maslova 30.03.14, 12:57 W nawiązaniu do wątku "psychlożka". Tak mi przyszło do głowy: czy jeśli noszę po mężu nazwisko typu Nowak, to czy mogę używać go z końcówką -owa, a córka -ówna? Rozważania czysto teoretyczne, nie mam zamiaru w ten sposób odmieniać nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ginger.ale Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 13:01 a kto Ci zabroni, vide Krukówna, Ścibakówna etc Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 13:10 Ja używam z końcówką "owa". Podobnie zresztą odmieniam nazwiska koleżanek moich dzieci, jak potrzebuje użyć nazwiska ( bo chodzi o którąś z dwudziestu Julek). Właściwie to nie wiem, dlaczego odeszło sie od używania tych form, tzn rozumiem niestygmatyzowanie 40-letniej Nowakówny, ale w przypadku dziesięciolatki to ładnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
enut Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 13:30 > Właściwie to nie wiem, dlaczego odeszło sie od używania tych form, tzn rozumiem > niestygmatyzowanie 40-letniej Nowakówny, ale w przypadku dziesięciolatki to ła > dnie brzmi. on - Kupaga ona - Kupagowa corka - Kupagówna Przyczytaj ostatnie powoli... Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 13:32 dowcip stary i oparty na błędzie. Córka Kupagi to Kupażanka. Odpowiedz Link Zgłoś
enut Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 09:20 Taaa... Niewazne, czy poprawne czy bledne - wiekszosc spoleczenstwa nie wie, ze koncowka powinna byc -zyna, -zanka i bedzie mowic -owa, -owna, Nalezy tylko wspolczuc wszystkim Kupagom i Jajemgom... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 11:00 Kubek. Czy jest panna Kubkówna... Odpowiedz Link Zgłoś
bachtin Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 13:33 Klepiesz, a nie wiesz. On - Kupaga Ona - Kupażyna Córka - Kupażanka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 17:04 To tez koncowka -zyna i -zanka. Wlasnie g i ga na koncu to wyjatek, by nie bylo glupich sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 23:28 Hm, to znaczy żona i córka p. Kupagi będą nazywały się tak samo jak żona i córka pana Kupaga? PS Podejrzewam, że końcówka z ż na końcu nie jest z powodu ewentualnych głupich sytuacji tylko z powodu zaszłości historyczno-językowych. W końcu ż wymienia się na g. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 11:05 Dlatego w dowodach osobistych w II RP pisano w nawiasie forme meska nazwiska, zeby bylo wiadomo, czy to zona/corka pana o nazwisku Dudek czy Dudko . Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 15:19 Podobnie jak -h i -ha. Np. Sapieha, jego żona Sapieżyna, i ich córki, panny Sapieżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1301 Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 21:05 Ja zawsze sie przedstawiam z końcówką -owa. Brzmi grozniej... Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 10:49 od kupaga mozez spokojnie utworzyc kupagowa i kupagowna, od kupag nie mozesz (koncowka-g to wyjatek).... Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 10:56 wróc kupaga-kupagina-kupagówna lub kupażanka kupag-kupagina-kupazanka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 11:07 Nie, koncow -gowna jest bledem, sprawdz w slowniku. Chodzi o unikniecie glupich sytuacji, a nie o to, ze sie technicznie nie da . POza tym co za wyczucie jezyka polskiego - gina? Nie, -zyna! Tak samo jak Sapiezyna! Nie Sapiehina... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 22:03 Wlasnie - ale przewidujacy Ci jezykoznawcy, ze "zabronili" koncowki -gina . Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Nazwisko córki i żony 01.04.14, 08:33 To żona Wagi to Ważyna czy Wagowa? Może Ważona? I czy córka pana o nazwisku Filiga to nie byłaby przypadkiem panna Filiżanka? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nazwisko córki i żony 01.04.14, 09:42 Filizanka - ale to chyba zaden wstyd? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 13:29 No ale nie chodzi mi tylko o np. przedstawianie się, ale używanie tych form w dokumentach. Np zatrudniam się i proszę o wystawianie wszystkich dokumentów (zaświadczenia, pity itp) z nazwiskiem Nowakowa. Albo proszę, aby córka była wpisana w dokumentacji szkoły i w dzienniku jako Nowakówna. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 13:47 A, z dokumentami to gorzej. Ciekawa jestem jak było przed wojną, obrazki z I Komunii były z "ówna", ale trudno to nazwać dokumentem. W księgach parafialnych jest bez końcówek, natomiast mam wrażenie, że u kogoś widziałam świadectwa szkolne też z końcówką. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 13:49 W dokumentach nie można, to są formy nieoficjalne, ale używać ich możesz do upadłego, skoro lubisz (ja nie lubię). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 13:29 W takim razie moje córki musiałby byc Gonzalówny, a ja seniora Gonzalowa (Nie, nie, M nie ma na nazwisko Gonzales ) Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 14:15 Gdybyż był ci on Gonzales, córki byłyby Gonzalesówny, ty zaś Gonzalesowa. W twojej wersji musiałby nazywać się Gonzal.... W wersji swojskiej: Kąsal, Kąsalowa i Kąsalówny... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 15:14 Ale przeciez zadna szanujaca sie zona Hiszpana czy Latino man nie przyjmie nazwiska meza! W zyciu nie bedziesz Gonzalesowa, no worries Watek przypomnial mi moje dzieciece zaskoczenie i jakis wrecz zachwyt gdy sie dowiedzialam, ze niejaka Sniezanka to corka kogos o nazwisku Snieg, dlugo sie zastanawialam dlaczego ona nie jest Sniezynka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 17:22 Przyjmie, przyjmie - wiem z zycia . Co innego rdzennie wloska zona (choc Wloszki biorace slub wedle prawa niemieckiego nazwisko meza ochoczo przyjmuja). Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 18:51 annajustyna napisała: > Przyjmie, przyjmie - wiem z zycia . No przeciez mowie "szanujaca sie", zapewne zdarzaja sie i takie, ktore sie nie szanuja Szczerze mowiac, znam jedna jedyna zone Hiszpana (a znam takich wiecej niz kilka), ktora przyjela nazwisko meza - z pochodzenia jest Moldawianka Tak jak i znam jedna zone Syryjczyka, ktora przyjela nazwisko meza - ona z kolei jest Francuzka, zadna szanujaca sie Syryjka tak by nie zrobila Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 17:20 Wedle starej hiszpanskiej tradycji (juz nieaktualnej) bylabys de Gonzales. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 17:21 Dodam gwoli ciekawosci, ze Katharina von Bora (zona Lutra) nazywa jest w Bawarii Katharina Lutherin . Odpowiedz Link Zgłoś
alienka20 Re: Nazwisko córki i żony 30.03.14, 21:54 Tylko nieoficjalnie. W dokumentach normalnie Nowak. Moja nauczycielka matematyki z liceum miała zwyczaj tak się zwracać do dziewczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 09:35 Ja lubię, zawsze żałowałam, że nosze nazwisko zakończone na -ska i nie jestem -ówna. Za to do córek sama tak się zwracam, jak coś zbroją, ale nie za bardzo - imieniem i nazwiskiem zakończonym na -ówna. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 09:43 W życiu marchewki! Wiesz jak bym się kretyńsko nazywała? Zresztą z podobnych względów nie mogłabym mieć nazwiska dwuczłonowego. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Nazwisko córki i żony 31.03.14, 10:13 Ale to opcja tylko dla chętnych Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Nazwisko córki i żony 01.04.14, 08:53 Do tej pory mam stare książki i słowniki podpisane moim panieńskim nazwiskiem w formie - ... wiakówna. Potem zmieniłam nazwisko z końcówką -ska i już nie ma co odmieniać. Pamiętam, że moja mama dzwoniąc gdzieś też przedstawiała się "...wiakowa", ale tylko używając samego nazwiska. Gdy podawała też imię, wtedy zostawała już męska forma nazwiska, chyba dlatego, że samo imię już świadczy o tym, że mówi to kobieta (jeśli nie sam głos damski). Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Nazwisko córki i żony 01.04.14, 09:23 mejerewa napisała: (jeśli nie sam głos damski). To chyba nie dla wszystkich jest takie oczywiste. Często, gdy dzwoni do mnie ktoś od operatora telefonicznego, pyta mnie: "Czy rozmawiam z..." i tu podaje imię i nazwisko mojego męża. Ale być może, że to ja mam taki męski głos Odpowiedz Link Zgłoś