Dodaj do ulubionych

Sztukateria

16.04.14, 19:23
Czy ktoś ma w domu sztukaterię z pianki poliuretanowej? Moje pytanie - czy takie sztukaterie nie robią się po czasie brzydkie, żółkną pod wpływem światła?????
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Sztukateria 16.04.14, 19:29
      Moim zdaniem one są brzydkie od samego początku...
      • mona_mayfair Re: Sztukateria 16.04.14, 19:30
        to samo miałam pisac
    • dlania Re: Sztukateria 16.04.14, 19:34
      teściowa ma baranka, nie żółknie chyba. chyba - bo ona to normalnie maluje na biało wraz z sufitem.
    • triss_merigold6 Re: Sztukateria 16.04.14, 19:40
      To się maluje. Możesz nawet pozłocić albo posypać brokatem. IMO lepsze wizualnie i nieco mniej obciachowe są panele 3D w charakterze ozdób ściennych, czy płyty betonowe - dziko modne, nie wiedzieć czemu. Mój chłop takich montuje sporo.
    • heca7 Re: Sztukateria 16.04.14, 21:06
      Mam tylko w dwóch pomieszczeniach w rogach na łączeniu ścian z sufitem. Ukrywają one niestety krzywiznę sufitu uncertain Są pomalowane na biało i mają już z 10 lat. Nie żółkną bo są malowane co jakiś czas wink
      Takich na środku sufitu itd bym sobie nie zrobiła- nie mieszkam w dworku/pałacu/ przedwojennej kamienicy wink
      • antyk-acap Re: Sztukateria 16.04.14, 21:24
        Nie przesadzajmy. Są takie które do dworku w żaden sposób nie pasują.
        • heca7 Re: Sztukateria 16.04.14, 21:34
          A ja pisałam o takich dworkowych właśnie, że sobie nie wyobrażam na suficie w bliźniaku wink Ostatecznie nie zaznaczyłeś najpierw o jakie Ci chodzi.
        • triss_merigold6 Re: Sztukateria 16.04.14, 21:38
          Kurzozbieracze. Będzie wygladać jak kupa i w dodatku to trzeba czyścić patyczkami do uszu.
        • demonii.larua Re: Sztukateria 16.04.14, 21:42
          A weź takie czyść z kurzu big_grin
    • mary_lu Re: Sztukateria 16.04.14, 21:45
      Moim zdaniem końcowy efekt nie jest skutkiem (nie)żółknięcia, bo to rzeczywiście się maluje, ale montażu. Najczęściej widzę takie plastikowe sztukaterie zamontowane byle jak, do niezbyt prostych ścian, nawet jak na początku klej dobrze trzyma, to potem robią się małe szczeliny i efekt ostateczny jest tandetny.

Moi rodzice sobie w domu zaszaleli, od sztukaterii mieli specjalnego rzemieślnika, który montował własnoręcznie wykonane listwy gipsowe, potem je szpachlował i wstępnie malował. Efekt jest piękny, wielu znajomych go potem brało do swoich domów, również nowoczesnych. Co ciekawe, jego praca, z materiałem, była tańsza niż zagraniczne gotowe sztukaterie, plastikowe lub nie, dobrej jakości.

Jakbym sama miała się w to bawić, to tylko gips, albo inne ustrojstwo, które można porządnie dopasować i szpachlować. Nic, co tylko się przykleja.
      • antyk-acap Re: Sztukateria 16.04.14, 21:48
        Tego właśnie się boję. Gdzieś wyschnie klej, zrobią się szczeliny i na ścianie zawiśnie kawał styropianu...
        • triss_merigold6 Re: Sztukateria 16.04.14, 21:55
          Uwierz, to będzie wyglądać jak kupa.
        • demonii.larua Re: Sztukateria 16.04.14, 22:14
          Klei się na akryl i nic nie wysycha smile
        • e-kasia27 Re: Sztukateria 16.01.15, 14:51
          Klejem akrylowym się klei, nie wysycha, szpary się nie robią, a jak masz ściany nierówne i od razu będą szpary, to się szpachlą akrylową je szpachluje, potem się całośc maluje.
          A ogólny efekt zależy od pomysłu i rodzaju - jak kto lubi.
        • jematkajakichmalo Re: Sztukateria 16.01.15, 22:01
          Jak bedzie porzadnie zrobione to nie porobia sie zadne szczeliny i nic nie bedzie wisialo wink
          Jak sie wprowadzalismy to poprzedni wlasciwiel mial jakies cuda w jednym z pokoi. Nie wiem czym to bylo przyklejone, ale zerwanie tego zabralo wiecej czasu niz zerwanie calej tapety. To byla wlasnie jakas pianka czy styropian czy co go tam wie.
          Ja mam teraz tylko listwy sufitowe, przyklejone sa rowniez super, sa pomalowane razem z sufitem i nic nie zolknie.

Jak jest ze sztukateria o "skomplikowanych" wzorach to nie wiem, ale to chyba trzeba czyscic i srednio to sobie wyobrazam smile
    • madzioreck Re: Sztukateria 16.04.14, 21:52
      Daj sobie spokój, nawet pomalowane z kilometra krzyczy, że styropian czy tam pianka uncertain
      Weź normalną gipsową, nie jest specjalnie droga.
    • zaneta11113 Re: Sztukateria 16.04.14, 22:42
      antyk-acap napisał:

> Czy ktoś ma w domu sztukaterię z pianki poliuretanowej? Moje pytanie - czy taki
      > e sztukaterie nie robią się po czasie brzydkie, żółkną pod wpływem światła?????

Zakupiłam do domu ze styropianu gładkiego XPS na allegro. Polecam.

• mid.week Re: Sztukateria 16.01.15, 17:53
      Nie żółkną, bo maluje się je razem z resztą sufitu/ściany. Moi rodzice mają w kamienicy takie, bo oryginalne, poniemieckie zostały zniszczone. Nie widzę róznicy między starymi zdobieniami a tymi dorabianymi z pinaki. Ale faktem jest, że sufit u nich jest 4m nad podłogą i być może ta odległość też wpływa na efekt. Z bliska w sklepie wyglądają tandetnie wink
    • thea19 nie polecam www.gzymsy-elewacyjne.pl 16.01.15, 21:44
      bo nieudolnie spamuja fora. gdyby mieli dobry towar, to na reklame by starczylo
      • latarnia_umarlych Re: nie polecam www.gzymsy-elewacyjne.pl 16.01.15, 21:51
        otóż to!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka