganstwo i dziwi sie dlaczego polacy to wspieraja. Pytalam o zarobki faktycznie jakby przyszlo nam sie tutaj wyzywic za te zarobki byloby ciezko, jednakze ona mowi ze jej sie na ukrainie zyje dobrze, ze z tymi zarobkami nie miala problemu wysłać córkę na studia do Mińska. To jest zupełnie inny przelicznik pieniezny niz u nas. I nie chce do uni europejskiej woli zeby ukraina nadal trzymała się z rosja, bo dla u unii nic nie znaczy. Co wiecej mowila, ze wiekszosc ukrainy tak wlasnie mysli jak ona.
      Czyli jednoznacznie myślą tak- na majdanie jest motłoch, którego nieznani przywódcy zostali opłaceni przez stany zjednoczone alby wprowadzić te zamieszki i nie chodzi im wcale o dobro Ukrainy, tylko o osłabienie pozycji Rosji. Rozerwnie sojuszu rosyjsko- ukrainskiego to gra czysto polityczna i maczaja w tym palce sluzby ktore oplacja tym na majdanie bron, dostarczaja zywnosci, placa i robia to nie dla dobra ukrainy tylko wlasnie dla dobr kraju za atlantykiem.
      • ichi51e Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 13:47
        Bardzo zalezy o ktorej czesci Ukrainy mowimy niestety
      • 3eneduerabe Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 13:47
        To nie na temat upa ale na temat ogolnych zamieszek na majdanie, wlasnie tak to widza ukraicny jak wyzej przedstawilam.
        • wtopek Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 13:56
          widocznie "rozmawiałaś" z resortówką która tez się załapała na zmywak ja ty

zwykli Ukraińcy zabiliby cię śmiechem, czytając brednie jakie piszesz o ich miłości do Rosji i reżimu Januka big_grin
          • 3eneduerabe Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 14:04
            Dla mnie to nie ujma pracować na zmywaku ale nie pracuję w taki sposób. Nie rozumiem tez tego ataku na moją osobę. Poczytać rownież można ukrainskie fora.
            • 3eneduerabe Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 14:06
              Nie tylko zresztą ukrainskie ale emigrantów ukrainskich. Nie wszyscy popierają majdan, a wrecz mniejszy procent ludnosc, tylko w polskich mediach tak ten obraz jest przedstawiany.
              • misterni Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 14:37
                Nie wszyscy popierają
                majdan, a wrecz mniejszy procent ludnosc

Wiadomo, że nie wszyscy, ale podaj podstawę dlaczego twierdzisz, że wręcz mniejszy procent ludności popiera Majdan?
              • bi_scotti Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 15:32
                3eneduerabe napisała:

> Nie tylko zresztą ukrainskie ale emigrantów ukrainskich. Nie wszyscy popierają
                > majdan, a wrecz mniejszy procent ludnosc, tylko w polskich mediach tak ten obra
                > z jest przedstawiany.

Ale emigranci ukrainscy gdzie? Bo np. Ukrainian-Canadians jak najbardziej "popieraja" Majdan (coz za dziwaczna konstrukcja jezykowa), niektorzy wrecz polecieli do Kijowa w ostatnich miesiacach zeby w demostracjach uczestniczyc. Co czlowiek to decyzja.
        • princess_yo_yo Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 13:57
          tak jak to przedstawilas powyzej widzi to konkretna ukrainka ktora ci to zrelacjonowala
        • misterni Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 13:59
          Na pewno większość Ukraińców tak nie myśli. Twoja znajoma Ukrainka pewnie pochodzi ze wschodu kraju, stąd ta sowiecka służalczość.
          • 3eneduerabe Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 14:03
            No przekonamy się z biegiem czasu kto miał rację.
          • kota_marcowa Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 14:08
            > Na pewno większość Ukraińców tak nie myśli.

No nie wiem. Jakoś mieli juz swoją pomarańczową rewolucję i co? I z powrotem wybrali Janukowycza.
          • nanuk24 Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 17:09
            Ja tu musze naprostowac jedna kwestie(mez mnie poprosil twierdzac, ze wprowadzilam ludzi w blad), wiec naprawiam.
            Otoz wschod Ukrainy(znaczy moj maz i jego rodzinawink) nie popiera Janukowycza, nie popiera takze Tymoszenko i chcieliby byc niezalezni od Rosji, aczkolwiek nie rekami narodowcow. Wschod orientuje sie, kto to Bendera i o ile kojarze, to czesc wschodnia zaprotestowala przeciw robienia z niego bohatera narodowego.
      • mid.week Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 13:55
        W PL też byli tacy co lubili PZPR i Jaruzelskiego.
      • goodnightmoon Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 14:40
        3eneduerabe napisała:

> Pytalam o zarobki ... ona mowi ze jej sie na ukrainie zyje dobrze, ze z tymi zarobkam i nie miala problemu wysłać córkę na studia do Mińska.

Jeśli twoja znajoma Ukrainka ma np. męża łapówkarza, albo kogoś kto pracuje za granicą i wysyła jej pieniądze, to rzeczywiście, może żyć dobrze i nawet wysłać córke na studia do Mińska.

> To jest zupełnie inny przelicznik pieniezny niz u nas.

A na czym polega ten "inny przelicznik"??? Bo zarabiają dużo mniej niż w Polsce, a ceny mają takie same lub wyższe. A nie, przepraszam, chleb jest troche tańszy i przejazd komunikacją miejską. Mięso, sery, owoce, warzywa, pampersy - droższe.
        • misterni Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 14:45
          goodnightmoon napisała:

A na czym polega ten "inny przelicznik"??? Bo zarabiają dużo mniej niż w Polsce, a ceny mają takie same lub wyższe. A nie, przepraszam, chleb jest troche tańszy i przejazd komunikacją miejską. Mięso, sery, owoce, warzywa, pampersy - drożze.

Dokładnie. Mąż ma w pracy kolegę Ukrainy i ten co miesiąc przed wyjazdem do domu kupuje zapas pampersów i mleka w proszku dla wnuka. Oprócz tego proszki, środki czystości do domu, ser żółty na kilogramy itp.
      • sanciasancia Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 16:27
        > Pytalam o
        > zarobki faktycznie jakby przyszlo nam sie tutaj wyzywic za te zarobki byloby c
        > iezko, jednakze ona mowi ze jej sie na ukrainie zyje dobrze, ze z tymi zarobkam
        > i nie miala problemu wysłać córkę na studia do Mińska. To jest zupełnie inny pr
        > zelicznik pieniezny niz u nas.
        Skoro na Ukrainie jest tak dobrze i bogato, dlaczego taka rzesza wykształconych Ukrainek i Ukraińców przyjeżdża do Polski, żeby wykonywać ciężkie, nieprzyjemne prace poniżej swoich możliwości i aspiracji (i do tego na czarno)?
      • incubus_1 Re: Oczami Ukrainy 25.02.14, 17:26
        Tak się składa, że mam rodzinę na Ukrainie oraz znam sporo Ukraińców w Polsce i oni absolutnie nie potwierdzają tego, co mówi Twoja znajoma. Ludzie żyją na granicy nędzy, kupują mięso od święta, bo ich nie stać, służba zdrowia leży, bez łapówek i płacenia za szpital i leki możesz zdechnąć pod płotem. Może rozmawiałaś z kimś z "kręgu władzy"?
    • menodo Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:04
      Mam nadzieję, że spełniłam swoją dzisiejszą forumową misję - uspokoiłam tych, k
      > tórzy się martwią losem krewnych zza wschodniej granicy i wytłumaczyłam skąd si
      > ę bierze pozytywny stosunek do Bandery."

Bardzo głupi jest twój post.
      Wzbudza agresję i niechęć do dzielnego ludu ukraińskiego - nawet wśród tych, którzy - jak ja na przykład - nie mają żadnych uprzedzeń wobec Ukraińców i bardzo ich wspierają.

• goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:23
        menodo napisała:

> Wzbudza agresję i niechęć do dzielnego ludu ukraińskiego

A co dokładnie wzbudza twoją agresję - stwierdzenie, że Ukraińcy lubią Polaków czy to, że nie wszyscy wiedzą o zbrodniach UPA?
        • menodo Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:36
          Ton twoich wypowiedzi.
          Szkodzi interesom Ukrainy w Polsce.

• misterni Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:40
            No proszę, kompetencje duszyczek na forum się poszerzają, teraz będą oceniać na postawie wyimaginowanego "tonu" wypowiedzi. big_grin

Misterni
          • aandzia43 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:42
            Pogięło cię, Menodo?
            • marychna31 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:55
              Tez uważam, ze to świetny, wiele wnoszący post. Nic nie widze w nim agresywnego.
          • goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:51
            menodo napisała:

> Ton twoich wypowiedzi. Szkodzi interesom Ukrainy w Polsce.

O ludu!!! Jakby interesy Ukrainy w Polsce zostały naruszone (odpukać!!!!) to będziesz mogła wskazać winnego suspicious
            • menodo Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:42
              Nie, no żenada - mam fajnych przyjaciół Ukraińców i w Polsce, i na Ukrainie, przekazałam sporą sumę na pomoc temu krajowi.

Na szczęście, wśród znanych mi Ukraińców nie ma osób zbliżonych do poziomu twojej mentalności, ale jeśli naprawdę czujesz się typową Ukrainka - rzeczywiście szkoda mojej kasy sad

Ale może to jakaś ruska prowokacja? big_grin
              • goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:54
                menodo napisała:

> Na szczęście, wśród znanych mi Ukraińców nie ma osób zbliżonych do poziomu twojej mentalności, ale jeśli naprawdę czujesz się typową Ukrainka - rzeczywiście szkoda mojej kasy sad

Uspokoję Cię - jestem w 3/4 Polką, stąd pewnie ta niedobra mentalność wink

> Ale może to jakaś ruska prowokacja? big_grin

Hmmmm ... może amerykańska? Jak ten cały Majdan, wg co niektórych suspicious
                • totorotot Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 21:59
                  >
                  > Uspokoję Cię - jestem w 3/4
                  Polką, stąd pewnie ta niedobra
                  mentalność wink
                  >

No proszę.

• mid.week Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:54
                cytując Ukraińskiego klasyka - wyszła z Ciebie polska żółć
                • menodo Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 16:03
                  Przykre, ale w tym wątku dowiedziałam się - za co można nie lubić Ukraińców sad

Szkoda, że nie tydzień temu, bo miałabym więcej kasy na wakacyjne pierdółki.

• mid.week Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 16:10
                    Każdy sobie wyniesie wedle siebie.
                  • goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 16:27
                    menodo napisała:

> Przykre, ale w tym wątku dowiedziałam się - za co można nie lubić Ukraińców sad

Oświeć nas.

> Szkoda, że nie tydzień temu, bo miałabym więcej kasy na wakacyjne pierdółki.

Nie ma to jak pomóc komuś, pochwalić się na forum a potem żałować.
                    • menodo Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 16:47
                      Nadal mam nadzieję, że to ruska prowokacja smile

• x.i.007 Re: UPA oczyma Ukraińców 26.02.14, 17:31
                    > Szkoda, że nie tydzień temu, bo miałabym więcej kasy na wakacyjne pierdółki.
                    >

Słabe, bardzo słabe
      • kawka74 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 14:56
        Naprawdę wyciągnęłaś taki wniosek?
        Ja czytam, czytam i czytam - i za cholerę nie widzę niczego, co mogłoby podsycać agresję i wzbudzać niechęć do Ukraińców.
        • sanciasancia Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 16:31
          men(o)do ma potrzebę wsadzenia kija w mrowisko.
          • menodo Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 17:06
            s(ra)nciasancia napisała:

men(o)do ma potrzebę wsadzenia kija w mrowisko."

W jakie mrowisko?
            Mam przodków zmasakrowanych Wołyniu, ale też od od zawsze byłam wychowywana w duchu polsko-ukraińskiego porozumienia. Może dlatego jestem wyczulona na manipulację - i z polskiej, i z ukraińskiej strony.
            • sanciasancia Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 17:09
              To wyłuszcz nam gdzie ta manipulacja.
              • menodo Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 19:15
                Po co, żeby nakręcać wątek na 1000 postów?
                • sanciasancia Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 21:11
                  > Po co, żeby nakręcać wątek na 1000 postów?
                  Na razie właśnie to robisz swoimi aluzjami.
                  Wywal kawę na ławę.
    • nangaparbat3 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:21
      CO TO JEST??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • na_pustyni Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:35
      mojej rodzinie sasiadka Ukrainka ratowala zycie ostrzegajac przed pogromami
      moi Dziadkowie bardzo dobrze wspominali przedwojenne czasy - obok siebie w zgodzie zyli Polacy, Ukraincy, Niemcy i Zydzi
      • sanciasancia Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 16:30
        > mojej rodzinie sasiadka Ukrainka ratowala zycie ostrzegajac przed pogromami
        Mojej też.
        Dla mnie to jest pewien wybór albo skupiam się na tym, że bandy UPA chciały zamordować mi dziadka albo na tym, że sąsiedzi i koledzy ze wsi kilkukrotnie uratowali mu życie.
        • na_pustyni Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 17:08
          Współczuję potomkom ofiar, ale nie winię na za to potomków sprawców. Wiesz co jest zabawne, że prezentując tę postawę (także na tym forum) bywałam nazywana banderowcem, a znów kiedy indziej komunistką przez różnej maści oszołomów.
          • sanciasancia Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 21:12
            > Wiesz co j
            > est zabawne, że prezentując tę postawę (także na tym forum) bywałam nazywana ba
            > nderowcem, a znów kiedy indziej komunistką przez różnej maści oszołomów.
            Bo każdy porządny genetyczny patriota pielęgnuje krzywdy swojego narodu ile wlezie, żeby mieć poczucie wyższości moralnej.
    • ewa_mama_jasia Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:40
      Zdziwi was zapewne, że przeciętny Ukrainiec nie ma pojęcia o rzezi wołyńskiej.
      > Nie uczono nas tego w szkole, nie pisano w gazetach. Stepan Bandera za czasów Z
      > SRR był bandytą, walczącym z bolszewikami, następnie został bohaterem, walczący
      > m z faszystami i bolszewikami o wolność Ukrainy. Sprawa zabijania Polaków była
      > dyskretnie przemilczana.

I naprawdę w rodzinach ukraińsakich nie ma dziadków, babć, którzy pamiętaja II wojnę światową? I okres po niej? Bo wiesz, pomijając już "Ślady rysich pazurów", które może być fikcją, opowieści ludzi którzy cudem przeżyli pogromy ukraińskich band i śnią im sie one do tej pory, istnieją w polskich rodzinach.
      Ale masz rację, żaden dziadek nie opowie wnukom, że odrabywał siekierą dłonie polskim chłopom czy gwałcił polskie kobiety.
      • nangaparbat3 Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:44
        Masz to samo co w Jedwabnem, ten sam mechanizm, dotyczy duzo większej liczby osob i zdarzeń, to prawda, ale rożnicy jakościowej nie ma.
      • bi_scotti Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:45
        Naprawde chcecie wyciagac cala bolesna historie polsko-ukrainska? Nikt nie ma czystych rak. Jak to miedzy sasiadami, eh uncertain
        pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_%E2%80%9EWis%C5%82a%E2%80%9D
        • ewa_mama_jasia Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:58
          Zgadza się. Historia była okrutna. Bo czasy sprzyjały polaryzacji charakteru. I albo była wielka podłość, albo wielkie bohaterstwo. Z różnych stron. Dlatego ja w ogóle jestem zwolenniczką zostawienia historii historykom a budowania dnia dzisiejszego.
          Z tym, że w rodzinach takie historie są przekazywane. Jednostkowe, bardzo emocjonalne, ale są. I niepotrzebnie budzą duchy przeszłości.
          Już kiedyś pisałam, że znajomy wychowany w środowisku Ukraińców przesiedlonych podczas akcji Wisła opowiadał, ze nauczycielka w latach 80tych nie przerabiała z dziecmi "Śladów rysich pazurów", jako ze i ona, i dzieci miały w rodzinie przekazy o zupełnie innym wydźwięku.
          Problem tylko w tym, że ludzkość (en masse) niczego się nie uczy na doświadczeniach historii.
      • goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 15:49
        ewa_mama_jasia napisała:

> Ale masz rację, żaden dziadek nie opowie wnukom, że odrabywał siekierą dłonie polskim chłopom czy gwałcił polskie kobiety.

Otóż to.
        Nie zapominaj o jeszcze jednej sprawie - większość tych dziadków została wyrżnięta przez bolszewików. Przecież byli bandytami, walczącymi z władzą sowiecką. Więc później to już nie miał kto opowiadać.
        • ywwy Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 17:14
          Armia Powstańcza jest dla niektórych Ukraińców świętością, Wołyń to hańbiący ją wojenny epizod.
          Niestety, powojenna komunistyczna historia próbowała zatuszować zbrodnie wołyńskie, był zakaz wspominania o tym, starano się okrutne wydażenia wymazać.
          Pamiętajcie, że Zbrodnie były po obu stronach, Polacy nigdy tylko sobie spokojnie nie żyli!
          Moja rodzina także podczas II Wojny Światowej ucierpiała okrutnie z rąk AK ale rozumiem trudny okres wojny, nie pielęgnujemy nienawiści do Polaków, wprost przeciwnie- kochamy nawet niektórych smile
          Żołnierze Ukraińskiej Armii Powstańczej w swojej ojczyźnie to tacy Wyklęci. Byli prześladowani wraz z całym narodem Ukraińskim po wojnie również w PRL.
          Ja osobiście jestem podbudowana postawą Ukraińców i ich sympatią dla Polaków. A Polskę uważam za wspaniały i tolerancyjny kraj!
          • latarnia_umarlych Re: UPA oczyma Ukraińców 26.02.14, 14:02
            > Pamiętajcie, że Zbrodnie były po obu stronach, Polacy nigdy tylko sobie spokojn
            > ie nie żyli!
            > Moja rodzina także podczas II Wojny Światowej ucierpiała okrutnie z rąk AK ale
            > rozumiem trudny okres wojny, nie pielęgnujemy nienawiści do Polaków, wprost pr
            > zeciwnie- kochamy nawet niektórych smile

Myślę, że trafiłaś w sedno.
            • lauren6 Re: UPA oczyma Ukraińców 26.02.14, 14:37
              Skoro już uderzyłyście w ten patos to proszę, podzielcie się ze wszystkimi informacją kiedy to naród polski dopuścił się na narodzie ukraińskim ludobójstwa na taką skalę, jaką była rzeź wołyńska? Może najpierw sprawdźcie sobie definicję ludobójstwa i zastanówcie się nad odpowiedzią, czy kiedykolwiek doszło do tego rodzaju zbrodni na Ukraińcach, zamieszkałych na ziemiach polskich. Świat nie jest czarno biały, a ludobójstwo, chęć wybicia w pień całego narodu zamieszkującego jakiś teren, to jest najgorsza zbrodnia jaką sobie można wyobrazić.

I nie, nie twierdzę, że Polacy w tym wszystkim są niewinni jak lelije. Ale to nie my wyciągamy teraz rękę po pieniądze ukraińskie.

Niektórzy mogli zapomnieć o zbrodniach UPA, może i lepiej dla nich. Inni nie mają krótkiej pamięci i absolutnie nie ma co się dziwić, że brzydzą się propozycjami pomocy finansowej dla ludzi, którzy wieszają czarno czerwone flagi na Majdanie.
              • joa66 off topic 26.02.14, 14:43
                Na co konkretnie zbierane są teraz pieniądze? ( nie mam na myśli ewentualnych pomocy rządowych)
                • goodnightmoon Re: off topic 26.02.14, 15:59
                  joa66 napisała:

> Na co konkretnie zbierane są teraz pieniądze? (nie mam na myśli ewentualnych pomocy rządowych)

Na pomoc rodzinom ofiar i leczenie rannych.
                  • joa66 Re: off topic 26.02.14, 16:11
                    Przepraszam, że się dopytuję, ale chcialabym być pewna - czy to jest rodzaj pomocy, którą Polska otrzymywała w stanie wojennym czy raczej taka jakiej potrzebuje Syria?

Moje pytanie nie służy ocenie jakiejkolwiek pomocy, tylko sprecyzowaniu czego konkretnie brakuje/potrzeba.
                    • goodnightmoon Re: off topic 26.02.14, 16:42
                      Myślę, że takiej jak Syria.

Ale co masz na myśli, pisząc "zbierane pieniądze"? Bo jeśli są jakieś akcje w Polsce, to nie wiem, pewnie organizator określa cel. Ale np. na Facebook jest już pełno próśb o wsparcie rodzin i rannych:
                      www.facebook.com/nebesnasotnya.com.ua
                      • joa66 Re: off topic 26.02.14, 17:03
                        Czytałam m.in. o Caritasie. I ciekawią mnie konkrety. Piszesz, że raczej takiej jak Syria. Czy na Ukrainie ludzie też uciekają z domów, idą setki kilometrów o obozów dla uchodźców?

Czego KONKRETNIE potrzeba teraz Ukrainie - mam na myśli bezpośrednie skutki demonstracji i tragedii na Majdanie, nie bo pomoc taka jak np Caritasu nie poprawi sytuacji gospodarczej na Ukrainie i codziennego życia jej obywateli.
                      • myfaith Re: off topic 26.02.14, 17:16
                        Przeczytałam sobie kilka historii z podlinkowanej strony (Sinienko Sergij - ojciec 4 dzieci w tym 3 miesięcznych bliźniąt,Witalij Kocuba - ojciec dwójki dzieci w opiece nad którymi pomagała ciotka bo żona pojechała do Polski na zarobek - jeśli to wszystko dobrze zrozumiałam)

Wstrząsające, to byli zwykli ludzie. Naprawdę życzę Ukraińcom aby udało sie im pociągnąć do odpowiedzialności ludzi którzy wystąpili przeciw swoim.
    • totorotot Re: UPA oczyma Ukraińców 25.02.14, 21:48
      No spelnilas swoją misję, takim tonem to napisałaś, że po prostu od dzisiaj uwielbiam Ukraińców.

A nie ma tam u Was jakichś ukraińskich forów? Na pewno na nich nikt nie zacznie wypominać upa, bo o czym nie wiemy, tego nie było.
      • goodnightmoon Re: UPA oczyma Ukraińców 26.02.14, 13:17
        totorotot napisała:

> No spelnilas swoją misję, takim tonem to napisałaś, że po prostu od dzisiaj uwielbiam Ukraińców.

Po pierwsze, intencją mojego wątku wcale nie było to, żeby ktoś polubił Ukraińców. Po drugie, kogo konkretnie przestałaś lubieć? Nie rozumiem miłości do narodu, uważam to za wręcz niebezpieczne czasem. Ludzi należy kochać, bez względu na narodowość a uzależniając uczucia od tego, jakimi oni są.

> A nie ma tam u Was jakichś ukraińskich forów? Na pewno na nich nikt nie zacznie wypominać upa, bo o czym nie wiemy, tego nie było.

A czy ja na tym forum bronię UPA???
    • guderianka Re: UPA oczyma Ukraińców 26.02.14, 16:44
      mój dziadek z rodziną musieli uciekać przed UPA zostawiając cały swój dobytek a ratując życie- mieszkali w Wołczkowie
    • goodnightmoon Ciekawy artykuł o bohaterach narodowych 02.03.14, 23:40
      Co prawda, z punktu widzenia Rosji, ale dobrze obrazujący różnice w odbiorze.
      Kto zna j.rosyjski - polecam:
      kavpolit.com/blogs/shevchenkomax/1104/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka