Dodaj do ulubionych

Do obeznanych z kindlem paperwhite

06.05.14, 13:08
Generalnie ten czytnik uważam za rewelacyjny i jestem z niego bardzo zadowolona. Mam jednak jedno ale: zmiana wielkości tekstu. Gdy czytam i przerzucam strony, czasem (a nawet często) mi palec zjedzie nie tak jak trzeba i zamiast zmienic stronę, zmieniam wielkość czcionki. Czy da się w kindlu jakoś wyłączyć tę funkcję albo ją zablokować/utrudnic dostęp? Można raz na dobre ustawić wielkosc czcionki dla wszystkich książek a ewentualnie zmieniac z menu (nie jezdzac palcem po ekranie)?
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: Do obeznanych z kindlem paperwhite 06.05.14, 13:14
      Z tego co wiem to nie da sięsad mnie tez to wkurzało ale po prostu zmieniłam sposób w jaki przerzucam strony (dotykam tylko a nie "jeżdżę" paluchem i już mi się czcionka nie zmienia)
    • incubus_0 Re: Do obeznanych z kindlem paperwhite 06.05.14, 13:24
      A jak ze wzrokiem? Nie męczą Ci się oczy? Bo ja się zastanawiam, czy czytanie na takim ekranie nie niszczy wzroku. Z drugiej strony lampka też idealna nie jest.
      • kaka-llina Re: Do obeznanych z kindlem paperwhite 06.05.14, 13:32
        Bardzo dobrze się czyta, oczy się nie meczą a natężenie światła możesz sobie ustawić.
      • baybladerka Re: Do obeznanych z kindlem paperwhite 06.05.14, 13:36
        Nie męczy się wzrok. Mam kindle z podświetlanym ekranem, stopień podświetlania się reguluje, mam też kindle z szarą matrycą i na tym pierwszym (paperwhite) zdecydowanie wolę czytać. Chociaż nie czytam w ciemności z mocno podświetlonym ekranem, bo to pewnie byłoby niefajne dla oczu (a mam b. wrażliwe). Nie dałabym rady np czytać coś dłużej na tablecie, kindle to zupełnie coś innego. Wzrok męczy się w tym samym stopniu co przy tradycyjnej książce.
        • jajko54 Re: Do obeznanych z kindlem paperwhite 06.05.14, 13:49
          w ciemności trzeba sobie to podświetlenie dać minimalne, w ostrym słońcu duże.
          nie męczy wzroku, potwierdzam smile
      • sueellen Re: Do obeznanych z kindlem paperwhite 06.05.14, 14:02
        Mnie sie z kindlem czyta o niebo lepiej niż zwykłą ksiażkę, bo oświetlenie jest zawsze idealne bez względu na to czy czytam w nocy pod kołdrą czy na słońcu.
    • jajko54 Re: Do obeznanych z kindlem paperwhite 06.05.14, 13:46
      nie wiem ale że przerzucam strony tylko dotykając (uwielbiam tę możliwość bo jeżdzenie paluchem po ekranie jest dla mnie obrzydliwe, w telefonie też) to rzadko mi się to zdarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka