Dodaj do ulubionych

Czy psom trzeba obcinać

02.05.14, 12:12
ogon i uszy?
Nadal?
Nie jestem hodowcą, nie znam się na wymogach ras.
Ale kiedy pomyślę o tym barbarzyństwie słabo mi.
Obserwuj wątek
    • vilez Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 12:14
      Nie tylko nie trzeba, ale nie wolno.
      • mx3_sp Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 12:16
        hodowcy mogą, to taki sam biznes jak inny.
        • vilez Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 13:06
          Od 2011 nie wolno.
    • mx3_sp Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 12:17
      ja mam szczeniaka rasowego, nie ma obciętego co powinien (ogon i uszy właśnie) i nie wyglada na wzorca rasy, ale nam nie o to chodziło. Inne z miotu są obcinane.
    • panidemonka Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 12:57
      Nie nie trzeba, ale nie wolno!
      Bywają sytuacje, ze takie zabiegi są konieczne z powodów zdrowotnych, mówi się trudno.
      Niestety ciągle jest mnóstwo właścicieli, którzy są gotowi sporo zapłać za nielegalny zabieg i weterynarze, którzy chętnie się na to godzą.
      • chalsia Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 13:09
        > Niestety ciągle jest mnóstwo właścicieli, którzy są gotowi sporo zapłać za niel
        > egalny zabieg i weterynarze, którzy chętnie się na to godzą.

ale na pewno nie są to Ci, którzy chcą psy wystawiać na wystawach - od chyba 2 lat jest w PL zakaz wystawiania psów urodzonych od początku 2012 z ciętymi uszami/ogonami,
        • panidemonka Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 13:19
          Raczej na pewno nie chcą wystawiać. Ogonów są pozbawiane psy rasowe i mieszańce.
          Nie każdy właściciel psa rasowego, rasowego, a nie w typie rasy, chce pokazywać psa na wystawach. Ja swoich bokserek nigdy nie zamierzałam pokazywać, bo to były i są psy dla nas.
          Nie były rozmnażane, były sterylizowane. obecną boksię wkrótce to czeka.
          Oczywiście miały i mają ogony i są z nich dumnewink
    • aguar Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 13:13
      My mamy sznaucera olbrzyma, nie ma nic obcięte, zawsze byłam przeciwna takim praktykom, ale po latach (prawie 10-ciu) mam takie refleksje:
      -ogon ma taki, że jak nim energicznie macha i kogoś przypadkiem uderzy to jest to bolesne, ale to może nie aż tak istotne...
      -bardzo często chorował na zakażenia płatków uszu, to mu się zawsze dłuuugo ciągnęło, trzeba było wiele leków miejscowych stosować i antybiotyków ogólnych, a potem znów to nawracałosad więc może jakby miał za młodu obcięte to by nie było takich problemów?
    • woman_in_love dziwaczna etyka, a obrzezania też zakażesz? 02.05.14, 13:18
      a operacji plastycznych również? Czy tylko pieski mają być szczególnie "chronione"?
      • panidemonka Re: dziwaczna etyka, a obrzezania też zakażesz? 02.05.14, 13:26
        Ponieważ psy nie mogą same obronić się przed najczęściej niepotrzebnym okaleczaniem.
        Ludzie na zabieg/operacje niekoniecznie lecznicze decydują się z własnej woli, bo np. tak nakazuje im religia albo ich własne "widzimisię".
        Nie widzisz różnicy?
        • woman_in_love nie ma żadnej różnicy 02.05.14, 13:29
          Małe dzieci również nie mogą się same bronić przed "najczęściej niepotrzebnym okaleczaniem". A gdyby moja religia nakazywała obcinać pieskom uszy to już by było to ok czy byłoby to barbarzyństwo?
          • panidemonka Re: nie ma żadnej różnicy 02.05.14, 13:47
            Za zgodę na na "najczęściej niepotrzebne okaleczanie dzieci odpowiadają rodzice, ich religijność i kultura danego kraju. Z tych dzieci będą kiedyś dorośli ludzie. Każe ci ktoś kaleczyć małe dzieci?
            Gdyby twoja religia nakazywała kaleczyć psy, to na pewno byś to zrobiła.
            Nikt tutaj nie pisał o dzieciach tylko o psach, zupełnie różne sytuacje.
            EOT
      • majenkir Re: 02.05.14, 13:35
        Obrzezywanie noworodkow to tez barbarzynstwo.
        • panidemonka Re: 02.05.14, 13:39
          Tylko nie da się tego zakazać niestety. Gdyby się dało to pewnie i tak okazałoby się nieskuteczne.
          • majenkir Re: 02.05.14, 14:39
            panidemonka napisała:
            > Tylko nie da się tego zakazać niestety.

Oswiata. W Stanach przecietny zjadacz chleba mysli, ze chlopca trzeba obrzezac, tak jak w PL, ze suka raz w zyciu musi miec mlode wink.
            • panidemonka Re: 02.05.14, 15:37
              W Polsce jest całkiem dużo osób, które wierzą, że suka powinna przynajmniej raz w życiu mieć młode. Trudno tych ludzi przekonać, że tak nie jest.
              --
              Wredna jestem niesłychanie, bo nie kłamię i nie pozwalam się okłamywać.
      • landora Re: dziwaczna etyka, a obrzezania też zakażesz? 02.05.14, 14:49
        O operacjach plastycznych zazwyczaj decydują sami zainteresowani, a obrzeza nie jest moim zdaniem okaleczeniem i powinno być zakazane.
        • chalsia Re: dziwaczna etyka, a obrzezania też zakażesz? 02.05.14, 14:59
          a obrzeza nie
          > jest moim zdaniem okaleczeniem i powinno być zakazane.

pacz pani, a w Stanach uważają, że to zabieg prozdrowotny bo ułatwiający dbanie o higienę
          no i jeszcze ma pozytywny wpływ na osiąganie przez kobiety satysfakcji seksualnej
          • panidemonka Re: dziwaczna etyka, a obrzezania też zakażesz? 02.05.14, 15:30
            Są kraje w których obrzezaniu poddaje się dziewczynki, w tym wypadku chyba nie chodzi o pozytywny wpływ na osiąganie przez kobiety satysfakcji seksualnej.
            • chalsia Re: dziwaczna etyka, a obrzezania też zakażesz? 02.05.14, 15:45
              > Są kraje w których obrzezaniu poddaje się dziewczynki,

skoro pisano o USA to wiadomo, że chodzi o obrzezanie ludzi płci męskiej
              dziewczynki to w niektórych regionach Afryki
    • misterni Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 13:24
      Nie, ie trzeba, a nawet jest to zabronione od dłuższego czasu.
    • sadosia75 Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 13:50
      W PL zabieg kopiowania jest zabroniony są wyjątki ( w przypadku zagrożenia zdrowia lub życia ) ale zdarzają się bardzo rzadko.
    • szamanta Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 14:07
      Nie dość ze zakazane ( i słusznie) to jeszcze ohydnie to wyglądało, nawet podczas braku wcześniejszego zakazu moi znajomi ,którzy mieli rasy psów jakim się "obcinalo" co nie co,nigdy tego nie praktykowali
      Podciąć co najwyżej to można wloski kudłatemu sierciuchowi ,kiedy upal doskwiera, nic poza tym
      • bbuziaczekk Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 14:12
        A co ma na celu obcinanie ogona i uszu ???? jaki jest powod ?
        O ogonie slyszalam ale o uszach ?
        Niedosc ze to okropne to jeszcze brzydko wygląda.
        Niech ci co to robia sami sobie obetna co nie co .
        • kosheen4 Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 15:05
          u ras bojowych obcięcie uszu zapobiegało częściowo większemu poranieniu (rozdarcie uszu)
          praktyka równie poroniona, jak same walki psów
    • lady-z-gaga Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 15:43
      To dobrze, że juz się nie obcina, ale wizualnie przyzwyczaić się trudno do niektórych ras...
      np sznaucerek albo bokser z ogonem wyglądają cudacznie smile
      • chalsia Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 15:46

> np sznaucerek albo bokser z ogonem wyglądają cudacznie smile

albo rottweiler z takim cienkim obwarzankiem nad grzbietem
        albo cocker spaniel z takim bujnym i długim ogonem, że mu trzeciej pary nóg z tyłu brakuje
        • capa_negra Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 21:32
          Albo dog z obwisłymi uszami
      • vilez Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 16:17
        Mój sznaucerek z ogonem wygląda normalnie. Za to, gdy widzę takie bidy z obciętym ogonem i dziwnymi za małymi uszami, to wyglądają dziwacznie. Toć to kompletnie od czapy - pies bez ogona i uszami ni w pięć ni w dziewięć wink
        • lady-z-gaga Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 16:23
          Normalne, niecięte uszy u sznaucerów widuję juz od kilkunastu lat, ogony od niedawna, więc jeszcze się nie przyzwyczaiłam smile
          • vilez Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 16:57
            smile
      • panidemonka Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 21:13
        lady-z-gaga napisała:
        Wcale nie, moje bokserki zawsze wyglądają nie cudacznie tylko cudnie! smile
        Pora się przyzwyczaić, że jeśli pies urodził się z ogonem to z nim żyje.

> To dobrze, że juz się nie obcina, ale wizualnie przyzwyczaić się trudno do niek
        > tórych ras...
        > np sznaucerek albo bokser z ogonem wyglądają cudacznie smile
      • tryggia Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 21:38
        Boksery wyglądają cudownie z uszami!

A brak ogona jest po prostu straszny.
        • panidemonka Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 21:44
          A najcudniej jest kiedy mają i uszy, i ogon, o! smile
          • aneta-skarpeta Re: Czy psom trzeba obcinać 03.05.14, 07:22
            w rodzinie jest Pitt Bul Terrier
            suka
            poza tym, że wygląda jak morderca, choć jest bardzo dużym mieszczochem- ale mimo wszystko mam wobec niej obawy- to własnie ma naturalne uszy i ogon i wygląda cudnie, choć początkowo było to dosyc zabawne
    • kerri31 Re: Czy psom trzeba obcinać 02.05.14, 21:43
      Ostatnio po dobermanach widać, że uszy mają....
    • aneta-skarpeta Re: Czy psom trzeba obcinać 03.05.14, 07:16
      najlepsze jest to, że jest kilka ras gdzie ogon jest skrócony genetycznie, a nie chirurgicznie

u mojego- entlebucher- tak włąsnie jest- wygląda jakby miał obcięty, a taki się urodził- i w tej rasie psy rodzą się z rpzeróżnej długości ogonami

wiec nie każdy pies z "urżniętym ogonem" miał go de facto urżniętego
      • panidemonka Re: Czy psom trzeba obcinać 03.05.14, 10:00
        Wiem.
        Kiedy jeszcze mieszkałam w domu rodzinnym mieliśmy psa, że tak to nazwę wielorasowegowink
        Suczka z mordka kundelka i sierścią pekińczyka. Śliczna była. Nie miała ogona, tzn miała tylko mały kikut ukrytyw futrze. Urodziła szczenięta z krótkimi ogonkami, jedno z nich miał ogon długości 3/4.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka