22.05.14, 14:35
cześć dziewczyny,zwracam się do tych mam, co wyciągały już kleszcze. Ja dziś wyciągnęłam u siebie, nie był jeszcze "wypity", wyszedł ładnie cały, ale lekarz antybiotyku nie dał- za to ja wysłałam kleszcza na badanie. I teraz mam pytanie: bo dookoła miejsca po ukąszeniu jest zaczerwienione, ale nie jest to ten typowy rumień- czy to możliwe, ze to jest jakiś zwyczajny odczyn zapalny po ukąszeniu? jak po innych ukąszeniach czy to już może jednak świadczy o tym, że kleszcze był zarażony? bo wynik wynikiem, muszę czekać 14 dni,ale gdyby to świadczyło o chorobie to poszłabym już po antybiotyk.

Ania
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: Kleszcz 22.05.14, 14:58
      bierz antybiotyk NATYCHMIAST
      jestem świeżo po rozmowie z wyedukowanym w tym temacie lekarzem, nie specem od wyciągania kasy od pacjentów latami metodą amerykańską.
      nie moge podawac szczegolow ale najnowsze badania nt iloscia kleszczy zarażonych borelioza i babeszjoza są przerazajace
      nie warto ryzykowac
      a lekarka powiedziala jasno- nie zalecaja antybiotykow tylko lekarze niedouczeni!
      • paszczakowna1 Re: Kleszcz 22.05.14, 15:17
        > a lekarka powiedziala jasno- nie zalecaja antybiotykow tylko lekarze niedouczen
        > i!

Nieetyczne z jej strony. Zwłaszcza, że żadne oficjalne wytyczne leczenia boreliozy (amerykańskie, europejskie, jakiekolwiek) nie zalecają podawania antybiotyku, jeśli kleszcz był wbity krócej niż 24 h.
        • mama303 Re: Kleszcz 22.05.14, 19:56
          paszczakowna1 napisała:

> Nieetyczne z jej strony. Zwłaszcza, że żadne oficjalne wytyczne leczenia boreli
          > ozy (amerykańskie, europejskie, jakiekolwiek) nie zalecają podawania antybiotyk
          > u, jeśli kleszcz był wbity krócej niż 24 h.
          kleszcz może przenieść chorobę wpuszczając li tylko srodek znieczulający czyli przed rozpoczeciem picia krwi!
          • paszczakowna1 Re: Kleszcz 23.05.14, 09:11
            > kleszcz może przenieść chorobę wpuszczając li tylko srodek znieczulający czyli
            > przed rozpoczeciem picia krwi!

Może (sama o tym pisałam niżej). Wytyczne leczenia opierają się jednak nie na tym, co może się stać (z niskim prawdopodobieństwem), bo mogą się stać najprzeróżniejsze rzeczy (od prześwietlenia płuc możesz dostać raka), tylko na działaniu statystycznie prowadzącym do najlepszych rezultatów.

Tak czy inaczej, mówienie, że lekarz, który nie zapisuje antybiotyku każdemu po każdym ukąszeniu kleszcza jest "niedouczony" jest, delikatnie, mocno nie na miejscu.
    • naomi19 Re: Kleszcz 22.05.14, 14:59
      takie zaczerwienienie nie swiadczy o chorobie
    • paszczakowna1 Re: Kleszcz 22.05.14, 15:06
      Po każdym wbiciu kleszcze jest zaczerwienienie (tak jak po ukąszeniu owada), zarażony czy nie. Jeśli kleszcza miałaś krótko, szansa zarażenia (nawet jeśli był zarażony czymkolwiek, a nie musiał być), jest niewielka (5-10%).
    • marcepanka77 Re: Kleszcz 22.05.14, 15:09
      Mam pytanie w jaki sposób"zapakowałaś" tego kleszcza, do jakiej instytucji go wysłałaś i ile kosztuje takie badanie. U mnie w okolicy jakiś wysyp kleszczy i boję się,ze w końcu dopadnie moja rodzinę tfu tfu.
      • naomi19 Re: Kleszcz 22.05.14, 15:14
        kosztuje to 200-300zł, zamiast badan nalezy wprowadzic atybiotyk
      • anek130 Re: Kleszcz 23.05.14, 07:57
        na stronie internetowej znalazłam listę miejsc, do których można zanieść kleszcza, a oni to wysyłają dalej, okazało się, z ew moim mieście jedno z laboratoriów przyjmuje kleszcza , zapakowanego najlepiej w kubeczek do badania moczu- koszt 170 zł.
        Ania
    • daisy Re: Kleszcz 22.05.14, 15:39
      Zaczerwienienie w miejscu ukąszenia kleszcza jest normalne i nie świadczy o boreliozie. Rumień "boreliozowy" pojawia się po kilku dniach (ważne - o ile w ogóle się pojawi, bo nie musi), często ma kształt obręczy.
      Jeśli kleszcza miałaś w skórze krótko, to szanse na zarażenie mocno maleją. Nie brałabym antybiotyku na twoim miejscu.
      • jagodka_mare Re: Kleszcz 22.05.14, 15:50
        Podbijam pytanie. Jak zapakowac, gdzie wyslac i ile kosztuje.
        • asis09 Re: Kleszcz 22.05.14, 17:47
          Płatnie badany jest w Poznaniu
          www.cbdna.pl/
          Trzeba wyslac kasę, formularz, kleszcza np w opakowaniu po oscilocosillum /?/
          dodać trochę namoczonej waty po to , żeby kleszcz się nie wysuszył, może być
          zdechły.
          Czekałam chyba jakiś tydzień, w międzyczasie podając duomox.
          U mnie zakażeni ja mąż i córka

• anek130 Re: Kleszcz 23.05.14, 08:00
            www.diag.pl/Nasze-placowki.17.0.html
            korzystałam z tej strony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka