Dodaj do ulubionych

Co jest nie tak z tym światem?

27.05.14, 20:26
Kilka grafik jako komentarz do paradoksów w naszym świecie...
Moim zdaniem najlepsze:
https://d11167mnqqnee4.cloudfront.net/501/tss_1401187029_7.jpg

https://d11167mnqqnee4.cloudfront.net/501/tss_1401186878_6.jpg

https://d11167mnqqnee4.cloudfront.net/501/tss_1401186876_3.jpg

https://d11167mnqqnee4.cloudfront.net/501/tss_1401186874_1.jpg

I CAŁOŚĆ
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Co jest nie tak z tym światem? 27.05.14, 22:59
      Znakomite i... polskie smile
      • konwalka Re: Co jest nie tak z tym światem? 27.05.14, 23:03
        mocne
        • nangaparbat3 Re: Co jest nie tak z tym światem? 27.05.14, 23:16
          A jakie prawdziwe sad
    • gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 08:43
      Z Watykanem i srającym kotem najlepsze.
      A nie rozumiem tego z rzeźnikiem głaszczącym kota, niestety kot (jak pies) jest mięsożerny i największy miłośniki zwierząt nie jest w stanie zrobić z psa ani kota wegetarianina, więc mięso musi być i tyle, żadna hipokryzja w tym przypadku.
      • ichi51e Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 08:51
        To nie chodzi o lota tylko o zaklamanego czlowieka z nozem uncertain
        • gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:03
          Na takiej samej zasadzie zakłamana jest każda osoba dbająca o swojego psa, a jednocześnie jedząca mięso.
          • ichi51e Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:15
            No bo jest big_grin wydaje mi sie ze on bardziej chce z gorycza pokazac jaki swiat jest niz kogokolwiek wytykac palcem smile
            • gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:21
              Zatem osoba jedząca mięso aby nie być posądzona o hipokryzję nie powinna nigdy posiadać i dbać o psa czy inne zwierzę domowe, ewentualnie jeszcze jak już posiada znęcać się nad nim bo wtedy nie ma hipokryzji big_grin
              A osoba która np. nie zwróciła uwagi podpitej agresywnej bandzie dresów nie ma prawa zwrócić uwagi już nikomu w żadnej innej sytuacji bo skoro nie postawiła się dresiarzom to nie powinna zwracać uwagi np. osobie która chamsko wepchnęła się do kolejki itp.
              • aquella Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:30
                a dlaczego ma męczyć kota czy psa, niech nie je krowy i świnki - wtedy też nie ma hipokryzji
                • gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:46
                  Problemem w tym, że dla psa i kota też musi kupować mięso czyli jest tak czy owak hipokrytą big_grin
        • 18lipcowa3 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:00
          ichi51e napisała:

> To nie chodzi o lota tylko o zaklamanego czlowieka z nozem uncertain

a czemu zakłamanego?
          przeciez swinie, krowy, i kury sie zjada a kota nie
          • cherry.coke Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:05
            18lipcowa3 napisała:

> > To nie chodzi o lota tylko o zaklamanego czlowieka z nozem uncertain
            >
            > a czemu zakłamanego?
            > przeciez swinie, krowy, i kury sie zjada a kota nie

Co za spektakularne niezrozumienie idei big_grin
            • 18lipcowa3 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:17
              cherry.coke napisała:

> 18lipcowa3 napisała:
              >
              > > > To nie chodzi o lota tylko o zaklamanego czlowieka z nozem uncertain
              > >
              > > a czemu zakłamanego?
              > > przeciez swinie, krowy, i kury sie zjada a kota nie
              >
              > Co za spektakularne niezrozumienie idei big_grin

Ale ja rozumiem ideę i rozumiem każdy rysunek, nie rozumiem dlaczego człowieka głaszczacego kota okresla sie jako zakłamanego.
              • cherry.coke Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:22
                18lipcowa3 napisała:

> Ale ja rozumiem ideę

No chyba jednak nie, ze zacytuje marychne wyzej: "Pierwszy przykład z brzegu: czemu jedne zwierzęta kochamy ogromną miłością- dbamy, pieścimy a innym urządzamy holokaust, choć nie jest to nam do przeżycia konieczne?"
                • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:34
                  widzicie to co jest wprost, nadajecie proste znaczenia
                  ale zauważcie, że kot ma śliniak, który ludzie nakładają dzieciom przed jedzeniem żeby się nie brudzić. miska jest pusta-kot w śliniaku czeka człowiek go głaszcze. Człowiek ma już zabrudzony fartuch i nóż a jednak nie widać jego ofiary, zwierzęta które patrzą na sytuacje są spokojne. Może człowiek nie chce zabić tych zwierząt-może zabił coś innego a kot to zjadł-może chce teraz zabić najedzonego dobrze kota i dac go zwierzętom ?
                  • pieskuba Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:37
                    Bo krowa z pewnością zje kota. Przekombinowałaś.
                    • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:39
                      albo kot krowę..
                      czemu nie?to sztuka, ma stawiać pytania
                    • cherry.coke Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 14:32
                      pieskuba napisała:

> Bo krowa z pewnością zje kota. Przekombinowałaś.

Swinia by spokojnie zjadla. Czlowieka tez.
                      • pieskuba Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 20:06
                        Pewnie tak. Ale jednak ja tam widzę co innego. Nie taki jest według mnie przekaz tego rysunku, że świnia może zjeść kota.
                • memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:21
                  "Pierwszy przykład z brzegu: c
                  > zemu jedne zwierzęta kochamy ogromną miłością- dbamy, pieścimy a innym urządzam
                  > y holokaust, choć nie jest to nam do przeżycia konieczne?"
                  A czemu robimy to ludziom? Czemu głaszczemy własne dzieci, a w pracy mobbingujemy podwładnych? Czemu drżymy o swoją rodzinę, a inne rodziny zabijamy w wojnach, gwałcimy, zamykamy w obozach, okradamy?
                  • gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:53
                    Czemu dzieci rodzinne to dzieci, a dzieci forumowiczek to zwykłe bachory? Czemu?
      • joaz Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 08:53
        Ale dlaczego Watykan. Ja tu widzę Kapitol i pomnik Waszyngtona w Washington DC.
        joanna
        • gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:04
          Tak? Myślałam, że Watykan, w sumie obrazek i do Watykanu pięknie by pasował.
          • gocha500 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:28
            dla mnie najbardziej smutny obrazek to ten z drabiną i człwiekiem przy ognisku!
            To bardzo chwyta za serducho. Bo wielu ludzi siedzi w swoim wlasnym bagnie, wiezieniu(bita zona, bezdomnosc itp) a dostajac pomoc z niej nie korzysta tylko zostaje w tym bagnie czyniac je tylko na chwile znosniejszym.
            • znowu.to.samo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:44
              świat zawsze był pokręcony, jest i będzie....coraz bardziej.....
            • memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:57
              Ale ta drabina nie ma szczebli - więc ten człowiek ma tylko wizję tego, jak być może, ale nie ma możliwości, żeby to osiągnąć.
              • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:12
                nie ma szczebli -ale je miała nim je spalił-wybrał potrzeby najniższego rzędu ochronę przed zimnem niż "sięganie" chmur i przejście przez mur- a taką bywa sztuka-nie dla każdego odbiorcy ale tylko dla wybranców po drugiej stronie muru którzy nie musza się martwić o głód i chłód
                • memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 12:41
                  Aaaaa! No patrz, nie skojarzyłam tego ogniska i szczebli... Wychodzi na to, że każdy widzi to, co chce widzieć...
                  • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:02
                    I to jest piękne w sztuce wink
            • klubgogo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 20:47
              Oj, najtragiczniejszy jest ten z drabiną sad
              • jowita771 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 23:31
                Mnie zasmucił ten z dziećmi myjącymi samochodzik innemu dziecku.
                Myślę czasami o dzieciach, które produkują zabawki zamiast się nimi bawić, to potwornie
                smutne.
                • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 10:02
                  a może chodzi o to, że dziecko mając proste zabawki wybiera te, które dają mu wyższość i władzę nad innymi ..
    • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:57
      W niedzielę byłam na wystawie prac Roberta Clincha

"Korona Cierniowa"
      https://www.accentframing.com.au/library/image/278.jpg
      ale też pozytywny
      https://news.o.pl/wp-content/i/2014/04/robert-clich-spartacus-2013-2014-04-16-920x933.jpg?9d7bd4
      i zmuszający do refleksji o środowisku i jego zanieczyszczeniach Lot's wife
      https://poland-art.com/images/stories/Muzea_Szczecin/Muzeum_Narodowe_Szczecin/Clinch/Robert_Clinch_Lots_Wife_1992_kolekcja_Lauraine_Diggins_Fine_Art.jpg
      • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:57
        https://news.o.pl/wp-content/i/2014/04/robert-clich-lots-wife-1992-2014-04-16-920x497.jpg?9d7bd4
    • menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:04
      Dla mnie zbyt dydaktyczne, moralizatorskie, publicystyczne i w sumie banalne.
    • memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:07
      Ale zegar odmierzający czas do naszej śmierci to żaden paradoks, to fakt biologiczny. Spowiedź jako pralka czyszcząca sumienie to też nie paradoks, to dogmat wiary. Kilka cynicznych truizmów o tym, że jesteśmy sterowani i że polityka to ściek i kłamstwa, a politycy to swinie przy korycie - ale to też nie są paradoksy. Zupełnie nie wiem, co właściwie autor chciał powiedzieć rysując kota srającego do grobu - że czczenie zwłok to jak czczenie gówna, że po śmierci jesteśmy gównem, a nasze rytuały pogrzebowe są śmieszne?

Ciekawsze wydaje mi się złocenie własnych kajdan, drabina bez szczebli i pokazanie nierówności społecznych na przykładzie dzieci. Ale ogólnie zachwycona nie jestem.
      • gocha500 Re: memphis90..... 28.05.14, 10:10
        drabina bez szczebli to chodzi o to ze koles dostal drabine ale zamiast wyjsc po niej odmienic swoj los to wzial kilka szczebli i rozpalił ognisko czyli chwilowo oslodzil swoj los ale nie wyrwal sie z niego!
      • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:10
        Zupełnie nie wiem, co właściwie autor chciał powiedzieć rysując kota srają
        > cego do grobu - że czczenie zwłok to jak czczenie gówna, że po śmierci jesteśmy
        > gównem, a nasze rytuały pogrzebowe są śmieszne?

Spójrz na inny obraz gdzie jest kot i myszy-czarna mysz siedzi na kocie-jest jakimś przewodnikiem woznicą i prowokuje do konkretnego zachowania kogoś (kota) kto czegoś bardzo pragnie pożąda i zrobi wszystko- alegoria manipulacji- być może manipulacji maluczkich większymi ale też paradoks - że nie wszyscy z danej grupy mimo że powinni być lojalni tacy są- że mogą "sprzedać" siebie , swe wartości, swych "braci" by osiągnąć jakiś cel-być może władzę ?
        Ten sam kot góruje na kolejnym obrazie- jest wielki monstrualny i bierze udział w pogrzebie-prawdopodobnie kogoś nie lubianego -być może czarnej myszy która wcześniej nim 'rządziła" i manipulowała ? Może to też alegoria samej wiary-mysz ksiądz czyta Biblię, podniosła atmosfera ale jest kot w specyficznej pozycji- to my ludzie domyślamy się co chce zrobić ale czy tak jest faktycznie? A jeśli tak-to może ten kot zeżarł mysz-bo w grobie nie widać by ktoś leżał- i wszyscy czekają aż ją odda-a oddać może tylko w jeden sposób ? Celuje do grobu-pozbywa się tego co zdobył co było dla niego ważne-dla niego to zwykły akt defekacji nic znaczącego a dla innych złożenie ciała do grobu- rzecz podniosła i ważna -wszystko zależy od perspektywy ..
        • memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:25
          Bardzo to ładne co piszesz i podoba mi się Twój tok myślenia. Ale jak pomyślę, że rozważamy głębsze znaczenie kota robiącego kupę... big_grin Aż mi się oczy popłakały!
          • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 10:01
            wink
    • helufpi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:19
      Wymowę wielu tych obrazków można sprowadzić do "jak można jednocześnie robić a i b, sprzeczne z a?". To całkiem jak na emamie - co rusz się ktoś pojawia, kto tworzy wątek w stylu: "jak można robić 5 obiadów z tego samego kurczaka dla całej rodziny albo zupę z keczupu, a jednocześnie zastanawiać się, gdzie polecieć tak do 15 tys."
      A to przecież inny czas, miejsce, akcja i bohaterowie.
    • kawka74 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:29
      Takie... hm... łopatologiczne.
      Skąd to zdziwienie - co jest nie tak z tym światem? Zupełnie jakby ten świat tworzyły małe zielone ludziki (względnie ludzie-jaszczury) kierując się tylko sobie znanymi zasadami, a ludzie dają się przestawiać jak pionki na szachownicy.
      • menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:07
        kawka74 napisała:

> Takie... hm... łopatologiczne.
        > Skąd to zdziwienie - co jest nie tak z tym światem?"

O to samo mi chodziło, ale lepiej to ujęłaś smile
        • marychna31 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:11
          > > Takie... hm... łopatologiczne.
          > > Skąd to zdziwienie - co jest nie tak z tym światem?"
          No właśnie chodzi o to, ze przedstawione sa sytuacje, których wszyscy jesteśmy świadomi i które możemy zmienić ale zostawiamy wszystko bez zmian bo... no właśnie... czemu?

Pierwszy przykład z brzegu: czemu jedne zwierzęta kochamy ogromną miłością- dbamy, pieścimy a innym urządzamy holokaust, choć nie jest to nam do przeżycia konieczne?
          • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:23
            ...bo jedne kochamy a innych nie..
            • laquinta Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 19:55
              guderianka napisała:

> ...bo jedne kochamy a innych nie..

Czy tylko uczucie ma ograniczać nasze barbarzyństwo wobec zwierzat, a rozum już nie?
              Musimy je kochac żeby nie zabijac? Ludzi przestaliśmy zabijac 'przez rozum', to może i zwierzęta przez rozum przestańmy.
              • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 10:01
                właśnie takie pytania stawia przed nami sztuka
            • memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:26
              ...bo jedne są smaczniejsze niż inne...
          • menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:25
            Pierwszy przykład z brzegu: czemu jedne zwierzęta kochamy ogromną miłością- dba
            > my, pieścimy a innym urządzamy holokaust, choć nie jest to nam do przeżycia kon
            > ieczne?

Ile Ty masz lat?
            Trzynaście?
            • marychna31 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 19:31
              > Ile Ty masz lat?
              > Trzynaście?
              A tak merytorycznie?
              • menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 20:41
                Ale co merytorycznie? To są tematy do dyskusji dla wrażliwych nastolatek; dorośli ludzie zazwyczaj już uporali się intelektualnie z paradoksami współczesnego świata i już się tak nimi nie ekscytują.
                • marychna31 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 22:12
                  Dorośli ludzie nie myślą, nie mają wątpliwości, rozterek, nie zmieniają zdania, nie przejmują się, nie zależy im?

Skąd ten protekcjonalizm? Wszyscy dorośli muszą być tacy sami? Bycie od linijki stanowi o dorosłości? Kiedyś świat opierał się na niewolnictwie- on był normą. Kiedyś kobietom nie wolno było się kształcić i wykonywać "męskich" zawodów. To była oczywistość. Większość się nie buntowała tylko uważała, że jeśli przyszła na świat w takiej rzeczywistości to koniecznie musi i w niej umrzeć. Na szczęście nie wszyscy.

Potrafisz logicznie uargumentować swoje twierdzenie z poprzedniego postu? Serio pytam. Jestem bardzo ciekawa twojej odpowiedzi.
                  • memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:32
                    Ale jedzenie jest biologicznie konieczne i zwierzęta się zjada, żeby przeżyć. Rośliny walczą między sobą o miejsce i wodę, podtruwają się nawzajem chemicznie, dławią, zabierają światło. Potem zjada je roślinożerca. Roślinożercę zjada mięsożerca albo wszystkożerca. Na wszystkich żerują pasożyty, bakterie. A po śmieci dobierają się do nas padlinożercy, owady, bakterie itd. Dlaczego więc zjedzenie zwierzęcia przez człowieka nazywasz barbarzyństwem? Czy tego chcemy czy nie- zjadamy siebie nawzajem. Jak chcesz się przeciw temu buntować?

A że hodujemy sobie koty...? Mrówki hodują mszyce, a zjadają wszystkie inne owady. Różne drobne ptaki żerują na dużych ssakach typu słonie czy nosorożce, a te tolerują ich obecność wzamian za oczyszczanie skóry. Nie jesteśmy jedyni....
                  • menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 10:24
                    "Potrafisz logicznie uargumentować swoje twierdzenie z poprzedniego postu? Serio
                    > pytam. Jestem bardzo ciekawa twojej odpowiedzi."

Sorry, ale zapytam jeszcze raz - ile Ty masz lat?
                    Bo jeśli jesteś nastolatką ewentualnie studentką polonistyki czy jakiegoś kulturoznawstwa - chętnie podrzucę Ci jeszcze parę obrazków z serii "niepokój moralny" , może parę wierszy wyciągnę ze starego sztambucha, parę dramatów antycznych, Szekspira - i coś z Zanussiego dodam, żeby tak bardziej po polsku pomoralizować sobie do wyrzygu... Pobiadolimy sobie wspólnie, podziwujemy sie, jaki ten współczesny świat okrutny, pełen paradoksów jednocześnie - i jak więc żyć, a może nie żyć wcale - my humaniści to mamy jednak przesrane, co?
                    Pamiętam, że kiedy moje dzieci były trochę młodsze - lubiliśmy sobie spędzać czas na takich pogaduchach.

Ale jeżeli masz więcej niż 23 lata i doznajesz olśnienia na widok powyższych, ciut infantylnych w treści i formie obrazków, to mnie dziwi, że Ciebie takie rzeczy dziwią - bo moim zdaniem już od dawna powinnaś mieć świadomość problemów nurtujących "współczesną cywilizację", a nawet - jakiś własny dorobek w próbach ich rozwiązywania i dojrzałą, konstruktywną refleksję na ten temat.

• gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:56
                  Daj spokój, skoro e-mama wygląda jak nastolatka czemu ma nie mieć prawa do bycia i mentalną nastolatką?
          • kawka74 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:48
            Powodów jest wiele - pierwszy i najważniejszy jest taki, że jesteśmy ludźmi i dokonujemy wyborów na miarę naszej wiedzy, możliwości i chęci.
            Autor tego graficznego katalogu zdziwień ma chyba poczucie, że bycie ludzką istotą, z natury swojej niedoskonałą, jest nienormalne. Być może kot walący kupę do grobu miał to nam dobitnie uświadomić, ale jakoś nie czuję bluesa.
            • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:49
              bo patrzysz łopatologicznie wink
              • kawka74 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 14:06
                Bo ja jestem Człowiek-Szpadel ;p
                • guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 14:07
                  big_grin
    • deelandra Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 14:17
      Wszystko w normie jak widzę.
    • vilez Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 19:36
      Marychna, chyba się w Tobie zakocham smile Pytasz o granicę absurdu- to mnie doprowadzi kiedyś do szaleństwa wink

Odpowiedzi mam tyle, że aż .. żadnej.
    • slawekopty Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 02:11
      Tak jak na pierwszym obrazku sad zwracasz uwagę na "rozlane mleko" zamiast przyjrzeć się co się dzieje obok wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka