Dodaj do ulubionych

Silikon i odparzenia

04.05.14, 23:30
Odparza mnie ostatnio wszystko. Odparzają mnie własne gacie (bawełniane!) i wkładka higieniczna, jeśli mam na sobie rajstopy. Od tygodnia goję odparzenia od silikonowego paska od pończoch. Odparzył mnie pasek od straplessa. Odparzył mnie ściągacz od skarpetki. Mam otarcia (nie odparzenia, ale i tak paskudne) od torby na ramię, noszonej na 2-3 warstwach ubrania.
W pracy mam klimę, nie pocę się jakoś straszliwie, nie było też ostatnio NAPRAWDĘ ciepło.
WTF?
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Silikon i odparzenia 04.05.14, 23:40
      Może alergia skórna (na proszek, wodę, mydło, cokolwiek), która bardzo podrażniła ci i wysuszyła skórę, tak że najmniejsze tarcie powoduje poważne uszkodzenia naskórka?
      • klamkas Re: Silikon i odparzenia 04.05.14, 23:43
        Też stawiam na podrażnienie skóry jakimś stałym czynnikiem - nowy kosmetyk, trwałe odwodnienie, chemia domowa, klimatyzator w domu/pracy, nowe zwierzątko. Innego wyjaśnienia nie widzę.
    • aandzia43 Re: Silikon i odparzenia 04.05.14, 23:43
      Nienaturalnie cienka i wrażliwa skóra zdarza się przy chorobach tarczycy.
    • e-kasia27 Re: Silikon i odparzenia 05.05.14, 00:58
      Albo jesz za dużo alergenów(czym się ostatnio objadasz?), albo tak zareagowałaś na pyłki(to wersja mniej prawdopodobna), albo masz uczulenie na lycre (chociaż wtedy pasek od torebki by nie odparzał).
      Skóra alergika będącego pod wpływem alergenów pokarmowych może reagować odparzeniami (a także bąblami) na wszelki ucisk, ocieranie i nawet niewielkie przegrzanie, szczególnie tam, gdzie bardziej się poci.

Ja tak mam gdy jem pomidory i na szczęście tylko pomidory, ale męczyłam się z tym odparzaniem parę dobrych lat, zanim na to wpadłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka