Dodaj do ulubionych

problem z 2 letnią córką

28.05.14, 06:09
Mam 2 letnią córeczke i miesięcznego synka.Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt iż moja córka rozbiera synka.Takie sytuację zdarzają sie kiedy śpimy a mała sie obudzi,idzie po cichutku do braciszka i zdejmuje mu ubranka i chce zmienić mu pieluszkę.Starałam się jej tłumaczyć że nie może tak robić bo braciszek jest malutki , to nie lalka i może mu zrobić krzywde ale nie pomaga.Mąż uważa że powinna dostać w tyłek za takie zachowanie no ale przecież nie będę bić dziecka.Nie wiem dlaczego tak sobie ubzdurała i co mam robić.Bardzo mało spimy więc zdarza się że jak czlowiek padnie to są właśnie takie sytuację.Dodam że synek nie płacze jak siostra go przebiera i wręcz jest mu to na rękę no ale boję sie takich sytuacji,że może mu zrobić krzywdę.Proszę pomóżcie!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: problem z 2 letnią córką 28.05.14, 06:21
      Córce kup dużą płaczącą lalę bobasa, użycz jej pieluszkę i jakieś śpiochy i niech przebiera.
    • wielkafuria Re: problem z 2 letnią córką 28.05.14, 08:04
      to gdzie to małe śpi ze dwulatek moze go przebierac bez problemu?
      jakos znajome dwulatki nie sa w stanie same wejsc do łózeczka, chyba ze sobie podstawia jakies stołki czy inne zabawki. poza tym jak wpadnie na niemowlaka to bedziesz miała problem. zamykajcie drzwi na zasówkę itp. macie nianie elektroniczna? jak zaplacze to pojdziecie.
      • alcea3 Re: problem z 2 letnią córką 28.05.14, 08:32

wielkafuria napisał(a):

> to gdzie to małe śpi ze dwulatek moze go przebierac bez problemu?
        > jakos znajome dwulatki nie sa w stanie same wejsc do łózeczka, chyba ze sobie p
        > odstawia jakies stołki czy inne zabawki.

O tym samym pomyślałam.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
        poglądów, bez podawania przyczyny.
        • juli2902 Re: problem z 2 letnią córką 28.05.14, 09:15
          Synek śpi w łóżeczku ale na górnym poziomie a córcia jest dość wysoka i ma długie rączki,przekłada je przez szczebelki i w taki sposób potrafi rozpiąć śpioszki i pampersa.Więc nie jest to takie trudne dla mniej.sad
    • aguar Re: problem z 2 letnią córką 28.05.14, 08:31
      No to jeśli wszyscy śpicie niech np. niemowlę śpi z Tobą na łóżku od strony ściany albo jakoś inaczej je zabezpieczcie. Pomysł z lalką dobry. Ja bym nawet dała córce go poprzebierać pod Waszą kontrolą, bo niesamowicie sobie ćwiczy umiejętności manualne.
      • ichi51e Re: problem z 2 letnią córką 28.05.14, 08:39
        No wlasnie - to dziecko jest niezwykle sprawne manualnie! Moje sie nie ubierze nie rozbierze - a tu takie Male i juz pieluszki zmienia.... Niech zmienia pod kontrola i lalke kupic. To raz.
        Dwa taka byla kiedys historia ze dziecko w lozeczku plakalo i plakalo bo mialo mokro i w koncu dobermanica panstwa sie zainteresowala chciala ukoic ale niestety kark przetracila uncertain moze trzeba bylo psa stluc zeby do dziecka nie podchodzil ale moze trzeba bylo sprawdzac samemu co ten dzieciak tak piszczal...
        • juli2902 Re: problem z 2 letnią córką 28.05.14, 09:24
          U nas raczej ciężko o mokrą pieluszke bo mały wstaje w nocy i pieluszka jest sprawdzana,więc płacze tylko raczej do jedzenia.Postaram się zrealizować Wasze rady może coś pomoże.BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ ZA POMOC I ODPWIEDZ NA MÓJ PROBLEM.!!!!
      • juli2902 Re: problem z 2 letnią córką 28.05.14, 09:20
        Dobry pomysł z mówiącą lalka ,też już myslałam o tym,bo ma lalki ale takie co nie mówią.Łóżeczko musielismy przestawić bo stało koło naszego łóżka a córka właśnie z niego próbowała wejść do łóżeczka synka.Córcia jest bardzo opiekuńcza co do braciszka ale chyba aż za bardzo uncertain
    • jehanette Re: problem z 2 letnią córką 28.05.14, 08:58
      Yyyyy, "w tyłek za takie zachowanie"??? Mała po prostu was naśladuje, w tym wieku to najlepsza zabawa naśladować dorosłych! Karanie czy zabranianie kontaktu z niemowlakiem to prosta droga do znienawidzenia młodszego rywala.

Pomysł z lalką bobasem dla córki, żeby mogła równolegle z mamą/tatą pielęgnować bobasa uważam za dobry, plus niania elektroniczna do kontroli poczynań niemowlaka i dwulatka - dwulatek może przez przypadek coś zrobić małemu. Do tego dołożyłabym angażowanie córki w opiekę nad małym na miarę jej możliwości - niech przynosi/wyrzuca pieluszki, podaje ubranka etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka