Dodaj do ulubionych

moda komunijna ;)

19.05.14, 11:33
mam na mysli mode doroslych, a dokladniej pan (glownie mam).

mam wlasnie za soba komunie dziecka i doszlam do wniosku, ze albo sie starzeje i tetryczeje, albo panie w mojej parafii nie bardzo maja wyczucie, co wypada zalozyc do kosciola na komunie dziecka.

nie mam zamiaru nikomu dyktowac "stosownosci", to watek typowo plotkarski smile

wedlug mnie wiekszosc z nich byla ubrana zwyczajnie niestosownie.
krolowaly bardzo obcisle i krotkie (pol uda albo krocej!) sukienki, do tego jakis zakiet i niebotyczne szpilki na platformach.

duzo bardzo ostrych kolorow, albo bieli. troche czerni (to mi sie podoba).

sporo bylo najrozniejszych koronek i przezroczystosci, zarowno bialych (!), jak i w wydaniach wieczorowych. sasiadka miala sukienke podobna do tej:

https://www.jannet.pl/files/koronkowa-sukienka-z-rekawkiem-%28c%29%5B4%5D.jpg

i do tego bardzo wyskie bezowe koronkowe szpilki bez palcow...

nie mnie decydowac o estetyce tych ubran, bylam jednak zdziwiona, ze w kosciele na komunii krolowalo tak duzo przezroczystosci, obcislosci, koronek, BARDZO krotkich sukienek i wieczorowych butow... a naprawde nie jestem osoba, ktora czesto uzywa sformulowania "to nie wypada" wink

bylam zdziwiona, bo chodze do tego kosciola regularnie, a takich kreacji do tej pory nie widywalam.

... starzeje sie? jak myslicie? smile
Obserwuj wątek
    • incubus_0 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 11:38
      Wiesz, skoro ludzie tracą umiejętność dostosowania stroju do okazji, to czemu się dziwisz?
    • niktmadry Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 11:47
      Ja na Komunii mojego dziecka (tej majowej - jakby ktoś sąsiedni wątek czytał - bo te dzieci do I Komunii przystępują dwa razy) też miałam sukienkę bardziej wieczorową - nie lubię się ubierać jak stara ciotka. Jednak w samym kościele założyłam do niej szal - tak by mieć zakryte ramiona i dekolt oraz szpilki zamieniłam na nieco bardziej eleganckie ale jednak balerinki.
      • sagan137 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 11:56
        wystawne, bardzo eleganckie ubiory mi nie przeszkadzaja, wrecz przeciwnie.
        bylo kilka kobiet ubranych "jak milion dolarow" i bardzo mi sie podobaly.
        jednak patrzac na wiekszosc mialam skojarzenia bardziej "burdelowe" niz "komunijne".

tym bardziej nie przeszkadzaja mi balerinki smile
        • minimikro Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 20:13
          A co miały na sobie te panie "jak milion dolarów"?
          • sagan137 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 20:24
            > A co miały na sobie te panie "jak milion dolarów"?

dwie mialy bardzo fajne sukienki bezowe w miale groszki (nie umawialy sie!), dosc dopasowane, dlugie do okolic kolana, jedna do tego miala bialy delikatny sweterek i jasne rajstopy i buty, druga - brazowy zakiet, takie same rajstopy i buty. wygladaly obie slicznie, elegancko, radosnie i mlodo.

jedna miala albo kostium, albo sukienke w odcieniach spatynowanej miedzi, bezu i brazu, z jakiegos smiesznego, troche "wymietego" materialu. dol rozkloszowany, troche za kolano. do tego dosc zabudowane sandaly na wysokim obcasie-slupku.

jedna miala dluzsza (okolice lydek) sukienke, bardzo zwiewna, ciemno niebieska w jasniejsze groszki lub malenkie kwiatuszki (nie widzialam dokladnie), do tego biale malenkie bolerko. wygladala zjawiskowo, ale pasowalo to ubranie do jej figury - byla bardzo wysoka i szczupla.

bylo troche pan w w "zwyklych" garsonkach i tez fajnie wygladaly.
            moja siostra miala szmaragdowa sukienke i czarny dopasowany zakiecik - tez slicznie.
            moja ciocia (mloda ciocia wink ) miala granatowa sukienke w biale paseczki, dekolt w stylu "woda", dol rozkloszowany. do tego "nudne" dodatki - tez mi sie bardzo podobalo wink
      • landora Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:17
        Między wieczorową sukienką na mszy pierwszokomunijnej a ubieraniem się "jak stara ciotka"
        jest jeszcze milion innych opcji.
    • jowita771 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 11:51
      Mnie w zeszłym roku zaskoczyła kuzynka, Założyła sukienkę naprawdę króciutką, ecru, od pasa szeroką. Wyglądała super, a zaskoczona byłam, bo ze dwa lata wcześniej miałam na sobie spódniczkę tej samej długości i to w sytuacji niezobowiązującej (na podwórku i na spacerze z dziećmi w wakacje), a ta sama kuzynka powiedziała, że w moim wieku to już chyba nie wypada w takiej krótkiej. Kuzynka starsza ode mnie o siedem lat, obie mamy zgrabne nogi, więc to nie o to tu chodzi.
      • bominka Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 11:57
        Nie starzejesz sie.
        Pomysl w inny sposob: ze wiekszosc tych "przebierancow" to ludzie,ktorzy najczesciej nie chodza do kosciola,dlatego nie maja poczucia niestosownosci w ubiorze. Natomiast dziecko do komunii musi przystapic,a jakze!
        • aneta-skarpeta Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:16
          ja tez raczej nie bywam w kosciele, ale wiem jak się ubrać do kościoła, do babci na imieniny, czy do pracy ( choc nie mam dress codu, muszę byc ubrana schludnie etc)
        • 1matka-polka Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:27
          Właśnie nie, ja każdej niedzieli tych "przebierańców" widzę, to jest styl wiejski-kościołowy. Najbardziej krzykliwe kolory, najobciślejsze fasony, najwyższe obcasy jakie w sklepie można znaleźć w danym sezonie.
          • sagan137 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:33
            tutaj akurat bardzo duze miasto i na "zwyklej" niedzielnej mszy takich strojow generalnie NIE ma.
            nie wiem jednak, czy te mamy chodza na ta sama msze, gdzie ja wink
      • sagan137 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:05
        wiesz, niektore z tych kobiet tez wygladaly slicznie.
        jednak wciaz mialam wrazenie niestosownosci.
        sporo z nich siedzialo w lawkach i sukienki/spodnice podjezdzaly baaaardzo wysoko...
        ... lubie krotko, nosze krotko, ale nie do kosciola, a juz na pewno nie na komunie wlasnego dziecka.

nie chce tez wygladac jak matrona, to zrozumiale, ale przeciez nie ma tylko tych dwoch skrajonosci, prawda?
        • aneta-skarpeta Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:19
          nie wiem czy każda kobieta nosząca super mini i pltaformy tak ma, ale spotkałam sie przy takim stylu, że priorytetem ma byc "sexi"!!!!
    • jowita771 Jeszcze słówko 19.05.14, 11:54
      Nie wiem, co złego jest w kolorach na wiosennej uroczystości poświęconej dziecku, a co takiego fajnego w tych okolicznościach w czerni. Niektórym się wydaje, że jak nie bardzo wiadomo, co założyć, to zawsze można czerń i będzie elegancko. Otóż nie zawsze.
      • sagan137 Re: Jeszcze słówko 19.05.14, 11:59
        nie ma nic zlego w kolorach (choc ja sama ubieram sie szaro-buro-i-ponuro).
        jedyne co mi sie nie podobalo, to kolory neonowe - no nie pasuje to dla mnie do kosciola i juz.
        to jednak kwestia osobnicza.

kolory byly opisywane nie krytycznie, a dla pelnosci.
        zdziwila mnie duza ilosc bialego - chodzi o caly stoj bialy. jakos mi to do mlodych pasuje.
      • vilez Re: Jeszcze słówko 19.05.14, 16:51
        Czerń do południa to chyba nie tak, Czern lubi wieczór.
    • slonko1335 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 11:56
      wiesz nie tak dawno próbowano mnie na forum uświadomić, że do kościoła czy na pogrzeb strój i jego stosowność nie są w ogóle istotne a najważniejsze jest to że człowiek przyszedł wiec czemu sie dziwisz? większość sukienek czy strojów(choćby wątek sprzed weekendu-szorty i trampki dla sześciolatka) tutaj proponowanych do kościoła się nie nadaje...
      • mx3_sp taki wybór w sklepach 19.05.14, 12:10
        trzeba się nalatać by znaleźć coś ciekawego, ładnego i przed kolano a nie do połowy uda.
      • hellulah Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:24
        Wiesz, ale to co innego eksponująca ciało w stylu pasującym na dyskotekę i za drogie pieniądze, z wyprzedzeniem zaplanowana, specjalnie kupowana kreacja, a co innego przeciętny strój, założony bo nie ma pod ręką innego.

Na pogrzebie nie zbulwersuje mnie np. jasnozielona kurtka, ale już super duper mała (bardzo mała) czarna z cekinami i dekoltem na plecach po kość ogonową hmm jednak może trochę tak.

W pierwszym przypadku zakładam, że osoba w zielonej kurce albo nie ma innej, albo czuje się bardzo niekomfortowo w żałobie, a w drugim hmm odnoszę wrażenie, że ktoś coś pomieszał, a przy okazji chce skupić uwagę na sobie.

Zresztą pogrzeb to jakby inna uroczystość niż komunia. Podczas komunii wypadałoby zachować obyczaje panujące w danym kościele (religii), czyli np. nie odkrywać zbyt dużo ciała, ale kolory - czemu nie radosne?
        • sagan137 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:42
          kolory radosne - jak najbardziej (choc ja nie nosze, bo zle w takich wygladam wink )
          generalnie zgadzam sie z Twoja opinia - nie jestem sztywniara ubraniowa i zielnona kurtka na pogrzebie nawet przez moment nie zaprzatnie moich mysli.
          ale koronkowa kreacja na komuni dziecka, w kosciele o 10 rano juz tak.
          w domu niech panie nosza DOWOLNE stroje.
        • slonko1335 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:44
          Wiesz generalnie niewiele znam miejsc/okoliczności z którymi zwykły człowiek spotyka się normalnie co jakiś czas do których stosowny strój to jakieś wielkie och niedostępne dla przeciętnego Kowalskiego-wystarczy po prostu znać jakieś elementarne zasady tego co wypada a co nie w niektóre miejsca i z okazji niektórych wydarzeń a wiele ludzi ma to po prostu gdzieś-co zresztą widać po niejednym wątku tutaj.

Podczas komunii wypadało
          > by zachować obyczaje panujące w danym kościele (religii), czyli np. nie odkrywa
          > ć zbyt dużo ciała, ale kolory - czemu nie radosne?
          Ja tam akurat nie mam nic przeciwko radosnym kolorom w kościele o ile są to odpowiednie radosne kolory, akurat savoir-vivre nie nakazuje ubrać sie do kościoła szaro-buro, biało czy czarno i kolory nie są zakazane ale jednak ubiór powinien być stonowany a nie mienić się neonową tęczą.
          • hellulah Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:51
            > Wiesz generalnie niewiele znam miejsc/okoliczności z którymi zwykły człowiek sp
            > otyka się normalnie co jakiś czas do których stosowny strój to jakieś wielkie o
            > ch niedostępne dla przeciętnego Kowalskiego

Chodzi mi np. o oczekiwanie, że na pogrzeb dzieci ubrane będą w ciemne/stonowane ubranka, zwłaszcza typu kurtki zimowe, podczas gdy akurat na stanie mogą mieć np. żarówiastoróżowe i gdyby chcieć się wpasować w takie oczekiwania, trzeba by kupować nowy zestaw zimowy, i tak, nie każdego na to stać. Podobnie jak nie każdego stać na nowy ciemny płaszcz, jeśli na co dzień chodzi np. w jasnozielonym. Pogrzebów się raczej nie planuje, prawda?
            • aneta-skarpeta Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:58
              ja dawno nie byłam na pogrzebie, ale dawnooo temu ludzie, którzy nie mieli stosownego stroju na pogrzeb, np płaszcza- zakładali np czarna tasiemke na ramię lub czarna kokardke do klapy/kołnierzyka

i na forum nie było problemem ze ktos ma czerwony płaszcz, tylko, ze kobieta nie ma absolutnie ciemnych spodni/spodnicy/ sweterka tylko musi koniecznie isc w czerwonej sukience- bo najwazniejsze, że przyszła

a przeciez każda z nas ma lub przynajmniej powinna miec- niekoniecznie czarne, ale szare/bezowe/ zgaszone ubrania - chocby czarne spodnie i białą bluzkę

i o to chodziło w kwestii pogrzebowej mody
              • slonko1335 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:18
                ja dawno nie byłam na pogrzebie, ale dawnooo temu ludzie, którzy nie mieli stos
                > ownego stroju na pogrzeb, np płaszcza- zakładali np czarna tasiemke na ramię lu
                > b czarna kokardke do klapy/kołnierzyka
                >
                > i na forum nie było problemem ze ktos ma czerwony płaszcz, tylko, ze kobieta ni
                > e ma absolutnie ciemnych spodni/spodnicy/ sweterka tylko musi koniecznie isc w
                > czerwonej sukience- bo najwazniejsze, że przyszła

ano właśnie, można coś pożyczyć, można przewiązać tasiemkę, można jak się chce, i chodzi właśnie oto, że trzeba chcieć bo zazwyczaj niestety nie chodzi o finanse lub nieposiadanie ale brak pojęcia albo nie wyglądanie poza czubek własnego nosa.
                • hellulah Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:35
                  Ja jestem akurat grzeczną dziewczynką, z ogromną szafą pełną ubrań na każdą okazję (do tego oczywiście kilkanaście par butów i rozmaitych torebek), od bardzo luźnych po bardzo oficjalne i od zabawowych po śmiertelnie poważne. Takie hobby. Małżonek łapie się czasami... no często... za głowę, jak to, czemu tych butów nie założysz do tej sukienki i dlaczego teraz musisz się przebierać, no masz przecież kurtkę, po co ci teraz ten płaszcz itd.. smile

Kontynuując off topa, dla mnie problemem byłoby, gdybym jako osoba bliska zmarłemu czy zmarłej rozglądała się po obecnych na pogrzebie i rozważała, czy aby mają odpowiedni strój czy nie. Chyba byłoby w tym coś bardzo nie tak. Byłam zresztą w sytuacji straty i jakimś sposobem cudzych strojów z pogrzebu nie przypominam sobie wcale. Wcale.

Jestem też w stanie zrozumieć kogoś, kto ma swoistą fobię funeralną i nie chce ubrać się na czarno czy ciemno.

Ja ponosząc stratę, nie miałam ani głowy ani ambicji do bycia arbitrem elegancji. Właśnie pogrzeb to w moim odczuciu taka sytuacja, gdzie można mieć głęboko gdzieś tego typu powierzchowne zabawy znakami - ja zakładam dobrą wolę żałobników, nawet jeśli nie mają wstążeczki przy jasnym płaszczu. Co nie oznacza, że paraduję po cmentarzach na żółto - na pogrzeby, na których się pojawiałam, ubierałam się zgodnie z waszą normą. Nie miałabym jednak ani cienia żalu do kogoś, kto nie jest tak obyty w żonglowaniu tymi znakami. Tym bardziej, że pogrzeb to jednak sprawa nagła i nieplanowana. Tak, sama obecność żałobników była dla mnie wsparciem. Ich kreacji nie pamiętam.

A o specjalnych strojach dla dzieci było, nie opowiadajcie, że nie. Część forumek przystawała na ustępstwa czy przypominała, że dzieci żałoby nie noszą, część obstawała przy specjalnych stylizacjach.
                  • slonko1335 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 14:03

> A o specjalnych strojach dla dzieci było, nie opowiadajcie, że nie.

Było, było nawet sama kiedyś pytałam czy wypada pięciolatce założyć białą elegancką sukienkę w czarne kwiatki z czarną lamówką-miała do tego czarne dodatki i wyglądała jak na moje ok, mogła też przyjść w dresie i różowych adidasach bo w końcu to dziecko wink Jednak uznałam, że ten pierwszy strój będzie stosowniejszy....Nie miałam stroju galowego bo wtedy nie był jej potrzebny a na kupowanie czarnego ciucha nie tyle nie było mnie stać ile nie widziałam sensu wydawania pieniędzy na coś czego więcej nie założy o ile w ogóle bym coś dla dziecka czarnego w rozmiarze 104 wynalazła-na co też szczególnie czasu nie było...

> Kontynuując off topa, dla mnie problemem byłoby, gdybym jako osoba bliska zmarł
                    > emu czy zmarłej rozglądała się po obecnych na pogrzebie i rozważała, czy aby ma
                    > ją odpowiedni strój czy nie

myślę, że jednak 99,9 procent ma ten stosowny, nawet jak nieco mniej to aż tak w oczy się nie rzuca ale jak taka jedna w żarówiastym kombinezonie prosto z katalogu odzieży narciarskiej sie trafi to rzuci się w oczy na tyle, że specjalnie nie trzeba bedzie się rozglądać w tym celu, zresztą podobnie jak wytapirowana niunia z gołym tyłkiem i cyckami na wierzchu...wink

• lafiorka2 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:21
      bo pewnie chodzi o to,żeby się pokazać"jaką to mają figurę jako 35 latki" big_grin

ech.Właśnie przerabialam wystrój jednej takiej na grillu.
      Wszyscy na sportowo,ale jedna musiała się wyłamać i pokazać swój "new look", odsztafirowana jak na wyjście wieczorem na miasto.
    • aurita Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:23
      szczerze powiem, ze w zeszlym roku tak bylam przejeta faktem, ze moje dziecko przystepuje do komunii, ze nie wiem jak inni byli ubrani.... poprostu tego nie zanotowalam, moze wiec nie rzucali sie w oczy? tego dnia to dzieci byly najwazniejsze i na tym sie skupilam!
      • sagan137 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:31
        Aurita, ja bylam w "komitecie organizacyjnym", wiec tuz przed msza mnostwo osob do mnie podchodzilo sie przywitac, zapytac o cos, zrobic ustalenia "na ostatnia minute". i wtedy wlasnie zauwazylam te stroje u sporej ilosci kobiet. tak sie zdziwilam, ze - przyznam szczerze - potem juz sama sie rozgladnelam pare razy po kosciele wink

a dzieci - musze pochwalic moja parafie i pomys siostr - wygladaly pieknie!
        wszyscy mieli doklanie takie same proste biale alby, szyte na miare.
        dziewczynki mialy zlote szarfy i zloty haft "IHS", a chlopcy blekitne szarfy i haft.
        i bardzo duzo dziewczynek mialo wianki z prawdziwych kwiatow, czesto z mnostwem zieleni.
        wygladalo to przeslicznie smile
        • aurita Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 18:35
          w tym roku na rocznice juz sie tak nie przejmuje wiec sie porozgladam smile Sama bylam ubrana bardzo skromnie, no ale ja nie mam figury do mini a w szpilkach sie przewracam...
          Spodnie, bluzka w kolorze w ktorym mi do twarzy, dobrane buty, torebka i dodatki.... i nawet sie umalowalam heheh to szczyt moich mozliwosci smile
    • 1matka-polka Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:23
      W niedzielę zazwyczaj jeżdżę na rowerze, zazwyczaj po wioskach, więc widzę ludzi idących do kościoła i śmiać mi się chcę na tę rewię mody. Im wieś dalej od miasta tym wyższe obcasy, krótsze sukienki, bardziej wieczorowy makijaż, i wyższy tapir. Szczególnie pod Warszawą jest na co popatrzeć. Myślałam, że oni z sylwestra wracają i się przebrać nie zdążyli...
      Myślę sobie, że to dla tych ludzi jedyne miejsce gdzie mogą się pokazać w wyjściowym stroju, bo na co dzień w sadzie albo w chałupie i dodatkowo typowo katolicka mentalność, musi być na bogato i lepiej niż sąsiad i tak to wygląda.
      • lafiorka2 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:33
        tu się z tobą nie do końca zgodzę.

Fakt,jeśli mowa o "prawdziwej wsi"
        Takiej typowo rolniczej i wtedy owszem do kościoła/w niedzielę ludzie ubierają się odświętnie.
        A co?mają do oprzętu iść w garsonkach czy jak?

Czy o to chodzi,żeby w niedzielę też chodzili ubrani po roboczemu,bo w końcu to rolnik???

Ma okazję to się ubiera.

Tapir powiadasz?Hm?..powiedzmy.
        • 1matka-polka Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:39
          Tak tapir, tak wieczorowy makijaż, tak gorsety, miniówy, koronki i meeeegszpile.
          Teren obserwacji: wioski i miasteczka pod Warszawą i pod Wrocławiem tongue_out
          • slonecznik1981 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:22
            A mnie się śmiać chce z komentujących "wiejskie zoo" wielkomiastowych cioteczek ze stylycy, robiących za arbitrów elegantiarum, których predyspozycje do mini i obcasa minęły 20 lat i 50 kilogramów temu big_grin
            • agni71 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 16:22
              slonecznik1981 napisała:

> A mnie się śmiać chce z komentujących "wiejskie zoo" wielkomiastowych cioteczek
              > ze stylycy, robiących za arbitrów elegantiarum, których predyspozycje do mini
              > i obcasa minęły 20 lat i 50 kilogramów temu big_grin

50 kg temu to forumki miały kilka miesięcy w porywach do roku smile

Moim zdaniem moze byc i mini, ale nie strój wieczorowy, sylwestrowy, z takimż makijażem. To wygląda niestosownie i nieodpowiednio do okazji. Taka właśnie "wiejskie pojęcie o elegancji".
          • landora Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:23
            Tak samo jest w małych miasteczkach pod Poznaniem, z resztą nawet do kościoła w małym miasteczku kobiety są bardzie wystrojone niż w dużym mieście, gdzie 90% młodych ludzi przychodzi w dżinsach.
            • shumi-mi-las Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 19:19
              Też zauważyłam ten trendwink
              Ale to samo zjawisko obserwuję w weekend w centrach handlowych. W weekendy a już zwłaszcza na łażenie po sklepach ubieram sie na luzie i potem czuje sie wręcz zaniedbana mijając kolejne odpicowane panie na szpilach.
              Ale wytłumaczyłam to sobie dawno. Jak ktoś w tygodniu musi wyglądać odpowiednio, w weekend marzy o trampkach, a jak ktoś ma niewiele okazji do strojenia, wkłada szpilki na zakupy czy do kościoła źeby sie pokazac.
    • mary_lu Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:34
      Moja siostra niedawno została chrzestną. Jest seksowną trzydziestolatką (coś w stylu Agnieszki Popielewicz jeśli chodzi o urodę, figurę i sposób ubierania się), na tę okazję kupiła sobie nowe, fajne ciuchy - jak wychodziła z domu, zastanawiała się, czy się nie wystroiła za bardzo i czy spódnica nie powinna być kilka centymetrów dłuższa.

W kościele, pośród innych matek chrzestnych i matek niemowlaków, wyglądała jak nobliwa nauczycielka pośród południowoamerykańskich prostytutek.
      • sagan137 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:40
        > W kościele, pośród innych matek chrzestnych i matek niemowlaków, wyglądała jak
        > nobliwa nauczycielka pośród południowoamerykańskich prostytutek.

hehe, czyli jestem nie na czasie wink
      • 1matka-polka Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:42
        mary_lu napisała:

> W kościele, pośród innych matek chrzestnych i matek niemowlaków, wyglądała jak
        > nobliwa nauczycielka pośród południowoamerykańskich prostytutek.

Tak, coś w ten deseń. Zapomniałam o solarium.
      • azja_pl2 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:43
        Oj tak, moda "koscielna" mnie czasem naprawde szokuje. Bywam nieregularnie w kosciele w malym miasteczku, gdzie mieszkaja moi rodzice i czesto dziewczyny i mlode kobiety sa ubrane jak lafiryndy - wedlug mnie oczywiscie smile Wysokie szpilki na platformach, mini itd. Znam tez kobiete, ktora na pogrzeb swojego ojca zapodala rajstopy kabaretki...
        • aneta-skarpeta Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 12:46
          pomijam juz fakt, że w wiekszosci przypadków kobiety w takich bardzoooo wysokich platformach ze szpilkami wygladają pokracznie
    • emka_waw Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:00
      Jeden taki przypadek pamiętam, zeszłoroczna komunia chrześniaka mojego męża, a rekordowo wygłupiła się starsza siostra 'komunisty', lat dwanaście. Korzystając z tego, że ich mama była bardzo zajęta bratem i całą tą imprezą, po cichu założyła na tyłek czarną mini z piór, co zauważyliśmy dopiero w kościele. Na wiele jej się to nie zdało, ze względu na wiek, dziecięcą buźkę i te piórka wyglądała jak wyjątkowo głupia gęś smile A i tak kilka ciotek po wzięło ją na stronę i wyjaśniło niestosowność takiego stroju.

Żadnych innych badziewnych strojów nie zauważyłam wtedy, miejsce akcji Warszawa, św. Florian.
      • lily-evans01 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:06
        Dobre wink.
        Ale to w normie, to taki wiek, kiedy dziewczyny uczą się świadomie wybierać elementy stroju.
        Biedaczka chciała przyćmić otoczenie zabójczą kreacją, kiedyś sama będzie to wspominać z uśmiechem wink.
    • lily-evans01 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:03
      A co się dziwisz, jak bardzo często można tu trafić na opinie tego typu, że np. do teatru/opery można sobie iść w dżinsach i podkoszulku, na rozpoczęcie/zakończenie roku szkolnego u dzieci jw, same dzieci (także dziewczynki) mogą śmiało mieć w szafie tylko trampki/inne obuwie sportowe i dżinsy, bo na co im bardziej eleganckie obuwie czy spodnie, które noszą tylko raz na jakiś czas... Itede... itepe... I poglądy osób wypowiadających się w tym duchu bynajmniej nie są najczęściej podyktowane biedą czy koniecznością ciężkiego oszczędzania, także na garderobie. To działa w obie strony, mnóstwo ludzi wszędzie ubierze się niemal jak do prac remontowych, a reszta jak na imprezę w nocnym klubie. Garsonka czy sukienka z marynarką to przecież "biurowe sztywniactwo".
      • sagan137 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:09
        hmm, wiesz co, ja jestem z takich wlasnie luzakow ubraniowych, ktorym trampki/jeansy INNYCH nie przeszkadzaja, ALE ruszyla mnie niestosownosci i "seksownosc" tych strojow komunijnych.
        chyba jestem gdzies posrodku wink
        dla mnie "tumiwisizm" (ale czysty i schludny!) jest duzo latwiejszy do zaakceptowania, niz otaczajaca mnie dookola presja na bycie seksownym... oraz "zadbanym" i "zrobionym".
        • lily-evans01 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:46
          Akurat jestem z podobnego "gatunku" wink. Nie lubię przestrojenia, silne makijaże, skrajne obcisłości i dekolty to dla mnie "look" na wieczorną imprezę w klubie, ewentualnie letnie party z drinkami przy basenie, jak to nam pokazują w hamerykańskich filmach wink
          Ale jak idę gdzieś, gdzie okazja wymaga zaakcentowania jej strojem, to jestem w stanie znaleźć w swojej garderobie choćby coś w stylu ładna koszulowa biała bluzka plus ciemne spodnie materiałowe. I chyba prędzej bym założyła na komunię dziecka właśnie tę koszulową białą bluzkę, jakąś ciemną spódnicę i apaszkę (ta.. nudziara ze mnie) niż to koronkowe cudeńko wink.
          Chodzenie do opery w dżinsach jest odwrotną stroną tego samego zjawiska, co "odstawienie się" w pseudoelegancką minisukienkę i niebotyczne szpile do kościoła albo w niedzielę do galerii handlowej - dużo ludzi zatraciło zdolność rozróżniania, gdzie i jak wypada się ubrać. Część uważa, że to wszystko jedno, a część... hm.... chyba próbuje zatrzymywać młodość wink*.

*(bo większości mam tych komunistów pewnie już bliżej do 35 czy 40 niż do 30 wink )
          • aneta-skarpeta Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:54
            poza tym jednak całkiem sporo mam sobie kupuje sukienkę na tą okazję- bo każda okazja jest dobra, żeby cos sobie kupićwink
            • lily-evans01 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:58
              Nowa sukienka zawsze się przyda wink.
              Też pewnie sobie nie odmówię.
              Ale jakbym nie miała co włożyć, to zdecydowanie wolałabym strój prosty, a pasujący na większość okazji (choćby tę czarną spódnicę i białą bluzkę) niż wystylizować się jak gwiazdka amerykańskiego serialu o rozpuszczonej młodzieży wink.
              • aneta-skarpeta Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 14:03
                dokładnie
                zresztą jak czytam o obcislej sukience mini i platformach to mam jeden obraz. niestety
                www.celebitchy.com/wp-content/uploads/2013/10/FFN_Stodden_Courtney_FF7_092513_51217819.jpg
                • lily-evans01 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 14:05
                  Oł mada faka wink
              • majenkir Re: 19.05.14, 14:28
                lily-evans01 napisała:
                > Ale jakbym nie miała co włożyć, to zdecydowanie wolałabym strój prosty, a pasuj
                > ący na większość okazji (choćby tę czarną spódnicę i białą bluzkę)

To dobre dla pracownicy banku albo dzieciaka na akademie 1-majowa wink.
                • lily-evans01 Re: 19.05.14, 14:36
                  A koronkowa, opięta kiecka zaledwie zakrywająca pośladki i sutki jest dobra dla panny pracującej w klubie Cocomo, jak to ktoś napisał wcześniej tongue_out.
                  Mówimy o uroczystości w kościele, a nie o imieninach we własnym ogrodzie.
                  Nie wiem, jak w Polsce, bo do kościoła praktycznie nie chadzam, ale z czasów pilotowania wycieczek pamiętam, że jak mieliśmy zwiedzać kościoły, zwłaszcza we Włoszech, to dekolty i spódnice do pół uda nie wchodziły w grę, podobnie jak rzeczy prześwitujące. Chyba nie bez powodu, prawda?
                  • lily-evans01 Re: 19.05.14, 14:40
                    No i niekoniecznie ten strój musi być pozbawiony fantazji czy kobiecości...
                    Tu akurat do kościoła dodałabym coś na ramiona, ozdobna chusta, te sprawy, ale spódnica ma bardzo ciekawy krój:
                    www.pinterest.com/pin/359021401515138589/
                    • aneta-skarpeta Re: 19.05.14, 14:58
                      mozliwosci jest pierdylion
                      podobna spódnica, bardziej elegancka stylizacja
                      3.bp.blogspot.com/-lbkn4pvhv0A/T_rDQvZqY_I/AAAAAAAAIbU/4pumuP8-rDA/s1600/Bez+nazwy-1.jpg
                      nawet zwykłe spodnie i biała koszule mozna zalożyc na milion sposobów- bawiąc sie dodatkami, w zaleznosci o fasonu

lub mozna klasycznie-kosciołowo-komunijnie
                      suknie.wieczorowe.pl/p/2013/10/kostium-garsonka-sukienka-zakiet-rozm-40-kolory-3614591202.jpg
                      • maga34 Re: 19.05.14, 15:39
                        Aneta, skąd wytrzasnęłaś to zdjęcie? To moja siostrasmile Ma świetne stylizacje. I tak jej to zawsze jakby mimochodem wychodzismile
                        • aneta-skarpeta Re: 19.05.14, 15:41
                          oo nie wiedziałam- wpisałam w grafiki- spodnica maxi elegancka stylizacja

big_grin

pogratuluj siostrze- bardzo ładnie wyglada
                        • lily-evans01 Re: 19.05.14, 19:22
                          Która? Szatynka czy blondyna? wink
          • lily-evans01 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 14:08
            Aaa, jeszcze jedno zjawisko jest ciekawe i sprawia mi zawsze wiele uciechy - bardzo, bardzo przestrojone małe dzieci, czyli np. w jakichś sztywnych sukienkach z tworzyw sztucznych, z nadmiarem ozdób, kokard, koronek, dopasowanych do ciała przynajmniej od talii w górę albo w takich syntetycznych garniturkach (niedawno forumka pokazywała przykładowe stroje dla maluszka na chrzest, zgroza po prostu). Może z tych przestrojonych dziewuszek wyrastają potem takie przestrojone mamy? wink
            • a1ma Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 15:38
              I obcasy dla, na oko, dziesięciolatki. Tez obserwacja z mszy pierwszokomunijnej.
              • lily-evans01 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 19:20
                Hm, 7-letnia koleżanka mojej córki ma buty na obcasach na uroczystości w szkole muzycznej wink. Patrzę na to ze zgrozą. Mojej córce oczywiście to bardzo zaimponowało, bo jej niestety zazwyczaj głupoty imponują. W domu założyła sobie pantofelki mojej matki, na obcasie (rozmiar już ten sam wink - a jak zdjęła, to już ją kostka bolała i tak przez pół dnia. Coś sobie naciągnęła. Pozytywny skutek sprawy - przestała jęczeć, czemu X może nosić obcasy, a ja nie wink.

Co do tych tandetnych ciuchów, co najdziwniejsze, to są często rzeczy stosunkowo drogie, gdzieś tam "wystylizowane" przez nieznanego polskiego producenta rozmiłowanego w kokardach i cekinach, a ceny wyższe niż przyzwoita, porządna sieciówka... Ostatnio właśnie "podziwiałam" taką strojną biała sukienkę a la mała panna młoda w sklepie na ryneczku - bodajże 160 zł. Z kolei fajna biała sukienka z Zary, bawełniana, o oryginalnym ale nie wydziwionym fasonie - 119 zł wink.
    • ga-ti Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 13:06
      Byłam w tym miesiącu gościem na Komunii oraz matką dziecka rocznicowego i powiem, że u nas królowały jednak proste sukienki do kolana i żakieciki. Zasada była taka, że im sukienka bardziej kolorowa, wzorkowa, ze wstawkami, tym żakiet bardziej stonowany; do jednokolorowych 'spokojnych' sukienek żakiety bardziej odważne w kolorze. Owszem, zdarzały się panie bardziej wystylizowane, były też mamy w spodniach, były skromniejsze, ale ogólnie raczej bez ekscesów tak w jedną jak i w drugą stronę.

Ja pamiętam jak się w zeszłym roku naszukałam sukienki, tak by wyglądać elegancko, ale nie ciotkowato, a za razem jak matka dziecka pierwszokomunijnego, a nie jak 'małolata', stosownie, ale nie nobliwie tongue_out

Ps. Pół życia wychowałam się na wsi i zawsze matka moja zwracała uwagę, jak ubieramy się do kościoła. I tak, było to ubranie odświętne (pójście w dżinsach i w bluzie odpadało), ale sukienka/spódnica nie za krótka, ramiona zasłonięte, dekolt nieodsłaniający piersi... takie podstawowe zasady. Teraz (w mieście tongue_out ) stwierdziłam kiedyś z niedowierzaniem, że chodzę do kościoła w dżinsach, trampkach...zdziadziałam, ale też zakrywam, co zakryć się powinno wink
      • slonecznik1981 moda kościelna 19.05.14, 13:28
        Cóż, na wsi ludzie przynajmniej starają się ubierać do kościoła odświętne. W mieście w niedziele, a coraz i częściej w większe święta mamy galerię szortów w kratkę, klapek na gołe nogi, podkoszulków z wycięciem po pępek albo mini wyglądających jakby właścicielka przyszła do kościoła prosto z Cocomo. Już wolę tę "wiejską"' nieśmiertelna garsonkę...
    • heca7 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 14:01
      Wczoraj byłam na komunii syna i aż takich krótkich kiecek nie widziałam wink Sama miałam sukienkę, krótki żakiet i bardzo wysokie obcasy (nie platformy) a inne matki ubrane były nawet w ... legginsy!
      Dla mnie zestawem typowo kościółkowym są czarne szpilki, spódniczka do kolana + beżowy prochowiec- odzienie, którego sensu w ogóle nie rozumiem, nigdy nie miałam i nie bardzo widzę sens kupowania smile Bo jeśli jest ciepło to zakładam żakiet , po co płaszcz??? a jeśli jest zimniej to kurtkę lub coś z flauszu bo prochowiec za cienki.
    • nowel1 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 14:31
      Panie - mam bardzo podobne wrażenia z wczorajszej Komunii w małym miasteczku.
      Jednakowoż byłam też zdrugotana panami. Dżinsy, i to nie klasyczne modele, plus T-shirty eksponujące obfite biusta panów... o butach nie wspomnę, niezatarte wrażenie czynią białe najki czy pjumy na przylepiec.
      • lily-evans01 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 14:37
        Równowaga w przyrodzie musi być wink.
    • mejerewa komunijna = weselna 19.05.14, 15:07
      A kobiety ubrane tak na ślub kościelny i późniejsze wesele już mniej by cię zdziwiły, prawda?
      Coraz częściej komunie przypominają małe wesela, przygotowania trwają kilka tygodni, restauracje rezerwowane kilka miesięcy wcześniej, menu ustalane, prezenty, kreacje. To i goście, którzy w tym biorą udział wkręcają się w ten klimat.
      Biorąc pod uwagę liczbę wątków na forum, to ciuchy, menu i prezenty najważniejsze, sam sakrament w kościele to tylko dodatek.
      • aneta-skarpeta Re: komunijna = weselna 19.05.14, 15:23
        moim zdaniem przesadzasz- to, że ktos chce spytac o sukienke czy menu nie znaczy, że tylko to ma w glowie, a jednoczesnie jak mieszka w bloku i musi ugoscic np 30 osób to wynajmuje knajpę- przewaznie parę miesiecy wczensiej, bo potem nie ma miejsc, bo jest duzo chetnych

radzi sie też w kwestii menu bo to spory wydatek i chce aby wszystko wypadło w miarę jak najlepiej, tymbardziej, że forum jest kopalnią pomysłów
        • lily-evans01 Re: komunijna = weselna 19.05.14, 15:30
          No i dodajmy, że jednak wesele z orkiestrą i tańcami w restauracji, która ma zaaranżowaną salę balową, to nie to samo co komunia... Btw, również będąc zaproszona na ślub ubrałabym się bardziej klasycznie do kościoła czy urzędu, a bardziej "skąpo", z koronkami i szpilami na późniejsze wesele, jeśli już w ogóle...
      • a1ma Re: komunijna = weselna 19.05.14, 15:40
        Ale przyjęcie komunijne, jak wystawne by nie było, zazwyczaj odbywa sie w godzinach 14-20. Zupełnie inne obowiązują zasady dotyczące stroju na imprezach popołudniowych, a inne na wieczorno-nocnych, jakimi sa wesela.
        • mejerewa Re: komunijna = weselna 19.05.14, 17:01
          Oczywiście, że ani pora, ani miejsce nie pasuje do wyuzdanych kiecek i jestem pewna, że osoby eleganckie, które zdają sobie sprawę, z jakiej okazji zostały zaproszone będą umiały się ubrać.
          Pisałam jednak o całym "przemyśle komunijnym", który tak działa, że komunia staje się wydarzeniem towarzyskim, zjeżdża się rodzina, biesiaduje i dla niektórych różni się od wesela tylko porą i brakiem tańców. Reszta jest, czyli prezenty, koperty, udekorowany samochód , czy krzesło dla dziecka, suknia jak ślubna na przebranie z alby, itp.

I piszę to jako obserwator, absolutnie nie pochwalam, sama też nie uczestniczę i nie wyprawiam.
    • kitka05 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 15:21
      To może pochwal się nam co Ty miałaś na sobie, żebyśmy takiej gafy nie popełniły i żeby nikt nas nie musiał w necie opisywać i zdjęć naszych kreacji wklejać.
    • a1ma Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 15:35
      Tez byłam ostatnio na komunii (jako gość) i mam podobne spostrzeżenia. Wieczorowe kiecki u pan (kompletnie moim zdaniem niepasujace na imprezę, która zaczyna sie o 14) i BRAK GARNITUROW U PANÓW - to juz szczególnie. Moim zdaniem garnitur to oczywisty wybór w takiej sytuacji i nie, "elegancka" koszula z krótkim rekawem nie może być.
    • naomi19 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 16:22
      ale przecież to widac w wątkach weselnych/komunijnych!
      większość prostych, klasycznych, pięknych kreacji uznawanych jest przez tutejsze wyrocznie od mody na fuksjowych platformach tongue_out za... nudę. Klasyka- nuda!
      Nieumiejętnośc doboru stroju do okazji tez mnie zadziwia do tej pory, w filharmonii babki w dżinach, na urodzinach córki dziewczynki w legginsach ubrane byle-jak itp
      • lily-evans01 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 19:26
        Z tymi urodzinami dzieci to bym nie przesadzała - zależy, gdzie są wyprawiane i co dzieci będą robić. Ostatnio musiałam dziecko wbić właśnie w legginsy i podkoszulek do sali wspinaczkowej wink.
        • agni71 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 20:03
          Dokładnie. Przestałam ubierać córkę elegancko na urodziny koleżanek, bo wiem, co na tych urodzinach robią. Wyznaje zasadę ubioru dostosowanego do okazji, a szaleństwo w kulkolandii (w czasach przedszkolnych) czy w czyimś ogródku, na kręglach czy też laserach jakos mi nie pasuje do eleganckich sukienek, a legginsy i ładna tunika wydają się ubiorem odpowiednim.
        • naomi19 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 20:55
          Oczywiście, ścianka wspinaczkowa to coś innego. Ale na zwykłe urodziny wypadałoby ubrac się nieco inaczej niż do przedszkola, takie jest moje zdanie. Od małego uczymy dzieci w ten sposób szacunku dla solenizanta. Tak samo jak wychodząc do opery czy do kościoła inaczej się ubieramy.
      • shumi-mi-las Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 20:06
        To dlatego ze polki jeszcze nie znaja granatowych bombek z gorsetem i koronką na biuściewink
    • attiya Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 20:07
      masz rację, bezkształtna sukienka a la worek po kartoflach bądź worek pokutny bardziej pasowałby big_grin suspicious
      Wolę takie sukienki koronkowe niż te worki
    • b.bujak Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 20:29
      ja byłam niedawno zniesmaczona babkami, które z dzieckiem do chrztu przyszły...
      też jestem chyba z poprzedniej epoki i uważam, ze do kościoła nie należy ubierać się wyzywająco; ale może one też tak uważają, i swoich kiecek ledwo za tyłek nie uważaja za wyzywające....
      w każdym razie zaczynam się poważnie zastanawiac nad moją kiecką pięc cm nad kolano wink
      i jeszcze jedno - to naprawde nie jest łatwe kupić fajną sukienkę w stosownej długości!
      • dolores12 Re: moda komunijna ;) 19.05.14, 21:19
        U mojego syna na komunii rok temu(w naszej diecezji w tym roku komunii nie ma) dominowały kreacje białe/ecru wśród mam oraz kuzynostwa płci żeńskiej. Nie wiem, jaka była motywacja do wybrania takiego koloru, może chciały podkreślić przynależność do rodziny 'komunisty'. Jak dla mnie - dziwaczne, podobnie jak ubieranie się na biało na czyjś ślub.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka