Dodaj do ulubionych

Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens?

07.04.14, 08:35
Od kilku lat mam problem z naczynkami na policzkach i na nosie. Kilka lat temu stosowałam jakiś krem, chyba Eris i bardzo mi pomógł, rok czy dwa nie miałam problemu. Potem kupiłam inny krem, nie pomógł zbytnio. Ostatnio problem powrócił. Nie pomagały żadne kremy i dałam się namówić znajomej kosmetyczce na zabieg zamykania naczynek prądem czyli na elektrokoagulację. Mówiła że tu kremy nie pomogą i za chwilę rozwinie mi się trądzik różowaty. Kremy mam potem stosować do ochrony ale pękniętych naczyń nie zamkną. Robiłam to ponad 3 tygodnie temu. Po zabiegu 2-3 dni koszmar a kolejnego dnia w sobotę musiałam iść do pracy. Kryłam to jak mogłam, ale wiem teraz że wtedy najlepiej nie wychodzić z domu przez 3 dni, bo tych śladów nie ma jak ukryć. Po tygodniu było lepiej. Zniknęła mi jedna czerwona kropka, jest może minimalnie lepiej ale mam kilka śladów po zabiegu, które nie wiem czy zbledną. Po 3 tygodniach wydaje mi się że wyglądam tak samo a może i gorzej. Są ślady po zabiegu, a niektóre naczynka wydają się większe. Kosmetyczka namawia mnie na drugi zabieg, na który jestem umówiona tuz przed Wielkanocą. Waham się czy iść w ogóle bo nie chce mi się wyglądać 3 dni po zabiegu jak potwór, a wiem teraz że dopiero po tygodniu udało mi się ślady zatuszować podkładem. Czy drugi zabieg coś da? No i nie umiem być asertywna a kosmetyczka to moja znajoma.

Co wam pomaga na pęknięte naczynka?
Obserwuj wątek
    • mama_duzych_dzieci Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 08:46
      Zamykanie naczynek ma sens, ale nie należy robić u znajomej kosmetyczki ( chyba ze kosmetolog mgr) tylko w profesjonalnym gabinecie ( najlepiej i lekarza). Ważne jest też kiedy to się robi ( pora roku) i jak się pielęgnuje po zabiegu. Zabieg należy powtórzyć i reagować na nowe pęknięcia. Po tym fakcie chodzę do kosmetyczki raz na 3 tyg i robię sobie 2 h sesję dla cery naczynkowej. Do tego odpowiednie kremy i muszę powiedzieć że efekt jest. Bez tego nie byłoby fajnie. W domu potrafię sobie sama raz na tydzień nałożyć algi celem wyciszenia,
      Poczytaj jeszcze to - wizaz.pl/forum/showthread.php?t=16561

• mary_lu Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 08:56
      U mnie naczynka pojawiły się jakiś miesiąc temu sad Niestety, mam w rodzinie tradzik różowaty, wolę działać szybko.

Na pewno pójdę do lekarza, nie do kosmetyczki. Chyba do drGrabiasa, bo to znajomy, od lat chwalony.
      • zuzanna56 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 09:18
        To jest doświadczona kosmetyczka, robi od dawna tego typu zabiegi ale chyba faktycznie pójdę do dobrego dermatologa.
        • morticia50 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 10:29
          tylko dermatolog!
    • aandzia43 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 12:33
      Ja zamykam laserem u lekarza dermatologa-kosmetologa. Nie ma śladów, nie ma blizenek. Przez parę dni lekkie podrażnienie. Drożej, ale skuteczniej. Co prawda widoczna poprawa jest po każdym seansie, ale nie licz na to, że za jednym razem pozbędziesz się wszystkich naczynek - to proces rozłożony na wiele seansów. Poza tym, żeby ograniczyć nowe pęknięcia, należy rano nakładać codziennie, nie tylko przed plażowaniem, krem z bardzo wysokim filtrem. Przez cały rok. Aha, zamykanie laserem tylko jesienią i zimą, kiedy jest małe nasłonecznienie. I zakaz wychodzenia po zabiegu na mocne słońce oraz oczywiście filtry.
      • zuzanna56 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 12:53
        Może faktycznie po 1 razie to za mało aby cokolwiek oceniać? Ile to może kosztować u dermatologa? Tu płaciłam 90 zł ale nie o to chodzi, obawiam się o ślady i o to, że będzie gorzej niż było sad

Szukam dobrego dermatologa w Trójmieście w takim razie.
        • aandzia43 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 13:06
          Nie mieszkam w Trójmieście, więc ci nie pomogę. A ceny są różne w różnych miastach i w różnych gabinetach. Ja płacę 400 zł na jeden zabieg (średnia cena u lekarza specjalisty w moim mieście). Przy mojej cerze wystarczyły dwa zabiegi, żeby nastąpiła bardzo wyraźna poprawa. Mam 50 lat, pęknięte naczynka są drobne, ale jest ich sporo.
          • mas.uka Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 23.04.15, 17:42
            W Poznaniu zabieg laserem na całą twarz kosztuje 500 zł. Bez czoła 450 zł. Powinno się go powtórzyć 4-5 razy w odstępach około miesiąca. Jestem po pierwszej serii. Jak dla mnie sam zabieg jest bardzo bolesny, nie wiem czy się zdecyduję na powtórkę. Po samym zabiegu miałam dość duży rumień jak po konkretnym wyciskaniu pryszczy. Dziś rano już tylko wrażenie lekkiej opuchlizny na policzkach choć mąż i niania mówili że nic nie widać. Musiałam wyjść do pracy więc na twarz krem z filtrem 50 i unikałam słońca.
      • mayaalex Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 13:32
        Dokladnie to samo chcialam napisac. Bardzo konkretne rady, warto sie do nich zastosowac.
        Aha, po zabiegu czasem nie wyglada sie super ale jednak nie powinno byc gorzej, niz byloprzed zabiegiem - naprawde warto zainwestowac w wizyte u dermatologa/kosmetologa.
    • saszanasza Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 13:02
      Naczynka zamyka się tylko u lekarza. Mnie lekarz do którego poszłam powiedział że nie wystarczy jeden zabieg by uzyskać efekt przede wszystkim dlatego, że nikt nie jest w stanie przewidzieć, jakie natężenie prądu jest właściwe by zamknąć dane naczynko. Dlatego potrzeba jest niekiedy kilku/kilkunastu prób z różnym natężeniem prądu, a przy kolejnych wizytach sprawdza się efekty i jeśli ich nie ma, dobiera się inne natężenie.
      • aandzia43 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 13:09
        Otóż to. Przy pierwszym zabiegu pani doktor trochę testowała moją cerę i ustawiała laser na różne moce, aż dobrała moc optymalną.
        • zuzanna56 aandzia 07.04.14, 15:46
          ale ty miałaś laser, tak?
          nie elektrokoagulację?

jest to skuteczniejsze? bo nie znam się na tym kompletnie
          • aandzia43 Re: aandzia 07.04.14, 16:42
            Raz w życiu, wieki temu miałam elektrokoagulację. Nie było żadnej poprawy, a jakbym była szczególnie czepliwa, to bym powiedziałą, że się pogorszyło. Ale jeden raz, to za mało, żeby jakieś wnioski wyciągać. Natomiast moja mama, pani po siedemdziesiątce, która zamykać naczynka zaczęła kilkadziesiąt lat temu i zaliczyła wszelkie dostępne w Polsce sposoby, jest zdania, że laser jest najskuteczniejszy.
    • koronka2012 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 13:26
      Też zamykałam, też miałam cały nos w strupach, jakoś przeszło, większość się zamknęła, ale nos nadal zaczerwieniony.

Nie zamykałabym naczynek teraz, kiedy słońce zaczyna operować, mimo kremów z filtrem można się opalić, a wtedy zostają ponoć trwałe ślady.
      • zuzanna56 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 15:44
        Dzięki za wszystkie porady smile

Kurcze no, ja jestem typem w ogóle nie chodzącym do kosmetyczki. Byłam kilka razy i to dopiero w ciągu ostatniego roku. U tej znajomej kosmetyczki nie byłam wcześniej, znam ją z innych że tak powiem sytuacji. Jest w porządku. Sama ją zapytałam co zrobić z tymi naczynkami i doradziła mi aby do niej przyjść, a teraz namawia mnie dalej. Oczywiście nie pójdę ale jakoś mi głupio jej to powiedzieć. Ona robi wiele takich zabiegów.

Ja miałam po prostu bardzo czerwone policzki. Ostatnio nie byłam w stanie już tego maskować podkładem, a wcześniej tak. Moim zdaniem nie miałam zbyt wielu pojedynczych widocznych naczynek tylko po prostu czerwone policzki. Trochę poczytałam, że jak ktoś to źle zrobi to te naczynka rozlewają się.

Byłam 3 tygodnie temu, a nadal mam 2 ślady po strupkach sad

Człowiek stary a głupi. Teraz poczekam a może wybiorę się późną jesienią do dermatologa.

A jakieś dobre kremy? Co stosować? Miałam kilka próbek Eucerin od dermatologa (chodzę z synem w sprawie trądziku), może kupię ten krem?
        • koronka2012 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 16:10
          Koleżance powiedz normalnie, że wyczytałaś, że teraz nie sezon na zamykanie naczynek, boisz się powstania przebarwień od słońca i tyle. Sama to powinna wiedzieć.

Ja mam typowe naczynka - takie widoczne pajączki, a nie zaczerwienienie. Smutna prawda jest taka, ze żadne kremy nie pomagają... kupiłam sobie nietani z wit. K (Aiuriga), niby miał uszczelniać - ale efektów żadnych. Podobno Rutinoscorbin pomaga zapobiegać powstaniu nowych.
          • zuzanna56 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 16:15
            Brałam 3 tygodnie rutinoscorbin (bardzo dużą ilość). Wydaje mi się że troszkę to pomogło.

Miałam wiele różnych próbek z apteki ale faktycznie nic te kremy nie pomagają. Kiedyś, parę lat temu pomógł mi krem eris na naczynka. Na bardzo długi czas miałam spokój.
    • 3eneduerabe Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 16:05
      Od takich zabiegów jest dermatolog estetyczny lekarz, ktory dobierze odpowiednie zabiegi na twoją twarz. Nigdy bym swojej twarzy nie powierzyla w rece kosmetyczki. Poza regulacją brwi, henną brwi czy rzes. Maseczki, mikrodermobrazje, wszelkie zabiegi wykonuje u mnie dermatolog, ktory ostrzega, ze np przez kolejne 3 dni moze mi skora schodzic i chronic przed sloncem- ale takie zabiegi wykonywane sa jesienia. Po prostu uwazam, ze za bardzo ufacie kosmetyczkom i tyle. Nie wiadomo czy zabieg dobrze zrobila czy dobrala odpowiedniaq proporcje czy to cos dalo i jeszcze slono za to placicie. Lepiej sie obejrzec za polecaznym dermatologiem.
      • zuzanna56 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 16:12
        Teraz już wiem sad
        Na całe szczęście to wszystko się goi i nie wygląda źle ale mogło być gorzej. Wczoraj zdaje się oglądałam program o tym jak pewna babka miała poparzenie II stopnia po jakimś zabiegu u znanej i niby dobrej kosmetyczki.

Tylko dlaczego w sumie kosmetyczki robią takie zabiegi? Żeby zarobić po prostu?

Jak już pisałam chodzę od roku z synem do dermatologa na leczenie trądziku (jest już super) i ostatnio zapytałam go o tą moją cerę, fakt bardziej o kremy a nie zabiegi. Dał mi próbki, powiedział że ma być niedługo jakiś krem na receptę na naczynka ale nic o zabiegach nie powiedział. Fakt, ja nie pytałam.

Dzięki wam raz jeszcze smile

Nie idę już tam ale ona mnie namawia, głupia sprawa.
        • aandzia43 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 16:51

> Tylko dlaczego w sumie kosmetyczki robią takie zabiegi? Żeby zarobić po prostu?

Niektóre są naprawdę dobre i doświadczone.
          Na razie podlecz ślady po zabiegu i kup sobie krem Eris, który ci kiedyś pomógł (czyżby ten ze skondensowaną wit. K?) i smaruj się nim na noc. A na dzień przez wiosnę, lato i jesień jakimś bardzo wysokim filtrem. Ostatnio miałam próbki aptecznej serii Ziaji z filtrem 50. Całkiem przyjemny kremik smile
          A na jesieni idź do dermatologa kosmetologa czy innego fachowca, poleconego i doświadczonego, który robi zamykanie laserem.
          • zuzanna56 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 07.04.14, 17:10
            tak zrobię smile
            a ten krem ziaja 50 znam, używał mój syn latem - jest ok
    • zuzanna56 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 28.04.14, 12:27
      To jeszcze adres podaj wink
    • eilian Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 23.04.15, 19:52
      Właśnie dzisiaj byłam na laserowym zamykaniu. Pani doktor mówiła, że jednorazowy zabieg powinien załatwić sprawę. Trochę te miejsca są opuchnięte i zaczerwienione, ale wygląda na to, że faktycznie się zamknęły. Jak chcesz to mogę Ci potem napisać na priva jaki jest długofalowy efekt (słyszałam, że potrafią się otworzyć na nowo). Tę elektrokoagulację miałam kiedyś robioną i nigdy więcej, strupy, blizny, w jednym miejscu utworzyło mi się nawet znamię.
    • marianna8887 Re: Cera naczynkowa. Zamykanie naczynek - ma sens 23.04.15, 20:14
      Ja miałam zamykane naczynka na nosie i policzkach laserem medycznym, też u kosmetyczki, ale z 10 letnim doświadczeniem. Zabieg jest nieprzyjemny, miejscami bolesny, bezpośrednio po zabiegu wygląda się strasznie, zaczerwieniona twarz i widać "wypalone" naczynka , po ok tygodniu skóra wraca do normalności. Jestem już ponad rok po zabiegu i jestem bardzo zadowolona, jak do tej pory po naczynkach nie ma śladu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka