Dodaj do ulubionych

Pomocy-Co moge z tego ugotować?

12.03.14, 19:01
Dziewczyny szukam inspiracji na jutrzejszy obiad.

Mam kilogram filetu z indyka kilka pieczarek 6-7, brokuł, kilka marchewek 1 cebula.

Co mogę z tego wyczarować? Coś co można podać z ziemniakami ryżem kasza lub makaronem.

Nie może być pikantne bo to obiad al mnie i dla dzieci

Kompletnie dzisiaj nie mam głowy do wymyslania obiadu pomożecie? Acha i dobrze, żeby nie było za bardzo praco i czasochłonnesmile
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Pomocy-Co moge z tego ugotować? 12.03.14, 19:16
      1. Kroisz indyka na małe kawałki, dusisz z pieczarkami, cebula i marchewką. Brokuły gotujesz na parze. Do tego ryż.
      2. Gotujesz ryż. Krótko podgotowujesz indyka. Pieczarki smażysz z cebulą i marchewką. . Kroisz indyka ale połowę, kilogram to za dużo), mieszasz, dodajesz np. zioła prowansalskie, trochę pieprzu, zapiekasz. Brokuły albo oddzielnie, albo wrzucasz do zapiekanki. Zamiast ryzu może byc kasza, albo ziemniaki - wcześniej ugotowane w mundurkach.
      3. Kroisz surowego indyka na plastry. Lekko tłuczesz (nie solisz) smażysz na patelni z cebulą i pieczarkami. Brokuły na parze, albo gotowane, albo gotowane i podsmażone. Z ziemniakami, albo ryżem.
    • koronka2012 Re: Pomocy-Co moge z tego ugotować? 12.03.14, 19:36
      drobno pokroić wszystko i wrzucić do woka, marchewkę wcześniej, brokuła na końcu.
    • joa66 Re: Pomocy-Co moge z tego ugotować? 12.03.14, 19:56
      Z warzyw zupę krem
      Indyka podzielic na porcje, zamarynować (przynajmniej 20 minut) upiec.
      • annakate Re: Pomocy-Co moge z tego ugotować? 12.03.14, 20:48
        Jakby zostało Ci indyka to dokup pora albo dwa, podsmaż indyka i pokrojone pory, zalej sokiem jabłkowym i uduś. Z ryżem pycha.
    • 1borgia Re: Pomocy-Co moge z tego ugotować? 12.03.14, 21:50
      troche ubogo u ciebie w lodowce i spizarce uncertain jakis ziola masz? soki np. pomaranczowy?
      mam troche problem z pieczarkami, no ale sprobuje:
      przesmaz swieza pietruszke na oliwie dodaj pieczarki pokrojone w plastry, w tzw. miedzyczasie docsinij zabek czosnku, sol pieprz do tego. jesli musisz dodaj cebule ale ja oszczedzilbymsmile na inne daniesmile. do tego kromka przekrojona skosnie (trojkat) ciemnego pieczywa i przystawka gotowa.
      2 danie:
      do miesa zrob zalewe z tego co masz w lodowce np. troche soku pomaranczowego, jablkowego, jakis dzem, sol pieprz, oliwa, zalej na 1 h., potem mieso przesmaz chwile na wysokiej temperaturze i zapakuj w folie i do piekarnika, dodaj odrobiny zalewy. starta marchew i korzen brokulow (starty) przesmaz na masle, przykryj deklem i dus az do zaduszenia, troche posol, popieprz przy tym. gdy warzywa osiagna miekkosc jaka sobie zyczysz dolej soku pomaranczowego (lepszy swiezy, ale gotujesz z resztek, wiec z kartonu lub butli) i pogotuj jeszcze z 10 min, dolej slodkiej smiestany jesli masz, od biedy troche mleka, dodaj odrobine swiezego masla- warzywo juz gotowe, mieso w piekarniku tez. wczesniej rozyczki brokul zrob na parze. zarowno mieso jak i marchew maja sosy (sa ze soba zblizone, wiec moga laczyc sie na talerzu). polej brokuly jednym z sosem lub zostaw bez niczego. ziemniaki, ryz czy inny zapychacz darowalbym sobie, ale oczywiscie wg gustu.
      smacznego! smile
      borgia
      • beverlyja90210 Re: Pomocy-Co moge z tego ugotować? 12.03.14, 22:02
        Borgia no przyznaje sie bez bicia po pracy nie skreciłam do sklepu tylko od razu do domku hehe
        Mam jeszcze sery parmezan jakies plesniowce ale moje dzieci maja do takich smaków długie zęby.

Dziekuje wam wszystkim za propozycje coś wybiore na pewno.

Natomiast borgia przed Toba wielkie pokłony jak ty tyle rzeczy z tego wyczarowałaś?smile
        Masz jakiegoś bloga kulinarnego?-przydałabyś mi sie na codzień hehe ja zawsze mam problem z obiadamismile
        • 1borgia Re: Pomocy-Co moge z tego ugotować? 12.03.14, 22:36
          tak, mam bloga kulinarnego.
          w takim razie smacznego!
          borgia
    • aankaa Re: Pomocy-Co moge z tego ugotować? 12.03.14, 22:04
      Mam kilogram filetu z indyka kilka pieczarek 6-7, brokuł, kilka marchewek 1 cebula.

filet zamarynować (oliwa, zioła, sól, pieprz) przez noc - wrzuć na blachę/do rękawa (pieczenie ok. godziny), dodaj kilka ziemniaków (pokrojonych), pieczarki, pokrojone marchewki i cebulę (pokrojoną w piórka)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka