Dodaj do ulubionych

A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy?

25.02.14, 14:24
Onet to generalnie dno muł i wodorosty, ale ten artykuł jest ciekawy, dobrze pokazuje różne punty widzenia.

biznes.onet.pl/ile-to-dla-mnie-duzo-pieniedzy,18563,5604888,1,news-detal
A dla was emamy? Ile to dużo pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • a1ma Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 14:27
      Majątek Janukowycza, szacowany na 17 MILIARDÓW $ to jest dla mnie dużo pieniędzy. Niewyobrażalne dużo nawet big_grin
      • wtopek OJP... 25.02.14, 14:37
        17 miliardów przekazał Ukrainie w Formie pomocy i kredytów MFW

wartośc majątku Janukowycza szacuje się na 2-3 miliardy

a podobno wszystkie tu inteligentne i wykształcone big_grin
        • a1ma Re: OJP... 25.02.14, 14:46
          No mówiłam, ze to kwota, której moj rozum nie obejmuje wink
          Ogarniam sumy tak do miliarda, wyżej to czysta teoria.
    • ichi51e Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 14:29
      "Bogacze powinni się dzielić z nami, skoro mają tak dużo. Ja bym się podzielił."
      • ichi51e Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 14:30
        " Dużo pieniędzy to dla mnie 10 tys. zł, tyle co zarabiają prezesi banków i politycy." Prezes bph kilka lat temu 6mln bonusa zgarnal... uncertain
      • mx3_sp np. 300 zł za torebkę 25.02.14, 14:31
        zwykłą
    • morgen_stern Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 14:32
      Dwa dni przed wypłatą nawet stówa to dla mnie dużo pieniędzy tongue_out
    • aquella Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 14:36
      300zł w portfelu, 5000zł na koncie - to jest obecnie dla mnie dużo
    • jak_matrioszka Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 14:37
      Duzo pieniedzy to np. 26zl za bilet do kina, albo 50tys. PLN miesiecznie na reke.
      • mx3_sp Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 14:38
        o tak i jeszcze 40 zł za ksiązkę powieść
        • ichi51e Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 17:39
          I 100 za spodenki dzieciece uncertain
    • shumi-mi-las Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 14:38
      Duuuuuuuzosmile
    • feel_good_inc Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 14:42
      amy.28 napisała:
      > Onet to generalnie dno muł i wodorosty, ale ten artykuł jest ciekawy, dobrze po
      > kazuje różne punty widzenia.

No niestety jak to na onecie.
      Choć rozczulająca jest pani studentka z Wrocławia, która jest bardzo zdziwiona, że nie posiadając jakiegokolwiek doświadczenia w zawodzie poza zmywaniem garów nie dostaje na starcie propozycji pracy za 3,5k+ brutto. No ale jej chłopak zarabia 15k, więc może dalej "szukać pracy" i wydawać rentę po tatusiu na waciki.
      • kai_30 Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 17:28
        O ile w przypadku innych osób onetowi udało się zachować jako-takie realia, o tyle przy pani studentce popłynęli - skoro przeprowadziła się do Warszawy PO studiach, to NIE DYSPONOWAŁA już rentą po ojcu.
    • drosetka Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 15:08
      miesięcznie na życie i spłatę zobowiązań które bym wzieła skoro miałabym taką kwotę? to byłoby z 10 tys. ale to jest tak- im się ma więcej, tym więcej jest potzreb itd więc pewnie mając te 10tys okazałoby się że ledwo starcza do pierwszegobig_grin póki co nie narzekam
    • echtom Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 17:17
      "Dużo pieniędzy" to byłby dla mnie dochód 10 tys. PLN miesięcznie - żeby swobodnie wydawać i jeszcze coś odłożyć. Na zabezpieczenie finansowe do końca życia wystarczyłyby mi 3-4 miliony.
    • stara-a-naiwna Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 17:38
      Dużo pieniędzy?
      Jest pojęciem względnym - coś kosztuje dużo jeśli nie jest warte swojej ceny (czyli w polsce dużo rzeczy kosztuje dużo) wink

A duże zarobki?
      Powyżej 15tyś zł/ mc

Obecnie zarabiam w głównej pracy 1420zł netto + dochody z pracy dodatkowej około 1000zł + 1000zł z wynajmu mieszkania
    • klubgogo Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 17:48
      Myślę, że 10 tys. na 3-osobową rodzinę byłoby ok, więc 20 tys. to już dla mnie dużo, to już szansa na odłożenie na wakacje na wspomnianym w artykule Mauritiusie, a nie w Hiszpanii, lekcje konne, szermierka i tenis dla dziecka, a nie tylko balet.
    • peggy_su Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 17:49
      Dużo to powyżej 20 tys miesięcznie. Ale już powyżej 10 tys to wystarczająco dużo wink
    • neffi79 Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 17:51
      dużo na koncie to dla mnie 5 milionów, duzo na samochód to 800 tysięcy, dużo w kieszeni na zakupy 30 tysięcy, duzo na pomadkę to 400zł.
      o to chodziło?suspicious
      • neffi79 Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 17:56
        ojoj 4 tys za tą pomadkę a nie 400zł. 4 tys to duzo za dużo chociaż są pomadki za 150 tysięcywink
    • mamma_2012 Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 17:59
      Po przekroczeniu każdego progu pojawiają się nowe marzenia, więc to taka droga bez końca.
      Dla mnie naprawdę dużo to tyle, że do końca życia mogę sobie podróżować, a na miejscu żyć dostatnio pracując dla satysfakcji, a nie dla pieniędzy nie martwiąc się o ceny. Plus zapewnienie dzieciakom edukacji na najwyższym poziomie, w miejscu, które sobie wymarzą plus dla każdego z nich wygodne miejsce do mieszkania na start.
      Czyli jakby nie patrzeć wychodzą siedmio, ośmiocyfrowe kwotyuncertain
      Ale i tak nie narzekam, jeśli uda mi się utrzymać dotychczasowy poziom przez resztę życia, uznam, że jest dobrze, jeśli go podniosę będę szczęśliwsza (bo spokojniejsza) i dumna z siebie.
      • echtom Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 18:52
        > Po przekroczeniu każdego progu pojawiają się nowe marzenia, więc to taka droga bez końca.

Nie wiem, czy zawsze. Ja jestem już dość duża, by znać siebie i umieć przewidzieć swoje reakcje w niektórych sytuacjach. Gdybym nagle weszła w posiadanie dużych pieniędzy, tylko nieznacznie bym zmodyfikowała swój styl życia i strukturę wydatków. Czułabym natomiast ogromny komfort psychiczny, że mam zabezpieczenie finansowe na wypadek utraty pracy czy innego zdarzenia losowego.
    • zazou1980 Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 18:22
      4 mln, tak żeby spokojnie żyć z odsetek bankowych i niczego sobie nie odmawiać...
    • koronka2012 Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 18:33
      Dużo to dla mnie tyle, żeby żyć wygodnie z odsetek z kapitału nie martwiąc się o etat i emeryturę.
    • eliszka25 Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 19:10
      tak naprawde duzo pieniedzy, to tyle, zebym do konca zycia nie musiala sie o nic martwic i zyc z odsetek bankowych wink

a tak bardziej realistycznie duzo pieniedzy, to dla mnie jakies 2 mln frankow szwajcarskich. moglibysmy kupic sobie ladny domek z ogrodem wiekszym niz balkon big_grin za gotowke, dokupic do niego fajne meble i jeszcze odlozyc troche na czarna godzine. na polskie realia milion zlotych bylby mniej wiecej odpowiednikiem.

nie, nie obracam takimi kwotami, ale pomarzyc mozna wink
    • dantonka Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 19:16
      Rozmowy na temat pieniędzy doprowadzają mnie do płaczu/wściekłości i różnych strasznych rzeczy, więc idę stąd smile
    • mid.week Re: A dla was emamy? Ile to jest dużo pieniędzy? 25.02.14, 19:40
      W zasadzie tyle ile wpływa miesięcznie na moje konto jest dla mnie dobrą kwotą. Jedynie pisma z Zus wyliczające mój standard życia na emeryturze mnie przerażają. Chciałabym aby wpadło mi do skarpety tyle, bym mogła godnie sobie zyć kiedy nie będę już miała siły pracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka