Dodaj do ulubionych

Zew macicy

24.04.14, 20:56
Dziewczyny,
W grudniu rzuciłam antykoncepcję hormonalna i właściwie od pierwszego dnia bez tabletek odczuwam silna potrzebę posiadania dziecka, cos niesamowitego.
Nic juz sie nie liczy, przygody, podróże, kariera czy co tam niby jest ważne, po prostu marże o dzieckusmile

Sytuacje mamy dobra, praca w porządku, związek fajny, a mój partner jest bardzie na "tak" niż na "nie". Obawia sie oczywiście, ale mówi "niech sie dzieje co sie ma dziać".

Moze wiec wy jako matki mi cos podpowiedzieć? Jak sie przygotować, jak Ew. Przyspieszyć zajście w ciąże?
Jestem z tych co "myślą za duzo" i ledwo co zaczęliśmy starania a ja juz sie martwię, ze bede miała problemy, ze nie zajdę, etc. Najgorsze było wejście na forum "dla starających sie",wszystkie najgorsze przypadki od razu brałam do siebie.

Tydzień temu skończyłam 30 lat, przed tabletkami mialamn nieregularne okresy, teraz od grudnia moje cykle to 40, 40 i teraz 52(wciaz brak okresu) i w międzyczasie oprócz regularnych stosunków kilka zaledwie było bez zabezpieczenia (bo niby trzeba odczekać po tabsach).

W przyszłym tygodniu mam wizytę u ginekologa, od tygodnia biorę kwas foliowy, dbam o siebie i nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić, zeby zwiekszyć nam szanse ?

Bardzo sie obawiam, ze przez nieregularny okres nie bede mogła mieć dzieci a naprawde nie chce tego przeżywać negatywnie (obliczenia, stres, testy, i ogólna schiza), bo to podobno tez wpływa na Ew. Zajście...
Jakies rady?
Obserwuj wątek
    • dantonka Re: Zew macicy 24.04.14, 21:03
      Używaj jak najwięcej. Nie myśl.
    • lauren6 Re: Zew macicy 24.04.14, 21:07
      Po pierwsze zapomnij o forum dla Starających się, bo będziesz zbiorowo wyła nad każdą miesiączką i niepotrzebnie się nakręcała.

Szanse się zwiększa częstym seksem.
    • daisy Re: Zew macicy 24.04.14, 21:29
      Nic nie rób, ciesz się i używaj życia. Ach, te momenty starania się o dziecko były najfajniejsze w małżeństwie. smile smile
    • gretchen184 Re: Zew macicy 24.04.14, 21:44
      nie czytaj internetu, gazet ciążowych
      ciesz się,że możesz się po prostu bzykać do woli, nie myśl o ciąży
      ja przy bardzo nieregularnych miesiączkach bez większych problemów zaszłam w 3 ciąże
    • tomanksa Re: Zew macicy 24.04.14, 21:49
      czarnespodnie napisał(a):

i nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić, zeby zwiekszyć nam szanse ?

wyluzować smile
      no i można ewentualnie pomóc sobie jeszcze testami owulacyjnymi.
      • paul_ina Re: Zew macicy 24.04.14, 22:18
        Jeśli celujesz w chłopczyka, to testy mogą pomóc w tym sensie, że aby trafić trzeba się dokładnie starać w środku cyklu, bo męskie plemniki są szybsze, ale krócej żyją. U nas ta teoria się sprawdziła smile
    • 18lipcowa3 Re: Zew macicy 24.04.14, 21:59
      ty juz sie nakręciłaś
    • eo_n Re: Zew macicy 24.04.14, 22:45
      Przestać czytać fora dla starających się.
      Jak musisz intelektualnie do tego podejść, to sobie spraw jakiś fajny poradnik nt. opieki nad małym dzieckiem i uznaj za oczywistość, że niebawem będzie to Twoje główne zajęcie smile
      Czyli fantazjować i nakręcać się pozytywnie lub (jeszcze lepiej wink ) odpuścić zupełnie i skupić się na fajnym seksie.
      • eo_n Re: Zew macicy 24.04.14, 22:47
        I jeszcze: zainwestować w fajny wyjazd nad ciepłe morze - akurat sezon się powoli zaczyna smile
    • makiczerownemaki To tak jak u nas 24.04.14, 22:55
      Mam 27lat i rowniez zaczynamy starania ale najpierw
      1. Nie przechodziłam ospy wietrznej więc idę zrobic poziom przeciwciał czy jednak bezobjawowo przechodziłam, jeśli nie to będę się szczepić. Nie chciałabym mieć ogromnego nieszczescia, ze zajde w ciąze i zaraze sie ospą
      2. Zrobie sobie podstawowe badania krwi i moczu, morfologie
      3 Kwas foliowy to oczywiście i jakiś zestaw witaminowy dla kobiet typu falvit
      Miesiączki mam regularne, to tak na szybko. Będę jeszcze dyskurtowała z moim ginekologiem. Nie wiem czy nie trzeba jeszcze robic jakiś wymzów np z pochwy czy nie ma zadnych bakterii. Dlatego idę porozmawiać z ginekologiem po zaszczepieniu a przed staraniami bo nie wiem tez ile bede musiala po ewentualnym szczepieniu odczekać.
      Nie mogę się doczekać i mam nadzieję, że wszystko ułoży się po naszej myśli.

• alienka20 Re: To tak jak u nas 25.04.14, 04:03
        makiczerownemaki napisała:

Pod koniec ciąży robi się wymaz w kierunku paciorkowca (streptoccocus B), aby w razie czego podać dziecku antybiotyk, gdyby się zaraziło od matki.

2. A szczepienie na ospę polecam, bo kuzynka nie-męża najadła się niezłego strachu po świętach BN, gdy jej córka zachorowała. Dziewczyna cały weekend siedziała w stresie, dopóki nie dostała wyników, że ma przeciwciała i wyszło na to, że przeszła ospę dawno temu razem ze starszym bratem, tylko bezobjawowo.
    • amyszka07 Re: zamienić te czarne spodnie 24.04.14, 23:42
      na jakąś powiewną spódniczkę. Kurcze, masz jakiś taki aseksualny nick wink
    • mayaalex Re: Zew macicy 25.04.14, 00:57
      Po tabletkach wcale nie trzeba "odczekiwac", ja tak wlasnie zaszlam w pierwsza ciaze, w pierwszym cyklu staran. Jedz ten kwas, nie nakrecaj sie bo jeszcze jestes mloda i masz czas, daj sobie rok na proby i ciesz sie seksem przez ten rok smile
      • paliwodaj Re: Zew macicy 25.04.14, 03:45
        >Będę jeszcze dyskurtowała z moim ginekologiem. Nie wiem czy nie trzeba jeszcze robic >jakiś wymzów np z pochwy czy nie ma zadnych bakterii. Dlatego idę porozmawiać z >ginekologiem po zaszczepieniu a przed staraniami bo nie wiem tez ile bede musiala po >ewentualnym szczepieniu odczekać.

szczepieniu na co?
        gwarantuje ci ze jakies bakterie tam zawsze masz, chyba ze stosujesz irygacje z domestosu
        Nie wiem czy ci sie z tymi bakteriami nie pomylilo z porodem, co jest mozliwe przy tym co tu nam popisalas
    • alienka20 Re: Zew macicy 25.04.14, 04:13
      1) Wyluzuj! Moja mama zawsze powtarza, że jak się chce dziecko, to się je robi, a nie o tym gada wink. Nie spinaj się, bo z tego nigdy nic dobrego nie wychodzi.

2) Zrób przegląd stomatologiczny + ewentualną panoramę rtg, żeby później w ciąży nie było problemów z leczeniem. Poza tym bakterie próchnicze szkodzą płodowi i mogą wywołać wcześniejszy poród. Ja pół ciąży przechodziłam z bolącym zębem i okazało się potem, że nadaje się już tylko do wyrwania sad. A ja stratę każdego zęba bardzo przeżywam i bardzo osobiście odbieram jako porażkę ;/.

3. Kwas foliowy to w sumie podstawa.

4) A czy ginekolog nie badał Cię pod kątem tych nieregularnych miesiączek czy po prostu wyszło, że taka twoja uroda? Jeśli to drugie, to nie bój żaby, zajdziesz wink

Trzymam kciuki!
    • dziennik-niecodziennik Re: Zew macicy 25.04.14, 11:23
      > W przyszłym tygodniu mam wizytę u ginekologa, od tygodnia biorę kwas foliowy, d
      > bam o siebie i nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić, zeby zwiekszyć nam szanse ?

wyluzowac się.
      bedzie dobrze smile
    • czarnespodnie Re: Zew macicy 25.04.14, 14:03
      Dzięki za odpowiedzi.
      Czyli po prostu wyluzowaćwink
      I oczywiście na "dla starających sie" nie bede wchodzić, wole forum "emama".
      Niestety wokół siebie mam coraz wiecej znajomych którzy mają Problemy z zajściem w ciąże, pewnie dlatego biorę to pod uwagę. Kilka bliskich nam par ma wyniki w normie, wszystko ok a od kilku lat nie mogą zajść.
      • yvona73pol Re: Zew macicy 25.04.14, 14:46
        Wyluzowac przede wszystkim, kwas foliowy. Moja kumpela jeszcze chyba szczepila sie na rozyczke, bo badala i wyszlo, ze nie chorowala.
        Jak chcesz to produkty pszczele wspomagaja kobiece hormony, propolisy rozne i inne pylki.
        Mozna tez zrobic sobie miesieczna kuracje niepokalankiem (vitex agnus-castus), ktory rowniez reguluje cykle i zmniejsza dolegliwosci okolopmsowe wink
        I nie czytac za wiele, a juz na pewno nie starajacych sie i nie net, bo wtedy ma sie wrazenie, ze zajsc to prawie wyczyn olimpijski, a pozniej to juz same komplikacje....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka