marychna31 27.05.14, 20:26 Kilka grafik jako komentarz do paradoksów w naszym świecie... Moim zdaniem najlepsze: I CAŁOŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: Co jest nie tak z tym światem? 27.05.14, 22:59 Znakomite i... polskie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Co jest nie tak z tym światem? 27.05.14, 23:16 A jakie prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 08:43 Z Watykanem i srającym kotem najlepsze. A nie rozumiem tego z rzeźnikiem głaszczącym kota, niestety kot (jak pies) jest mięsożerny i największy miłośniki zwierząt nie jest w stanie zrobić z psa ani kota wegetarianina, więc mięso musi być i tyle, żadna hipokryzja w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 08:51 To nie chodzi o lota tylko o zaklamanego czlowieka z nozem Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:03 Na takiej samej zasadzie zakłamana jest każda osoba dbająca o swojego psa, a jednocześnie jedząca mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:15 No bo jest wydaje mi sie ze on bardziej chce z gorycza pokazac jaki swiat jest niz kogokolwiek wytykac palcem Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:21 Zatem osoba jedząca mięso aby nie być posądzona o hipokryzję nie powinna nigdy posiadać i dbać o psa czy inne zwierzę domowe, ewentualnie jeszcze jak już posiada znęcać się nad nim bo wtedy nie ma hipokryzji A osoba która np. nie zwróciła uwagi podpitej agresywnej bandzie dresów nie ma prawa zwrócić uwagi już nikomu w żadnej innej sytuacji bo skoro nie postawiła się dresiarzom to nie powinna zwracać uwagi np. osobie która chamsko wepchnęła się do kolejki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:30 a dlaczego ma męczyć kota czy psa, niech nie je krowy i świnki - wtedy też nie ma hipokryzji Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:46 Problemem w tym, że dla psa i kota też musi kupować mięso czyli jest tak czy owak hipokrytą Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:00 ichi51e napisała: > To nie chodzi o lota tylko o zaklamanego czlowieka z nozem a czemu zakłamanego? przeciez swinie, krowy, i kury sie zjada a kota nie Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:05 18lipcowa3 napisała: > > To nie chodzi o lota tylko o zaklamanego czlowieka z nozem > > a czemu zakłamanego? > przeciez swinie, krowy, i kury sie zjada a kota nie Co za spektakularne niezrozumienie idei Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:17 cherry.coke napisała: > 18lipcowa3 napisała: > > > > To nie chodzi o lota tylko o zaklamanego czlowieka z nozem > > > > a czemu zakłamanego? > > przeciez swinie, krowy, i kury sie zjada a kota nie > > Co za spektakularne niezrozumienie idei Ale ja rozumiem ideę i rozumiem każdy rysunek, nie rozumiem dlaczego człowieka głaszczacego kota okresla sie jako zakłamanego. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:22 18lipcowa3 napisała: > Ale ja rozumiem ideę No chyba jednak nie, ze zacytuje marychne wyzej: "Pierwszy przykład z brzegu: czemu jedne zwierzęta kochamy ogromną miłością- dbamy, pieścimy a innym urządzamy holokaust, choć nie jest to nam do przeżycia konieczne?" Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:34 widzicie to co jest wprost, nadajecie proste znaczenia ale zauważcie, że kot ma śliniak, który ludzie nakładają dzieciom przed jedzeniem żeby się nie brudzić. miska jest pusta-kot w śliniaku czeka człowiek go głaszcze. Człowiek ma już zabrudzony fartuch i nóż a jednak nie widać jego ofiary, zwierzęta które patrzą na sytuacje są spokojne. Może człowiek nie chce zabić tych zwierząt-może zabił coś innego a kot to zjadł-może chce teraz zabić najedzonego dobrze kota i dac go zwierzętom ? Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:37 Bo krowa z pewnością zje kota. Przekombinowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:39 albo kot krowę.. czemu nie?to sztuka, ma stawiać pytania Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 14:32 pieskuba napisała: > Bo krowa z pewnością zje kota. Przekombinowałaś. Swinia by spokojnie zjadla. Czlowieka tez. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 20:06 Pewnie tak. Ale jednak ja tam widzę co innego. Nie taki jest według mnie przekaz tego rysunku, że świnia może zjeść kota. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:21 "Pierwszy przykład z brzegu: c > zemu jedne zwierzęta kochamy ogromną miłością- dbamy, pieścimy a innym urządzam > y holokaust, choć nie jest to nam do przeżycia konieczne?" A czemu robimy to ludziom? Czemu głaszczemy własne dzieci, a w pracy mobbingujemy podwładnych? Czemu drżymy o swoją rodzinę, a inne rodziny zabijamy w wojnach, gwałcimy, zamykamy w obozach, okradamy? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:53 Czemu dzieci rodzinne to dzieci, a dzieci forumowiczek to zwykłe bachory? Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 08:53 Ale dlaczego Watykan. Ja tu widzę Kapitol i pomnik Waszyngtona w Washington DC. joanna Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:04 Tak? Myślałam, że Watykan, w sumie obrazek i do Watykanu pięknie by pasował. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:28 dla mnie najbardziej smutny obrazek to ten z drabiną i człwiekiem przy ognisku! To bardzo chwyta za serducho. Bo wielu ludzi siedzi w swoim wlasnym bagnie, wiezieniu(bita zona, bezdomnosc itp) a dostajac pomoc z niej nie korzysta tylko zostaje w tym bagnie czyniac je tylko na chwile znosniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:44 świat zawsze był pokręcony, jest i będzie....coraz bardziej..... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:57 Ale ta drabina nie ma szczebli - więc ten człowiek ma tylko wizję tego, jak być może, ale nie ma możliwości, żeby to osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:12 nie ma szczebli -ale je miała nim je spalił-wybrał potrzeby najniższego rzędu ochronę przed zimnem niż "sięganie" chmur i przejście przez mur- a taką bywa sztuka-nie dla każdego odbiorcy ale tylko dla wybranców po drugiej stronie muru którzy nie musza się martwić o głód i chłód Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 12:41 Aaaaa! No patrz, nie skojarzyłam tego ogniska i szczebli... Wychodzi na to, że każdy widzi to, co chce widzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:02 I to jest piękne w sztuce Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 20:47 Oj, najtragiczniejszy jest ten z drabiną Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 23:31 Mnie zasmucił ten z dziećmi myjącymi samochodzik innemu dziecku. Myślę czasami o dzieciach, które produkują zabawki zamiast się nimi bawić, to potwornie smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 10:02 a może chodzi o to, że dziecko mając proste zabawki wybiera te, które dają mu wyższość i władzę nad innymi .. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 09:57 W niedzielę byłam na wystawie prac Roberta Clincha "Korona Cierniowa" ale też pozytywny i zmuszający do refleksji o środowisku i jego zanieczyszczeniach Lot's wife Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:04 Dla mnie zbyt dydaktyczne, moralizatorskie, publicystyczne i w sumie banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:07 Ale zegar odmierzający czas do naszej śmierci to żaden paradoks, to fakt biologiczny. Spowiedź jako pralka czyszcząca sumienie to też nie paradoks, to dogmat wiary. Kilka cynicznych truizmów o tym, że jesteśmy sterowani i że polityka to ściek i kłamstwa, a politycy to swinie przy korycie - ale to też nie są paradoksy. Zupełnie nie wiem, co właściwie autor chciał powiedzieć rysując kota srającego do grobu - że czczenie zwłok to jak czczenie gówna, że po śmierci jesteśmy gównem, a nasze rytuały pogrzebowe są śmieszne? Ciekawsze wydaje mi się złocenie własnych kajdan, drabina bez szczebli i pokazanie nierówności społecznych na przykładzie dzieci. Ale ogólnie zachwycona nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: memphis90..... 28.05.14, 10:10 drabina bez szczebli to chodzi o to ze koles dostal drabine ale zamiast wyjsc po niej odmienic swoj los to wzial kilka szczebli i rozpalił ognisko czyli chwilowo oslodzil swoj los ale nie wyrwal sie z niego! Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:10 Zupełnie nie wiem, co właściwie autor chciał powiedzieć rysując kota srają > cego do grobu - że czczenie zwłok to jak czczenie gówna, że po śmierci jesteśmy > gównem, a nasze rytuały pogrzebowe są śmieszne? Spójrz na inny obraz gdzie jest kot i myszy-czarna mysz siedzi na kocie-jest jakimś przewodnikiem woznicą i prowokuje do konkretnego zachowania kogoś (kota) kto czegoś bardzo pragnie pożąda i zrobi wszystko- alegoria manipulacji- być może manipulacji maluczkich większymi ale też paradoks - że nie wszyscy z danej grupy mimo że powinni być lojalni tacy są- że mogą "sprzedać" siebie , swe wartości, swych "braci" by osiągnąć jakiś cel-być może władzę ? Ten sam kot góruje na kolejnym obrazie- jest wielki monstrualny i bierze udział w pogrzebie-prawdopodobnie kogoś nie lubianego -być może czarnej myszy która wcześniej nim 'rządziła" i manipulowała ? Może to też alegoria samej wiary-mysz ksiądz czyta Biblię, podniosła atmosfera ale jest kot w specyficznej pozycji- to my ludzie domyślamy się co chce zrobić ale czy tak jest faktycznie? A jeśli tak-to może ten kot zeżarł mysz-bo w grobie nie widać by ktoś leżał- i wszyscy czekają aż ją odda-a oddać może tylko w jeden sposób ? Celuje do grobu-pozbywa się tego co zdobył co było dla niego ważne-dla niego to zwykły akt defekacji nic znaczącego a dla innych złożenie ciała do grobu- rzecz podniosła i ważna -wszystko zależy od perspektywy .. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:25 Bardzo to ładne co piszesz i podoba mi się Twój tok myślenia. Ale jak pomyślę, że rozważamy głębsze znaczenie kota robiącego kupę... Aż mi się oczy popłakały! Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:19 Wymowę wielu tych obrazków można sprowadzić do "jak można jednocześnie robić a i b, sprzeczne z a?". To całkiem jak na emamie - co rusz się ktoś pojawia, kto tworzy wątek w stylu: "jak można robić 5 obiadów z tego samego kurczaka dla całej rodziny albo zupę z keczupu, a jednocześnie zastanawiać się, gdzie polecieć tak do 15 tys." A to przecież inny czas, miejsce, akcja i bohaterowie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 10:29 Takie... hm... łopatologiczne. Skąd to zdziwienie - co jest nie tak z tym światem? Zupełnie jakby ten świat tworzyły małe zielone ludziki (względnie ludzie-jaszczury) kierując się tylko sobie znanymi zasadami, a ludzie dają się przestawiać jak pionki na szachownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:07 kawka74 napisała: > Takie... hm... łopatologiczne. > Skąd to zdziwienie - co jest nie tak z tym światem?" O to samo mi chodziło, ale lepiej to ujęłaś Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:11 > > Takie... hm... łopatologiczne. > > Skąd to zdziwienie - co jest nie tak z tym światem?" No właśnie chodzi o to, ze przedstawione sa sytuacje, których wszyscy jesteśmy świadomi i które możemy zmienić ale zostawiamy wszystko bez zmian bo... no właśnie... czemu? Pierwszy przykład z brzegu: czemu jedne zwierzęta kochamy ogromną miłością- dbamy, pieścimy a innym urządzamy holokaust, choć nie jest to nam do przeżycia konieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:23 ...bo jedne kochamy a innych nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 19:55 guderianka napisała: > ...bo jedne kochamy a innych nie.. Czy tylko uczucie ma ograniczać nasze barbarzyństwo wobec zwierzat, a rozum już nie? Musimy je kochac żeby nie zabijac? Ludzi przestaliśmy zabijac 'przez rozum', to może i zwierzęta przez rozum przestańmy. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 10:01 właśnie takie pytania stawia przed nami sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:26 ...bo jedne są smaczniejsze niż inne... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:25 Pierwszy przykład z brzegu: czemu jedne zwierzęta kochamy ogromną miłością- dba > my, pieścimy a innym urządzamy holokaust, choć nie jest to nam do przeżycia kon > ieczne? Ile Ty masz lat? Trzynaście? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 19:31 > Ile Ty masz lat? > Trzynaście? A tak merytorycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 20:41 Ale co merytorycznie? To są tematy do dyskusji dla wrażliwych nastolatek; dorośli ludzie zazwyczaj już uporali się intelektualnie z paradoksami współczesnego świata i już się tak nimi nie ekscytują. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 22:12 Dorośli ludzie nie myślą, nie mają wątpliwości, rozterek, nie zmieniają zdania, nie przejmują się, nie zależy im? Skąd ten protekcjonalizm? Wszyscy dorośli muszą być tacy sami? Bycie od linijki stanowi o dorosłości? Kiedyś świat opierał się na niewolnictwie- on był normą. Kiedyś kobietom nie wolno było się kształcić i wykonywać "męskich" zawodów. To była oczywistość. Większość się nie buntowała tylko uważała, że jeśli przyszła na świat w takiej rzeczywistości to koniecznie musi i w niej umrzeć. Na szczęście nie wszyscy. Potrafisz logicznie uargumentować swoje twierdzenie z poprzedniego postu? Serio pytam. Jestem bardzo ciekawa twojej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:32 Ale jedzenie jest biologicznie konieczne i zwierzęta się zjada, żeby przeżyć. Rośliny walczą między sobą o miejsce i wodę, podtruwają się nawzajem chemicznie, dławią, zabierają światło. Potem zjada je roślinożerca. Roślinożercę zjada mięsożerca albo wszystkożerca. Na wszystkich żerują pasożyty, bakterie. A po śmieci dobierają się do nas padlinożercy, owady, bakterie itd. Dlaczego więc zjedzenie zwierzęcia przez człowieka nazywasz barbarzyństwem? Czy tego chcemy czy nie- zjadamy siebie nawzajem. Jak chcesz się przeciw temu buntować? A że hodujemy sobie koty...? Mrówki hodują mszyce, a zjadają wszystkie inne owady. Różne drobne ptaki żerują na dużych ssakach typu słonie czy nosorożce, a te tolerują ich obecność wzamian za oczyszczanie skóry. Nie jesteśmy jedyni.... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 10:24 "Potrafisz logicznie uargumentować swoje twierdzenie z poprzedniego postu? Serio > pytam. Jestem bardzo ciekawa twojej odpowiedzi." Sorry, ale zapytam jeszcze raz - ile Ty masz lat? Bo jeśli jesteś nastolatką ewentualnie studentką polonistyki czy jakiegoś kulturoznawstwa - chętnie podrzucę Ci jeszcze parę obrazków z serii "niepokój moralny" , może parę wierszy wyciągnę ze starego sztambucha, parę dramatów antycznych, Szekspira - i coś z Zanussiego dodam, żeby tak bardziej po polsku pomoralizować sobie do wyrzygu... Pobiadolimy sobie wspólnie, podziwujemy sie, jaki ten współczesny świat okrutny, pełen paradoksów jednocześnie - i jak więc żyć, a może nie żyć wcale - my humaniści to mamy jednak przesrane, co? Pamiętam, że kiedy moje dzieci były trochę młodsze - lubiliśmy sobie spędzać czas na takich pogaduchach. Ale jeżeli masz więcej niż 23 lata i doznajesz olśnienia na widok powyższych, ciut infantylnych w treści i formie obrazków, to mnie dziwi, że Ciebie takie rzeczy dziwią - bo moim zdaniem już od dawna powinnaś mieć świadomość problemów nurtujących "współczesną cywilizację", a nawet - jakiś własny dorobek w próbach ich rozwiązywania i dojrzałą, konstruktywną refleksję na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 08:56 Daj spokój, skoro e-mama wygląda jak nastolatka czemu ma nie mieć prawa do bycia i mentalną nastolatką? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:48 Powodów jest wiele - pierwszy i najważniejszy jest taki, że jesteśmy ludźmi i dokonujemy wyborów na miarę naszej wiedzy, możliwości i chęci. Autor tego graficznego katalogu zdziwień ma chyba poczucie, że bycie ludzką istotą, z natury swojej niedoskonałą, jest nienormalne. Być może kot walący kupę do grobu miał to nam dobitnie uświadomić, ale jakoś nie czuję bluesa. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 13:49 bo patrzysz łopatologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 14:06 Bo ja jestem Człowiek-Szpadel ;p Nadchodzi Czlowiek Szpadel Odpowiedz Link Zgłoś
deelandra Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 14:17 Wszystko w normie jak widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Co jest nie tak z tym światem? 28.05.14, 19:36 Marychna, chyba się w Tobie zakocham Pytasz o granicę absurdu- to mnie doprowadzi kiedyś do szaleństwa Odpowiedzi mam tyle, że aż .. żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Co jest nie tak z tym światem? 29.05.14, 02:11 Tak jak na pierwszym obrazku zwracasz uwagę na "rozlane mleko" zamiast przyjrzeć się co się dzieje obok Odpowiedz Link Zgłoś