Dodaj do ulubionych

Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i słońcu ?

07.05.14, 23:00
Przyznam, że ja u córki nie stosuję żadnych preparatów przeciw kleszczom ( i nigdy nie złapała) , smaruję ją kremami z filtrami tylko w lecie i tylko jak jest cały dzień na słońcu, na plaży itp. Nie używam żadnych filtrów w lecie na co dzień, do przedszkola, na spacery itp. Mam wątpliwości czy za ileś lat nie okaże się, że substancje zawarte w tych smarowidłach są mocno rakotwórcze lub coś podobnego i "naukowcy stwierdzą" że smarowanie bardziej szkodzi niż nie smarowanie. Nie wyobrażam sobie jak można dzień w dzień nakładać na dziecko chemię przeciw słońcu i na dodatek chemię przeciw kleszczom. I powtarzać to co kilka godzin czy jak tam zalecają. Naprawdę uważacie że taka ilość chemii nie zaszkodzi w żaden sposób dziecku? Faktycznie stosujecie te środki tak jak się zaleca?
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 07.05.14, 23:02
      tak, stosuję
    • dziennik-niecodziennik Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 07.05.14, 23:08
      filtry stosuję na dziecko, na siebie nie, bo nie pamietam.
      na kleszcze stosuję jak jest potrzeba, z pewnością nei na co dzien.
    • klamkas Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 07.05.14, 23:22
      Na kleszcze nie (rzadko bywamy w lesie/na łąkach), na słońce tak, bo córka ma dużo zmian barwnikowych pod wpływem słońca i ze strony męża obciążenie czerniakiem. Krzyczę też na męża i pilnuję, żeby się smarował (to samo co z córką). Sama stosuję dobrowolnie.
      • wioskowy_glupek Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 07.05.14, 23:30
        Nie
        • naomi19 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 09:51
          ale Ty nie masz dzieci, może dlatego nie stosujesz u nich..
      • k1k2 kremy a czerniak 09.05.14, 06:15
        klamkas, musze cie zmartwic ze stosowanie filtrow NIE chroni przed melanoma (chociaz chroni przed fotostarzeneim skory oraz przed innymi, mniej groznymi nowotworami skory).

zerknij chocby tu:
        www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1070981/
        stosowanie filtrow opoznia podraznienie/oparzenia skory, wiec ludzie siedza na sloncu dluzej i w efekcie zwieksza sie ryzyko czerniaka
    • zielonaporzeczka Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 07.05.14, 23:34
      Przeciw kleszczom tylko u psa, dzieci i sobie dopuszczam. Kremy z filtrem tak jak autorka tylko przy długim przebywaniu na słońcu. "Szczelne" smarowania dzieci może mieć groźniejsze następstwa niż słońce w rozsądnych dawkach.
    • dag_dag Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 07.05.14, 23:57
      Nawet nie wiedzialam, ze istnieja jakies preparaty przeciw kleszczom, ale zmiana mojej wiedzy na ten temat niczego nowego nie wniesie. Kremem z filtrem smaruje jedynie na wakacjach, gdy mocne slonce, 40 stopni, itp.
    • heca7 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 07:24
      Kremy z filtrem tylko na wyjazdach gdzie siedzę na plaży lub chodzę w słońcu. Na kleszcze nic nie stosuję bo nie ma u mnie kleszczy.
    • mamma_2012 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 07:32
      Kremy tylko wtedy, kiedy jest to uzasadnione (plaża, dłuższy spacer na bardzo naslonecznionym terenie). Preparaty na kleszcze tylko na spacer po lesie, jakieś zabawy na łące.
      Tez mam trochę wątpliwości czy za jakiś czas nie okaże się, ze to taka ucieczka z deszczu pod rynnę, bo skład chemiczny tych preparatów często ledwo mieści się na etykiecie, a przez skórę wiele substancji przenika bez problemu.
    • mia_siochi Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 07:33
      Na kleszcze nie, bo nie chodzimy na łąke/do lasu właśnie z powodu obawy przed kleszczami.
      Syn ma po nas obojgu tendencję do powstawania pieprzyków, podczas ekspozycji na słońce używam mocnego filtra, na wakacje kupiłam mu koszulkę z filtrem.
      Podczas spacerów nie stosuję filtra.
      • a1ma Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 15:57
        > słońce używam mocnego filtra, na wakacje kupiłam mu koszulkę z filtrem.

Ale zdajesz sobie sprawę, że KAŻDA kosztulka jest filtrem? big_grin
      • zebra12 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 09.05.14, 08:20
        Mia, Ty żartujesz, prawda??? Nie chodzicie na łąki, do lasu??? Jeśli to prawda to zabierasz dzieciom coś bardzo cennego. Las, łąka, kontakt z naturą, to coś najwspanialszego dlaczego budzę się rano i chce mi się żyć. Jak można bez tego funkcjonować? To gdzie chadzacie?
        Moja córka złapała kleszcze w mieście na przystanku MPK, a druga na przedszkolnym placu zabaw. Tam też nie bywacie?? Za to z lasu czy z łąki żadna nie przyniosła, a bywamy często, jak nie codziennie - przynajmniej na łąkach z wysokimi trawami.
    • mw144 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 08:10
      Smarowałam dzieci kremem z filtrami tylko w Afryce, jeśli przebywały cały dzień na słońcu. Na stałe mieszkam w Pl, tu nie widzę potrzeby smarowania czymkolwiek. Sporadycznie psikam przeciwko komarom, jak dzieciaki chcą się dłuzej wieczorem w basenie popluskać.
      • aniadawid1 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 10:44

kefir2010.wordpress.com/2013/07/05/kremy-do-opalania-sa-prawdziwa-przyczyna-epidemi-raka-skory/
    • e-kasia27 Ja nie stosuję 08.05.14, 11:01
      Ale ja w ogóle na ogół niczego nie stosuję.
      Z kosmetyków tylko krem nivea i szare mydło, szampon i dezodorant.
      W domu tylko ludwika i proszek do prania, czasem płyn do płukania włosów lalek, żeby się dały łatwiej rozczesać, jak się pokołtunią, domestos do mycia kibelka i kret do kanalizacji.
      A i jeszcze płyn do mycia okien.
    • mamusia1999 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 11:53
      moja Mloda pierwszego kelszcza miala jako 9mies. niemowle. przyczail sie pewnie w faldach wozka, choc wozkiem przez zarosla sie nei przedzieralam tylko spacerwoalam po meijskim lasku. komary tze ja bardzo lubia. wiec do lasu, na laki ja spryskuje. ta sama Mloda jest mlecznobiala z mnostwem pieprzykow. wiec golizne smaruje (dekolt, ramiona) nawet poza plaza, a jak gdzies niedosmaruje to sie robi czerwona. twarz zacieniona.
      filtry sa takze na bazie mineralnej. no i tak w ogole filtry znane i stosowane sa od dziesiecioleci, juz by jakies ostrzezenia byly (bo np. o tworzywach sztucznych, napojach z opakowan PET sa, nawet na parwde "nowe" promieniowanie tel. kom. juz jest na liscie WHO)
      a Mlodego samrowac nie musze bo oliwkowy z natury, kleszcze go nie lubia, buszuje po zaroslach i nic. tylko przed komarami na urlopie chronie. no i na plazy filtrami traktuje, ale tez z umiarem: Mlody zmarzluch bo chudy i nosi cienka pianke, wiec w wiekszosci zakryty.
    • to_ja_tola Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 12:02
      ja n/t
    • malwa51 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 15:42
      Nie smaruje sie zasadzniczo niczym i to nie przez naukowcow tongue_out po prostu nie lubie miec czegos na skorze - takie skrzywienie. szybkowchlaniajacy balsam po prysznicu na suche miejsca i krem do rak to wyjatek. Niestety przyplacilam to nielubienie mocnym poparzeniem slonecznym jako 10-latka (brak kremu) i parenascie lat pozniej (za niski filtr, 20 ) wiec nie jestem juz taka glupia.
      Przeciw kleszczom i komarom nie uzywam niczego. Pic na wode, maz uzywa a i tak wraca z paroma egzemplarzami tongue_out na slonce wtedy, kiedy wiem, ze ekspozycja bedzie mocna i nie do unikniecia. Np srodek jeziora, plaza. Dzieci smaruje wiecej niz siebie w ww sytuacjach, bo lubia biegac w sloncu, ja wybieram cien. Do przedszkola w gorace dni smaruje odsloniete miejsca, policzki, nos i rece, podworko jest tam naslonecznione przez praktycznie caly dzien. Mamy jeden krem dla wszystkich, spf 30 dla niemowlat z polskiego daxa. Sprawdza sie swietnie i nie wyszusza, wiec nie szukamy lepszego.

Sytuacje typu "spacer po miescie, parku" - nie uzywam wcale ani na sobie, ani dzieciach. Tak, wiem ze szkodliwe promieniowanie nawet w pochmurne dni.. .itp, itd . W razie czego mam tubke ze soba w torebce.
      Slonca w ogole nie lubie, razi, leb boli i mam ochote w takie sloneczne dni przelezec w lozku caly dzien i wyjsc dopiero po 19. Na szczescie dla mnie, tu gdzie mieszkam y pada i chmurzy sie przez wiekszosc roku big_grin
    • mc30 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 16:01
      przeciw kleszczo stosuję
      boję się
      paskudztwo to jest

przeciw słońcu na wakacjach w Grecji oczywiście tak
      koło domu - pół na pół, jak biegają zwyczajnie trochę w słońcu trochę w cieniu to odpuszczam na co dzień, nie smaruję wtedy zupełnie
      smaruję jak siedzą w ogrodowym basenie, albo jak jedziemy na dłuzej na rowery
    • zebra12 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 20:17
      Na kleszcze nic nie stosuję. OD słońca raz na czas. Sama nie stosuję niczego. Psu podaję preparat przeciw pchłom i kleszczom.
      • czarna_kita Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 20:46
        Smaruję tylko latem na wakacjach gdy jesteśmy nad morzem lub nad jeziorem. Wtedy dużo czasu spędzamy z dziećmi na dworze. Kiedyś jako nastolatka ładnie się poparzyłam i miałam udar słoneczny, nie chciałabym żeby moje dzieci tego doświadczyły. A na kleszcze na co dzień nie stosujemy nic, tylko gdy jesteśmy na wspomnianych wakacjach i jest tam las.
    • klubgogo Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 20:51
      Nic na nikogo nie stosuję, o ile nie są to wakacje w basenie M. Śródziemnego latem i wieczorna impreza w plenerze, gdzie tną komary, wtedy psikamy się wszyscy. W innych okolicznościach niczego nie używam. A już absolutnie filtru 50 w Polsce w kwietniu, jak ostatnio padło na niemowlu.
      • ella_nl Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 21:13
        Ja stosuję u córki krem z filtrem 50 ze względu na naczyniaki.
    • mynia_pynia Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 22:35
      Nie uzywam odswierzaczy powietrza, intensywnych kostek toaletowych, zabijaczy komarow do kontaktu, sprejow na kleszcze i konary. Filtry przeciwsloneczne stosuje mineralne i tylko jak jest intensywnne slonce.
    • scarlett74 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 22:46
      Nie stosuję przeciwko kleszczom,jakiś czas temu raz jedyny popsikałam się preparatem przeciwko kleszczom (uprzedzając głupawe pytania-tak na pewno był przeciwko kleszczom, a nie zwabiający) i raz jedyny kleszcza łapnęłam uncertain
    • memphis90 Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 08.05.14, 23:30
      Codziennie preparatów p/ko kleszczom nie stosuję. Na jakieś ekstra wyjścia do lasu- tak, ale nie liczę tu mojego przydomowego "lasku" z szerokimi alejkami ani placu zabaw na polanie. Kleszcz jednak potrzebuje jakiegoś krzaka. Filtry- latem, na plaży, przy kilkugodzinnym pobycie na słońcu lub krótkotrwałym w południe. Plus czapki z daszkiem i inne kapelutki. Siebie- na kleszcze nie psikam, nie pamiętam, ew. preparatem na komary, jak gryzą. Ale też po krzaczorach się nie uganiam. Krem z filtrem- na wakacjach zawsze i jeszcze chowam się pod kapeluszem, pareo, parasolem - inaczej wyglądam jak poparzony prosiak. Na codzień zupełnie o tym nie pamiętam.
    • attiya Re: Kto nie stosuje preparatów p. kleszczom i sło 09.05.14, 09:15
      jak u autorki
      jak wracam z lasu, to oglądam siebie, dziecko, jeśli jest kleszcz to wyjmuję a nie zakładam wątki na forum
      krem na słońce - tak ale tylko największe upały i to góra dwa razy dziennie
      piszą to ematki o chemii w jedzeniu a zapomniały biedulki, że w kosmetykach - no niesamowite - także jest chemia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka