Dodaj do ulubionych

Niemcy dermatolog

21.05.14, 15:21
Wiem że siedzą tutaj matki co to mieszkają w tym kraju. Prosze wiec o radę.
Mam problem i w Pl wybrałabym się do dermatologa.
Tu w Niemczech poszłam do lekarza ogólnego. Nie pomogło i teraz jak to wygląda w Niemczech?
Jeśli chce iść na kasę ( mam ubezpiecznie) to czy ja potrzebuje skierowania od lekarza ogólnego żeby pójść do dermatologa czy na kasę ( "za darmo") mogę iść bez skierowania?

Prywatnie za kasę to ja rozumiem że już na bank nie potrzebuje skierowania jak w Pl..???

Interesuje mnie bardziej odpowiedz na pierwsze pytanie ( wizyta na kasę)

Obserwuj wątek
    • szalona-matematyczka Re: Niemcy dermatolog 21.05.14, 15:30
      Ubetpieczona jestes w prywatnej kasie czy nie? Bo jesli w prywatnej to na pewno nie potrzebujesz skierowania. A jesli w panstwowej kasie (typu Barmer, AOK) to potrzebujesz skierowanie (chyba, bo tu nie jestem pewna)
      • ksionzka AOK mam na karcie 21.05.14, 15:35
        smile
    • edelstein Re: Niemcy dermatolog 21.05.14, 15:31

A jakie masz ubezpieczenie?
      • ksionzka Re: Niemcy dermatolog 21.05.14, 15:38
        jak wyżej AOk
        • edelstein Re: Niemcy dermatolog 21.05.14, 17:38

Nie musisz miec skierowania.
    • prochottka1 Re: Niemcy dermatolog 21.05.14, 17:05
      czesto nie musisz miec skierowania
      zadzwon do wybranego dermatologa i zapytaj czy chca skierowanie czy nie

u jednego endokrynologa chcieli skierowanie
      u drugiego nie bylo potrzebne
    • schnupfchen Re: Niemcy dermatolog 21.05.14, 18:55
      Ja ma ubezpieczenie w AOK, potrzebne mi bylo skierowanie od ogolnego. No i czeka sie dlugo na termin.
    • mamusia1999 Re: Niemcy dermatolog 21.05.14, 19:51
      wiele "panstwowych" kas typu AOK, BKK, TKK wprowadzilo dobrowolny model lekarza rodzinnego, oferujac za to znizki w skladkach. jesli podpisalas, ze bierzesz ulge a tym samym udzial w modelu lekarza rodzinnego, to potrzebujesz skierowania. na tym to polega, ze kasy chca zredukowac odyseje pacjentow nie zorientowanych np., ze bol w prawej lopatce to niekoniecznie ortopeda ale np. gastrolog z powodu woreczka.
      • mamusia1999 Re: PS 21.05.14, 20:05
        gwoli zrozumienia systemu opieki zdrowotnej. "prywatnie" czyli w 100% z wlasnej kieszeni do lekarza sie nie chodzi. idziesz zawsze na kase chorych: panstwowa badz prywatna. na panstwowa nawet nei wiesz ile twoje leczenie kosztuje, sciagaja skladke, reszta cie nie obchodzi. swiadczenia (szczegolnie w temacie medycyny komplementarnej, badz nowinek) kas panstwowych sa ograniczone. honoraria dla lekarzy tez, wiec de facto jestes przyjmowana w drugiej kolejnosci (choc bodajze nie wolno im tego robic).
        kasy pyrwatne do pewnego wieku (i statusu dzieciowo-malzenskiego) bywaja tansze, lepiej o pacjentow dbaja. rachunek od lekarza dostajesz ty, placisz i wysylasz do refundacji.
        z systemu panstwowego do prywatnego mozna sie prezniesc bez klopotu, powrot do panstwowego jest utrudniony. wiele mlodych kobiet do urodzenia 1. dzeicka ubezp. sie poyrwatnie oszczedzajac na skladce, potem wraca z dzidzia do panstwowej kasy, w ktorej dzidzia jest ubezp. za 0€.
        popularnym modelem jest ogolne ubezp. panstwowe i dodatkowe na czesciowe swiadczenia (na medycyne komplementarna, albo na dentyste) prywatnie.
        zycze powrotu do zdrowia.
        • ksionzka Re: PS 21.05.14, 23:21
          Dzieki za odpowiedz. Na wszelki wypadek pójdę do ogólnego. Pewnie mi da skierowanie, bo chyba coś tam ostatnio gadała n/t. zapytam ją przy okazji o lekarzy dermatologów w okolicy bo ja nie orientuje się nic a nic ( dopiero przyjechałam) Znalazłam zaledwie 3 na necie w dalszej okolicy. W sumie nie zaszkodzi mieć tego skierowania Skoro jedna piesze, ze trzeba, inna, że nie a jeszcze inna że raz tak raz nie.

Jak rozumiem mogę się pytać w recepcji czy telefoniecznie
          - na kiedy najwcześniej mogę się zarejestrować ( któraś pisała że długo czkeała tzn mniej więcej ile????Czytałam na necie że kilka dni ale to są te przewodniki gdzie jeszcze to 10 euro przed pierwszą wizytą obowiazywało a teraz tego podobno nie ma wiec te nowinki są mocno raczej nieaktualne)

- czy lekarz pzryjmnie mnie na państwowe ubezpiecznie.

Jak dobrze zrozumiałam każdy lekarz musi mnie prędzej czy później z naciskiem na to drugie przyjąć na państwowe ubezpieczenie tak?
          Cos tam czytałam że niektórzy preferują TYLKO prywtane ubezpiecznie i na to ptzyjmują gdzie płącisz a potem sama się upominasz o zwrot z refundacji..

Dzieki za odpowiedzi.
          • anetchen2306 Re: PS 22.05.14, 07:45
            U dermatologa bylam kilkakrotnie, nigdy skierowania nie potrzebowalam. Ubezpieczenia prywatnego nie posiadam. Czekalam kilka dni. Ostatnio bylam 2 mce temu z corka, dostalam termin wizyty na drugi dzien (a zabieg niewielki, moglo poczekac conajmniej z tydzien albo ze dwa). W razie naglego przypadku wizyta popoludniowa w tym samym dniu. Nie, nie mieszkam w duzym miescie. Dermatologow tez chyba sztuk trzy w calej okolicy. Jezeli masz cos, co nie moze zbytnio czekac, to mowisz to przy ustalaniu terminu i ustala go jak najszybciej sie da. Dermatolodzy to nie chirurdzy plastyczni wink Przyjmuja pacjentow z wszystkich Kas wink
          • mamusia1999 Re: PS 22.05.14, 16:18
            nie. sa lekarze, ktorzy przyjmuja wylacznie pacjentow "prywatnych" czyli tych z prywatnym ubezp. a nie powszechna kasa chorych.

z terminami u lekarzy specjalistow bywa roznie, nie ma reguly. teoretycznie z ostrym stanem mozesz przyjsc w godzinach przyjec i swoje odczekac. moja 14letnia corka z ostrym stanem zapalnym narzadow kobiecych (uplawy z udzialem krwi) nie zostala przyjeta przez zadna ginekolog, nie przyjmuja nowych pacjentek w ogole!

natomiast internistom przewaznie sytuacja u specjalistow w danym regionie jest znana. i jesli uwazaja to za uzasadnione, dzwonia i umawiaja swojego pacjenta na natychmiastowa wizyte. tym sposobem pediatra "zalatwil" mojej Mlodej wizyte, u faceta ale jednak.

• trawaa Re: PS 22.05.14, 08:05
          Gwoli wyjaśnienia - kasa chorych jest tylko państwowa. Prywatna to jest firma ubezpieczeniowa.
          Żeby się przenieść do prywatnego ubezpieczenia trzeba spełnić kilka przesłanek, które czasami nastręczają trochę kłopotów.
    • goere Re: Niemcy dermatolog 22.05.14, 16:57
      Zadzwon do dermatologa i popros o termin. Jak bedzie potrzebne skierowanie, pojdziesz do ogolnego. Wiele przychodni dermatologicznych ma tez okienka, gdzie przyjmuja bez terminow. Mozesz tez o takie spytac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka