Dodaj do ulubionych

Bezczelny lekarz

04.06.14, 18:52
Po pewnym zabiegu, pacjent czeka na wypis. Dostaje go od lekarza z poleceniem kontroli za tydzień. Jako ze konieczny jest kolejny zabieg za jakiś czas, pacjent pyta o terminy. Lekarz prosto z mostu, ze jeśli pacjent zjawi się na kontrole w gabinecie prywatnym - za tydzień, potem po trzech kolejnych i za dwa mce, to termin będzie szybszy. Jeśli wybierze szpitalną poradnie nie można przewidzieć terminu (na ten zabieg pacjent czekał dokładnie 1,5roku !!! A na sali leżał z pacjentem który czekał tylko pół roku - najwyraźniej pacjent z prywatnego gabinetu. Co mnie najbardziej zbulwersowało to arogancja lekarza i zero nie wiem... Rozumiem ze tak bywa, mimo nagonki na podwójne listy zapisów do szpitala, ale ten lekarz widać było czuł się absolutnie bezkarny. Traktuje szpital jak swój prywatny! I pacjent oczywiście pójdzie prywatnie. Ale mam ochotę nagrać wizytę.
Obserwuj wątek
    • atojaxxl Re: Bezczelny lekarz 04.06.14, 19:12
      Ależ to jest norma !!! Byłam u "naczyniowca", czekałam 7 miesięcy, pan doktor obejrzał, z łaską wielką zrobił badanie przepływów i powiedział, że nie widzi możliwości stałego prowadzenia mojego przypadku, ponieważ muszę do niego chodzić co miesiąc, a na NFZ dostanę się najwyżej dwa razy w roku. I dał mi wizytówkę do swojego prywatnego gabinetu z komentarzem: " nie zedrę z pani skóry"....i jeszcze dodał,żebym sobie zrobiła w rejestracji kopię tych badań i wzięła ze sobą, to nie będzie robił u siebie prywatnie. "I już na wstępie pani zaoszczędzi".
      Nie skorzystałam, i rzeczywiście chodzę najwyżej dwa razy w roku do innego na NFZ... 29 maja nie rejestrowano już do "naczyniowców" na ten rok.
    • wies-baden Re: Bezczelny lekarz 04.06.14, 19:56
      Niestety, sami pozwalamy na taki model "bezpłatnej" służby zdrowia, bo gdyby było przyzwolenie społeczne na ubezpieczenia, nie byłoby takiej przepaści pomiędzy >bezpłatnie a prywatnie< Standard w obu modelach jest zdecydowanie różny, abstrahując od wyjątków ( ciocia Kazia była zadowolona).
      • shumi-mi-las Re: Bezczelny lekarz 04.06.14, 20:19
        Ale czy to nie jest niezgodne z prawem?!
        • kk345 Re: Bezczelny lekarz 04.06.14, 20:43
          A nie lepiej zmienić prawo tak,by boatsi moli dopłacić do szybszych badań i wykorzystać aparaturę i ludzi czekających bezczynnie, bo skończyły się punkty NFZ? W ten sposob ci, których stać, nie będą blokować NFZowskiej kolejki, a szpital będzie mół lealnie dorobić- wszyscy na tym zyskają.
          • shumi-mi-las Re: Bezczelny lekarz 04.06.14, 21:33
            Wiesz, w tym wypadku już tak jest. Zabieg od ręki wykonywany prywatnie - również w tym szpitalu kosztuje 3 tys...
            Więc myślę że ci których stać zapłacili.
            • shumi-mi-las Re: Bezczelny lekarz 04.06.14, 21:36
              Albo inaczej, nie zapłacili mimo że ich stać, bo kasa trafiłaby do szpitala? A tak lekarz w prywatnym gabinecie skasuje 600 zł za trzy wizyty - bo z góry zaznaczył ich ilość, wpisze na swoją listę oczekujących i on zarobi a pacjent oszczędzi 2/ 3 ceny.
              Rzygam sprzedajnymi lekarzami.
              • czar_bajry Re: Bezczelny lekarz 04.06.14, 21:50
                nie bardzo wiem o co ci chodzi przecież to powszechnie stosowana praktyka-chcesz szybciej idziesz prywatnie.
                • wies-baden Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 09:31
                  Tak, tylko nie chodzi o to, że "szybciej=prywatnie=bardzo drogo", a o rozziew między bezpłatnie a prywatnie. To są różnice prowadzące do nadużyć, wręcz kryminogenne, że o cichych ofiarach tego systemu nie wspomnę. Służba zdrowia pracuje dwutorowo i zbija kokosy na tym systemie, przy czym praca w NFZ stanowi pole do werbunku pacjentów i jest traktowana jako przedpole, sami lekarze ostro tego systemu pilnują.
                  • nowel1 Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 10:08
                    wies-baden napisała:

> Tak, tylko nie chodzi o to, że "szybciej=prywatnie=bardzo drogo", a o rozziew m
                    > iędzy bezpłatnie a prywatnie. To są różnice prowadzące do nadużyć, wręcz krymin
                    > ogenne, że o cichych ofiarach tego systemu nie wspomnę. Służba zdrowia pracuje
                    > dwutorowo i zbija kokosy na tym systemie, przy czym praca w NFZ stanowi pole
                    > do werbunku pacjentów i jest traktowana jako przedpole, sami lekarze ostro tego
                    > systemu pilnują.

Nie, lekarze - zdecydowana większość lekarzy - tego systemu nie pilnują. Oni rzygają tym systemem, bo na każdym kroku są przezeń waleni w łeb, również przez ludzi prezentujących takie opinie jak Twoja.
                    • wies-baden Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 10:29
                      .... ale ja jestem lekarzem...
                      • nowel1 Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 10:33
                        Rozumiem.
                        Czyli wiesz co mówisz, bo sama ostro pilnujesz tego systemu.

Co do mnie, jestem lekarzem rodzinnym i nienawidzę tego systemu, podobnie jak moi koledzy ciężko pracujący w POZ.
                        • wies-baden Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 10:41
                          To zbyt skomplikowane, nie będę wyjaśniała, a złośliwości niepotrzebne,koleżanko.
                          • nowel1 Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 10:48
                            Wytłumacz, nawet jeśli to "zbyt skomplikowane". Zawsze chętnie dowiaduję się czegoś nowego.
              • nowel1 Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 07:27
                Napisz skargę do NFZ.
                Serio.
                Ale nie na lekarza, bo on po prostu zgodnie z prawem zarabia na chorych kolejkach i systemie.
                Na ten system, który nie ma żadnej sensownej regulacji skierowań do specjalistów i przy niedoborze zakontraktowanych konsultacji ogranicza dostęp osobom, które wizytę powinny mieć już.
                Co Twoim zdaniem powinien zrobić opisany lekarz? Nie przyjąć prywatnie ? ( pacjent bez możliwości konsultacji, nawet komercyjnie)?
                • nowel1 Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 07:29
                  Ciekawie piszesz, tak poza tym. Lekarz przedstawił stan FAKTYCZNY, i to niezawiniony przez siebie, a przez sytem ustawiony przez rządzących, na których my głosujemy.
                  I to jest wg Ciebie "aroganckie"?

Jeszcze raz zapytam: jak ten lekarz powinien wg Ciebie postąpić?
                • shumi-mi-las Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 12:10
                  Wg mnie powinno być tak:
                  Lekarz informuje o możliwości skorzystania z wizyty prywatnej, ale
                  Jednocześnie zaznaczając, że kolejka szpitalna jest jedna.
                  Natomiast istnieje możliwosc płatnego zabiegu do wyboru w placówce panstwowej lub prywatnej.
                  Wtedy jest uczciwie.
    • anomalia_pogodowa81 Re: Bezczelny lekarz 05.06.14, 10:04
      To nie lekarz jest bezczelny tylko system chory.
      Co on miał ci powiedzieć? Powiedział, jak jest - w ramach NFZ najbliższy termin jest za pół roku czy rok. Przejść się tego nie da. Ta choroba powinna być konsultowana częściej. Ma pani możliwość zrobić to poza systemem, ale to oznacza wizytę prywatną u mnie w gabinecie. Kropka.
      Ten system pomaga lekarzom w prywatnym zarabianiu pieniędzy.
      Nie od dziś wiadomo, że służba zdrowia powinna być sprywatyzowana, ale jak tylko ktoś ośmieli się publicznie poruszyć ten temat, to zaraz histerie się robią i wszystko stoi w miejscu.
    • jana111 wymuszenie łapówki 05.06.14, 10:38
      Tylko 1 przeczytała tekst ze zrozumieniem...
      Nie chodzi o to, że jak pójdzie prywatnie to będzie drożej ale szybciej.
      Chodzi o to, że jeśli pójdzie PRYWATNIE to lekarz użyje swojego stanowiska aby pacjentowi wyznaczyć szybciej zabieg PAŃSTWOWO.
      Serio, uważacie że to jest ok?

• nowel1 Re: wymuszenie łapówki 05.06.14, 10:41
        Masz rację. Doczytałam, zgadzam się.
        To jest niezgodne z prawem.
        System niestety ułatwia takie działania, ale to nie zmienia faktu, że są obrzydliwe.
        • shumi-mi-las Re: wymuszenie łapówki 05.06.14, 12:15
          Pytanie - co mogę z tym zrobić?
        • lampka_witoszowska Re: wymuszenie łapówki 05.06.14, 12:26
          niemniej lekarz, który określa wszystkie dostępne opcje, jest w porządku

bardziej, niż dwóch lekarzy ratujących mojego wujka na kasę chorych. Dopiero trzeci podpowiedział, że istnieje lek ratujący życie, który sobie prywatnie trzeba ściągnąć z Niemiec. Wujek ma darowane dzięki temu 20 lat życia - póki co 20.
      • shumi-mi-las Re: wymuszenie łapówki 05.06.14, 12:14
        No dokładnie! Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka