Dodaj do ulubionych

danie z buraka

11.03.14, 08:28
Przedszkole oczekuje, że moje dziecko przyniesie "proste danie z buraraka wraz z przepisem". Pomóżcie proszę - co robić? Bo my w zasadzie jemy buraki tylko jako barszcz ukraiński (ale nie zaniosę go do przedszkola), albo jako buraczki gotowane. Zdarzyło mi się zrobić modne pieczone buraki z serem kozim i rukolą, ale też jakoś tego nie widzę w przedszkolu. Zresztą to było nieudane w naszej rodzinie - ja nie lubię rukoli, akurat to dziecko nie przepada za burakami, z kolei miłośnik buraków nie lubi koziego sera. Całość też nam nie podeszła.

Co jeszcze można zrobić z buraka?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: danie z buraka 11.03.14, 08:31
      Salatka? allrecipes.pl/porady/19/jak-przyrz-dzi--buraki-.aspx?o_is=HS_Image_2
    • rhodesian_ridgeback Re: danie z buraka 11.03.14, 08:33
      > Co jeszcze można zrobić z buraka?

Medal albo pieczątkębig_grin

Sok z buraka można zrobić. Dobre, łatwe i zdrowe. Albo ćwikłę z chrzanem.
      • ichi51e Re: danie z buraka 11.03.14, 08:35
        Klasyka "od buraka dla buraka!"
    • moofka Re: danie z buraka 11.03.14, 08:51
      rosyjska salatka winegret
      pyszna zdrowa dzieci lubia
      i latwo przeniesc
    • magata.d Re: danie z buraka 11.03.14, 09:34
      Buraki pieczone z jabłkami:
      obrać buraki i pokroić np. w ósemki, podobnie pokroić jabłko (można nie obierać, wyjąć nasiona wcześniej). Najpierw pare minut piec same buraki (można posolić, mozna przykryc folią), potem dołożyć jabłka i pieć razem, aż buraki będą dobre do jedzenia.
    • awidyna Re: danie z buraka 11.03.14, 09:35
      Ugotuj dwa buraki średniej wielkości i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ugotuj szklankę kaszy np jaglanej. Cebulkę lekko zeszklij i dodaj do buraków kaszę i cebulkę do tego surowe jajo. Uformuj kotleciki. Możesz opanierować w jajku i bułce lub w jakichś płatkach czy orzechach. Dla urozmaicenia można zrobić sosik wink
      • myszomle Re: danie z buraka 11.03.14, 09:42
        Chipsy z buraków. smile
        • joxanna1 Re: danie z buraka 11.03.14, 10:25
          OOO! Bardzo dziękuję za ten post!!!!

Nie, nie zrobię chipsów z buraka, ale przypomniał mi pewną sytuację - w czerwcu byliśmy z dziećmi na wyjeździe i wracaliśmy do Polski. Airberlin nie podstawiło samolotu do Warszawy, i zamiast o 20 jeść kolację we własnym domu, o 23 znaleźliśmy się w jakimś hoteliku z 3 głodnych i śpiących dzieci. W hotelu nie bylo restauracji, w pobliżu nawet sklepu, czy czegokolwiek Jedyna rzecz, jaką udało nam się kupić w barze to chipsy buraczane.... ohydne, najohydniejsze...

I od tego czasu buraków u nas w domu nie było. Teraz to sobie uświadomiłamsmile. Dlatego mam taki problem, szukam przepisów po internecie, pytam na forum.

Ech. nie wiem jeszcze co zrobię.

Przedszkole fajne, pani zwariowana na punkcie gotowania, dzieci często a to pizzę, a to chleb, a to jakieś sałatki itp. Ale pomysł z burakami mi nie podszedł.
          • myszomle Re: danie z buraka 11.03.14, 10:41
            smile Buraki to w ogóle średni pomysł. Wiele osób ich nie znosi, a już zwłaszcza dzieci. Chyba najlepsza będzie właśnie sałatka, z której można te buraki wydłubać, jak któreś dziecko nie lubi.

---
            truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
            najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
    • kikimora78 Re: danie z buraka 11.03.14, 09:45
      O matko - już nie mogli wymyślić nic bardziej brudzącego big_grin
      Wszystkie dzieci mają przynieść coś z buraka, czy były warzywa przydzielane? Bo jak nagle kilknaścioro dzieci przyniesie do przedszkola buraki to potem wszyscy będą mieli duuuuuuużo prania big_grin
      • ichi51e Re: danie z buraka 11.03.14, 13:11
        Wlasnie - trzeba byc sprytnym i ubrac dziecko na czarno lub ciemnoczerwono
      • myszomle Re: danie z buraka 11.03.14, 14:24
        kikimora78 napisała:

> O matko - już nie mogli wymyślić nic bardziej brudzącego big_grin
        > Wszystkie dzieci mają przynieść coś z buraka, czy były warzywa przydzielane? Bo
        > jak nagle kilknaścioro dzieci przyniesie do przedszkola buraki to potem wszysc
        > y będą mieli duuuuuuużo prania big_grin

Zawsze można się wycwanić i na hasło "burak" dać dziecku coś z białego buraka.

---
        truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
        najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
    • crises Re: danie z buraka 11.03.14, 10:49
      Zrób jak z kozim, tylko zastąp fetą.
    • ga-ti Re: danie z buraka 11.03.14, 10:59
      Z buraków najbardziej lubię zupę buraczkową, trochę mniej barszcz ukraiński i barszcz czerwony (najczęściej z kartonu wink ). Ale też lubię sałatkę z buraczków do drugiego dania podaną: buraki ugotować, obrać, ostudzić, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać sól, cukier, pieprz, sok z cytryny, oliwę i posiekaną drobno cebulkę, niektórzy dodają jeszcze drobno pokrojonego ogórka kiszonego. Pycha.
      Teściowa robi buraczki na papkę (można kupić mrożone), na ciepło z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i śmietaną.
      Albo sałatka ze śledziem i buraczkami wink
      Tylko czy dzieciom to będzie smakowało?
    • srubokretka Re: danie z buraka 11.03.14, 13:33
      uwielbiam buraki. Zupa z burakow, to moje ulubione danie.
      Dla dzieci chyba bym zrobila salatke. Ugotowane buraki zetrzec na tarce zgrubymi oczkami, tak samo jablka. Dodaje tez groszek, jak mam ochote i jogurt naturalny lub majonez. Proporcje dowolne. Sama ja sobie wydumalam smile
    • fragile_f Re: danie z buraka 11.03.14, 14:06
      Ciasto czekoladowe z burakami smile Albo muffinki - nawet lepsze dla dzieciakow, bo mozna podac do łapki.

A jak na słono to caprese z pieczonymi burakami (jest szansa, ze dzieci zjedza). Ja mam fizia na punkcie tej salatki, jest absolutnie przepyszna.

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/buraczki/salatka_z_mozzarella_buraczkami/przepis.html
      • gazdzinazdaleka Re: danie z buraka 11.03.14, 14:20
        Sałatka z ugotowanych buraków:
        - 2-3 ugotowane buraki
        - rukola (albo roszponka, jak kto woli)
        - trochę wiórków parmezanowych
        - ocet balsamiczny, olej orzechowy lub inny smakowy
        - pieprz, sól do smaku

Buraki pokroić w plasterki, położyć na rukoli (roszponce), doprawić solą i pieprzem, pokropić olejem i octem balsamicznym. Na to wiórki parmezanowe. I tyle. Pyyyyyycha
        A jak jest jeszcze do tego smażona wątróbka drobiowa, to już jest raj wink
    • motyllica Re: danie z buraka 11.03.14, 14:13
      u nas się robi różową sałatkę z buraczków, ale nie wiem czy dzieciom podejdzie:
      - słoik buraczków wiórków odsączyć na sicie
      - ok. 4 jajka ugotować i zetrzeć na dużych oczkach
      - dodać trochę majonezu (nie śmietany ani jogurtu bo psuje smak),sól, pieprz i tyle.
    • przeciwcialo Re: danie z buraka 11.03.14, 15:22
      Ciasto czekoladowe z buraka. Kazdy przedszkolak zje.
    • fomica Re: danie z buraka 11.03.14, 15:41
      Kanapka z burakiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka