3lato 26.02.14, 18:26 Mam L4 do piątku 28 lutego. Będę miała kontynuację gdyż stan zdrowia się pogorszył. I mam wobec tego pytanie czy lekarz może wystawić mi chorobowe w czwartek 27 lutego ale od 1 marca. On w piątki nie przyjmuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a1ma Re: L4-pilne 26.02.14, 19:00 A dlaczego nie może wystawić od 27? Nie mogą się nakładać? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: L4-pilne 26.02.14, 19:04 Nakładać się nie mogą. Ale może być wystawione wcześniej (chyba max. 3 dni przed rozpoczęciem L4). Odpowiedz Link Zgłoś
3lato Re: L4-pilne 26.02.14, 20:41 Czyli co może wystawić 27 lutego z datą od 1 marca czy w poniedziałek 3 marca z datą od 1 marca? Dziewczyny błagam napiszcie bo nie wiem czy w takim razie jest sens jutro jechać do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: L4-pilne 26.02.14, 20:52 Jedno i drugie może, może wystawić zwolnienie z datą 3 dni wstecz lub 3 dni do przodu. Pytanie, czy będzie chciał, bo takie zwolnienia narażone są na wnikliwszą kontrolę. Nie możesz zadzwonić i zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: L4-pilne 26.02.14, 20:52 www.gofin.pl/17,1,110,146696,dokumentowanie-niezdolnosci-do-pracy-z-powodu-choroby.html Zaświadczenie lekarskie może być także wystawione "do przodu", czyli na okres rozpoczynający się po dniu badania, jeżeli bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy lub badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy. Przy czym zaświadczenie to nie może rozpoczynać się później niż czwartego dnia po dniu badania. Przykład Pracownik zgłosił się do lekarza w piątek po godzinach pracy. Lekarz po przeprowadzeniu badania stwierdził, że jest on niezdolny do pracy z powodu choroby. Z uwagi na fakt, że po dniu badania następowały dni wolne od pracy (sobota i niedziela), lekarz wystawił zaświadczenie lekarskie od poniedziałku. Zaświadczenie to stanowi dokument do wypłaty świadczenia za czas choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
3lato Re: L4-pilne 26.02.14, 21:09 dzięki tyle, że u mnie po dniu badania nie jest sobota i niedziela lecz piatek a l4 mam właśnie do piatku. Lekarz przyjmuje w czwartek. Nie wiem czy może w czwartek wystawić zwolnienie od soboty? Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: L4-pilne 26.02.14, 22:00 U Ciebie jest ten drugi przypadek: "lub badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy" - badanie będzie przecież prowadzone w trakcie bieżącego zwolnienia. Idź jutro, będziesz spokojniejsza. Najwyżej lekarz każe Ci wrócić w poniedziałek, ale nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: L4-pilne 26.02.14, 20:54 Ja na twoim miejscu poszłabym do lekarza jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: L4-pilne 27.02.14, 08:09 Idź, się dowiesz. Albo wystawi, albo każe przyjść w poniedziałek. Mnie lekarka nie wystawiła w czwartek zwolnienia od poniedziałku, kazała przyjść w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: L4-pilne 27.02.14, 08:16 Z tego, co mi kiedyś mówił lekarz, zwolnienie mozna wystawić jeden dzien wstecz i 3 dni do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś