Dodaj do ulubionych

Język rosyjski

27.02.14, 11:48
Mam nadzieję, ze odezwie sie kocianna, ale będę wdzięczna za każda pomocną radę.

Proszę o polecenie podręcznika do jęz. rosyjskiego, do nauki intensywnej. Poziom - no właśnie - dla kogos kto kiedys się uczył 8 lat, ale "nic" nie pamięta. Zależy mi na kursie z bardzo dobrze opracowaną gramatyką

Dzięki
Obserwuj wątek
    • kocianna Re: Język rosyjski 27.02.14, 14:00
      To trzeba do kocianny na priva smile
      Jedynym przyzwoitym podręcznikiem na rynku był Кaк делa, obecnie wycofany jako nie do zrealizowania w 3-letnim liceum, nielubiany przez rusycystów, bo zrobiony idealnie pod podejście komunikacyjne, które rusycystom (w większości starszej daty) nie leży, i które nie leży też Rosjanom, bo oni w ogóle języków uczyć nie umieją (w tym własnego jako obcego). Teraz nie znam rynku, ale sugeruję skontaktować się z Rosyjskim Centrum Kultury (tudzież organizatorem egzaminów Instytutu Puszkina) albo wybrać się do dobrej księgarni językowej i zapytać konsultantki.
      • marta_i_koty Re: Język rosyjski 27.02.14, 14:06
        Znalazłam na allegro, czy to ten?
        allegro.pl/listing/listing.php?string=kak+die%C5%82a&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y
      • joa66 Re: Język rosyjski 27.02.14, 14:49
        Dzięki- nie byłam pewna czy masz adres gazetowy.

Obawiam się , że ja chyba szukam tego "złego" tradycyjnego podręcznika - zależy mi właśnie przede wszystkim na gramatyce. Nie chcę szukać starych licealnych odręczników, bo niekoniecznie zależy mi na przypominaniu sobie co Lenin jadł na sniadanie itp. Chcę jednak odświeżyć "kręgosłup" czyli gramatykę ze słownictwem (sorry, ale ja kocham gramatykę) i uzupełniać to lekturą (książeczki,gazety) i telewizją rosyjską.

Prosze o pomoc , bo wiem, że to nietypowe oczekiwanie.

jeszcze raz dzięki
    • mantis_after_dinner Niedawno odswiezalam swoj rosyjski 27.02.14, 14:23
      za pomoca takiej strony:

gloss.dliflc.edu/
      Zawiera dosyc sporo lekcji lacznie z materialami wideo etc. na bardzo przyzwoitym poziomie.

Poszperaj moze sie przyda.

Ja rosyjski odswiezalam na potrzeby zarowno prywatne (podroze) jak i sluzbowe - wystarcza!
      • mantis_after_dinner Re: Niedawno odswiezalam swoj rosyjski 27.02.14, 14:27
        aha - sorry, aby korzystac z tego narzedzia, trzeba przyzwoicie znac EN (ale zakladam ze wiekszosc jednak zna)
      • joa66 Re: Niedawno odswiezalam swoj rosyjski 27.02.14, 14:52
        Dzięki smile To właśnie będzie super jako materiał uzupełniający. Jako podstawy szukam gramatyki z szykanami słownictwa , najchetniej we współczesnych sytuacjach.smile
        • mantis_after_dinner Re: Niedawno odswiezalam swoj rosyjski 27.02.14, 15:01
          ale tam gramatyke tez masz, tyle ze wylozona dla nie-Slowian wiec troche prawa reka za lewe ucho.

Polapiesz sie smile

powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka