Dodaj do ulubionych

Londyńska komunikacja

08.03.14, 18:19
Wyjeżdzam do Londynu w poniedziałek. Bede miala Oystercard i tu pojawiają się pytania. Czy wiecie może czy na stacji metra Liverpool Street można doładować te karte? Czy obsługa tych automatów, w których się doładowuje jest prosta? Słyszałam opinie, że lepiej kupować w punktach, które obsługują ludzie, bo to prostsze rozwiązanie wink Czy móglby mi ktoś wyjaśnić (to jest dla mnie najważniejsze) o co chodzi z tymi różowymi czytnikami kart? Rozumiem, że do żółtych przykłada się karte w chwili rozpoczecia i końca podróży metrem. A różowe? Kiedy się odbijamy? Poza tym, przy wychodzeniu z autobusu nie trzeba się odbijać przy wysiadaniu? Jak zobaczę to na miejscu pewnie wszystko będzie proste, ale lubię być przygotowana smile
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Londyńska komunikacja 08.03.14, 18:28
      Czy wiecie może czy na stacji metra Liverpool Street można doładować te
      > karte?

na kazdej mozna

Czy obsługa tych automatów, w których się doładowuje jest prosta?

moim zdaniem prosta

Słysz
      > ałam opinie, że lepiej kupować w punktach, które obsługują ludzie, bo to prosts
      > ze rozwiązanie wink

to zalezy gdzie jest dłuzsza kolejka

Czy móglby mi ktoś wyjaśnić (to jest dla mnie najważniejsze)
      > o co chodzi z tymi różowymi czytnikami kart?

podchodzisz, przybijasz, bramka sie otwiera, przechodzisz. Poobserwuj współpasazerów - załapiesz po 10 sek.

Rozumiem, że do żółtych przykłada
      > się karte w chwili rozpoczecia i końca podróży metrem. A różowe?

zupelnie nie wiem o co chodzi?

Poza tym, przy wychodzeniu z autobusu nie trzeba się odbijać przy wysiad
      > aniu?

Tylko przy wsiadaniu. Uwaga! wsiadamy TYLKO przednimi dzrzwiamy, wysiadamy TYLKO tylnimi

• elaeis Re: Londyńska komunikacja 08.03.14, 18:38
        www.tfl.gov.uk/tfl/languages/polski/polish-oyster-guide-leaflet.pdf - strona 8 - jest o różowych czytnikach. Dzięki za filmy, już je wcześniej widziałam, ale chciałam się upewnić jak to wygląda w praktyce smile
        • elaeis Re: Londyńska komunikacja 08.03.14, 18:40
          Odpowiadam sama sobiebig_grin Z filmiku nr 2 wynika, że po prostu jak jest ten różowy czytnik to trzeba się po prostu odbić? Myślałam, że to np. jak się zmienia strefy czy coś takiego
          • sueellen Re: Londyńska komunikacja 08.03.14, 18:51
            Juz chyba wiem o co chodzi. Jesli chcesz zapłacić taniej omijając pierwsza strefę, możesz się przesiąść i przesiadając się odbijasz się na tym różowym czytniku. W zyciu tego nie robiłam (zawsze wybieram najkrótszą trasę a nie najtańszą)
          • eraz-lilipop Re: Londyńska komunikacja 09.03.14, 00:21
            Na niektorych stacjach sa czytniki rozowe i zolte.Rozowe sa dla tych co omijaja 1 strefe ( na overgroundzie np sa takie) . Jezeli na Liverpool bedziesz wchodzic to jest pierwsza strefa wiec rozowe juz Cie nie interesuja.Na peronach gdzie jest mozliwosc przejscia z metra do pociagu sa czytniki i trzeba na peronie dotknac oysterka czytnika jezeli sie przesiadamy .
            Przy problemie z automatem mozna poprosic kogos o pomoc, ludzie w wiekszosci sa mili i pomocni. Na wiekszych stacjach jest masa pracownikow metra ,w razie potrzeby wszystko wytlumacza.
      • aqua48 Re: Londyńska komunikacja 08.03.14, 18:46
        Ja wolę doładowywać w punkcie - mniejsza kolejka, nie ma innych pasażerów za plecami i nie spieszysz się i po prostu wręczasz sprzedawcy kartę i mówisz za ile kupujesz doładowanie. Używanie jest łatwe - dużo trudniej w Londynie moim zdaniem znaleźć samo wejście do metra smile Na niektórych stacjach są sprytnie umieszczone parędziesiąt metrów od oznaczenia. Na szczęście londyńczycy są uprzejmi i zapytani o cokolwiek zawsze grzecznie informują.
    • mancipi Re: Londyńska komunikacja 08.03.14, 22:45
      maszyn się nie bój-w wyborze jest język polski wink minimalna cena doładowania to 5 f, na liverpool station są maszyny, tylko że są wspólne dla oystera i biletów na pociągi, więc musisz na początku wybrac opcję oyster.
      miłego pobyty, zazdroszczę.
      PS na niektórych stacjach nie ma bramek -np na dlr, więc zawsze pamietaj aby się odbić bo inaczej zjada dzienny limit. przez nieuwagę kilka razy przerobiłam uncertain
      • ichi51e Re: Londyńska komunikacja 09.03.14, 07:24
        Z tego vo pamietam
        Nie ma minimalnej ceny doladowania - zalezy od opcji jaka wybierzesz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka