Dodaj do ulubionych

Warunki lokalowe w pracy

05.04.14, 14:16
Przeprowadzamy się latem do innego skrzydła budynku. Okazuje się, że na każdą osobę przewidziano 7,5 metra kw. powierzchni - szafa, biurko, szafka, fotel, czyli praktycznie wszystko na kupie, biurko w biurko, openface i inne bzdury. Praca twórcza, wymaga skupienia, wyciszenia, spokoju. Przepisy bhp przewidują 13 m kw. na pracownika, przejścia w ciągach komunikacyjnych na 100 cm itd. Tu nic z tych rzeczy nie zostanie zachowane.
Plan jest podpisany i koniec. Co jako pracownicy możemy zrobić, jaką formę protestu, do kogo zgłosić?
Obserwuj wątek
    • alpha.sierra Re: Warunki lokalowe w pracy 05.04.14, 14:26
      Zawsze niezawodna jest Państwowa Inspekcja Pracy - można anonimowo.
      • beata985 Re: Warunki lokalowe w pracy 05.04.14, 14:31
        no niestety bywa zawodna, przekonałam się na własnej skórze....uncertain
    • nastjaa Re: Warunki lokalowe w pracy 05.04.14, 14:47
      Przepisy przewidują nie 13 mkw tylko szesciennych wolnej objętości pomieszczenia, a to jest rożnica, do tego musi być wolna podloga 2mkw.
      • klubgogo Re: Warunki lokalowe w pracy 05.04.14, 14:57
        Nie ma takiej powierzchni. Nie ma, warunki nie spełniają norm.
        • nastjaa Re: Warunki lokalowe w pracy 05.04.14, 15:05
          1m3 = 1m x 1m x 1m
          7,5 m2 to np. 3m x 2,5 m
          Załóżmy, że wysokość pomieszczenia to 2,7 m
          2,7m x 2,5m x 3m = 20,25 m3 Ale to juz bhpowiec musi obliczyć ile w tym jest wolnej powierzchni - czy będzie te 13 m3.
      • nastjaa Re: Warunki lokalowe w pracy 05.04.14, 14:59
        Podejrzewam, że w firmie jest bhpowiec, z którym byla konsultowana przeprowadzka i organizacja miejsc pracy. Biorąc pod uwagę, że macie 7,5 mkw wydaje mi się, że zachowane są przepisy. Poproście Waszego BHPowca, niech przeliczy Wam powierzchnię i sprawdzi ciągi komunikacyjne (min.75 cm, 100 cm przy przy ruchu dwukierunkowym, ale nie wiem jak to interpretować). Jeżeli faktycznie macie mniejsza powierzchnię to możecie to zgłosić do PIP (pracodawcy dodadzą Wam po 1/4 metra wink.
    • foringee Re: Warunki lokalowe w pracy 05.04.14, 20:05
      Zażyczcie sobie przegródek między biurkami, żeby jeden na drugiego nie patrzył
      Ja niedawno się przeprowadzałam, dostałam pokój "tylko dla siebie" 20m2. Teoretycznie super, w praktyce ustawienie tak, że przez przeszkloną ścianę patrzę na ludzi w drugim pokoju, do tego mój pokój jest przechodni do innych części biura więc mam w nim autostradę w obu kierunkach.... Grrr. Wystarczyło by mi 1/3 tej przestrzeni ale odizolowana od całej reszty firmy bo pracę mam wymagającą skupienia.
    • krejzimama Re: Warunki lokalowe w pracy 05.04.14, 20:14
      Od dziś należy pamiętać, że emamy to skupione specjalistki w wąskiej dziedzinie.
      Jak dziedziny wąskie to po co te 100cm w korytarzu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka